Πληροφορική και Εκπαίδευση

Ένα Blog της Αγγελικής Οικονομοπούλου, Καθηγήτριας Πληροφορικής

Podcasting

Τι είναι το Podcasting;

Ο όρος «podcasting» (παραγωγή των λέξεων «iPod», δημοφιλή συσκευή αναπαραγωγής mp3 από την Apple και «broadcasting» ραδιοφωνική αναμετάδοση) αντιπροσωπεύει το νέο φορμάτ της διάδοσης των αρχείων πολυμέσων (κυρίως ήχου και εικόνας) μέσω του Διαδικτύου. Τεχνικά το podcasting δεν αντιπροσωπεύει τίποτα το επαναστατικό. Η διαφορά του από τα άλλα οπτικοακουστικά αρχεία είναι απλά η εισαγωγή των RSS feeds. Αλλά από την άποψη των δυνατοτήτων του, το podcasting, στην ουσία, είναι η σύνθεση των πλεονεκτημάτων του Διαδικτύου και του ραδιοφώνου (αλλά μερικές φορές και της τηλεόρασης), και είναι ακόμα και τώρα εμφανές ότι στο κοντινό μέλλον το podcasting θα έχει μια σημαντική επίδραση στη ζωή μας.

Η λέξη «podcasting» όχι μόνο ήδη συμπεριλαμβάνεται επίσημα στο λεξικό της Οξφόρδης (New Oxford American Dictionary), αλλά και ονομάστηκε η λέξη του έτους 2005 (word of the year). Ενδιαφέρουσα φαίνεται η εξέλιξη του. Το Σεπτέμβριο του 2004 το σύστημα αναζήτησης της Google στην εύρεση της λέξης «podcast» εμφάνισε 24 αποτελέσματα και σήμερα είναι περίπου 256 εκατομμύρια.
Υπάρχουν αρκετές μορφές του: από τα σύντομα σχόλια 1-10 λεπτών (όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πρόγραμμα) μέχρι και τις πολύ πιο μεγάλες προσωπικές συνεντεύξεις ή συζητήσεις. Μπορείτε να ακούσετε ή να δείτε αυτά τα αρχεία στον υπολογιστή σας ή να τα φορτώσετε σε συσκευή αναπαραγωγής MP3 και να τα πάρετε μαζί σας για να τα δείτε ή να τα ακούσετε όποτε επιθυμείτε.
Το μόνο που χρειάζεστε για να ξεκινήσετε είναι ένα λογισμικό για το podcast. Υπάρχουν πολλές λύσεις για αυτού του είδους το λογισμικό.Το iTunes της Apple είναι μια ελεύθερη εφαρμογή και είναι η καταλληλότερη λύση για αυτούς που χρησιμοποιούν το iPod.

Το Juice είναι μια εναλλακτική λύση.

Πηγές
Υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες με podcast στο Διαδίκτυο:
Podcastalley.comOdeoAudio Weblogs

Θέλετε να μάθετε πώς να δημιουργείτε μόνοι σας podcast; Για να ανακαλύψετε περισσότερα για το podcasting, δείτε:
Podcasting in Plain English: Σύντομο επεξηγηματικό βίντεο (στα αγγλικά)
Επιπλέον, υπάρχει λογισμικό ανοιχτού κώδικα, διαθέσιμο στο Διαδίκτυο, καθώς επίσης και προγράμματα που μπορείτε να αγοράσετε.