“ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΙΚΑ ΑΝΤΕΤΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ”

Με χαρά προσκαλέσαμε και υποδεχθήκαμε στο Νηπ/γείο μας τον κύριο Ιωάννη Μοσχόπουλο (Ιστορικός Ερευνητής-Συγγραφέας).  Ο κ. Ιωάννης Μοσχόπουλος (συνταξιούχος Δικηγόρος) ασχολείται συστηματικά με την έρευνα της ιστορίας, της τοπογραφίας και της λαογραφίας του Ρουμλουκιού. Συνέγραψε και εξέδωσε αρκετά βιβλία. Με αφορμή τον εορτασμό της Αποκριάς, της Καθαράς Δευτέρας και τον εορτασμό της Άνοιξης αναφέρθηκε στα ήθη και έθιμα της γιορτινής περιόδου. Παίξαμε το  αποκριάτικο παιχνίδι “Χάσκα”,  τραγουδήσαμε τα κάλαντα της Άνοιξης και παίξαμε με τις δυο παραδοσιακές “Χελιδόνες”. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιωάννη Μοσχόπουλο και τον κ. Γεώργιο Μελίκη (Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργου Μελίκη-Κέντρο Έρευνας Μάσκας) για την παραχώρηση της “Χελιδόνας”

Δάσκαλους μας έστειλι, να μας δώστι πέντι αυγά.
Δε μας δίντι πέντι αυγά, παίρνουμι την κλουσαριά.

1 2

2 2

3 2

4 1

5 1

6

8 1

10 1

11 1

13

14 1

15 1

17 1

18

19 1

20 1

21 1

23 1

Στιγμές από την αναπαράσταση των Αποκριάτικων εθίμων: 

“Σ’ χώρι μ’”(Συγχώρεση)

13

8

“Χορός στο μεσοχώρι”

3

“Χάσκα”

4 1

Η καθαριότητα της Καθαράς Δευτέρας

DSCN4283

“Καλή Αποκριά”

Σχολική δράση “Μίλα Τώρα”

Από το 2013 και με αφορμή την 6η Μαρτίου Σχολική Ημέρα Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το “YouSmile” πραγματοποιεί την σχολική δράση “Μίλα Τώρα”. Με βασικό μήνυμα το «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ» τα σχολεία και τα παιδιά συμμετέχουν και δημιουργούν το δικό τους μήνυμα ενάντια στο Bullying.

Όλες οι δράσεις γίνονται στο πλαίσιο της θεσμοθετημένης συνεργασίας μας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μέσα από το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής με τίτλο «ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ-ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ» (Φ.2.1/ΜΓ/75735/120154/Δ7).

 

Δείτε τη συμμετοχή μας στην Εκστρατεία “Μίλα Τώρα” από “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το YouSmile:

Οι εργασίες των μαθητών/τριών:



Λήψη αρχείου

“ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ”

Οι Μπούλες κι οι Γενίτσαροι (Γιανίτσαροι) είναι ένα αποκριάτικο έθιμο της Νάουσας με ρίζες του που χάνονται στο χρόνο. Συσχετίζεται με τον Διόνυσο και τις αρχαίες τελετές προς τιμήν του. Συσχετίζεται με την οθωμανική αυτοκρατορία όπου το 15ο και 16ο αιώνα οι νέοι που ήταν αντάρτες στα βουνά, την αποκριά με την μάσκα στο πρόσωπο και όλα τα σχετικά εξαρτήματα της στολής (ασημικά, πάλες, ζωνάρι κτλ), τριγύριζαν από γειτονιά σε γειτονιά χορεύοντας  για να διώξουν το κακό, τελετή που έμοιαζε αρκετά με τις θρησκευτικές λιτανείες.

Στη σύγχρονη παρουσία του εθίμου φαίνεται ότι στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα υπάρχει ένα περιστατικό που το ζωντανεύει. Το 1705, επιχειρείται ένα παιδομάζωμα στην περιοχή της Νάουσας με τους Ναουσαίους να αντιστέκονται και να σκοτώνουν κάποιον επικεφαλής της επιχείρησης, προφανώς Τούρκο. Για να κρυφτούν από την οργή, πολλοί Ναουσαίοι κατέφυγαν στα βουνά μα “χάθηκαν” όλοι. Τιμώντας τους νεκρούς εκείνους, οι νέοι της Νάουσας φορούσαν από την επόμενη κιόλας χρονιά αρματολίτικη στολή και λευκό κέρινο πρόσωπο.

