Διάκριση σε διαγωνισμό Φωτογραφίας

Η Αικατερίνη Βουτσά, μαθήτρια της Ε΄τάξης του σχολείου μας διακρίθηκε στον διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργανώνεται  φέτος για δεύτερη φορά για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια του φεστιβάλ που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αθλητισμού-Πολιτισμού.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να τους παρακινήσει να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να βρουν νέους τρόπους έκφρασης και να αισθανθούν μικροί καλλιτέχνες. Έτσι, οι μαθητές καλούνται να φωτογραφίσουν αυτό που τους εκφράζει και τους συγκινεί με βάση το θέμα που έχει οριστεί.

«Αν η ζωή είναι ένα παιχνίδι, οι φίλοι σου είναι η ομάδα σου: διάλεξέ τους σωστά» ήταν το θέμα του φετινού διαγωνισμού.

Οι φωτογραφίες των μαθητών/τριών αξιολογήθηκαν από τριμελή επιτροπή εικαστικών.

7η Γιορτή Πολυγλωσσίας στη Θεσσαλονίκη

Tο σχολείο μας συμμετείχε στην 7η Γιορτή Πολυγλωσσίας παρουσιάζοντας τις δράσεις που ανέπτυξε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω»

 

 

https://noiazomaikaidrw.gr/2019/05/20/7i-giorti-polyglossias-sti-thessalonik/?fbclid=IwAR3EQt2TwS3F0bHMo-WJ_eaC7c64Yre3PRlb5LtNAQLxkEclmvQ-_RKOSIo

Συμμετοχή στο εργαστήρι Δημιουργικής Ανάγνωσης “Διαβάζουμε μαζί στις γλώσσες στου κόσμου”

 

Το σχολείο μας συνεργάστηκε με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υλοποιώντας θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια ευαισθητοποίησης για τους πρόσφυγες από τη συντονίστρια του σχολείου μας κυρία Αντιγόνη Τσαρμποπούλου στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;». Η ευαισθητοποίηση αυτή κινητοποίησε όχι μόνο τους μαθητές, αλλά και τους γονείς τους και οδήγησε σε μια συγκινητική και ταυτόχρονα χαρούμενη δράση στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Μητέρες πρόσφυγες που υποστηρίζονται από το Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα» και μητέρες του σχολείου μας διάβασαν μαζί στα ελληνικά, αραβικά, φαρσί το βιβλίο της Mira Lobe «Το μικρό Εγώ είμαι εγώ». Ταυτόχρονα, το  βιβλίο εμψυχώθηκε με θεατρικό εργαστήριο από την κυρία Τσαρμποπούλου και τη συνεργάτιδά της κυρία Αφροδίτη Ρίζου.

 

 

Η υπόθεση του βιβλίου φαίνεται πολύ απλή αλλά είναι ουσιώδης. ένα πολύχρωμο ακαθόριστο ζωάκι τριγυρίζει ανάμεσα σε άλλα ζώα διάφορων ειδών και τα ρωτάει αν είναι ένα από αυτά. Ωστόσο, κανείς δεν το αναγνωρίζει. Τα ζώα με ευγενικό ή όχι τρόπο του απαντούνε ότι δεν ανήκει στο είδος τους. Το ζωάκι όμως δεν σταματά την αναζήτηση. Μέχρι που κάποια στιγμή αρχίζει να αμφισβητεί την ύπαρξή του. Αισθάνεται να μην έχει αξία μέχρι που ο εαυτός του του φωνάζει  “Εγώ είμαι εγώ”. Μόλις το ίδιο αναγνώρισε τη μοναδικότητά του, τότε τα άλλα ζώα το σέβονται, το αποδέχονται και του φωνάζουν “Ναι, εσύ είσαι!” Και το ζωάκι γίνεται πλέον μέλος της παρέας.

Τα παιδιά καταδιασκέδασαν παίζοντας ρόλους και βοηθώντας το μικρό πλασματάκι, τον ήρωα του βιβλίου το «Μικρό Εγώ», να ανακαλύψει την ταυτότητά του καθώς ταξιδεύει στον κόσμο των ζώων. Και επειδή όλοι είμαστε μοναδικοί και πολύ ικανοί σε διάφορους τομείς είχαμε ετοιμάσει το καλαθάκι του μοναδικού εαυτού μας, απ΄όπου, στο τέλος, τα παιδιά τράβηξαν χαρτάκια γραμμένα και στις τρεις γλώσσες που περιελάμβαναν θετικούς χαρακτηρισμούς που διάβαζαν για τους εαυτούς τους (με τη βοήθεια των άλλων, αν ήταν πολύ μικρά): -Είμαι Καταπληκτικός, -Είμαι Απίθανος, – Είμαι Ταλαντούχος, -Είμαι Θαρραλέος, -Είμαι Χαρούμενος, ήταν μερικές από τις δηλώσεις που διαβάστηκαν, ενώ όλοι χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό για αυτή την υπέροχη και πολύ ανθρώπινη συνεύρεση!

Περαιτέρω επεξεργασία του βιβλίου έγινε στην τάξη από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄τάξης.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπαξεβάνου Στεργιανή

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Σέιχ Σου

  

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ1 και Δ2 τάξεων παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το δάσος. Στόχοι του προγράμματος ήταν:

-Να γνωρίζουν τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον.

-Να αντιληφθούν τη σημαντικότητα της προσφοράς και της συλλογικής εργασίας ως βασική προυπόθεση για τη δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος.

