“Ο Μάρτης”

Σήμερα αποχαιρετούμε τον Μάρτιο. Έναν Μάρτη δύσκολο , παράξενο και ανησυχητικό λόγω των καταστάσεων που βιώνουμε. Συνεχίζουμε όμως με υπομονή, αισιοδοξία και ελπίδα. Ήρθε όμως και η ώρα να βγάλουμε τον “Μάρτη” από το χεράκι μας, σύμφωνα με το έθιμο. Σε κάποιες περιοχές τα παιδιά βγάζουν τον «Μάρτη» τους μόλις δουν στον ουρανό τα πρώτα χελιδόνια της άνοιξης και τον αφήνουν στις τριανταφυλλιές, ώστε να το χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τις φωλιές τους. Μια άλλη, πιο διαδεδομένη λαϊκή παράδοση, τονίζει ότι αυτό το βραχιολάκι πρέπει να φορεθεί στο χέρι μέχρι την Ανάσταση κι εκείνη τη μέρα να τοποθετηθεί στην πασχαλινή λαμπάδα.

Να θυμηθούμε όμως και το ποίημα για τον Μάρτη τον γδάρτη,τον πεντάγνωμο και τον αναποφάσιστο, που διαβάσαμε στο σχολείο μας.

 « Ο Μάρτης και η μάνα του»

(ΡΙΤΑ ΜΠΟΥΜΗ-ΠΑΠΑ)

Τον γνωρίζετε τον Μάρτη,
τον τρελό και τον αντάρτη;
Ξημερώνει και βραδιάζει
κι εκατό γνώμες αλλάζει.

Βάζει η μάνα του μπουγάδα,
σχοινί δένει στη λιακάδα,
τα σεντόνια της ν’ απλώσει,
μια χαρά να τα στεγνώσει.

Να που ο Μάρτης μετανιώνει
και τα σύννεφα μαζώνει
και να μάσει η μάνα τρέχει
τα σεντόνια, γιατί βρέχει!

Να ο ήλιος σε λιγάκι,
φύσηξε το βοριαδάκι,
κι η φτωχή γυναίκα μόνη
τα σεντόνια ξαναπλώνει.                                                                                                                                                    

Μια βροντή κι ο ήλιος χάθη
μες στης συννεφιάς τα βάθη,
ρίχνει και χαλάζι τώρα,
ποποπό, τι άγρια μπόρα!

Ως το βράδυ φορές δέκα
άπλωσε η φτωχή γυναίκα
την μπουγάδα, κι όρκο δίνει
Μάρτη να μην ξαναπλύνει.

(Από το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος δεύτερο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)

 

Αφού διαβάσετε το ποίημα με τη μαμά, μπορείτε να το αποτυπώσετε εικαστικά(ζωγραφική, κολλάζ). Επίσης μπορείτε να ανακαλύψετε με τη βοήθεια της μαμάς τις ομοιοκατάληκτες λέξεις και να τις γράψετε στο χαρτί.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ (2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ)

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.

Στις 2 Απριλίου του 1805, στο Όντενσε του νησιού Φιονία της Δανίας, γεννήθηκε ο παγκοσμίως γνωστός συγγραφέας παραμυθιών και λογοτέχνης, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (Hans Christian Andersen).

