Το Σχολείο μας

Το σχολείο μας βρίσκεται στον συνοικισμό Παραλίμνη που ανήκει στον Δήμο Γιαννιτσών του Νομού Πέλλας. Η περιοχή που απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη των Γιαννιτσών ήταν γνωστή με το όνομα «Τσέκρι», λέξη που προέρχεται από την αλβανική «τσεκ» και σημαίνει ρηχά.

Πραγματικά η Παραλίμνη μέχρι το 1935 είναι το κέντρο του βασιλείου των υδάτων, του έλους και των κουνουπιών, καθώς στον τόπο αυτό υπήρχε η λίμνη των Γιαννιτσών. Μετά την αποξήρανση της λίμνης, αρχίζει να κατοικείται το μέρος, κυρίως από Σαρακατσαναίους βοσκούς. Στη συνέχεια εγκαθίστανται κάτοικοι από την Ανατολική και Δυτική Μακεδονία. Ο αγώνας για την εγκατάσταση του χωριού αρχίζει κυρίως μετά τη φυγή των Γερμανών και κρατά μέχρι το 1952.
Το σχολείο για πρώτη φορά άρχισε να κτίζεται την περίοδο 1947 – 48 από τους ίδιους τους κατοίκους με αυτοσχέδια πλιθιά. Είχε στην αρχή μια μόνο αίθουσα, στην οποία τα παιδιά μάθαιναν τα πρώτα τους γράμματα. Για θέρμανση είχαν μια σόμπα μέσα στην οποία τα παιδιά έφερναν και έριχναν με τη σειρά βαμβακόξυλα.

Το πρώτο σχολείο του χωριού με πλιθιά από λάσπη και άχυρο και καλαμωτή στη σκεπή. Φωτογραφία από προσωπικό αρχείο κατοίκου.

Το σημερινό κτίριο του σχολείου κτίστηκε σε δύο φάσεις.Οι δύο πρώτες τάξεις θεμελιώθηκαν το 1954, με συνεισφορές των κατοίκων της Παραλίμνης και τη φροντίδα του δασκάλου Πάττα Δημητρίου.
Το 1964 εκπονήθηκε μελέτη και άρχισαν οι εργασίες αποπεράτωσης του σημερινού σχολείου.  Ο δάσκαλος Παναγιώταρος Ιωάννης ήταν ο πρωτεργάτης και είχε το γενικό συντονισμό του έργου.
Μέχρι το κράτος να ιδρύσει Δημοτικό Σχολείο οι κάτοικοι της Παραλίμνης πλήρωναν ιδιωτικό δάσκαλο για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα. Ο δάσκαλος έπαιρνε 5 δραχμές το μήνα για κάθε παιδί και βρίσκονταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στο χωριό.
Για πολλά χρόνια  το Δημοτικό Σχολείο Παραλίμνης λειτούργησε ως τετραθέσιο, ενώ από το 1998 έχει προαχθεί και λειτουργεί ως εξαθέσιο.

 

Για να δείτε τον χάρτη_google/maps, κάντε κλικ  Ε Δ Ω !

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση