The Snowman and The Snowdog

The Snowman and The Snowdog. Ο Χιονάνθρωπος και το χιονοσκυλάκι. Τον θυμόσαστε τον χιονάνθρωπο που πέταξε παρέα με το αγόρι πάνω από βουνά και θάλασσες; Ξαναγύρισε και οι περιπέτειες ξεκίνησαν και πάλι.

Κάνε κλικ εδώ, για να δεις τις νέες περιπέτειες. Αυτή τη φορά, εκτός από το αγόρι και τον χιονάνθρωπο, μαζί τους είναι και ένα χαριτωμένο χιονοσκυλάκι. 

Για να ξαναδείς την πρώτη ιστορία του Χιονάνθρωπου, κάνε κλικ εδώ.

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ

Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρις Λέσμορ, “The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore”. Η ταινία έχει εμπνευστεί από τον Μάγο του Οζ, τον τυφώνα Κατρίνα, τον κωμικό Buster Keaton και την αγάπη για τα βιβλία. Η ταινία εξιστορεί το τι συνέβη στον ήρωα Μόρις Λέσμορ που μετά την επέλαση ενός τυφώνα βρίσκεται σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου τα βιβλία έχουν ζωντανέψει και συμπαραστέκονται στους ανθρώπους.

Για να δεις την ταινία, κάνε κλικ εδώ.

 

Rubato

Rubato, ένα ταινιάκι μικρού μήκους γεμάτο μουσική. Ήρωες της ταινίας ένα παιχνιδιάρικο, άτακτο και χαριτωμένο σκυλάκι κι ένας ηλικιωμένος μουσικός.

Κλικ εδώ, για να δεις την ταινία.

Ευγένιος Τριβιζάς

Ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν γεννήθηκε στο Περού και δεν σπούδασε Γαλακτοκομία στη Γουαδελούπη.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο παππούς του δεν ήταν ένας κοκκινομάλλης παραγεμιστής μαξιλαριών από τον Αγιο Δομίνικο, ούτε ένας αιωνόβιος μελισσοκόμος.

Δεν έγραψε ποτέ το πρώτο του βιβλίο. Έγραψε απευθείας το δεύτερο. Μετά έγραψε το εικοστό τέταρτο. Συνέχεια

Σ’ αγαπώ πιο πολύ κι απ’ τα Χριστούγεννα

Σ’ αγαπώ πιο πολύ κι απ’ τα Χριστούγεννα, ένα βιβλίο από τις εκδόσεις Τζιαμπίρη-Πυραμίδα.

Το μικρό αρκουδάκι αγαπάει τα Χριστούγεννα, όπως κι οι γονείς του.

Κάνε κλικ εδώ για να δεις και να ακούσεις την ιστορία.

Τα Χριστούγεννα του Τομ και του Τζέρυ

Αναρωτιέσαι πώς πέρασαν τα Χριστούγεννα ο Τομ και ο Τζέρυ; Κάνε κλικ εδώ για να τους απολαύσεις σε μια χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Το πολικό εξπρές

Το πολικό εξπρές ήρθε! Επιβιβαστείτε και φύγαμε! Κλικ εδώ για να δεις ένα μικρό απόσπασμα στα ελληνικά κι εδώ ένα απόσπασμα χωρίς μεταγλώττιση.  

Η Ακρόπολη για παιδιά

Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου της Ακρόπολης δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα, το www.acropolismuseumkids.gr. Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μία σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν. Για αυτό μην αργείς, κάνε κλικ εδώ.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Μια από τίς πιο συγκινητικές χριστουγεννιάτικες ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Για να τη δεις, κάνε κλικ εδώ.

Η τελεία

Η Λία λέει πως δεν μπορεί να ζωγραφίσει. Η δασκάλα της όμως έχει άλλη γνώμη. . . Μια πρωτότυπη ιστορία για το ταλέντο και τις ικανότητες που κρύβει ο καθένας μας.

Για να μεταβείς στην ιστορία, κλικ εδώ.

 

Ο ποντικούλης που έσωσε τα Χριστούγεννα

Έφτασε των Χριστουγέννων η παραμονή και στο μεγάλο σπίτι κανένας δεν κυκλοφορεί εκτός από ένα μοναχικό ποντικάκι που ζει μέσα στο παλιό ρολόι του παππού. Έτσι, όταν μια χιονοθύελλα θα παρασύρει το έλκηθρο του Άι Βασίλη που προσγειώνεται στην αυλή του Ποντικούλη, εκείνος τρέχει να βοηθήσει τον αγαπημένο Άγιο των παιδιών. Οι δυο τους θα πετάξουν ψηλά και θα μοιράσουν όλα τα δώρα, πριν ξημερώσει η μέρα των Χριστουγέννων.