Ο Χανς, από μικρό παιδί, είχε φοβερή περιέργεια και εξαιρετική φαντασία. Ο πατέρας του ασκούσε το επάγγελμα του τσαγκάρη. Πέθανε όμως πολύ νέος, αφήνοντας τον Χανς πολύ νωρίς ορφανό, με μόνο στήριγμα τη μητέρα του.  Όταν τελείωσε το σχολείο, ο Άντερσεν συνέχισε να έχει το μυαλό του στα ποιήματα, στο διάβασμα και στο θέατρο που το λάτρευε. Σε ηλικία 14 μόλις ετών, με μόνη του περιουσία 30 φράγκα στην τσέπη, πήγε στην Κοπεγχάγη, αναζητώντας την τύχη του στο θέατρο και με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Στις εξετάσεις της Βασιλικής Σχολής Θεάτρου απορρίφθηκε, εξαιτίας της κακής του εμφάνισης. Κατάφερε ωστόσο να ξεκινήσει σπουδές μουσικής, λόγω της καλής του φωνής. Δυστυχώς όμως και εκεί στάθηκε άτυχος, καθώς αρρώστησε και έχασε τη φωνή του. Η μόνη επιλογή που του έμενε να ακολουθήσει πλέον, ήταν να αξιοποιήσει το ταλέντο του στην ποίηση. Αυτή τη φορά, η τύχη τον βοήθησε, όπου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο με βασιλική επιχορήγηση. Το 1827, δημοσίευσε αρχικά τα ποιήματά του και στη συνέχεια μια σειρά άλλων έργων του, που του εξασφάλισαν τη συνέχεια: έκδοση αρκετών βιβλίων, ταξίδια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα και γενικότερα, παγκόσμια αναγνώριση και δόξα. Η μεγαλύτερη συγκίνησή του όμως, ήταν τη στιγμή κατά την οποία δέχθηκε πρόσκληση από τη γενέτειρά του, το Όντενσε. Ο Χανς επισκέφθηκε την πατρίδα του το 1867, όπου του επιφύλασσαν μια λαμπρή υποδοχή.

Οι χαρακτήρες των περισσότερων παραμυθιών του Άντερσεν είναι άνθρωποι φτωχοί και αδικημένοι, που όμως διαθέτουν σπάνια ψυχικά χαρίσματα, πλούσια σε συναισθήματα. Τα περισσότερα παραμύθια του μεταφράστηκαν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Πέθανε στην Κοπεγχάγη, στις 4 Αυγούστου του 1875.

Από τα γνωστότερα παραμύθια του είναι: Η μικρή γοργόνα, Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Οι αγριόκυκνοι, Η Βασίλισσα του Χιονιού, Η Βασιλοπούλα και το Ρεβίθι, Η Τοσοδούλα, Το ασχημόπαπο, Τα κόκκινα παπούτσια, Χόλγκερ ο Δανός, Το κοριτσάκι με  τα σπίρτα, Το μολυβένιο στρατιωτάκι, Η δύναμη της αγάπης, κ.α.

Η αφίσα και το μήνυμα της IBBY για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

  Η αφίσα της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020 αναρτήθηκε από το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης. Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας.Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.

Το υπέροχο μήνυμα του Peter Sventina:

“Εκεί που μένω, οι θάμνοι πρασινίζουν αργά τον Απρίλη ή νωρίς τον Μάη και σύντομα γεμίζουν με κουκούλια από πεταλούδες. Αυτά τα κουκούλια μοιάζουν με μπαλίτσες από βαμβάκι ή με κουφέτα και οι νύμφες τους καταβροχθίζουν φύλλο το φύλλο μέχρι που οι θάμνοι απογυμνώνονται. Όταν όμως οι νύμφες γίνουν πεταλούδες και πετάξουν, οι θάμνοι δεν είναι κατεστραμμένοι. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ξαναγίνονται πράσινοι πάλι και πάλι. Έτσι μοιάζει ο συγγραφέας, έτσι μοιάζει ο ποιητής. Κατασπαράζονται, μένουν κατάστεγνοι από ιστορίες και ποιήματα, που, όταν ολοκληρωθούν, πετούν μακριά, μπαίνουν μέσα σε βιβλία και βρίσκουν τους αναγνώστες τους. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι.Και τι συμβαίνει με εκείνα τα ποιήματα και τις ιστορίες; Ξέρω ένα αγόρι που έπρεπε να κάνει κάποια εγχείρηση στο μάτι του. Για δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση, έπρεπε να ξαπλώνει μόνο από τη δεξιά πλευρά και μετά δεν έπρεπε να διαβάζει τίποτα για έναν μήνα. Όταν τελικά ξαναπήρε στα χέρια του ένα βιβλία έπειτα από ενάμιση μήνα, ένιωσε σαν να κατάπινε λέξεις μ’ ένα κουτάλι από μια γαβάθα. Σαν να τις έτρωγε. Πραγματικά τις έτρωγε. Ξέρω κι ένα κορίτσι που, όταν μεγάλωσε, έγινε δασκάλα. Μου είπε: “Τα παιδιά που οι γονείς τους δεν τους διάβασαν παραμύθια έχουν στερηθεί κάτι σημαντικό”. Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή. Όταν πεινάει κάποιος ή διψάει, το στομάχι του γουργουρίζει και το στόμα του στεγνώνει. Οι πεινασμένοι γυρεύουν να φάνε κάτι, ένα κομμάτι ψωμί, ένα πιάτο ρύζι ή δημητριακά, λίγο ψάρι ή μια μπανάνα. Όσο περισσότερο πεινούν, τόσο στενεύει ο οπτικός τους ορίζοντας, ώσπου παύουν να βλέπουν ό,τι δεν είναι τροφή για να τους χορτάσει. Η πείνα για λέξεις εκδηλώνεται διαφορετικά. Μοιάζει με θλίψη, με λήθη, με αυθάδεια. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από τέτοιου είδους πείνα δε νιώθουν πως η ψυχή τους τρέμει από το κρύο κι ότι προσπερνούν τους εαυτούς τους χωρίς να το προσέχουν. Ένα μέρος του κόσμου τους εξαφανίζεται χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτού του είδους η πείνα χορταίνεται με ποίηση και ιστορίες.

