Άρθρα ανά μήνα: Μάιος 2020
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Ο.Δ.Υ. (1ο Μέρος)
Αγαπητοί γονείς , καλημέρα σας! Παρακαλώ να ενημερωθείτε για τις νέες οδηγίες από τον Ε.Ο.Δ.Υ. για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στις σχολικές μονάδες.
2. COVID 19 πληροφορίες για τα σχολεία
2. COVID 19 πληροφορίες για τα σχολεία (1)
“ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΠ/ΓΕΙΟΥ”
Αγαπητοί γονείς και αγαπητά μας παιδιά. Επιστρέφουμε στο σχολικό μας περιβάλλον μετά από 3 μήνες περίπου και θα ανταμώσουμε ξανά!
Μόνο που τα πράγματα θα είναι λίγο… διαφορετικά. Διαμορφώσαμε τις τάξεις έτσι ώστε να υποδεχτούμε τα παιδιά σύμφωνα με τις νέες οδηγίες.
Zητάμε τη βοήθεια και τη συνεργασία σας για να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή η προσαρμογή των παιδιών σε αυτό το νέο περιβάλλον.
Ενημερώστε τα και προετοιμάστε τα για τους νέους κανόνες και οδηγίες.
Η προσέλευση των παιδιών θα γίνεται ως εξής:
Δεν εισέρχεται κανένας γονέας στον εσωτερικό χώρο του σχολείου και προσπαθείτε ν’ αποφύγετε τον συνωστισμό.
Η Νηπ/γός του κάθε τμήματος θα παραλαμβάνει τα παιδιά από την εξωτερική πόρτα.
Ώρες προσέλευσης:
Τμήμα κυρίας Μελίνας: 8:15 π.μ. -8:25 π.μ.
Τμήμα κυρίας Αντιγόνης: 8:25 π.μ.- 8:35 π.μ.
Κατά την αποχώρηση τα παιδιά θα αποχωρούν ανά τμήμα και οι γονείς θα περιμένουν έξω.
Στα διαλείμματα το κάθε Τμήμα θα βγαίνει χωριστά. Οι αίθουσες θα αερίζονται διαρκώς και θα γίνεται καθαριότητα και απολύμανση από την καθαρίστρια μία φορά κατά τη διάρκεια του ωραρίου και ενώ τα παιδιά θα είναι διάλειμμα και μία φορά με το πέρας του ωραρίου.
Κάθε μέρα, τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται καθαρίζονται και απολυμαίνονται, ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση, για την επόμενη μέρα. Έχουν αποσυρθεί τα περισσότερα παιχνίδια και παραμύθια. Οι τάξεις έχουν διαμορφωθεί ανάλογα με τις νέες οδηγίες.Το κάθε παιδί θα έχει τη δική του θέση στο τραπεζάκι όπου θα κάθονται δύο παιδιά σε τέτοια διάταξη ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση . Ανάλογη διαρρύθμιση έχει γίνει και στην «παρεούλα». Τα παιδιά θα πρέπει να κρατούν απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους.
Κάθε παιδί έχει τα δικά του ατομικά υλικά
Τα παιδιά θα πλένουν πολλές φορές στη διάρκεια της μέρας τα χέρια τους και θα χρησιμοποιούν αντισηπτικά κάθε φορά που τελειώνουν μία δραστηριότητα !
Κάθε πρωί, πριν την προσέλευση στο σχολείο, θα γίνεται θερμομέτρηση των παιδιών από τους γονείς στο σπίτι. Στο παραμικρό ύποπτο σύμπτωμα (δέκατα, βήχας, κόπωση, δυσκολία αναπνοής, διάρροια, εμετός) κρατάτε το παιδί στο σπίτι. Αν κατά την διάρκεια του προγράμματος του νηπιαγωγείου, ένα παιδί εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα ενημερωθείτε ώστε να το παραλάβετε αμέσως και ενημερώνετε το νηπιαγωγείο καθ’ όλη την πορεία της ασθένειάς του (αν υφίσταται).
Η επικοινωνία μας θα είναι διαρκής.
Ζητάμε από σας να εφαρμόζετε με τα παιδιά και εκτός σχολείου αυτά που θα μαθαίνουμε στο Νηπιαγωγείο για να τους εκπαιδεύσουμε μαζί σωστά για τους σωστούς τρόπους προστασίας. Να γίνουν υπεύθυνοι ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους.
Σας περιμένουμε με χαρά!
Παρακολουθείστε τα videos με τις οδηγίες
“ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Ο.Δ.Υ.”
ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ COVID-19 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
“Επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης”
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Νηπ/γείου μας.
Ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των Σχολικών Μονάδων από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 .
Προκειμένου να οργανώσουμε με τον καλύτερο τρόπο την ασφαλή επάνοδο των μαθητών του Νηπ/γείου μας, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε ΑΜΕΣΑ, αν το παιδί σας ΔΕΝ προτίθεται να παρακολουθήσει από 01–6–2020, τα μαθήματα στο χώρο του σχολείου λόγω του γεγονότος ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου να νοσήσει από COVID–19 ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου ή ήδη νοσεί.
Για τον έγκαιρο προγραμματισμό της λειτουργίας του σχολείου μας, παρακαλούνται οι γονείς των μαθητών που ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΣΕΛΘΟΥΝ στο σχολείο μας το χρονικό διάστημα από 01/06/2020 έως και 26/06/2020, να συμπληρώσουν τις υπεύθυνες δηλώσεις που σας επισυνάπτουμε για να τις συμπληρώσετε και να τις προσκομίσετε στο Νηπιαγωγείο.Για τυχόν διευκρινίσεις, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο του Σχολείου 2333024386
Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο αυστηρά στο διάστημα από 08:15 π.μ – 8:25 π.μ. (Το 1ο Τμήμα) και από 8:25 π.μ. – 8:35 π.μ. το 2ο Τμήμα) και πηγαίνουν αμέσως μέσα στην τάξη τους.
Η είσοδος των γονέων δεν επιτρέπεται στον εσωτερικό χώρο του σχολείου. Η επικοινωνία των γονέων με τους εκπαιδευτικούς μπορεί να γίνεται είτε τηλεφωνικά είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αν τα παιδιά σας νιώθουν άρρωστα ή έχουν ύποπτα συμπτώματα, κρατήστε τα στο σπίτι!Επικοινωνήστε αμέσως με τον/την γιατρό σας και ενημερώστε το σχολείο.
Ευχόμαστε να ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά χωρίς προβλήματα και προπάντων με υγεία για όλους.
Ακολουθούν αναλυτικά οδηγίες στο συνημμένο αρχείο:
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
“ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ”
Καλημέρα παιδιά!
Σε λίγες ημέρες αποχαιρετούμε την Άνοιξη και υποδεχόμαστε το Καλοκαίρι. Την εβδομάδα αυτή θα γνωρίσουμε τα έντομα που ήδη έχουν “ξυπνήσει”.
Τα έντομα αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα του ζωικού βασιλείου! Είναι ασπόνδυλα δηλαδή δεν έχουν σπονδυλική στήλη και ανήκουν στην ομάδα αρθρόποδα επειδή έχουν αρθρώσεις. Τα μέρη του σώματος τους είναι τα εξής: κεφάλι, θώρακας, κοιλιά. Έχουν έξι πόδια, τα οποία βγαίνουν από το θώρακα, ακόμη έχουν 2 κεραίες, που τα βοηθούν να αισθάνονται. Λειτουργούν ως όργανα όσφρησης και αφής. Συνήθως έχουν δύο φτερά.
Υπάρχουν έντομα ωφέλιμα και έντομα βλαβερά που αποτελούν επικίνδυνους εχθρούς για την υγεία μας. Τα περισσότερα έντομα είναι ευεργετικά για τη φύση, όπως οι πασχαλίτσες που τρέφονται με μελίγκρες. Επίσης υπάρχουν έντομα που μεταδίδουν μολυσματικές ασθένειες όπως η μύγα, το κουνούπι, έντομα με τρομερά τσιμπήματα όπως οι σφήκες και οι σκορπιοί, έντομα που καταστρέφουν τα πράγματα όπως οι τερμίτες και ο σκόρος. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα υπέροχα έντομα που προσφέρουν στον άνθρωπο χρήσιμα προϊόντα όπως οι μεταξοσκώληκες που παράγουν το μετάξι και οι μέλισσες το μέλι!!!
Ο κύκλος ζωής τους ποικίλλει ωστόσο τα περισσότερα εκκολάπτονται από αυγά. Στα πρώτα στάδια του σχηματισμού τους μπορεί να διαφέρουν αρκετά από την τελική μορφή του ενήλικα εντόμου, και μπορούν να περάσουν μέσα από διαδοχικά στάδια μεταμόρφωσης ως νύμφες Τα έντομα είναι τα ευρύτερα εξαπλωμένα ζώα στην ξηρά, όχι όμως και στη θάλασσα. Μόνο λίγα θαλάσσια είδη υπάρχουν.
