Πληροφορική και Εκπαίδευση

Ένα Blog της Αγγελικής Οικονομοπούλου, Καθηγήτριας Πληροφορικής

Ιστοσελίδες

Δημιουργία Ιστοσελίδων με Απλό Τρόπο.


Απλές Ιστοσελίδες μπορείτε να δημιουργήσετε κάνοντας χρήση του ΜS Word και του Ms PowerPoint. Δημιουργείτε ένα έγγραφο στο Word ή μια παρουσίαση στο PowerPoint όπως ακριβώς γνωρίζετε (εισάγετε εικόνες, σχήματα, μορφοποιείτε το έγγραφο όπως ακριβώς θέλετε- χρώματα γραμματοσειρών, φόντο βάζετε, εφέ κ.λ.π.). Απλά Αποθηκεύετε ως Ιστοσελίδα (Αρχείο à Αποθήκευση ως Ιστοσελίδα). Δημιουργείτε ένα αρχείο με επέκταση .htm το οποίο όταν το ανοίξετε (διπλό κλικ επάνω του) το βλέπετε μέσω του Internet Explorer. Στο φάκελο που έχετε σώσει την ιστοσελίδα σας δημιουργείται αυτόματα ένας φάκελος που έχει το όνομα: ονομα_της_ιστοσελίδας.files και η ιστοσελίδα σας είναι άμεσα συνδεδεμένη με το φάκελο αυτό.Εκεί αποθηκεύονται όλα τα αρχεία που συνοδεύουν την ιστοσελίδα σας. Για να δημοσιεύσετε την ιστοσελίδα θα πρέπει να έχετε ανεβάσει στο server που τη φιλοξενεί και αυτό το φάκελο.
Ειδικά για το PowerPoint μπορείτε να αποθηκεύεστε και ως ιστοσελίδα ενός αρχείου (.mht) οπότε δημιουργείτε ένα μόνο αρχείο με επέκταση mht και δεν δημιουργείτε ο φάκελος που περιέχει τα συνοδευτικά αρχεία της σελίδας.


Δημιουργία Υπερσύνδεσης

  1. Μαρκάρετε τη λέξη ή τη πρόταση ή το σχήμα ή την εικόνα που θέλετε να δημιουργήσετε υπερσύνδεσμο (πατώντας επάνω το ποντίκι γίνετε δάκτυλος).
  2. Από το μενού Εισαγωγή à κλικ στο Υπερ-Σύνδεση από το παράθυρο που ανοίγει από το, Σύνδεση με, επιλέγετε με τι θα συνδεθεί (με υπάρχον αρχείο, με θέση μέσα στο έγγραφο, με διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου)
  3. επιλέγετε το αρχείο ή τη θέση που γίνει η υπερσύνδεση ή γράφετε τη διεύθυνση του δικτυακού τόπου που θέλετε να συνδεθείτε ή τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
  4. Πατήστε το πλήκτρο ΟΚ

Δημιουργία Σελιδοδείκτη
Ο σελιδοδείκτης αναγνωρίζει τη θέση ή την επιλογή κειμένου, το οποίο ορίζετε για μελλοντική αναφορά. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σελιδοδείκτη για να αναγνωρίσετε κείμενο, το οποίο θέλετε να αναθεωρήσετε μελλοντικά. Αντί να πραγματοποιείτε κύλιση στο έγγραφο για να εντοπίσετε το κείμενο, μπορείτε να μεταβείτε στο κείμενο χρησιμοποιώντας το παράθυρο διαλόγου Σελιδοδείκτης.

  1. Επιλέξτε ένα στοιχείο, στο οποίο θέλετε να αντιστοιχίσετε ένα σελιδοδείκτη, ή κάντε κλικ στη θέση στην οποία θέλετε να εισαγάγετε έναν σελιδοδείκτη.
  2. Στο μενού Εισαγωγή, κάντε κλικ στην εντολή Σελιδοδείκτης.
  3. Στο πλαίσιο Όνομα σελιδοδείκτη, πληκτρολογήστε ή επιλέξτε ένα όνομα.
  4. Τα ονόματα των σελιδοδεικτών πρέπει να ξεκινούν από ένα γράμμα και είναι δυνατό να περιέχουν αριθμούς. Δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε κενά διαστήματα σε ένα όνομα σελιδοδείκτη. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χαρακτήρα υπογράμμισης ως διαχωριστικό λέξεων — για παράδειγμα, «Πρώτη_επικεφαλίδα».
  5. Κάντε κλικ στο κουμπί Προσθήκη.