Γενίτσαρος ή Γιανίτσαρος: φορά φουστανέλα με 400 φύλλα, φαρδομάνικο πουκάμισο (κοντέλα), γιλέκο με ασημικά, ζωνάρι στη μέση, βουδέτες στα πόδια, κρατά την πάλα του (σπαθί) και ασφαλώς την κέρινη μάσκα-πρόσωπο με μουστάκι.
Μπούλα: άντρας ντυμένος με φαρδιά φουστάνια και άλλα ρούχα από την παράδοση της Νάουσας, που μαζεύει χρήματα για την ενίσχυση του αγώνα κατά του κατακτητή. Το κεφάλι είναι στολισμένο με λουλούδια και φοράει την κέρινη μάσκα-πρόσωπο αλλά χωρίς μουστάκι. Ζουρνάδες και νταούλια συνοδεύουν τα μπουλούκια των μεταμφιεσμένων (στην ουρά της πομπής) καθώς χορεύουν από γειτονιά σε γειτονιά στους δρόμους της Νάουσας. 

Δημιουργήσαμε τις μάσκες του Γενίτσαρου και της Μπούλας στο νηπιαγωγείο μας και ζωγραφίσαμε το έθιμο. Στη συνέχεια φορέσαμε τις παραδοσιακές στολές και τις μάσκες και αναπαραστήσαμε το έθιμο στην αυλή μας.

DSCN4252

DSCN4253

DSCN4255

DSCN4256

DSCN4258

DSCN4259

DSCN4260

DSCN4261

DSCN4262

DSCN4263

DSCN4264

 

 

“Μουσικό ταξίδι με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης”

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Α/θμιας εκπαίδευσης

Σήμερα παρακολουθήσαμε διαδικτυακά  το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την Κ.Ο.Θ.»

Η συνέχεια των πετυχημένων συναυλιών «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα με την Κ.Ο.Θ.», οι οποίες αγαπήθηκαν από τους μαθητές των σχολείων όλης της Ελλάδας, το «Ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με την Κ.Ο.Θ.» είναι ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που μας ταξίδεψε μουσικά σε διάφορες χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας. Από την Ισπανία και τη Φινλανδία μέχρι την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη χώρα μας, την Ελλάδα, ο χάρτης μας μετέφερε ως τις άκρες της ευρωπαϊκής ηπείρου με υπέροχες, χαρακτηριστικές μελωδίες και αποσπάσματα από έργα σπουδαίων Ευρωπαίων συνθετών. Με τη βοήθεια των παιδιών (μέσω βίντεο) από κάθε γωνιά της Ευρώπης, γνωρίσαμε τη μουσική την παράδοση, το περιβάλλον, το κλίμα, τη γλώσσα, την ιστορία και κατά συνέπεια χορούς και τραγούδια μιας χώρας. Μία πανδαισία μελωδιών από κάθε άκρη της ηπείρου μας που έφερε τα παιδιά σε επαφή με κάποια από τα πιο αγαπημένα συμφωνικά έργα του ευρωπαϊκού ρεπερτορίου και τον μουσικό πολιτισμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Πρόγραμμα:
Ελλάδα
Νίκος Σκαλκώτας (1904-1949): Αποσπάσματα από το έργο «36 ελληνικοί χοροί για ορχήστρα»
Χιώτικος (Σειρά ΙΙ-8), Κρητικός (Σειρά Ι-2) , Συρτός (Σειρά ΙΙ-1)
Επιμέλεια μουσικού υλικού: Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής

Νορβηγία
Έντβαρντ Γκρηγκ (1843-1907):  Peer Gynt: Σουίτα αρ.1, έργο 46
Ι. Πρωινή διάθεση
IV. Στη σπηλιά του βασιλιά του βουνού

Φινλανδία
Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Φινλανδία, έργο 26 (αποσπάσματα)

Ισπανία
Μανουέλ ντε Φάλια (1876-1946): Σουίτα αρ.2 από το μπαλέτο ‘Το Τρίκωχο καπέλο’
Dance of the Miller’s Wife (Fandango)

Τσεχία
Μπέντριχ Σμέτανα (1824-1884): Μολδάβας από το έργο ‘Η πατρίδα μου’    
Γάμος των Χωρικών

Ρουμανία
Γκριγκόρας Ντινίκου (1889-1949): Hora Staccato (διασκευή Πάντσο Βλαντιγκέροφ)