Μπορείτε να περιηγηθείτε στη παρακάτω διαδραστική αφίσα και να ανακαλύψετε υλικό από παραμύθια, παιχνίδια, τραγούδια κ.α.
ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Καλημέρα παιδιά!
Παρασκευή σήμερα και ήρθε πάλι η ώρα, όπως κάθε Παρασκευή για τη Δανειστική Βιβλιοθήκη. Το βιβλίο που διάλεξα σήμερα έχει τίτλο “Ένα ψάρι που φοβάται τον βυθό”. Μπορείτε να το διαβάσετε και εάν θέλετε συμπληρώνετε το φύλλο εργασίας για το βιβλίο.
Καλή ανάγνωση!
ΟΜΑΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
Η πρώτη επαφή του παιδιού (που τώρα φοιτά στο Νηπιαγωγείο) με το Δημοτικό Σχολείο αποτελεί ένα ξεχωριστό γεγονός τόσο για το ίδιο όσο και για τους γονείς του και πολύ συχνά οι «πρώτες» εντυπώσεις καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα στάση του απέναντι στο σχολείο και στη μάθηση.
(Άρθρο) Ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό
Δείτε τις εικόνες στο παρακάτω αρχείο και εντοπίστε τις ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο σχολείο του χθες και του σήμερα.
“Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ”
“ΠΑΖΛ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ”
19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, ξεκινά από το μύθο, από τότε που ο Φρίξος και η Έλλη ταξίδεψαν πάνω στο Χρυσόμαλλο Δέρας για να αποφύγουν τη θυσία τους από τους θεούς του Ολύμπου. Ακολούθησε ο θάνατος της Έλλης και ο Φρίξος με την άφιξή του στην Κολχίδα ανέθεσε τη φύλαξη του πολύτιμου Δέρατος στο βασιλιά Αιήτη. Η Αργοναυτική εκστρατεία, με τον Ιάσονα και πλήρωμα απ’ όλες τις ελληνικές πόλεις, αποτέλεσε την προσπάθεια για την κτήση του Χρυσόμαλλου Δέρατος και την απόπειρα για εποικισμό της περιοχής, που αρχίζει αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο.
Ο χώρος του Ευξείνου Πόντου ήταν μια πολύ πλούσια περιοχή. Η παρουσία των Ελλήνων στον Πόντο και η φιλόξενη διάθεσή τους, συνδέθηκε με την αλλαγή του ονόματος της θάλασσας. Ο άξενος έγινε φιλόξενος, δηλαδή Εύξεινος Πόντος. Η Αργοναυτική εκστρατεία, ο μύθος του Φρίξου και της Έλλης, ο Προμηθέα δεσμώτης δεμένος στον Καύκασο, η Ιφιγένεια στην Ταυρίδα, ο άθλος του Ηρακλή στο νησί Αριτιάς, οι Αμαζόνες και πολλοί άλλοι ελληνικοί μύθοι, επιβεβαιώνουν την ελληνική παρουσία στην περιοχή του Πόντου πριν από χιλιάδες χρόνια. Στην αρχαιότητα όλες οι πόλεις του Ευξείνου Πόντου δημιουργήθηκαν ως αποικίες, για εμπορικούς λόγους. Η πρώτη ελληνική πόλη που δημιουργήθηκε από Ίωνες της Μιλήτου, ήταν η Σινώπη. Σταδιακά άρχισαν να χτίζονται κι άλλες, όπως η Τραπεζούντα. Το λιμάνι της ήταν η μοναδική ένωση της Δύσης με την Ανατολή, με το δρόμο του μεταξιού. Σύντομα η Τραπεζούντα μετατράπηκε σε ναυτιλιακό κέντρο του και έγινε το κέντρο της αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι ελληνικές πόλεις στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου….
Οι κάτοικοι του Πόντου και ειδικότερα της Τραπεζούντας ανέπτυξαν την οικονομία, τον πολιτισμό και την παιδεία τους. Διαμορφώθηκε μια ελληνική αστική τάξη, η οποία κρατούσε την οικονομία στα χέρια της. Επιχειρηματίες, βιομήχανοι, βιοτέχνες, έμποροι, τραπεζίτες. Η πόλη είχε πέντε τράπεζες, εκ των οποίων οι τρεις καθαρά ελληνικές. Αυτό έδωσε την οικονομική δυνατότητα στον ελληνισμό να στηρίζει τα σχολεία και την εκκλησία. Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας θεωρήθηκε πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του, τόσο σε εκπαιδευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών, αφού το 1900 διέθετε ακόμα και κεντρική θέρμανση! Η ανάπτυξη των Ελλήνων ενόχλησε τους Οθωμανούς . Οι Πόντιοι δεν το γνώριζαν ακόμη, αλλά είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξόντωσή τους….
