Καλικαντζαρική, η μυστική γλώσσα των καλικαντζάρων

321136824 547495643948514 6095608841225776313 n 1

Γνωρίζεις την καλικαντζαρική; Όχι; Μα είναι η γλώσσα  των καλικαντζαραίων. Τη μυστική αυτή γλώσσα την έμαθα από τη Ρίνα Πουέμπλο, την ατρόμητη καλικαντζαρίνα που επισκέφτηκε αυτές τις μέρες την τάξη μας. 

Να το πρώτο πράγμα που είπε μπαίνοντας στην αίθουσα:

Α Γ Η Ψ       Π Ψ Π      Γ Η Κ Ψ Η     Ε     Ψ Ρ Ο Ν Κ Ε Ρ Ε       Ο Η Λ Ψ

Προσπάθησε να το διαβάσεις. 

Εάν θέλεις να μάθεις το μυστικό της γλώσσας της διάβασε προσεκτικά τα παρακάτω: Συνέχεια

Μπόλεκ και Λόλεκ

και λολεκ

Ίσως δεν τους γνωρίζεις, μα ήρθε ο καιρός να τους μάθεις. Ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ είναι δυο κολλητά φιλαράκια περίπου δέκα χρονών που ζουν στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα του βορρά. Πρωταγωνιστούν σε ταινιούλες κινουμένων σχεδίων γεμάτες χιούμορ και κέφι. Παρακολούθησε τα παρακάτω βιντεάκια και θα πάρεις μια γεύση. 

Ο Μπόλεκ κι ο Λόλεκ μαθαίνουν τοξοβολία

Οι καλικάντζαροι του Αντρέα Καρκαβίτσα

kalikantazaroi

“Οι καλικάντζαροι” είναι ένα διήγημα που έγραψε ο Α. Καρκαβίτσας.

Ένας μικρός μυλωνάς αντιμετωπίζει ολομόναχος τη στρατιά των καλικάντζαρων που κάνει κατάληψη στο μύλο του και με εξυπνάδα κι υπομονή καταφέρνει να τους απομακρύνει από το χωριό του καθώς ξημερώνει η γιορτή των Φώτων.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε τον Δημήτρη Φιλελέ να αφηγείται την ιστορία. 

Η νεράιδα των ζαχαρωτών

6e15152bd32f3133bdc7d6f217222efb

Η μικρή Κλάρα στη γιορτή των Χριστουγέννων πήρε δώρο από τον νονό της ένα Καρυοθραύστη. Όταν τέλειωσε η γιορτή κι όλοι έφυγαν η Κλάρα μπήκε στο σαλόνι να δει πως είναι ο Καρυοθραύστης της.

Ήταν μεσάνυχτα και συνέβη κάτι … μαγικό! Το χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγάλωσε απότομα κι όλα τα παιχνίδια μαζί κι ο Καρυοθραύστης ζωντάνεψαν. Ο Καρυοθραύστης πολεμούσε ασταμάτητα με τον βασιλιά των εχθρικών ποντικών. Για να τον βοηθήσει η Κλάρα πέταξε την παντόφλα της στο κεφάλι του ποντικοβασιλιά, σώζοντας έτσι τον Καρυοθραύστη. Αμέσως αυτός μεταμορφώθηκε σε ένα πανέμορφο πρίγκιπα! Συνέχεια

Στείλε κρυφά μηνύματα!

καίσαρας ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός

Κάν’ το όπως ο Ιούλιος Καίσαρας!

Ο μεγάλος Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός όταν ήταν σε εκστρατεία έστελνε κρυφά μηνύματα στους στρατηγούς του. Γιατί; Για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών φυσικά! Παρατήρησε το κρυπτογραφημένο μήνυμα. Μπορείς να το διαβάσεις;

Β   Ν   Ζ   Π   Β   Ε   Β   Ζ   Π   Β

Για να αποκρυπτογραφήσεις το μήνυμα, κάνε κλικ εδώ για να ανοίξεις και να εκτυπώσεις το αρχείο με τις οδηγίες και άλλες δραστηριότητες.

