Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί βασικό στόχο του Σχεδίου δράσης του νηπιαγωγείου μας για την φετινή χρονιά. Παράλληλα θέλοντας να συμμετέχουμε στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης (GAD) , μια 10ήμερη εκστρατεία που ενώνει τα σχολεία να συνεργαστούν σε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον, οργανώσαμε την δράση του σχολείου μας.
Μετά από ένα σχετικό βίντεο που παρακολούθησαν τα παιδιά για την συγκέντρωση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, τέθηκε το εξής ερώτημα. Άραγε τι συμβαίνει με τα απορρίμματα εκεί;
Οι ιδέες πολλές, όμως είναι προτιμότερο να δούμε την απάντηση με τα μάτια μας…κάνοντας ένα πείραμα.
Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε μια …χωματερή στο παρτέρι μας!
Πήραμε λοιπόν απορρίμματα όπως: ένα κομμάτι χαρτί, ένα πλαστικό καπάκι, ένα καπάκι αλουμίνιου και ένα οργανικό δηλαδή κομμάτι μήλου.
Ετοιμάσαμε το έδαφος…
και τα θάψαμε…
Τοποθετήσαμε καρτελάκια με όνομα του υλικού …
Τα αφήσαμε πάνω από δυο βδομάδες…έτσι όταν επιστρέψαμε από τις διακοπές του Πάσχα στο σχολείο επανήλθαμε στο πείραμα και μετά από συζήτηση οι μαθητές/τριες διατύπωσαν τις εξής υποθέσεις:
Στην συνέχεια προχωρήσαμε στην ανασκαφή των απορριμμάτων…
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα απορρίμματα από μέταλλο και πλαστικό παρέμειναν το ίδιο. Το κομμάτι του μήλου και του χαρτιού δεν βρέθηκαν…τα παιδιά έδωσαν την απάντηση: – Η βροχές ίσως τα βοήθησαν να λιώσουν…
Ανατρέξαμε στο διαδίκτυο για να αναζητήσουμε πληροφορίες και μάθαμε ότι ο χρόνος αποσύνθεσης των υλικών διαφέρει..
Πηγή: εδώ
Καταλήγουμε λοιπόν στο εξής συμπέρασμα: Προκείμενου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ και να προστατεύσουμε το περιβάλλον η λύση είναι η ορθολογική διαχείριση τους. Η οργανική ύλη, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων μπορούν να συλλέγονται για την παρασκευή κομπόστ. Το χαρτί , το πλαστικό και το μέταλλο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά ή και να ανακυκλωθούν.
Ολοκληρώνοντας την δράση μας τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα επέλεξε ένα άχρηστο σκουπίδι με σκοπό “να του δώσει φωνή”. Άραγε τι θα έλεγε μας έλεγε;
“Δίνω φωνή στα απορρίμματα”.
Ανακύκλωσε με…Δώσε μου μια ακόμη ευκαιρία…Επαναχρησιμοποίησε με …
…φώναξαν δυνατά τα απορρίμματα!
Μετά από όλα αυτά ήρθε και η επιβράβευση μας!