Να αναπτύξουν την υπευθυνότητά τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

-Να ελέγχουν κριτικά τους θεσμούς για τις ενέργειές τους.

-Να προτείνουν τρόπους ορθολογικής διαχείρισης του δάσους.

Να μάθουν πως λειτουργεί ένας ενεργός πολίτης που ενδιαφέρεται για το δάσος.

Να γνωρίσουν το έργο της δασοφυλακής και των εθελοντών πυροσβεστών, ώστε να αναπτύξουν εθελοντικές δράσεις στο μέλλον απέναντι στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί:

Αγγίδου Χρυσή

Μαλιούφας Γεώργιος

 

Εξόρμηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για την επιτακτικότητα της ανακύκλωσης

Οι μαθητές/ήτριες ενημερώθηκαν μέσα από βιντεάκια και κείμενα, από εφημερίδες έντυπες ή διαδικτυακές, για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας, η χώρα μας και όλος ο πλανήτης μας από την πολύ μεγάλη κατανάλωση πλαστικών και τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων από πλαστικό.

Μετά από συζήτηση για το πώς μπορούμε να παρακινήσουμε την κοινωνία να μειώσει τα σκουπίδια που πετάει, αλλά και να μάθει να κάνει σωστή ανακύκλωση, τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία αφίσα, να τη διανείμουν στους κατοίκους του Ευόσμου και μέσω αυτής να τους ευαισθητοποιήσουν. Η αφίσα δημιουργήθηκε συνεργατικά από τους μαθητές/ήτριες του Δ2 του 18ου Δημοτικού Ευόσμου και τους μαθητές/ήτριες του Δ3 του 2ου Δημοτικού Ευόσμου.

 

Το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου συμμετέχει στο μαθητικό συνέδριο:Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως εκπαίδευση για την αειφορία

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ1 δημιούργησαν μια αφίσα και συμμετείχαν στο 7ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο με τίτλο “Το κλίμα αλλάζει! Η πόλη;” που έγινε στις 16 Απριλίου 2019 στο Δημιαρχικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη: η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» που συντονίζεται από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου.

  

 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Μαλιούφας Γεώργιος, Σαρρούδη Ιωάννα

Το ταξίδι της σακούλας

Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος, κάναμε ένα πείραμα με μια πλαστική σακούλα. Στόχοι του πειράματος  ήταν να  κατανοήσουν τα παιδιά το πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει μια σακούλα, το μέγεθος της καταστροφής του περιβάλλοντος καθώς και να συνεργαστούν προκειμένου να πετύχουν το αποτέλεσμα.

  

Χωρίσαμε τα παιδιά σε 2 ομάδες και ορίσαμε ένα σημείο με μια γραμμή στο οποίο επιθυμούμε να φτάσουν. Στόχος του παιχνιδιού είναι η κάθε  ομάδα φυσώντας να καταφέρει να φτάσει τη σακούλα μέχρι το σημείο που υποδείξαμε, χωρίς να πέσει κάτω.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι με τον αέρα μια σακούλα μπορεί να ταξιδέψει  μέχρι τη θάλασσα και να καταλήξει στο στομάχι ενός ψαριού… Επιπλέον, το αποτέλεσμα προέκυψε  από ομαδική εργασία. Διασκέδασαν το παιχνίδι και τους φάνηκε εύκολο, αφού συνεργάστηκαν  για να πετύχουν. Εάν δοκίμαζε ο καθένας μόνος του, θα χρειαζόταν να καταβάλλει  μεγαλύτερη προσπάθεια.

 

Η δράση υλοποιήθηκε από την εκπαιδευτικό ΠΕ70 Βασιλική Γκράνα τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β2 τάξης.

Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΩΝ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ

Στο πλαίσιο της πρόληψης της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης παρακολούθησαν τα cd «To μυστικό της Νίκης» και «Η Περιπέτεια του Βίκτωρα». Στη συνέχεια διδάχτηκαν και επεξεργάστηκαν τον κανόνα των εσωρούχων του οποίου πέντε είναι οι σημαντικές πτυχές:

  1. Το σώμα σου σού ανήκει
  2. Καλό άγγιγμα-κακό άγγιγμα
  3. Καλά μυστικά-κακά μυστικά
  4. Η πρόληψη και η προστασία είναι ευθύνη των ενηλίκων

5.Άλλες χρήσιμες συμβουλές που συνοδεύουν τον κανόνα των Εσωρούχων

    

Τη δράση ευαισθητοποίησης υλοποίησε η εκπαιδευτικός ΠΕ70, Χατζηδημητρίου Βασιλική

Κατασκευή κάδου ανακύκλωσης

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος για την ανακύκλωση και του εκπαιδευτικού προγράμματος Νοιάζομαι και Δρω οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης έφτιαξαν και διακόσμησαν τον κάδο ανακύκλωσης της τάξης τους και δεσμεύτηκαν να τον χρησιμοποιούν κατάλληλα.

 

Επίσκεψη στο Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος για την ανακύκλωση που εκπονούν φέτος όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας οι μαθητές και οι μαθήτριες  της Α΄τάξης επισκέφθηκαν το Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Λιμάνι και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και τα οφέλη της. Έχοντας μαζί τους ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια και μεταλλικά κουτιά αναψυκτικών συμμετείχαν στη διαδικασία. Επίσης,  έπαιξαν διάφορα παιχνίδια με θέμα την ανακύκλωση.