Για τον Αριστοτέλη η μίμηση είναι η βασική αιτία δημιουργίας των πρώτων αυτοσχέδιων θεαμάτων που οδήγησαν τελικά στη γέννηση της θεατρικής πράξης και της δραματικής ποίησης.
Για να αναζητήσει κανείς τις ρίζες του θεάτρου, θα πρέπει στην ουσία να ψάξει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής αλλά και του χρόνου, στην ανάγκη του ανθρώπου να εκφραστεί και να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του αιώνες πριν. Όμως, ακόμη κι αν θεωρείται το δημιούργημα μιας μακρόχρονης εξέλιξης που χάνεται στο βάθος του χρόνου, στην ιστορία του δυτικού πολιτισμού η αρχή του θεάτρου εντοπίζεται με ακρίβεια τόσο στο χώρο όσο και στον χρόνο: Αθήνα, 6ος αι. π.Χ.
Στην πόλη αυτή γεννήθηκε η δραματική ποίηση με τη μορφή τραγωδίας. Ήταν ένα πρωτότυπο δημιούργημα με δικούς του κανόνες και γνωρίσματα αλλά και μια ιδιαίτερη μορφή έκφρασης. Με το συνδυασμό λόγου, μουσικής και μύθου εκφράστηκαν ιδέες, αξίες ακόμη και πολιτικοί στοχασμοί.
Το θεατρικό οικοδόμημα εξελίσσεται σταδιακά στη διάρκεια της αρχαιότητας και η μορφή του αλλάζει για να προσαρμοστεί στις ανάγκες κάθε εποχής. Έτσι, τα πρώτα λιτά και απλά θεατρικά κτίσματα δίνουν τη θέση τους σε επιβλητικά οικοδομήματα. Αργότερα οι Ρωμαίοι τα παραλαμβάνουν από τους Έλληνες, τα διατηρούν και κατασκευάζουν πολλά καινούργια, κάνοντας όμως μετατροπές στο αρχικό σχέδιο. Ωστόσο, όλα τα αρχαία θέατρα, ελληνικά και ρωμαϊκά, έχουν τρία βασικά μέρη: την ορχήστρα, το κοίλο και τη σκηνή.
(πηγή: http://ancienttheater.culture.gr/el/i-genisi-tou-arxaiou-dramatos)
Στην παραπάνω ιστοσελίδα μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το αρχαίο θέατρο καθώς και παιχνίδια.