Ψηφιακή εφαρμογή “Αθηνά, η Θεά της Ακρόπολης”

Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο “Αθηνά, η Θεά της Ακρόπολης” λειτουργεί  στη διεύθυνση www.acropolis-athena.gr. Μέσα από εικονικές περιηγήσεις ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τις διάφορες υποστάσεις της θεάς Αθηνάς, αλλά και το Μουσείο Ακρόπολης. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από την υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και με την ευγενική χορηγία του ιδρύματος Μποδοσάκη.

Μέσα από μία εικονική περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο χρήστης ακολουθώντας μία δέσμη φωτός αναζητεί και παρατηρεί τα επιλεγμένα εκθέματα της θεάς Αθηνάς. Ορισμένα από αυτά απηχούν τα ιερά λατρευτικά αγάλματα της θεάς που βρίσκονταν μέσα στους ναούς και από τα οποία δεν σώζεται σήμερα τίποτα, όπως το πήλινο ειδώλιο που μοιάζει με το ξύλινο άγαλμα της Αθηνάς Πολιάδας, της προστάτιδας θεάς της πόλης, το οποίο φυλασσόταν μέσα στο Ερέχθειο, καθώς και το μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου, ρωμαϊκό αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αριστουργήματος του Φειδία που υπήρχε μέσα στον Παρθενώνα.

Πηγή

Υπόθεση εργασίας:

Ζητάμε από μια ομάδα μαθητών να μπει στο Μουσείο της Ακρόπολης και ακολουθώντας τη δέσμη φωτός να βρει στο επίπεδο 1 το μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Να δώσει στοιχεία περιγραφής και λατρείας του αγάλματος καθώς και όσα γράφει σχετικά ο Παυσανίας.  Να δει πως ήταν το άγαλμα ολόκληρο και να παρατηρήσει πως είναι τώρα από κοντά, περιστρέφοντάς το δεξιά ή αριστερά. Τέλος, με PRTSC, να μεταφέρει την εικόνα του αγάλματος σε ένα αρχείο word, με όλες τις άλλες πληροφορίες που συγκέντρωσε.

Η διδασκαλία της λογοτεχνίας και η σύγχρονη τεχνολογία

Διαβάστε το άρθρο του κ. Νικήτα Παρίση με τίτλο Η διδασκαλία της λογοτεχνίας και η σύγχρονη τεχνολογία.

Η παραπάνω παρουσίαση αποτελεί μορφή «μαθήματος» που έγινε από τον κ. Νικήτα Παρίση σε δύο τμήματα της Β΄ Λυκείου Πεδινής, με στόχο να δουν οι μαθητές μια διαφορετική και πρωτότυπη διαδικασία προσέγγισης του ποιητικού λόγου. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΚΕΒΙ “Ο Ελύτης στην Εκπαίδευση” στο οποίο συμμετείχε το Λύκειο Πεδινής.

Ηχογραφήσαμε το μάθημα και δημιουργήσαμε μια παρουσίαση με  τρεις μορφές του ίδιου ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη, όπως παρουσιάστηκαν από τον διδάσκοντα στην τάξη. Στην παρουσίαση ενσωματώσαμε και ηχητικά αποσπάσματα. Ο κύριος Παρίσης με τη διεισδυτική ματιά και ερμηνεία του ειδικού μάς έδωσε μια βαθιά διδακτική ανάσα, ενώ οι μαθητές εκφράστηκαν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Και μια αφιέρωση στην ομάδα.

Ολοσκότεινα φιλιά

Μπουζούκι & μπαγλαμάς: Τάσος Ζαφειρίου

Πιάνο: Παναγιώτης Τσεβάς

Τραγουδά ο Θοδωρής Τσάγγαρης