Συνεχίζουμε τις χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες του Νηπ/γείου μας, στολίζοντας τους χώρους και τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια μας. Στολίσαμε και την ελιά της αυλής μας ακολουθώντας το αρχαιοελληνικό έθιμο της “Ειρεσιώνης”.
Παρόμοιο με τον στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι το αρχαιοελληνικό έθιμο της Ειρεσιώνης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ειρεσιώνη καθιερώθηκε μετά από τάμα που είχε κάνει ο Θησέας στη Δήλο, στον θεό Απόλλωνα, στο ταξίδι του προς την Κρήτη. Υποσχέθηκε λοιπόν στον θεό ότι αν σωθεί και επιστρέψει σώος στην πατρίδα του θα του προσφέρει στολισμένα κλωνάρια αγριελιάς.
Από τότε στην Αθήνα συνηθιζόταν, περίπου στα τέλη του Σεπτέμβρη, παιδιά που είχαν και τους δύο γονείς τους εν ζωή να περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας κάλαντα. Μαζί τους είχαν ένα κλωνάρι αγριελιάς -πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι προερχόταν από τις ιερές ελιές της Αθηνάς- που το είχαν στολίσει με καρπούς του φθινοπώρου (καρύδια, σύκα, αμύγδαλα, ρόδια κ.ά.) και μαλλί προβάτου, λευκό ή κόκκινο. Αφού επισκέπτονταν αρκετά σπίτια επέστρεφαν στο δικό τους και κρεμούσαν την Ειρεσιώνη στην εξώπορτα του σπιτιού για να φέρει καλή τύχη στο σπιτικό. Το κλαδί έμενε εκεί μέχρι το επόμενο έτος, όπου το έκαιγαν για να το αντικαταστήσουν με το καινούργιο.