Ο κυρ Λάζαρος κι οι δράκοι

Ο κυρ Λάζαρος ήταν μπαλωματής, δηλαδή τσαγκάρης και επιδιόρθωνε τα παπούτσια των ανθρώπων μέρα νύχτα. Μια μέρα εκεί που μπάλωνε μαζεύτηκαν πολλές μύγες κι έδωσε μια και σκότωσε σαράντα. Του φάνηκε μεγάλο κατόρθωμα κι αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να φύγει από το χωριό του και να πάει να γνωρίσει τον κόσμο. Πριν φύγει παρήγγειλε ένα σπαθί που έγραφε πάνω: “Με μια τραβησιά σκότωσα σαράντα ψυχές!” Το ζώστηκε και ξεκίνησε…

Μπορείς να διαβάσεις τη συνέχεια του παραμυθιού, εδώ

Ώρα για δραστηριότητες – ερωτήσεις

Στο παραμύθι ένας πανέξυπνος μπαλωματής τα βάζει με τους παντοδύναμους, αγριωπούς, αλλά… κουτούς δράκους. Ποια τεχνάσματα χρησιμοποιεί ο κυρ Λάζαρος από την αρχή μέχρι το τέλος του παραμυθιού για να απαλλαγεί από τους επικίνδυνους δράκους;

Ποιο από τα κόλπα του κυρ Λάζαρου σου φάνηκε πιο έξυπνο ή πιο αστείο και γιατί;

Εάν ήσουν εσύ στη θέση του κυρ Λάζαρου, τι θα έκανες για να φέρεις το νερό και τα ξύλα στο σπίτι; Για να γλιτώσεις από τους δράκους, σκέψου κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε ο κυρ Λάζαρος αλλά το ίδιο έξυπνο.

Παρατήρησε τη γλώσσα του παραμυθιού. Θα διαπιστώσεις από τους αστερίσκους ότι πολλές λέξεις δεν τις γνωρίζουμε ή δεν τις χρησιμοποιούμε πια. Εάν προσέξεις ακόμα περισσότερο, θα δεις σε πολλές φράσεις μια απόστροφο. Αυτό συμβαίνει γιατί στη θέση εκείνη υπήρχε ένα γράμμα που χάθηκε. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για πάθη φωνηέντων. Όταν υπάρχουν πολλά πάθη φωνηέντων στον λόγο, τότε ο λόγος συνήθως είναι προφορικός ή έχει στοιχεία προφορικού λόγου. Κάνε κλικ στα πάθη φωνηέντων, άνοιξε το αρχείο και ακολούθησε τις οδηγίες!

Καλή συνέχεια!