Υπάρχει όμως ελπίδα για όσους δεν έχουν ποτέ αφεθεί ν’ απολαύσουν  τις λέξεις, για να χορτάσουν αυτή την πείνα; Υπάρχει! Το αγόρι που είπαμε διαβάζει κάθε μέρα. Το κορίτσι έγινε δασκάλα και διαβάζει στους μαθητές της. Κάθε Παρασκευή. Κάθε βδομάδα. Αν κάποια φορά το ξεχάσει, της το θυμίζουν τα παιδιά. Και τι γίνεται με τον συγγραφέα και τον ποιητή; Καθώς έρχεται το καλοκαίρι, θα πρασινίσουν πάλι. Και πάλι θα στεγνώσουν από ιστορίες και ποιήματα, που θα πετάξουν μακριά προς κάθε κατεύθυνση. Πάλι και πάλι.”

Ο Peter Svetina γεννήθηκε το 1970 στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας. Το 1995 τέλειωσε τις σπουδές του στην Σλοβένικη Γλώσσα και έκανε διατριβή πάνω στην παλαιά Σλοβενική Ποίηση το 2001 στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα. Είναι αναπληρωτής καθηγητής για τη σλαβική λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Σλαβικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο Alpen-Adria στο Κλάνγκεφουρτ στην Καρινθία της Αυστρίας. Γράφει για παιδιά, νέους και ενήλικες, αλλά το έργο του συχνά διασχίζει τα σύνορα μεταξύ διαφορετικών ακροατηρίων-στόχων και μπορεί να αναγνωστεί ως διηλικιακή λογοτεχνία-cross-over. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Κορεάτικα, Πολωνικά, Λετονικά, Εσθονικά και Λιθουανικά. Έχει λάβει μερικά από τα πιο αναγνωρισμένα εθνικά και διεθνή βραβεία και είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ κριτικών και αναγνωστών.
 Ο Damijan Stepančič γεννήθηκε το 1969 στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Λιουμπλιάνα το 1996 και το δημιουργικό του έργο εστιάζεται στην απεικόνιση παιδικών βιβλίων και περιοδικών. Συμπεριλήφθηκε στον τιμητικό κατάλογο της IBBY το 2010. Κέρδισε το βραβείο Levstik δύο φορές, το 2003 για το βιβλίο Leteči krožnik na our vrtu και το 2011 για το Zgodba o sidru.