Άραγε, τα φετινά Χριστούγεννα, ποιος θα πάρει το καλύτερο δώρο του κόσμου; Για να ξεφυλλίσεις και να ακούσεις το παραμύθι, κάνε κλικ εδώ

Γεια σου ελάφι!

Hey Deer! Γεια σου ελάφι! Είναι ο τίτλος μιας γλυκύτατης ταινίας  κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Ήρωας της ταινιούλας μας είναι ένα αξιολάτρευτο ελάφι που πίνει κακάο. Κάθε πρωί τακτοποιεί το δωμάτιό του και ύστερα φτυαρίζει το χιόνι μπροστά από το σπίτι του. Όμως, κάθε βράδυ ένας περίεργος σεισμός φέρνει στο σπίτι του το χάος. Τι να συμβαίνει άραγε; Συνέχεια

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κ. Ντίκενς

Είναι Χριστούγεννα, στο παγωμένο Λονδίνο του 1843, όπου ζει ο Εμπενίζερ Σκρουτζ. Αδιάφορος για τα Χριστούγεννα και σκληρός με όλους, ο Σκρουτζ μετράει ξανά και ξανά τα χρήματά του. Τίποτα δεν τον αγγίζει. Μέχρι που τη παραμονή των Χριστουγέννων, θα δεχτεί την απρόσμενη επίσκεψη των φαντασμάτων των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος, με αποστολή να του μεταδώσουν το πνεύμα αυτής της μεγάλης Γιορτής. Συνέχεια

Χριστούγεννα! Ώρα για γιορτή και ξεφάντωμα!

Χριστούγεννα! Ώρα για γιορτή και ξεφάντωμα!

Μπες στην αίθουσα εκδηλώσεων να γιορτάσεις κι εσύ μαζί με πολλά ακόμα παιδιά τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μια καταπληκτική χριστουγεννιάτικη γιορτή που ετοίμασαν και μας παρουσιάζουν εξαιρετικοί εκπαιδευτικοί. Για να μπεις στη γιορτή, κάνε κλικ εδώ!

Ένα δέντρο μια φορά – τραγούδι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα δέντρο μια φορά

Σ’ αυτό το δρόμο κάποτε
απ’ όλους ξεχασμένο
δύσμοιρο δέντρο ρίζωνε
σκυφτό και σκονισμένο,
δύσμοιρο δέντρο ρίζωνε
κυρτό και σκονισμένο. Συνέχεια

Ο στολισμός του δέντρου στην αρχαιότητα

Ο στολισμός του δέντρου στην αρχαιότητα

Το δέντρο ως σύμβολο υπήρχε σ’ όλο τον αρχαίο κόσμο και έτσι το είχαν και οι  αρχαίοι Έλληνες. Στην αρχαιότητα στόλιζαν αειθαλή δέντρα με αναμμένα κεράκια στην 25η του Δεκεμβρίου. Εκείνη την εποχή η 25η Δεκεμβρίου ήταν η ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, ζούμε τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους (διαρκεί περίπου 14 ½ ώρες!). Αυτό όμως σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες ο ήλιος αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα σταδιακά να μεγαλώνει εωσότου στην εαρινή ισημερία το φως και το σκοτάδι να έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια (Σάββατο 20 Μαρτίου 2021). Συνέχεια

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για μια ανάποδη πολιτεία

Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία για μια ανάποδη πολιτεία που σχεδιάστηκε και γράφτηκε από την Βάσια Τσώτου.

“Μια φορά κι ένα καιρό ο χρόνος δεν υπήρχε, υπήρχε όμως μια ιστορία τόσο παράξενα ανακατεμένη που η συγγραφέας αποφάσισε να τη βάλει μέσα σε ένα ανάποδο βασίλειο.”

Για να διαβάσεις την ιστορία της ανάποδης πολιτείας και να παίξεις με τις δραστηριότητες που ακολουθούν, κάνε κλικ εδώ.

Το κόκκινο γιλέκο του Ρόμπιν

Το κόκκινο γιλέκο του Ρόμπιν είναι μια υπέροχη ιστορία από τις εκδόσεις ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ-ΠΥΡΑΜΙΔΑ  που αφηγείται η γλυκύτατη Ανθή Θάνου. Κάνε κλικ εδώ, για να την απολαύσεις!

