2 Απριλίου- Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που έχει ως στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη στροφή όλων μας προς το παιδικό βιβλίο. Για το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας (Slovenská sekcia IBBY). Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.

Ένα μικρό απόσπασμα από το υπέροχο αυτό μήνυμα του Peter Sventina:

«……Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή…..».

Πέρυσι είχαμε τη τιμή να φιλοξενήσουμε μέσα στη τάξη μας μέσω Skype και να συνομιλήσουν τα παιδιά μαζί του το γνωστό συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας  Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από αυτή τη συζήτηση.

Επίσης, στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα εικονογραφημένο ηλεκτρονικό βιβλίο με τη χρήση του προγράμματος storyjumper που δημιουργήσαμε  στο Νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, βλέπουμε και ακούμε την αγαπημένη συγγραφέα & εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση να διαβάζει το παραμύθι της “Ένας πολύ γλυκός…λύκος”. Αποτυπώνουμε εάν θέλουμε μετά σε ένα χαρτί ό,τι μας έκανε εντύπωση!

(Επιμέλεια: Γεωργία Τασιούλη)