 

Σήμερα είναι Παρασκευή. Κάθε Παρασκευή δανειζόμασταν βιβλία από τη Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και υλοποιούσαμε τις δραστηριότητές μας σχετικά με τα βιβλία. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο,διαλέξτε αυτό που σας αρέσει και απολαύστε το με τους γονείς σας.

Δωρεάν e-Book παραμύθια για να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας ή να ακούσετε όμορφες αφηγήσεις ξεφυλλίζοντας το βιβλίο. Υπέροχες εικονογραφήσεις και ιστορίες με διάφορα θέματα…

https://plastelini.xyz/e-book-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9%CE%B1/

Επειδή όμως ακολουθεί Σαββατοκύριακο μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους και να απολαύσετε τη βόλτα σας στα Μουσεία και στο Εθνικό Θέατρο (διαδικτυακά). Ψυχαγωγηθείτε και διασκεδάσετε με  τους γονείς σας.

Μένουμε σπίτι, αλλά μπορούμε να επισκεφτούμε διαδικτυακά τα Μουσεία και την Ακρόπολη: https://www.elculture.gr/blog/article/menoume-spiti-mouseia/ 

Παιδικές θεατρικές παραστάσεις από το Εθνικό Θέατρο. Δεξιά από κάθε παράσταση στη στήλη «Οπτικοακουστικό Υλικό» θα δείτε και θα επιλέξετε τις δυνατότητες που δίνει η κάθε παράσταση:                                      

http://www.nt-archive.gr/theaters.aspx?company=10&fbclid=IwAR3JegcR-YGSySMFNvAYig39jrOEm5C4vuRv5wxi00OI0yvZ5Qn0cQhRSFE

Το Μουσικό χωριό με ήχους, νότες, μουσικά παιχνίδια, μουσικές του κόσμου κ.α.: http://www.iema.gr/data/edu/EMMELEIA/suburbs/index.htm

Το παράξενο ταξίδι του Φουντούλη                     http://ts.sch.gr/repo/online-packages/dim-mathaino-ti-glossa-mou/Sections/flash.html

 

 

Εθνικός Ύμνος και Τραγούδια της 25ης Μαρτίου

Τραγούδια για την 25η Μαρτίου: 

 

Ένα παλικάρι είκοσι χρονών (Γκιουλ Μπαξέ)

https://www.youtube.com/watch?v=b9GK1Yy0l3E

Ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου

https://www.youtube.com/watch?v=78OcEBJPmgM

 

Κλέφτικη ζωή        

https://www.youtube.com/watch?v=EH60_GJYReg

Να’ τανε το 21

https://www.youtube.com/watch?v=_jgRxA27FoU&list=RDEH60_GJYReg&index=11

 

Τα κλεφτόπουλα

https://www.youtube.com/watch?v=I-mRYpOChDI

 

Εθνικός  Ύμνος

https://www.youtube.com/watch?v=j_u5NfDR7AA

Υλικό για την 25η Μαρτίου

Αγαπημένοι γονείς και παιδιά του Νηπ/γείου μας. Εύχομαι να είστε όλοι καλά! Αυτές τις ημέρες βιώνουμε όλοι μας μία δύσκολη και πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Είναι σημαντικό τα παιδιά μας να διατηρήσουν την καλή και δημιουργική τους διάθεση και οι γονείς να είναι δίπλα τους δυνατοί και να τα στηρίζουν με αγάπη.Μένουμε σπίτι και συνεχίζουμε τις αναρτήσεις με θέμα την 25η Μαρτίου 1821. Εάν θέλετε μπορείτε να στείλετε τις εργασίες των παιδιών στο email του σχολείου:mail@5nip-alexandr.ima.sch.gr  Δείτε την παρουσίαση με τίτλο: «Παραδοσιακές φορεσιές μέσα από τα Γραμματόσημα» και ελπίζουμε τα παιδιά να υλοποιήσουν τις προτεινόμενες δραστηριότητες που επιθυμούν.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ

Δραστηριότητες, για τη γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821:

  1. Δείχνουμε τα γραμματόσημα με τις παραδοσιακές φορεσιές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να παρατηρήσουν τις στολές , τα όπλα, να δουν πώς δένονται τα μαντήλια, οι ζώνες, οι ποδιές, καθώς και τα κεντήματα που τις διακοσμούν.
  2. Να δημιουργήσουν το δικό τους γραμματόσημο με τη φορεσιά της επιλογής τους.
  3. Να δημιουργήσουν τα δικά τους μοτίβα με λουλούδια, σχήματα κ.α.
  4. Ζωγραφίζουν τον χάρτη της Ελλάδας και γράφουν τα γεωγραφικά διαμερίσματα
  5. Ο γονέας δείχνει μια εικόνα με παραδοσιακή στολή και τα παιδιά αναφέρουν το αντίστοιχο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας ή και αντίστροφα.
  6. Δραστηριότητες σχετικές με τους πίνακες ζωγραφικής του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ:«Ο χορός των  χωρικών και δεσποινίδων στα Μέγαρα» και «Αγιασώτες χορεύοντες»

Τα παιδιά να παρατηρήσουν και να αποτυπώσουν εικαστικά τους πίνακες του Θεόφιλου. Να συνθέσουν μια ιστορία παρατηρώντας τους πίνακες και να δώσουν έναν τίτλο

Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ υπήρξε ένας εξαιρετικός Έλληνας λαϊκός ζωγράφος, που γεννήθηκε μεταξύ του 1868 και 1871 στη Βαρειά Μυτιλήνης και το 1934 έφυγε από τη ζωή μόνος και σχεδόν άγνωστος ακόμα. Ήταν το μεγαλύτερο από τα οκτώ παιδιά του Γαβριήλ και της Πηνελόπης Χατζημιχαήλ και έμελλε να αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της ελληνικής και όχι μόνο τέχνης. Ο πατέρας του ήταν τσαγκάρης και η μητέρα του κόρη αγιογράφου. Ο Θεόφιλος με την τέχνη του να αποτελεί συνώνυμο της ελληνικότητας, απαθανάτισε θρύλους και παραδόσεις, καθημερινές στιγμές από την ελληνική πραγματικότητα με το μοναδικό του προσωπικό ύφος, που καθιστά τα έργα του από τα πλέον αναγνωρίσιμα της ελληνικής ζωγραφικής.  Σε όλη του την ζωή ήταν ιδιαίτερα φτωχός και συχνά ζωγράφιζε τοίχους καφενείων, ελαιοτριβείων, φούρνους, μύλους ή σπιτιών μόνο για ένα πιάτο φαγητό. Στο Βόλο ζωγραφίζει και πλήθος επιγραφών στα προσφυγικά των εκδιωχθέντων από την Μικρά Ασία. Δυστυχώς ελάχιστα έργα του έχουν διασωθεί μετά από σεισμούς και πυρκαγιές αλλά και  από κατεδαφίσεις και αμέλεια

 

“Η 25η Μαρτίου 1821 μέσα από τα Γραμματόσημα”

Δραστηριότητα για την 25η Μαρτίου 1821:

Αγαπημένοι μας μαθητές, παρακολουθείστε με τη βοήθεια των γονέων σας την παρουσίαση και δημιουργήστε το δικό σας γραμματόσημο με Ήρωες του 1821 ή με ιστορικά γεγονότα.

25η Μαρτίου 1821

ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821;

Αγαπητόι γονείς και μαθητές,

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου πλησιάζει και όπως όλοι γνωρίζουμε, η λειτουργία των σχολικών μονάδων έχει ανασταλλεί. Υπό άλλες (κανονικές) συνθήκες θα προετοιμαζόμασταν για τη γιορτή μας, (πρόβες, τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί, κατασκευές, ζωγραφική κ.α.).  Σας αποστέλλω εκπ/κό υλικό για την 25η Μαρτίου 1821.

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;

Η 25η Μαρτίου έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαρία. Επίσης, με τον ίδιο όρο αναφερόμαστε στην εκκλησιαστική θεομητορική εορτή που τελείται την 25η Μαρτίου προς ανάμνηση του γεγονότος αυτού. Ευαγγελισμός σημαίνει αναγγελία χαρμόσυνης είδησης.

