Ολοκληρώθηκε φέτος στη σχολική μας μονάδα το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Κάθε κήπος ένα σχολείο…”. Σε μία σύγχρονη κοινωνία που τα απορρίμματά μας αποτελούν πρόβλημα και απαιτούν λύσεις διαχείρισής τους, το παρόν σχολικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα έρχεται να δώσει μία νέα διάσταση σκέψης και στάσης στους συμμετέχοντες μαθητές. Η μείωση των απορριμμάτων είναι ο βασικός πυλώνας μίας νέας οπτικής, ενώ η ατομική ευθύνη έρχεται να συμπληρώσει την προσέγγιση του πολυδιάστατου αυτού θέματος. Οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με την ορθολογική και υπεύθυνη κατανάλωση και απόρριψη των απορριμμάτων, την αγροτική παραγωγή (γεωργία), την προέλευση της τροφής, το περιβάλλον, την υγεία και τη διατροφή, ενώ η ατομική ευθύνη έρχεται να συμπληρώσει την προσέγγιση του πολυδιάστατου αυτού θέματος.
Μέσω της πληθώρας των δράσεων, κύριος σκοπός ήταν η επίτευξη των ακόλουθων στόχων:
- Ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης – Μετασχηματισμός της στάσης των συμμετεχόντων απέναντι στο περιβάλλον.
- Πειραματισμός με περιβαλλοντικές έννοιες όπως: Βιοποικιλότητα, Ανακύκλωση , Κομποστοποίηση & ζωντανό έδαφος, Αγροοικολογική προσέγγιση (βιολογική καλλιέργεια, περμακουλτούρα, αναγεννητική καλλιέργεια), Υγιεινή και Μεσογειακή διατροφή, Βότανα, Επικονιαστές στην φύση κ.α..
- Κατανόηση εννοιών όπως γραμμική οικονομία, υπερκατανάλωση – σπατάλης, περιβαλλοντικό – οικολογικό αποτύπωμα.
- Κατανόηση των βασικών αρχών της κυκλικής οικονομίας και του Zero Waste τρόπου ζωής.
- Συνεργασία, καλλιέργεια αξιών και ατομικών, ομαδικών συμπεριφορών.
Θεμελιώδης στόχος είναι η υιοθέτηση από μέρους των μαθητών συγκεκριμένων τρόπων συμπεριφοράς και στάσεων που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στο πλαίσιο της ανάγκης για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Εμπλεκόμενα γνωστικά αντικείμενα
Βιολογία (Αναπαραγωγή Φυτών – Βιοποικιλότητα, Εξέλιξη Ειδών, Οργανικές Ενώσεις), Γεωλογία – Γεωγραφία (Λιθόσφαιρα και εξέλιξη του φλοιού της γης), Γλώσσα (Δημιουργική γραφή, Έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων), Καλλιτεχνικά (Καλλιτεχνική δημιουργία, Περίφραξη μέσω επαναχρησιμοποίησης υλικών), Χημεία (Νερό – Ρύπανση Υδάτων, Οργανικές Ενώσεις, Φυτοφάρμακα, Λιπάσματα), Μαθηματικά (Μετρήσεις, υπολογισμοί, μαθηματική –κριτική σκέψη).
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας διέθεσε τον υπάλληλο της Διεύθυνσης Δασών Κοζάνης, κ. Σπύρο Μπούσιο,Msc Δασολόγο-Περιβαλλοντολόγο, προκειμένου να ενημερώσει τους μαθητές για την αξία των δασών και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την ανάγκη προστασία τους. Ευχαριστούμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας για τη δωρεάν χορήγηση κωνοφόρων δενδρυλλίων τα οποία φυτεύτηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Κωδωνά Ελευθερία, Ντέμκας Μάρκος, Παπαζήσης Βασίλειος.
Φύλλα εργασίας που δόθηκαν στους μαθητές