Το έθιμο της λαμπάδας του Πάσχα ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους όπου οι νεοφώτιστοι χριστιανοί βαφτίζονταν πάντα Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας. Η λαμπάδα που κρατούσαν στο χέρι συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φώτιζε πλέον την ψυχή του νεοφώτιστου.
Ο στολισμός της Πασχαλιάτικης λαμπάδας είναι ένα παλιό και καθιερωμένο έθιμο στον Ελληνικό χώρο. Διαβάζουμε στην “Παιδική Πασχαλιά” του Παπαδιαμάντη:
“Τήν εσπέραν έφερεν οίκαδε ο πατήρ τάς πασχαλινάς λαμπάδας,ωραίας, λεπτάς, περιτέχνους. Τί χαρά! Τί θρίαμβος! Φαντασθήτε ωραίας μικράς λαμπάδας, μέ άνθη τεχνητά, μέ χρυσόχαρτα”
Την λαμπάδα από μελισσοκέρι το ζέσταιναν λίγο, το έπλαθαν στα χέρια τους ή σε κάποιο τραπέζι, σοφρά κ.λ.π., το στόλιζαν με μια κορδέλα και μ’αυτό έκαναν – όπως έλεγαν – Ανάσταση ! Συχνά την στόλιζαν μόνα τους τα παιδιά, και παράβγαιναν ποιανού η λαμπάδα είναι η καλύτερη. Γιατί τις λεγόμενες «χυτές λαμπάδες», τις έφτιαχναν οι μελισσολόγοι (μελισσοκόμοι) και τις παρομοίαζαν με τις καλοφτιαγμένες – όμορφες κοπελιές, όπως λέει και το σχετικό λαϊκό δίστιχο:
«Χαρώ μου το κορμάκι σου που‘ ναι χυτή λαμπάδα
Άγγελοι σου χαρίσανε αυτή την ομορφάδα» ;
Στις μέρες μας, οι κάθε λογής πολύχρωμες και ολοστόλιστες πασχαλινές λαμπάδες, έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε στυλ, ευρηματικότητα και καλλιτεχνική έμπνευση ! Ο νονός ή όπως αλλιώς αποκαλείται, ο πνευματικός πατέρας κάθε παιδιού είναι αυτός που συνήθως εφοδιάζει το βαφτιστήρι του με μία πασχαλινή λαμπάδα.
Τη λαμπάδα την πρωτοανάβουμε το βράδυ της Ανάστασης. Όταν ο ιερέας εμφανιστεί στην Ωραία Πύλη προσφέροντας το Άγιο Φως λέγοντας “Δεύτε Λάβετε Φως”. Το φως αυτό μεταφέρεται στο σπίτι. Με το “Άγιο Φως” των κεριών οι άνθρωποι κάνουν το σχήμα του σταυρού πάνω από την κεντρική πόρτα του σπιτιού για καλή τύχη.
Την Παρασκευή του Πάσχα έχουμε τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και σε πολλά μέρη γίνονται εκδηλώσεις. Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι πηγαίνουν στις λειτουργίες και ανάβουν τις λαμπάδες του Πάσχα τρεις φορές. Μετά μπορεί κανείς να την αφήσει στην εκκλησία ή να την βάλει στα εικονίσματα του σπιτιού του.
Στο σχολείο μας (Απρίλιος 2010) φτιάχτηκαν από εκπαιδευτικούς και μητέρες του Συλλόγου Γονέων πασχαλινές λαμπάδες και εικόνες που πουλήθηκαν και τα έσοδα προσφέρθηκαν στο Ορφανοτροφείιο Γιαννιτσών.