Επίσης, στις 25 Μαρτίου 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια.  Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.

Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λιβαδειά, Αταλάντη).

Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα.  Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.

Έκτοτε, η 25 Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες, σε ανάμνηση της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες (ραγιάς = ο μη μουσουλμάνος υπόδουλος υπήκοος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ήταν και επιθυμία του Αλέξανδρου Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να συνδεθεί η έναρξη της επανάστασης με μια μεγάλη εκκλησιαστική εορτή για να τονωθεί το φρόνημα των υπόδουλων Ελλήνων.

Ήρωες του 1821:

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μοριά».

Γεώργιος Καραϊσκάκης

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ήταν ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε κυρίως στη Ρούμελη (Στερεά Ελλάδα). Γεννήθηκε το 1780 στο Μαυρομάτι Καρδίτσας.

Οδυσσέας Ανδρούτσος

Από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του ‘21. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό.

Παπαφλέσσας

Κληρικός, από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Επανάστασης του ‘21. Ο Γεώργιος Δικαίος Φλέσσας, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε το 1786 ή το 1788 στην Πολιανή Μεσσηνίας.

Αθανάσιος Διάκος

Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν από τους πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και ήρωας της μάχης της Αλαμάνας. Γεννήθηκε το 1788.

Μπουμπουλίνα

Μια από τις δύο κορυφαίες γυναικείες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης.

Μαντώ Μαυρογένους

Εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Για να διατηρηθεί η επαφή και η επικοινωνία με τους μαθητές μας και τους γονείς – κηδεμόνες του Νηπ/γείου μας, συνεχίζουμε την αποστολή εκπ/κού υλικού με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. (Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία οι μαθητές συνεργάζονται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου, σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο)

Προτάσεις για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι.

Οι διαδικτυακές δραστηριότητες και η περιήγηση των μικρών παιδιών πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση κάποιου ενήλικα και για μικρό χρονικό διάστημα (10-15λεπτά την ημέρα).

  • To Tux Paint είναι ένα λογισμικό σχεδίασης και ζωγραφικής για παιδιά. Πληροφορίες στον σύνδεσμο: http://www.tuxpaint.org/?lang=el_GR
  • Σε αυτή τη σελίδα του Υπουργείου, μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατάλληλα για τα παιδιά του Νηπιαγωγείου.

http://photodentro.edu.gr/edusoft/simple-search?newQuery=yes&locale=el#q1=/q2=/q3=1,/q4=/q5=/sb=1/rd=DESC/rp=10/

  • Σε αυτό τον ιστότοπο, μπορείτε να βρείτε μια πληθώρα εκπαιδευτικών θεμάτων για όλες τις τάξεις.

http://www.edutv.gr/index.php/protobathmia

  • Στην ενότητα Γλώσσα-Λογοτεχνία,τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ,έρχονται σε επαφή με τα γράμματα, με παιγνιώδη τρόπο.

http://www.edutv.gr/index.php/glossa-logot

  • Σε αυτό τον ιστότοπο, τα παιδιά με τη βοήθεια σας, μπορούν να δημιουργήσουν ένα παζλ με μια δική τους εικόνα ή με τις ήδη υπάρχουσες.

http://www.jigsawplanet.com

Θα πρέπει όμως τα παιδιά να αντιληφθούν ότι υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να υλοποιήσουν με τους γονείς τους ή και με τα αδερφάκια τους ώστε να περάσουν το χρόνο τους εξίσου διασκεδαστικά.

  • Διαβάζουμε βιβλία
  • Παίζουμε επιτραπέζιαπαιχνίδια
  • Φτιάχνουμε παζλ
  • Κάνουμε κατασκευές
  • Ακούμε μουσική, τραγουδάμε
  • Παίζουμε παντομίμα
  • Ζωγραφίζουμε
  • Παίζουμε με την πλαστελίνη