Ουγγαρία
Φραντς Λιστ (1811-1886): Αποσπάσματα από την ‘Ουγγρική Ραψωδία’ αρ. 2 σε ντο ελάσσονα

Βουλγαρία
Πάντσο Βλαντιγκέροφ (1899-1978): Βουλγαρική Ραψωδία ‘Vardar’, έργο 16 (αποσπάσματα)

Αυστρία
Γιόχαν Στράους ο νεότερος (1825-1899): Φωνές της Άνοιξης, έργο 410

24

25

26

27

8

Χορεύοντας βαλς (Γιόχαν Στράους)

“ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ”

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τιμήσαμε το έθιμο της Τσικνοπέμπτης με χορούς, τραγούδια, παιχνίδια και μασκαρέματα. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας προσφέροντας νόστιμα εδέσματα (μπιφτεκάκια, γλυκά και χυμούς) μας χάρισαν μια ξεχωριστή μέρα!!!

Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων !!!!

Και του χρόνου με υγεία!!

1 1

2 1

3 1

4

5

7

8

10

11

12 1

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

 

“ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ – ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 2023”



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ»

Στα πλαίσια υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της σχ. μονάδας σχ. έτους 2022-2023 με τίτλο: «Η εισαγωγή της Εκπ/κής Ρομποτικής στο Νηπιαγωγείο, ως μέσο εμπλοκής των μαθητών/τριών με την Εκπ/ση STEAM – Μαθαίνουμε με τη Ρομποτική» προσκαλέσαμε τον κ. Ηλία Ματσαρίδη και την κ. Ζίντρου Μαρία (Ακαδημία Ρομποτικής ΠΑ.ΜΑΚ. Αλεξάνδρειας)  

Οι μαθητές/τριες με την καθοδήγηση του κ. Ηλία (Εκπ/κός Φυσικών Επιστημών- Εκπ/τής Ρομποτικής) δημιούργησαν ρομποτικές κατασκευές, προγραμμάτισαν, έμαθαν παίζοντας, διασκέδασαν και συνεργάσθηκαν. Γνώρισαν την Αιολική Ενέργεια, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Ανεμογεννήτριες. Στο τέλος η κάθε ομάδα  κατασκεύασε τη δική της Ανεμογεννήτρια.

Ευχαριστούμε τον κ. Ηλία Ματσαρίδη και την Ακαδημία Ρομποτικής ΠΑ.ΜΑΚ Αλεξάνδρειας για την υποστήριξη και για την χορήγηση των ρομποτικών συστημάτων/Κιτ και εκπ/κού υλικού κατά τη διάρκεια της δράσης μας.

1

2

3

4

5

6

7

9

8

10

11

12

 

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID)

sid1

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) διοργανώνεται από το κοινό δίκτυο Insafe/INHOPE των Κέντρων Ασφαλούς Διαδικτύου στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής1, κάθε Φεβρουάριο για την προώθηση της ασφαλούς και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων.  Κατά την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, εκατομμύρια άνθρωποι ενώνονται για να εμπνεύσουν θετικές αλλαγές στο διαδίκτυο, να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα ασφάλειας στο διαδίκτυο και να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου θα εορταστεί στις 7/02/2023 σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.

Όπως πάντα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλέστερου και ενός καλύτερου διαδικτύου, όπου όλοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με υπευθυνότητα, σεβασμό, κριτική και δημιουργικότητα.

Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το σύνθημα της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου «Μαζί για ένα καλύτερο Διαδίκτυο» ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο κίνημα, να συμμετάσχουν και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για να φέρει κοντά τους ανθρώπους.

Το Νηπ/γείο μας δήλωσε την υποστήριξή του στον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2023.

Χάρτης Υποστηρικτών και τρόποι υποστήριξης SID 2023

Γιορτάζοντας και εμείς την ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου αρχικά ρωτήσαμε τα παιδιά τι σημαίνει διαδίκτυο και ασφάλεια ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα και ποια είναι τα μέσα του διαδικτύου.

Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τους κανόνες για την ασφάλεια διαδικτύου και δημιουργήσαμε ισχυρούς κωδικούς για πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο και εικόνες για την ασφαλή πλοήγηση και συζητήσαμε πολύ για την συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε στο διαδίκτυο.

DSCN40471

DSCN40491

DSCN40481



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου



Λήψη αρχείου