Τ ο Νηπ/γείο μας συμμετείχε κατά το σχ. έτος 2019-2020 στον Μαθητικό Διαγωνισμό “Ποντιακός Ελληνισμός” με δυο έργα:
- Ζωγραφική: “Τ’ Ηλ’ το Κάστρον”(Τραγούδι)
- Project: “Τα Καλαντόφωτα στον Πόντο”
(Σκίτσο του Αλέξη Χάμζιν από το βιβλίο του Νίκου Γεωργιάδη [Κιόλιαλη] «Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι ‘ς σην ποντιακήν διάλεκτον»)
Η Αλεπού έφαεν, εχόρτασεν το κοσσαρόπον.
Έκρυψεν και για το αύριον έναν κομματόπον.
Ας σο τραπέζ’ εσ’κώθεν.
Επήγεν ’ς σο χορτάρ’ απάν’ επλώθεν.
(Αν έν’ γομάτον η κοιλία σ’
επορείς να λες και τραγωδίας).
Τερεί – έρται ο μισαφίρτς ο Λύκον.
Η Αλεπού ’κ’ είδεν ατον αΐκον.
Με το ζόρ’ το ποδάρα ’τ’ τσορκανίζ’.
«Ντο έπαθα εγώ» γρυλίζ’.
Ο Τσοπάνον ’κί κοιμάται, τα Σκυλλία υλάζ’νε,
τα Πρόγατα καλά εράζ’νε.
Εψόφεσα ας σην πείναν».
«Ντο λες φίλε μου; Κρίμαν!
Αν θελτς θα δίγω σε να τρως χορτάρ’».
(Ο Λύκον θα έτρωγεν ολόκληρον κριάρ’.)
Η Αλεπού, ντο έκρυψεν το κρέας, «ανασπάλ’»,
να τρώει χορτάρα τον Λύκον θέλ’ να βάλλ’.
Έξεν τα καλά τα λόγια και
’ς σ’ οσπίτ’ επήγεν ο καημένον.
Η Αλεπού εφέκεν ατόν πεινασμένον.
Τα λόγια εύκολα και πόλικα τσανίζομ’.
Εκείνο που εμάς ’κί γιαραεύ’, χαρίζομ’.
(Από το βιβλίο του Νίκου Γεωργιάδη (Κιόλιαλη) Η γλώσσα του Αισώπου – Μύθοι ‘ς σην ποντιακήν διάλεκτον.)
Η αλεπού έφαγε την κότα και χόρτασε. Έκρυψε και για αύριο ένα κομμάτι. Από το τραπέζι σηκώθηκε και ξάπλωσε στο χορτάρι.(Αν είναι γεμάτη η κοιλιά σου , μπορείς να λες και τραγούδια). Κοιτάζει, έρχεται ο λύκος. Η αλεπού δεν τον είδε έτσι άλλη φορά. Με το ζόρι έσερνε τα πόδια του. «Τι έπαθα εγώ» φωνάζει.«Ο τσοπάνος δεν κοιμάται, τα σκυλιά γαβγίζουν , τα πρόβατα καλά φυλάνε. Ψόφησα από την πείνα».«Τι λες φίλε μου ; Κρίμα. Αν θέλεις θα σου δώσω να φας χορτάρι» (Ο λύκος θα έτρωγε ολόκληρο κριάρι). Η αλεπού «ξέχασε» ότι έκρυψε το κρέας και θέλει να βάλει τον λύκο να φάει χορτάρι. Ο λύκος άκουσε τα καλά τα λόγια και πήγε στο σπίτι του ο καημένος. Η αλεπού τον άφησε πεινασμένο.
Συμπέρασμα: Τα λόγια εύκολα και άφθονα τα σκορπίζουμε. Εκείνο που δεν μας είναι χρήσιμο, το χαρίζουμε!
- Μπορείτε να ζωγραφίσετε τον μύθο του Αισώπου
- Παρακολουθείστε τον μύθο “Ο πεντικόν και το λεοντάρ'” (μύθος του Αισώπου στα ΠΟΝΤΙΑΚΑ)
- ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
- Παρατηρείστε τα γραμματόσημα και δημιουργήστε το δικό σας, με θέμα τον Πόντο