Δημοσιευμένο στην κατηγορία Χωρίς κατηγορία

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου!

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966.


 

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle, γεννημένη στο Λος Άντζελες από Αμερικανό πατέρα και Κουβανή μητέρα. Έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και πλήθος διακρίσεων. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965. Έχει εικονογραφήσει περισσότερα από εκατό βιβλία, από τα οποία στα είκοσι πέντε είναι δικό του και το κείμενο. Τιμημένος από την ΙΒΒΥ με το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν εικονογράφησης το 2014, έχει επίσης τιμηθεί με πολλά βραβεία από πολλές
χώρες και σε πολλές χώρες έχουν εκτεθεί έργα του.

Στην Ελλάδα, όπως κάθε χρόνο, το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά και παροτρύνει τους φορείς που ενδιαφέρονται για τα παιδιά και τα βιβλία τους να συμβάλουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και διανέμεται με τη φροντίδα του.

Το σχολείο μας με αφορμή την ημέρα αυτή, αποφάσισε να υλοποιήσει κάποιες δράσεις για να φέρει τα παιδιά πιο κοντά στα βιβλία!!!

Η μικρές τάξεις του σχολείου μας έκαναν βιβλιοπαρουσίαση των αγαπημένων τους βιβλίων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας, ολοκληρώνοντας τη σκυταλοδρομία ανάγνωσης που πραγματοποιούν εδώ και 3 μήνες, έγραψαν τις δικές τους ιστορίες επηρεασμένοι/ες από τους ήρωες και τα μέρη των κειμένων του Ανθολογίου Ε’ και ΣΤ’ τάξεων και τις δημοσίευσαν στο παρακάτω e-book! Για τη δημιουργία του e- book χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή bookcreator.com. Οι εικόνες που χρησιμοποιήσαμε αντλήθηκαν από το διαδίκτυο και γι’αυτό αναφέρουμε την πηγή κάτω από την καθεμία.

https://read.bookcreator.com/N6XJKFjG2BbYZInxllCZOBvf2D52/ReHnjX2pTACaIl6IHaF54Q

Τέλος, για την ανάδειξη της τελικής τριάδας των νικητών σκυταλοδρόμων, οι μαθητές/τριες έπαιξαν σε ένα escape room φιλαναγνωσίας για να ανακαλύψουν ποιος ανακάτεψε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη!!!