Άρθρα κατηγορίας Εκδηλώσεις
Συμμετοχή των μαθητών σε έκθεση ζωγραφικής με θέμα: “Η Ποσειδωνία”
Επίσκεψη των συναδέλφων εκπαιδευτικών από τα εταιρικά σχολεία της Πολωνίας, Σερβίας, Ισπανίας και Τουρκίας στο Δημοτικό σχολείο Άνω Σύρου
Στα πλαίσια της διακρατικής συνάντησης στη Σύρο, επισκεφτήκαμε το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, όπου ο Διευθυντής του σχολείου μας υποδέχτηκε εγκάρδια και μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους. Συναντήσαμε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους μαθητές. Μας μίλησαν για το πρόγραμμα Erasmus που κι εκείνοι εκπονούν. Ανταλλάξαμε ιδές. Σε λίγο ήρθε η ώρα να καθίσουμε κι εμείς οι εκπαιδευτικοί στα θρανία και να διδαχθούμε απο τους μαθητές της 6ης Δημοτικού και τον δάσκαλό τους πώς να δημιουργούμε κόμικς. Η εργασία έγινε σε μικρές ομάδες. Χαρτιά, χρώματα, ψαλίδια και φαντασία χρειάστηκαν για να δημιουργήσουμε κι εμείς τα δικά μας κινούμενα σχέδια..Με ενθουσιασμό εργαστήκαμε ομαδικά και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά
Το κρινάκι της θάλασσας .
Στα τέλη του Φθινοπώρου επισκεφθήκαμε το ΚΕΠΕΑ Σύρου στον Ποσειδωνία για να εργαστούμε στο περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο “Το μικρό είναι όμορφο”. Το μικρό δεν είναι άλλο από τα κρινάκια που φυτρώνουν στους αμμόλοφους και επειδή οι αμμόλοφου τείνουν να αφανιστούν (τουριστική ανάπτυξη) , τα κρινάκια μας είναι είδος προς εξαφάνιση. Ας μάθουμε για αυτά και ας προσπαθήσουμε να τα διασώσουμε . Η επιστημονική τους ονομασία είναι Pancratium maritima. Την εποχή του φθινοπώρου το ανθάκι μαραίνεται και παίρνει αυτό το καστανοκίτρινο χρώμα, ενώ οι σπόροι πέφτουν στην άμμο, όπου και πολλοί από αυτούς θα φυτρώσουν. Μαζέψαμε λίγα από τα αποράκια για να τα βάλουμε στο θερμοκήπιο για παρατήρηση
Ήρθε η ώρα για καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Αφού συγκεντρώθηκαν τα έργα μας, δώσαμε την υπόσχεση να προστατεύουμε το κρινάκι της θάλασσας και να βοηθήσουμε στην προστασία του.
Οικολογικά εργαστήρια στο Νηπιαγωγείο- Λήξη την εργασιών της διακρατικής συνάντησης στη Σύρο
Οι μικροί μαθητές μας σε ομάδες εργάστηκαν με υλικό που είχαν συλλέξει από τη φύση, αλλά και άχρηστο υλικό και δημιούργησαν ευφάνταστες κατασκευές που τις δώρισαν στους εταίρους ως ενθύμια από την επίσκεψή τους στο νησί μας. Φυσικά δεν έλειψε η παρουσία εκπροσώπων των γονέων που με μεγάλη χαρά και αφοσίωση ήταν αρωγοί σε όλες τις δράσεις μας.
Ακολούθησε η αξιολόγηση όλης της δράσης (κινητικότητας) και ακολούθησε ο αποχαιρετισμός μας με ευχές, χαρούμενα μηνύματα και εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι γονείς.
Ενδοσχολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εταίρων του προγράμματος ERASMUS.
Γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού
Ημέρα υποδοχής των εταίρων μας, ημέρα γιορτής στο Νηπιαγωγείο
Η γιορτή ξεκίνησε με τραγούδια και χορούς παραδοσιακούς και με διάφορα δρώμενα από τους μικρούς μαθητές μας . Ακούστηκαν οι εθνικού ύμνοι των χωρών με αποκορύφωμα τον στολισμό του δέντρου της φιλίας των λαών με σημαιούλες των κρατών που συμμετέχουν στο σχέδιο.
Στην υποδοχή πέρα από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχεδίου παρευρέθηκαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι μας, εκπρόσωποι του Δήμου, της Α/θμιας εκπ/σης και των γονιών.
Ακολούθησαν παρουσιάσεις του έργων και των δράσεων των σχολείων, για την κλιματική αλλαγή .
Οι εργασίες της 1ης ημέρας έλειξαν μετά την επίσκεψη της ιστορικής κοιλάδας του Αρμεού, όπου οι εταίροι μας μυήθηκαν στη Συριανή φύση , ένοιωσαν την αγάπη των συριανών για το πολύτιμο νερό και θαύμασαν το ηλιοβασίλεμα στην εκκλησία της Αγίας Πακού.
2η διακρατική συνάντηση στα πλαίσια του Erasmus , στη Σύρο και στο Νηπιαγωγείο Βάρης
5 Ιουνίου 2022.
Όλα έτοιμα για την υποδοχή. Το σχολείο ευωδιάζει από τις μυρωδιές των αγριολούλουδων της Άνοιξης των Συριανών βουνών. Κρατώντας του στόχους το σχεδίου που υλοποιείται με σχολεία από την Πολωνία, τη Σερβία, την Ισπανία και την Τουρκία, έγινε η προετοιμασία για την υποδοχή των εταίρων.
Οι κυριότεροι στόχοι του προγράμματος είναι:
– Η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών μας.
– Η επικοινωνία με τους συναδέλφους των εταιρικών σχολείων καθώς επίσης και μέσω της Πλατφόρμας E-TWINNING με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας και εργασίας στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης , πάντα μέσα στα πλαίσια του Αναλυτικού μας προγράμματος. Λέξεις κλειδιά στη μεθοδολογία του σχεδίου αποτελούν τα: Νοιάζομαι και Ρωτώ, Συλλέγω, Οπτικοποιώ, Δημιουργώ, Δρω.
– Η κατανόηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης σύμφωνα με την ατζέντα του 2030 και ειδικά των στόχων: 6 Καθαρό Νερό, 11 Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες και 13 Δράση για το κλίμα.
– Η μεταφορά και διάχυση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων του έργου στην ευρύτερη κοινότητα γονείς, σχολική αλλά και τοπική κοινότητα.
– Το έργο αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές μας να διαμορφώσουν από τη νηπιακή ηλικία, οικολογική ευαισθησία και συνείδηση, να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής με κύριο γνώμονα την προστασία και τον σεβασμό στο περιβάλλον με ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας αλλά και απέναντι στον άλλον.
– Τέλος, να νοιώσουν «Ευρωπαίοι» πολίτες και να προετοιμαστούν για το μονοπάτι εκείνο που θα οδηγήσει σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό, και ευημερούντα και σε ένα υγιή πλανήτη.
Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας
Η ποσειδωνία είναι ανθοφόρο φυτό που υπάρχει μόνο στη Μεσόγειο, μετατρέπει τους αμμώδεις βυθούς σε καταπράσινες οάσεις ζωής. Μας προδφέρουν οξυγόνο(Πνεύμονες της Μεσογείου), τροφή και καταφύγιο στα ψάρια , προστατεύει τις ακτές μας.
Μας κέντρισε το ενδιαφέρον αυτό το φυτό , το τόσο σημαντικό στη ζωή του ανθρώπου και του πλανήτη και βρήκαμε την ευκαιρία για έρευνα. Επίσκεψη στο πεδίο : Στο Χασάνι της Σύρου. Οι θυμώνες, που βρίσκονται στην ακτή, (τα ξερά φύλλα της ποσειδωνίας), είναι δείγμα καθαρότητας της ακτής
Μαζί μας ήταν οι ιχθυολόγοι γονείς, και εκπρόσωπος του CYCLADES PRESERVATION FUND και τα αποτελέσματα ? Είδαμε, μυρίσαμε , αγγίξαμε, ψάξαμε , συλλέξαμε ,ακούσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα μας συντροφεύουν και θα μας ευαισθητοποιούν για τα τόσο σημαντικά πράγματα του πλανήτη μας και της αλυσίδας της ζωής.