Η ιδέα είναι από το βιβλίο “Το βιβλίο αυτό κάνει τα μαθηματικά παιχνίδι” από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

Κλάσματα, κλάσματα, κλάσματα!!!

1448255038

Ναι, αλλά τι είναι τα κλάσματα;

Το κλάσμα είναι ένας αριθμός που εκφράζει το μέρος μιας επιφάνειας ή ενός όλου. Το όλο ή το ολόκληρο το λέμε ακέραιη μονάδα. Κάνε κλικ εδώ, για να μεταβείς στο βιβλίο της Ε΄ και να διαβάσεις περισσότερα.

Και τώρα ώρα για παιχνιδομαθηματικά! 

Ισοδύναμα κλάσματα εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι  εδώ.

Αριθμόδεντρα!

οθόνης 2022 12 10 102046

Αριθμόδεντρα; Τι είναι αυτά;

Αυτά τα δέντρα είναι διαφορετικά από τα άλλα. Μας βοηθούν να αναλύσουμε σύνθετους αριθμούς σε γινόμενο πρώτων παραγόντων. Η επιστημονική ονομασία τους είναι δεντροδιαγράμματα. Αν αυτά που μόλις διάβασες σου φαίνονται αλαμπουρνέζικα, μην ανησυχείς. Απλώς, αυτή η δραστηριότητα δεν είναι για σένα αλλά για το εκτάκι αδερφάκι σου. Συνέχεια

Καλικαντζαρο-ονόματα

xpkΑρχηγός των Καλικαντζαραίων είναι ο Μαντρακούκος, που είναι κουτσός κι άγριος και ο πιο επικίνδυνος απ’ όλη την ομάδα. Ακολουθεί ο Μαγάρας, με την τεράστια κοιλιά του, ο οποίος μαγαρίζει όλα τα φαγητά και τα γλυκά. Μετά έρχεται ο Κωλοβελόνης, που είναι αδύνατος και σουβλερός σα μακαρόνι και περνά από κλειδαρότρυπες και χαραμάδες. Ένας άλλος είναι ο Κοψαχείλης με τεράστια κοφτερά δόντια, που κρέμονται από το στόμα του. Κανένας δεν μοιάζει με τον άλλο και έχει ο καθένας το κουσούρι του.

Συνέχεια

Παρέα με τους Καλικάντζαρους

Kalikantzaroi

Οι ιστορίες των καλικάντζαρων προέρχονται από πολύ παλιά, από αρχαίες ελληνικές δοξασίες, που με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή, σώζονται ως λαϊκοί μύθοι μέχρι τις μέρες μας. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, κατά το δωδεκαήμερο μεταξύ των Χριστουγέννων και των Φώτων, τις μέρες που τα νερά είναι «αβάφτιστα», οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους και να τους ανακατέψουν τα σπίτια, διότι τους αρέσουν τα παιχνίδια και οι αταξίες. Συνέχεια

Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι

filessuros 782385072

“Η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι” είναι ένα σκανταλιάρικο μουσικό παραμύθι που έγραψαν και τραγούδησαν ο Χάρης κι ο Πάνος Κατσιμίχας. Στο βίντεο που ακολουθεί στην αφήγηση του παραμυθιού είναι ο Νίκος Πιλάβιος. Για να απολαύσεις την ιστορία, κάνε κλικ εδώ.

Μελωδικές εορταστικές ευχές

Xristoygenniatikes efches

Μελωδικές εορταστικές ευχές από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Σχολή Κωφών της Λευκωσίας. Για να τις ακούσεις, κάνε κλικ εδώ.

Καλές Γιορτές σε όλους!

Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο

οθόνης 2022 12 01 153001

Επιτέλους έφτασε ! Η κυρία Μαρία Παπαρίζου έφτιαξε για μας ένα σούπερ χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Εκεί θα βρεις πολλές και ευφάνταστες δραστηριότητες για τα Χριστούγεννα. Κάθε μέρα κάνεις κλικ σε νέο κουτάκι-αριθμό και κάθε μέρα μια καινούρια έκπληξη σε περιμένει για να παίξεις εσύ και οι φίλοι σου. 

Για να μεταβείς στο ημερολόγιο, κλικ εδώ