Πληροφορική και Εκπαίδευση

Ένα Blog της Αγγελικής Οικονομοπούλου, Καθηγήτριας Πληροφορικής

Διαπολιτισμικός διάλογος και eΤwinning

81677941
Αν και ο διαπολιτισμικός διάλογος θεωρείται κάποιες φορές προκλητικό και δυσδιάκριτο θέμα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα σε μια eTwinning συνεργασία. Εάν ξεκινήσετε τη eTwinning συνεργασία σας εστιάζοντας σε θετικό έδαφος αντί στα πιθανά θέματα που ίσως ανακύψουν, θα έχετε πάρει το δρόμο της επιτυχίας.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε για να εξασφαλίσετε ένα εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα σε εσάς και τους συνεργάτες σας.

Λάβετε υπόψη τις διαφορές

*Γνωρίστε τους συνεργάτες σας. Δείξτε ενδιαφέρον για τις τάξεις και τους μαθητές των συνεργατών σας και μη διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για αυτούς. Μιλάτε συχνά και είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τις εμπειρίες σας. Εάν γνωρίζετε τους συνεργάτες σας, θα είναι ευκολότερο να κατανοήσετε πως μπορείτε να ξεπεράσετε εμπόδια από κοινού. Εάν θέλετε να μάθετε κάποιες προσωπικές πληροφορίες για τους συνεργάτες σας, ξεκινήστε με ερωτήσεις για τα ενδιαφέροντά τους, ίσως τις προσωπικές τους ενασχολήσεις και προσπαθήστε να δημιουργήσετε κοινές βάσεις ξεκινώντας από εκεί.

*Κατανοήστε τα εμπόδια Πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικοί τρόποι αντίληψης ενός θέματος, ιδιαίτερα σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον. Το νούμερο ένα θέμα στις διαπολιτισμικές σχέσεις είναι ο χρόνος, ή καλύτερα ο τρόπος που τον αντιλαμβανόμαστε. Κάποια άλλα αξιοσημείωτα εμπόδια είναι οι αντιλήψεις που έχουμε για το χώρο, την έκφραση συναισθημάτων και τις σχέσεις των φύλων. Να είστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να προκύψουν τέτοια θέματα και έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε. Αφού γίνουν αντιληπτά, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά μαθήματα για τους μαθητές σας.

*Υιοθετήστε μια σωστή νοοτροπία. Να είστε φιλικός/η, ανοιχτός/η και να δείχνετε κατανόηση. Μην αναπτύσσετε δυσάρεστα θέματα, ιδιαίτερα όταν ασχολείστε με τα προαναφερθέντα κοινά προβλήματα. Πάντα προσπαθήστε να βρίσκετε τη μέση οδό, και προσπαθήστε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί τόσο εσάς όσο και τους συνεργάτες σας. Θυμηθείτε,  οργανώνετε ένα πρόγραμμα eTwinning ώστε εσείς και οι μαθητές σας να ωφεληθείτε από την επαφή σας με άλλους πολιτισμούς- οι άλλοι εκπαιδευτικοί κάνουν το ίδιο. Πρέπει όλοι να κάνετε ότι μπορείτε για να διασφαλίζετε ότι το πρόγραμμα θα ωφελήσει όλους όσους εμπλέκονται.

Αναζητήστε ομοιότητες

*Βρείτε ένα κοινό παρανομαστή. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε σε πράγματα που έχετε κοινά. Για παράδειγμα, είστε και οι δύο εκπαιδευτικοί και έχετε μια ομάδα νέων ανθρώπων για τους οποίους είστε υπεύθυνοι. Και οι δυο θέλετε το πρόγραμμά σας να έχει επιτυχία. Αυτοί οι παράγοντες σας δίνουν μια γερή βάση πάνω στην οποία θα στήσετε το πρόγραμμά σας. Άλλες ομοιότητες, όπως τι σας αρέσει και τι όχι, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός ακόμη πιο θετικού μαθησιακού περιβάλλοντος. Οι πολιτισμικές διαφορές είναι πολύ σημαντικές, αλλά μια αρχική εστίαση σε πράγματα που έχετε κοινά μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ευχάριστη και απρόσκοπτη εμπειρία.

*Συζητήστε το πρόγραμμα. Συζητάτε από την αρχή και συζητάτε συχνά. Οι συχνές συζητήσεις είναι ο μόνος τρόπος για να μπορείτε να επιλύετε τα προβλήματα που θα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Μην διστάσετε να αναφέρετε  προοπτικές που βλέπετε και να είστε έτοιμοι να συζητήσετε για θέματα που ο/η συνεργάτης σας θεωρεί σημαντικά. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι και οι δύο βλέπετε το πρόγραμμα με τον ίδιο τρόπο.  Συνεχίζετε να κάνετε ερωτήσεις για να είστε σίγουροι ότι όσα νομίζετε και καταλαβαίνετε είναι αυτά που εννοούνται/λέγονται (μην ξεχνάτε ότι έχετε το δικό σας τοπικό, χρονικό και πολιτισμικό υπόβαθρο με το οποίο ξεκινάτε και βλέπετε τον κόσμο).

Αποδεχθείτε τη διαφορετικότητα

*Tο πρόγραμμα είναι μια οντότητα. Ένα καλό πρόγραμμα είναι πάντα  κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του. Η αληθινή αξία ενός eTwinning προγράμματος προκύπτει από τη «σύντηξη μυαλών», τις διαμοιρασμένες μαθησιακές εμπειρίες που συντελούνται κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων. Εσείς και οι συνεργάτες σας έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα που θα αντανακλά την μοναδική οπτική γωνία όλων των μαθητών σας, αντί να δίνει απλώς ξεχωριστές απόψεις.

*Χρησιμοποιήστε την περιέργεια των μαθητών σας Αγγίξτε θέματα που ενδιαφέρουν τους μαθητές όλων των χωρών. Προσπαθήστε να τους εμπλέξετε. Η φυσική τους περιέργεια και θέληση να δουν πως ζουν οι άλλοι, να διασκεδάσουν και να δουν τον κόσμο είναι πολύ ισχυρά κίνητρα που θα σας βοηθήσουν να  κρατήσετε αμείωτο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα. Δείξτε τους ότι η διαφορετικότητα είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα επειδή μας βοηθάει να κατανοήσουμε τους άλλους και δημιουργεί ευκαιρίες να στοχαστούμε τις δικές μας απόψεις για τον κόσμο.