Διαδικτυακή πολυμεσική εφαρμογή

achillessh.jpgΗ περιγραφή έργου τέχνης και η λογοτεχνική έκφραση: το παράδειγμα της Ασπίδας του Αχιλλέα

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εφαρμογή αποτελεί μια διαθεματική πρόταση διδασκαλίας από τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ακριτίδου και Βασιλική Αφεντουλίδου. Η εφαρμογή συνοδεύεται και από ιστολόγιο.

Η ενημέρωση προέρχεται από το ιστολόγιο ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ.

Διαδικτυακό εκπαιδευτικό λογισμικό

first_page1.pngΤο εκπαιδευτικό λογισμικό “Η πόλις Εάλω” είναι μια υπερμεσική εφαρμογή που εκπονήθηκε με την παιδαγωγική εποπτεία των Αριστοτέλη Ράπτη και Αθανασίας Ράπτη.

 

Βίντεο για εκπαιδευτική χρήση

politismos.jpgΣτον ιστότοπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού υπάρχουν βίντεο που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διδασκαλία μας.


Η Καστροπολιτεία του Μυστρά

mistras1.jpgΟ ιστοχώρος αυτός εκπονήθηκε από την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 -14 ετών τα οποία με τη βοήθεια ενός ενήλικα καλούνται να ταξιδεύσουν στο παρελθόν με σκοπό να μάθουν για την ιστορία του Μυστρά, την τέχνη και τους τεχνίτες της καλύτερα σωζόμενης βυζαντινής πολιτείας στον ελλαδικό χώρο.
Ο ιστοχώρος περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες και παιχνίδια, οργανωμένα σε τρείς βασικές ενότητες:

Εκπαιδευτικό υλικό σε υπερκείμενο

Η ερευνητική ομάδα Ανοιχτή Λογοτεχνία – openLit, στο πλαίσιο του προγράμματος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου «Ανάπτυξη σύγχρονης μεθοδολογίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε πλαίσιο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης» δημιούργησε εκπαιδευτικό υλικό σε υπερκείμενο με θέμα: “Η πόλη στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία”. Δείγματα του υλικού μπορείτε να δείτε εδώ.

Η επιμόρφωση απαιτεί θυσίες

downloadkila.jpgΗ επιμόρφωση μπορεί να προκαλέσει  σοβαρές παρενέργειες.

Εκτός του ότι ενδέχεται να καταντήσουμε εργασιομανείς (βλέπε σχετικό βίντεο), και κατά συνέπεια κουτσοκουλόστραβοι (η αυχεναλγία ήδη μου έκανε την τιμή), η συχνή χρήση υπολογιστή μπορεί και να μας παχύνει. Κομμένο το περπάτημα, το γυμναστήριο … (πού χρόνος για εκγύμναση;) και με τόση προσήλωση στην οθόνη, τι περιμένεις. Μην αγχώνεστε. Υπάρχει κι άλλος τρόπος για να ζυγίζεστε. Μην ανεβαίνετε εσείς στη ζυγαριά. Ανεβάστε τη ζυγαριά στα πόδια σας!!!

Σε κάθε περίπτωση και για να μην επαληθευτεί του λόγου το αληθές, καιρός για μια μικρή ξεκούραση.

Το βίντεο και την εικόνα βρήκα εδώ. To animation εδώ.

Εκπαιδευτικά σενάρια

senaria1.jpgΠαρουσίαση

Σενάρια: δομή και αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων.pdf

Ανάπτυξη σεναρίων μάθησης.pdf

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές διδακτικές προτάσεις με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Ακολουθούν ορισμένες διευθύνσεις για να πάρετε ιδέες.

Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα: Αρχαία Ελληνική

siggrafeis.jpgΜε άξονα ένα Ανθολόγιο αρχαιοελληνικών κειμένων, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του κείμενα της κλασικής περιόδου αλλά και ηλεκτρονικά εργαλεία για τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού λόγου:

Στο Ανθολόγιο συμπεριλαμβάνονται όλα τα κείμενα, πεζά και ποιητικά, που διδάσκονται στο Λύκειο αλλά και εκτενή αποσπάσματα από τα τρία βασικά γένη του κλασικού αττικού πεζού λόγου: ιστοριογραφία, φιλοσοφία, ρητορική.

Παράλληλα, ο ενδιαφερόμενος είναι δυνατόν να μελετήσει τις αρχές σύνταξης του αρχαιοελληνικού λόγου, ανατρέχοντας στο ομώνυμο ηλεκτρονικό συντακτικό καθώς και τις κατασκευαστικές αρχές του αρχαιοελληνικού λεξιλογίου, αξιοποιώντας το εγχειρίδιο Σχηματισμός των λέξεων στην αρχαία ελληνική του γερμανού ελληνιστή ALBERT DEBRUNNER (μετάφρ. Ηλίας Τσιριγκάκης, επιμ. Ε. Πετρούνιας), που προσφέρεται με τη μορφή ψηφιακής βάσης δεδομένων. Στη μελέτη του λεξιλογίου συμβάλλει και το Βασικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής, ένα διαδικτυακό “σχολικό” λεξικό για τον αττικό πεζό λόγο της κλασικής εποχής, το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς.

Το συγκεκριμένο περιβάλλον συνοδεύεται από το εργαστήριο αρχαιομάθειας, όπου προσφέρονται διαδραστικές ηλεκτρονικές ασκήσεις για τη μελέτη επιλεγμένων κειμένων του Ανθολογίου. Το υλικό ταξινομείται σε καταλόγους φαινομένων γραμματικής, συντακτικού, λεξιλογίου και ερμηνείας-μετάφρασης και εντάσσεται σε φύλλα εργασίας που μπορούν να συμπληρωθούν ηλεκτρονικά (με έλεγχο των απαντήσεων), να εκτυπωθούν ή να αποθηκευτούν.

Τις ανάγκες του εκπαιδευτικού, του φοιτητή αλλά και του μαθητή του γενικού λυκείου επιχειρούν, επίσης, να καλύψουν το θεωρητικό υλικό, τα μεταφραστικά δείγματα και οι διδακτικές δοκιμές που παρατίθνται στην ενότητα Ενδογλωσσική μετάφραση από τα αρχαία στα νέα ελληνικά, αλλά και το υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία του μαθήματος Αρχαϊκή λυρική ποίηση της Β΄ λυκείου.

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από την εισήγηση που έγινε στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο Ημαθίας (Μάιος 2008) για την “Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα και τη Γλωσσική Εκπαίδευση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας”. Για τη διευκόλυνσή σας, πρόσθεσα και τις αντίστοιχες συνδέσεις στο κείμενο. Τα πρακτικά του συνεδρίου θα τα βρείτε εδώ.

 

Δικτυακοί τόποι για τα Αρχαία Ελληνικά

paistum.jpgΣτην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα και στην ενότητα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία μπορείτε να ενημερωθείτε για τις έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές για την αρχαιοελληνική γλώσσα, τη γραμματεία και τον πολιτισμό, που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο. Θα βρείτε οδηγούς πλοήγησης για:

Τον πλήρη οδηγό πλοήγησης στην ηλεκτρονική αρχαιογνωσία θα τον βρείτε εδώ.

Θα βρείτε επίσης:

Συλλογή διευθύνσεων θα βρείτε και στο netschoolbook.

Η εικόνα της ανάρτησης προέρχεται από το ιστολόγιο Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση. Έχω γράψει σχετικά εδώ.