Σήμερα παρακολουθήσαμε την πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση του “Ερωτόκριτου” που είναι διασκευασμένη για παιδιά. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, που εξιστορεί την αγάπη του Ερωτόκριτου, ενός νέου με πολλά προτερήματα (που δεν ήταν όμως ευγενής) και της βασιλοπούλας Αρετούσας. Στα παλιά χρόνια μια τέτοια αγάπη ήταν απαγορευμένη, αλλά για τους δύο νέους ήταν τόσο μεγάλη που ξεπέρασε όλα τα εμπόδια και είχε αίσιο τέλος.
Ο “Ερωτόκριτος” γράφτηκε περίπου το 1600 στην Κρήτη από τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Είναι ένα επικό ποίημα με 10.012 στίχους, το οποίο κυκλοφορούσε για έναν αιώνα σε χειρόγραφα, έως ότου εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713.
Γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, γνώρισε μεγάλη απήχηση και έγινε πολύ αγαπητό: ενέπνευσε πολλές μαντινάδες, ενώ τα ονόματα των πρωταγωνιστών υπάρχουν ακόμα και σήμερα στην Κρήτη ως βαφτιστικά!