Το δέντρο των Χριστουγέννων

“Το Δέντρο των Χριστουγέννων”, ένα πολύ όμορφο τραγούδι  από τον δίσκο του Τεμπέλη Δράκου “Πατημασιές Στο Χιόνι”. Το ακούμε από την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Για να δεις το βίντεο κάνε κλικ εδώ. Ακολουθούν οι στίχοι του τραγουδιού.  Συνέχεια

Το μπισκοτάκι των Χριστουγέννων (The Gingerbread Man)

Gingerbread Cookies 4sml

Μετά τον Ψωμάνθρωπο (ένα όμορφο παραμύθι που ακούσαμε από τον ηθοποιό Στέφανο Ληναίο) και το Τηγανόψωμο (από την Ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου ) στην παρέα μας ήρθε ο Μπισκοτούλης, ένα μικρό ανθρωπάκι από μέλι, αλεύρι και τζίντζερ που πετάχτηκε έξω από τον φούρνο και άρχισε να τρέχει! Όταν το είδε η νοικοκυρά, έτρεξε ξοπίσω του να το προλάβει αλλά αυτό ήταν πολύ γρήγορο! Σε λίγο άρχισαν να το κυνηγούν και τα ζώα της γειτονιάς που το είδαν φρεσκοψημένο, το λιμπίστηκαν κι ήθελαν να το φάνε!  Συνέχεια

Παίζω την προπαίδεια στα δάχτυλα!

Σε αυτό το βίντεο θα μάθεις να παίζεις την προπαίδεια στα δάχτυλά σου! Εάν σε δυσκολεύει η προπαίδεια του 6, του 7, του 8 και του 9, παρακολούθησε με προσοχή το βίντεο και θα μάθεις έναν γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο να βρίσκεις τα γινόμενα χωρίς κόπο. 

Για να δεις το βίντεο κάνε κλικ εδώ!

Παίξε κρουστά με το σώμα σου!

Αν σου αρέσουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, δες τα σούπερ βίντεο που ακολουθούν, μάθε τις κινήσεις και ακολούθησε το ρυθμό των τραγουδιών με το σώμα σου! Έχει πλάκα και είναι πολύ διασκεδαστικό! Συνέχεια

Ο Αϊ-Βασίλης θα βρει τον δρόμο του

“Ο Ιβάν και η οικογένειά του εγκαταλείπουν τον τόπο τους κι όλα τα υπάρχοντά τους, μαζί και την Ευτυχού, τη γάτα τους, εξαιτίας της καταστροφής που προκάλεσε μια χιονοστιβάδα. Είναι παραμονές Χριστουγέννων. Στην κατασκήνωση της νέας χώρας που μεταφέρθηκαν όλα είναι χιονισμένα και στολισμένα. Ο Ιβάν είναι σκεφτικός. «Θα μπορέσει άραγε να με βρει φέτος ο Αϊ-Βασίλης;» αναρωτιέται καθώς ρίχνει το γράμμα που έγραψε για τον Αϊ-Βασίλη στο γραμματοκιβώτιο.”

Για να διαβάσεις τη συνέχεια της ιστορίας κάνε κλικ εδώ: Ο Αϊ-Βασίλης θα βρει τον δρόμο του.

Έθιμα και παραδόσεις στην Ελλάδα

Γιορτές στον Μικρό Αναγνώστη!

Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δρ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη μάς εισάγει στο εορταστικό κλίμα των ημερών και μάς εξηγεί τους συμβολισμούς πίσω από γνωστά ήθη και έθιμα! Για να διαβάσεις το εξαιρετικό αυτό υλικό, κάνε κλικ εδώ!

Για να διαβάσεις για τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας κλικ στο Έθιμα και παραδόσεις από όλη την Ελλάδα.

 

Ένα δέντρο μια φορά

Σ᾿ ἕνα ἄχαρο πεζοδρόμιο μιᾶς πολύβουης πολιτείας ἦταν κάποτε ἕνα ἄσχημο παραμελημένο δέντρο. Κανεὶς δὲν τὸ πρόσεχε. Κανεὶς δὲν τὸ φρόντιζε. Κανεὶς δὲν τοῦ ἔδινε τὴν παραμικρὴ σημασία. Τὰ φύλλα του εἶχαν μαραζώσει, εἶχαν πέσει ἀπὸ καιρὸ κι εἶχε ἀπομείνει γυμνό, σκονισμένο καὶ καχεκτικό.” Συνέχεια

Η Βροχούλα, ο Μουντζούρης κι ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο

Εκείνα τα Χριστούγεννα του 1920 ένας τρελός χιονιάς ξάφνιασε ολόκληρη τη γη. Χιόνιζε και χιόνιζε ασταμάτητα. Όσοι είχαν ζεστά ρούχα και φωτιά ήταν ευτυχισμένοι. Κι οι γάτες τους, ευτυχισμένες κι αυτές. Οι γάτες όμως των φτωχών —και δεν ήταν λίγοι οι φτωχοί εκείνα τα Χριστούγεννα του 1920— οι γάτες, λοιπόν, των φτωχών τουρτούριζαν κι όλο στον ύπνο το ‘ριχναν για να ξεχνούν την πείνα τους. Συνέχεια