Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι η εικόνα της σχολικής μας βιβλιοθήκης στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2022-2023. Μέχρι σήμερα, τη λήξη της, πολλά πράγματα άλλαξαν. Πέρσι, είχε γίνει μεγάλη προσπάθεια από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για τη σύσταση της βιβλιοθήκης και την ένταξή της στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών. Φέτος, αποφασίσαμε, ως Σχέδιο Δράσης – βελτίωσης που ανέλαβε το σχολείο μας, στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αξιολόγησης που έχει θεσπιστεί από το Υπουργείο, να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη βιβλιοθήκη μας, να την κάνουμε περισσότερο ελκυστική και άνετη και φυσικά να εμπλουτίσουμε τους διαθέσιμους τίτλους βιβλίων της.
Όλα αυτά με απώτερο σκοπό να παρακινηθούμε σε δανεισμό βιβλίων, να μάθουμε, να χαρούμε, να καλλιεργήσουμε τη φιλαναγνωσία που πολλά οφέλη μπορεί να έχει για τον καθένα από μας!
Συνοπτικά, λοιπόν, τι έγινε φέτος;
Με τη συνδρομή και εθελοντική εργασία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αγοράστηκαν δύο καινούργιες μοκέτες, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του δαπέδου σχεδόν πλήρως, κουρτίνες, μαξιλάρια, καθώς και δύο ράφια. Η
αισθητική εικόνα της σχολικής βιβλιοθήκης βελτιώθηκε σημαντικά.
Καταλογογραφήθηκαν/καταγράφηκαν στο my-school και εντάχθηκαν στο υλικό της βιβλιοθήκης αξιόλογα, αναξιοποίητα έως πρότινος, λογοτεχνικά και εγκυκλοπαιδικά βιβλία που βρίσκονταν σε άλλους χώρους του σχολείου. Τα υπάρχοντα λογοτεχνικά βιβλία χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες (Α΄-Β΄ τάξεις, Γ΄-Δ΄ τάξεις, Ε΄-Στ΄ τάξεις) με ευδιάκριτη, ξεχωριστή ανά κατηγορία, χρωματική σήμανση. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν ως διακριτές χρωματικές κατηγορίες οι: Εγκυκλοπαίδειες, Ιστορία, Θρησκευτικά, με στόχο την εύκολη οργάνωση και τον εύληπτο εντοπισμό και διαχωρισμό των βιβλίων από τους μαθητές, τόσο κατά τον δανεισμό όσο και κατά
την επιστροφή των βιβλίων.
Η σχολική βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με νέα βιβλία, λίγα εκ των οποίων αγοράστηκαν μέσω της Σχολικής Επιτροπής, ενώ τα υπόλοιπα και περισσότερα προήλθαν είτε απευθείας από δωρεές είτε αγοράστηκαν με χρήματα
που συγκέντρωσαν οι μαθητές-τριες του σχολείου, σε οργανωμένες σχολικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην τοπική κοινότητα (κάλαντα Χριστουγέννων και Λαζάρου). Η σχολική βιβλιοθήκη είχε 262 καταγεγγραμμένους τίτλους στην αρχή του σχολικού έτους, ενώ, σήμερα, έχει φτάσει στον Α.Α.: 342!





Ακόμη, τοποθετήθηκαν στη σχολική βιβλιοθήκη φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τηλεόραση (εξοπλισμός που προϋπήρχε ως υλικό του σχολείου).
Όσον αφορά τους συνυφασμένους με τη μαθησιακή διαδικασία στόχους, καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για την ανάδειξη της οργανικής σχέσης της σχολικής βιβλιοθήκης με την καθημερινή σχολική ζωή. Συγκεκριμένα, επικαιροποιήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας της βιβλιοθήκης και οι κανόνες δανεισμού των βιβλίων. Αναρτήθηκαν
ως αφίσα τα δικαιώματα του Αναγνώστη. Δόθηκε στους μαθητές καρτέλα δανεισμού με πρόβλεψη για τη βαθμολόγηση του βιβλίου που διάβασαν. Αφιερώθηκε χρόνος για την ελεύθερη επιλογή βιβλίων από τους μαθητές είτε για δανεισμό είτε για ευχάριστη απασχόληση στα διαλείμματα, τις βροχερές μέρες. Τουλάχιστον οι μισοί από τους μαθητές δανείζονταν τακτικά βιβλία. Οι κινήσεις δανεισμού που καταγράφηκαν άγγιξαν τις εκατό (100) κατά τη διάρκεια του σχ. έτους.
Σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιήθηκαν βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης, τα οποία αντιστοιχούσαν σε θεματικές της Γλώσσας ή άλλων μαθημάτων ή σε επίκαιρες μέρες. Μεταφέρονταν στην τάξη με τη μορφή μικρής έκθεσης βιβλίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την αξιοποίηση βιβλίων Μυθολογίας, για το μάθημα της Ιστορίας Γ΄Δημοτικού, βιβλίων χριστουγεννιάτικων/πασχαλινών, βιβλίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου στην 3η Ολυμπιακή Εβδομάδα, βιβλίων για τη διατροφή και την υγεία, συναφών με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, αλλά και με δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε, βιβλίων των οποίων αποσπάσματα είναι ενταγμένα στα σχολικά εχγειρίδια.
Σε προηγούμενες αναρτήσεις στον ιστότοπό μας, μπορείτε να δείτε ότι το σχολείο μας παρακολούθησε διαδικτυακή βιβλιοπαρουσίαση, ενώ διοργάνωσε εξ αποστάσεως σύχρονη παρουσίαση βιβλίου και συνέντευξη στη συγγραφέα του. Από την επαφή με τα λογοτεχνικά βιβλία προέκυψαν ζωγραφιές και κατασκευές των μαθητών, ενώ έγιναν αρκετές προφορικές παρουσιάσεις των βιβλίων που δανείζονταν στην ολομέλεια της τάξης. Επίσης, ενθαρρύνθηκε η δημιουργική γραφή των μαθητών, είτε με τη σύνθεση αυθόρμητων, συλλογικών ποιημάτων, είτε με τη συγγραφή/συνέχιση και εικονογράφηση ιστοριών. Ακόμη, αξιοποιήθηκε το κουκλοθέατρο, αλλά και η δραματοποίηση διαλογικών και αφηγηματικών κειμένων.
Στο τέλος της χρονιάς, μάλιστα, βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτες μαθήτριες που δανείστηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό
βιβλίων, σε έναν ενδοσχολικό Μαραθώνιο Ανάγνωσης!
Με χαρά διαπιστώσαμε ότι οι μαθητές-τριες εκφράζουν τον ενθουσιασμό και τη χαρά τους για τη νέα, βελτιωμένη εικόνα της σχολικής βιβλιοθήκης, και θέλουν να βρίσκονται μέσα σε αυτή, είτε για μάθημα είτε για ανάγνωση βιβλίων είτε για επιτραπέζια παιχνίδια. Ο χώρος της σχολικής βιβλιοθήκης έχει γίνει πόλος έλξης γι’ αυτούς!
Ευχόμαστε να συνεχιστεί η αξιοποίησή της και τις επόμενες σχολικές χρονιές, με διοργάνωση και εκδηλώσεων, όπως συναντήσεις με συγγραφείς ή εκθέσεις βιβλίων!
Καλό καλοκαίρι! Όπου κι αν είστε, πάρτε μαζί σας και ένα καλό βιβλίο! Θα σας ταξιδέψει και θα σας κρατήσει συντροφιά!