Το σχολείο μας

Καλώς ήρθατε στο 3/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Κανδήλας, Αρκαδίας!

 

Το σχολείο μας βρίσκεται στην Κανδήλα Αρκαδίας. Είναι δωρεά του Ιωάννη Ζιαζιά, ενός Κανδηλαίου που μετανάστευσε στην Αμερική, όμως δεν ξέχασε τον τόπο του. Είχε υποσχεθεί στη μητέρα του να χτίσει ένα σχολείο στο χωριό του για να μορφωθούν οι επόμενες γενιές, κι έτσι κι έκανε!
Το περίφημο συνεργείο Ζουμπανιωτών μαστόρων, από το σημερινό Επτάλοφο Κοζάνης, ξεκίνησε την ανέγερση του σχολείου το 1929 και την ολοκλήρωσε το 1933. Το «Ζάζειον Διδακτήριο» είναι ένα κόσμημα, χτισμένο από πελεκητή πέτρα και προσελκύει το ενδιαφέρον των σχολών αρχιτεκτονικής για την αξιοθαύμαστη κατασκευή του.
Πρόκειται για ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 25 με 30 μαθητές/τριες. Το σχολείο, εκτός από τις αίθουσες διδασκαλίας διαθέτει εργαστήριο πληροφορικής, αίθουσα θεάτρου, εξωτερικούς χώρους άθλησης (γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ) και κήπο. Στις κτηριακές εγκαταστάσεις του συστεγάζεται (κοινή είσοδος, κοινός προαύλιος χώρος) με το Νηπιαγωγείο Κανδήλας.
Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο ελκυστικό, καινοτόμο και εξωστρεφές. Ένα σχολείο στο οποίο προάγονται οι ουσιαστικές, αληθινές, ανθρώπινες σχέσεις και υπάρχει συνοχή διδακτικού και μαθητικού προσωπικού. Ένα σχολείο, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες εργάζονται μέσα σ’ ένα κλίμα, δημοκρατίας, συλλογικότητας, ομαδικότητας, αλληλεπίδρασης και πολυφωνίας. Ένα σχολείο, το οποίο στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του/της κάθε μαθητή/μαθήτριας, παρέχοντάς του/της τα εφόδια να χαρεί το παρόν και να προετοιμαστεί κατάλληλα για το μέλλον. Ένα σχολείο που παρεμβαίνει ουσιαστικά και ανθρωποκεντρικά σε προβλήματα που σχετίζονται με τον συνάνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ένα σχολείο με σημαντική αποστολή να προετοιμάσει την ένταξη ενεργών πολιτών στην κοινωνία. Γι’ αυτό και η συνεργασία του σχολείου μας , με την τοπική κοινωνία (Συλλόγους , υπηρεσίες , Δήμο κ.τ.λ) και πανελλήνιους, διεθνείς φιλανθρωπικούς συλλόγους είναι συνεχής.
Με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών μας εκπονούνται ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την παράδοση και τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεγγύη, τον εθελοντισμό, τη διατροφή κ.ά.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε ένα σχολείο που σέβεται τη διαφορετικότητα και ασχολείται με το μυαλό και την ψυχή των παιδιών του ισότιμα. Ένα σχολείο – πραγματική αγκαλιά, σαν μια οικογένεια που το κάθε παιδί αντιμετωπίζεται και νιώθει μοναδικό με στόχο να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.
Ένα σχολείο οργανωμένο, στο οποίο ο κάθε μαθητής /μαθήτρια νιώθει και είναι ασφαλής τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ένα σχολείο οργανωμένο, λειτουργικό, καλαίσθητο, με ικανοποιητική υλικοτεχνική υποδομή. Ένα σχολείο υποστηρικτικό που νοιάζεται, δίνει έμφαση στις κοινωνικό-συναισθηματικές ανάγκες των μαθητών τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο τάξης.
Ένα σχολείο στο οποίο η αγωγή έχει πρωτεύοντα ρόλο, η συμπεριφορά όλων των μαθητών στηρίζεται σε αρχές και αξίες κι εκπέμπει ποιότητα. Η ειλικρίνεια, η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός, η αυτοκυριαρχία, αλλά και η ευγένεια, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η ευαισθησία γίνονται πράξη καθημερινά. Θέλουμε το σχολείο μας να έχει χαρούμενους δασκάλους και ευτυχισμένα παιδιά.

“Το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο που πρέπει να γεμίσει αλλά μια φωτιά που πρέπει να ανάψει.¨  Πλούταρχος