Κατά το σχ. έτος 2023-2024 σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε σε συνεργασία με άλλες σχ. μονάδες (Ελλάδα) πρόγραμμα eTwinning με τίτλο :” Μεσόγειο τη λένε … και εκπέμπει SOS”
Η Μεσόγειος είναι το κοινό μας σπίτι. Είναι η Ιστορία μας, ο πολιτισμός μας και η ταυτότητά μας. Η μεγάλη ποικιλία μοναδικών θαλάσσιων ειδών που φιλοξενεί, την καθιστά μία από τις πιο σημαντικές οικολογικά περιοχές του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή, η πλαστική και χημική ρύπανση, η υπεραλίευση επηρεάζουν με άμεσο τρόπο την κοινή μας θάλασσα. Οι επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά στη Μεσόγειο γίνονται αισθητές σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των ανθρώπων. Η ανάγκη για άμεση και συντονισμένη δράση είναι σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά με τη φύση και να εξασφαλίσουμε ευημερία, υγεία και ασφάλεια για όλους. Προστατεύοντας τη Μεσόγειο, προστατεύουμε εμάς τους ίδιους αλλά και τα μοναδικά θαλάσσια είδη που φιλοξενεί, όπως οι φάλαινες, οι μεσογειακές φώκιες και τα δελφίνια. Ένα ταξίδι στη Μεσόγειο, τη δική μας θάλασσα, που χρειάζεται την προστασία και την φροντίδα όλων μας
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ:
- Οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν καλούνται να γνωριστούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να αναδείξουν το πρόβλημα της ρύπανσης της Μεσογείου θάλασσας και να χαράξουν μια κοινή γραμμή για την προστασία του φυσικού πλούτου της Μεσογείου.
- Συλλογή υλικού, συζήτηση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας κάθε ομάδας.
- Οι μαθητές/τριες θα συνεργάζονται, θα παρατηρούν, θα συλλέγουν και θα καταγράφουν πληροφορίες.
- Θα αναδείξουν το πρόβλημα και θα προτείνουν λύσεις με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο και θα αποκτήσουν κριτική σκέψη.
ΣΤΟΧΟΙ:
Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά της Μεσογείου, να είναι σε θέση να συνδέουν τη γεωγραφική θέση της Μεσογείου με την ιστορική και πολιτισμική της σημασία και να ενεργοποιηθούν περαιτέρω πάνω στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης.
- Η ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, ώστε να προωθήσουμε τη συνεργατική μάθηση.
- Να ενισχυθεί η γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας.
- Να αντιληφθούν οι μαθητές/τριες την αμφίδρομη σχέση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τη Μεσόγειο θάλασσα).
- Να ανακαλύψουν τις κυριότερες πηγές ρύπανσης της Μεσογείου και ποια προβλήματα δημιουργούν;
- Να κατανοήσουν την αξία της θάλασσας και να διαμορφώσουν σωστές στάσεις και συμπεριφορές για την προστασία της από την ρύπανση.
- Να ευαισθητοποιηθούν για τους θαλάσσιους οργανισμούς που απειλούνται με εξαφάνιση.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
Οι σχολικές μονάδα θα επιλέξουν και θα προσεγγίσουν τα παρακάτω επιμέρους θέματα:
- Θαλάσσιο οικοσύστημα
- Προσφορές της θάλασσας (τροφή, εργασία, ρυθμιστής του κλίματος, ψυχαγωγία)
- Ρύπανση της θάλασσας (βιομηχανική, οικιστική, αγροτική, μεταφορές)
- Η Μεσόγειος (περιβάλλον, ιστορία, πολιτισμός)
- Επαγγέλματα της θάλασσας
Ο συνεργατικός πίνακας (Padlet) που δημιουργήσαμε με τις δραστηριότητες των σχ. μονάδων:
Μετάβαση στο padlet.com