Βαλίτσες της ποίησης

278

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα άρθρου από το ηλεκτρονικό περιοδικό bookbook:

“Για τα παιδιά είναι σημαντικός ο τρόπος που ακούνε τις λέξεις, ο τρόπος που ερμηνεύονται μέσα τους, γίνονται εικόνες και βάζουν σε κίνηση τους συνειρμούς εκείνους που τα κατευθύνουν να κάνουν τους δικούς τους εντελώς προσωπικούς συνδέσμους.

Να σταθούν και να ακούσουν τις λέξεις. Λέξεις καθημερινές, συνηθισμένες που μέσα στο ποιητικό περιβάλλον μεταμορφώνονται και δημιουργούν εικόνες,
Λέξεις σπάνιες, χειροποίητες, φτιαγμένες για να χωρέσουν μόνο σ’ ένα ποίημα και που προσκαλούν τα παιδιά να τις εντάξουν με πρωτότυπους τρόπους μέσα στις δικές τους προτάσεις.

Τα παιδιά νιώθουν χαρά να αποστηθίζουν τους στίχους και απολαμβάνουν τη μουσική της γλώσσας και σίγουρα εκπλήσσονται από τη χρήση και τη θέση των λέξεων μέσα στο στίχο.
Να θυμούνται τα ποιήματα ακούγοντας τον αέρα ή τρώγοντας κάτι, να απομνημονεύσουν το ρυθμό σε κάποιους στίχους και αυτοί να ξαναέρχονται στο μυαλό τους σε ανύποπτες στιγμές, εκεί που δεν τους περιμένουν.

Μ’ αυτό τον τρόπο η ποίηση μπορεί να συγκινήσει ένα παιδί βάζοντας σε λειτουργία εκείνους τους μηχανισμούς μέσα του, ώστε σε κάποια μαγική στιγμή να αναγνωρίσει την ίδια του τη ζωή ως ένα ποίημα –με την αρχική έννοια της λέξης ποίησης, δηλαδή ως κάτι που φτιάχνεται και ξαναφτιάχνεται διαρκώς.”

Άνοιξε της βαλίτσες των ποιητών και γίνε συνοδοιπόρος τους.

Μανόλης Αναγνωστάκης

Νικηφόρος Βρεττάκος

Νίκος Γκάτσος

Διονύσιος Σολωμός

Γιάννης Ρίτσος

Οι στίχοι των ποιητών συνομιλούν μεταξύ τους