Άρθρα ανά μήνα: Νοέμβριος 2022
Δωρεά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου
Σήμερα ήταν μία σημαντική ημέρα για την τάξη μας καθώς υλοποιήθηκε μια ιδέα που γεννήθηκε κατά την επίσκεψή μας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου στις αρχές Νοεμβρίου. Τότε τα παιδιά καθώς παρατηρούσαν και μελετούσαν τα βιβλία στο παιδικό τμήμα, θέλησαν να ψάξουν να βρουν το βιβλίο που εκείνες τις ημέρες είχαν διαβάσει στην τάξη. Πρόκειται για το βιβλίο “Περντού” (για το οποίο έχει γίνει σχετική μνεία σε προηγούμενο άρθρο). Η αναζήτηση έδειξε οτι η Δανειστική Βιβλιοθήκη δεν είχε αυτό το βιβλίο και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δωρίσουμε ένα βιβλίο “Περντού” για να υπάρχει στην Βιβλιοθήκη της πόλης και να μπορούν να το δανειστούν και άλλα παιδιά.
Έτσι αγοράσαμε το βιβλίο, σκεφτήκαμε και γράψαμε την αφιέρωση και σήμερα ο Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν η σειρά του να επισκεφτεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη και α δανειστεί ένα βιβλίο για να το φέρει στην τάξη, ήταν εκείνος που εκ μέρους όλων μας δώρισε το βιβλίο “Περντού”.
Ευχαριστούμε την Υπεύθυνη του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου κ. Σαζακλή Ράνια, η οποία δημοσίευσε τη δράση μας στην κεντρική σελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook.
Έναρξη δανειστικής βιβλιοθήκης ενηλίκων
Αγαπητοί γονείς, ξεκίνησε η δανειστική βιβλιοθήκη ενηλίκων , μια δράση που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο 16ο Νηπιαγωγείο. Ευχόμαστε και φέτος να αγκαλιάσετε με τη συμμετοχή σας τη δράση και πάλι. Έξω από την τάξη μας, στο χώρο πολλαπλών χρήσεων μπορείτε να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη και να επιλέξετε βιβλίο. Θα αποτελέσει μια στάση που το παιδί σας ενδεχομένως θα μιμηθεί και θα εδραιώσει μια θετική εικόνα για το βιβλίο. Γιατί μην ξεχνάμε εμείς οι ίδιοι είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας πολύ πιο ισχυρό από τα λόγια μας!Καλές αναγνωστικές διαδρομές….
Ψηφιακές δραστηριότητες: Ζώα (β ‘ μέρος)
- Κουίζ: Που ζει κάθε ζώο;
- Ζώα και τα ονόματά τους. Μπορείς να τα βρεις;
- Ζώα δάσους και φάρμας
- Τα ζώα και το φυσικό τους περιβάλλον
- Θυμάσαι ποια ζωάκια ζουν στο δάσος;
- Προτεινόμενα ντοκιμαντέρ για τα ζώα στην ertflix της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης. Πατήστε ΕΔΩ να μεταφερθείτε.
- Εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης του παιδιού σας μέσα από την Αλφαβήτα των Άγριων Ζώων του happykidsradio. Πατήστε ΕΔΩ και το ταξίδι σας ξεκινά.
- Και τα αγαπημένα των παιδιών ψηφιακά παζλ (πατήστε επάνω και το επιλέγετε).
- Παιχνίδι μνήμης με ζώα της ζούγκλας
- Τάισε το βατραχάκι. Παιχνίδι οπτικοκινητικού συντονισμού. (Η κίνηση του βατράχου γίνεται από τα βελάκια δεξιά-αριστερά του πληκτρολογίου σας). Πατήστε ΕΔΩ.
- Τα ζώα σε κάθε ήπειρο. Παιχνίδι οπτικής αντιστοίχισης ζώου και ειδώλου του. (Οι ονομασίες των ζώων εκφωνούνται στα αγγλικά). Πάτησε ΕΔΩ.
Ζώα δάσους και ζούγκλας – Ζώα σε αιχμαλωσία
Η θεματική ενότητα των ζώων σε συνδυασμό με αξίες και στάσεις απέναντι στα ζώα που καλλιεργούνται παράλληλα με το Εργαστήρι Δεξιοτήτων για τα ζώα , το οποίο και ολοκληρώθηκε, έδωσε την ευκαιρία για πολλές και διαφορετικές ενασχολήσεις των μαθητών.
- Ζωγράφισαν ζώα ατομικά στο καβαλέτο και κατασκεύασαν ζώα ομαδοσυνεργατικά από ανακυκλώσιμα υλικά της τάξης μας.
- Ασχολήθηκαν με ψηφιακές δραστηριότητες ταξινόμησης και ομαδοποίησης ζώων
- Προκειμένου να γνωρίσουμε τα ζώα της θάλασσας και της λίμνης οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και χωρίς καμιά επιπλέον πληροφορία προχώρησαν στην έρευνα και μελέτη του θέματος τους, η μία ομάδα μέσα από βιβλία και η άλλη μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια έφτιαξαν μια μακέτα του μικροσυστήματος και των ζώων που κατοικούν σε αυτό και κάθε ομάδα το παρουσίασε στην άλλη.
- Κατέγραψαν τα ζώα μελετώντας τα ένα ένα από το livebook (επαυξημένης πραγματικότητας) για τα ζώα του δάσους.
- Και δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για τα άγρια ζώα που ο άνθρωπος αιχμαλωτίζει ….συνθήκη την οποία προσεγγίσαμε βιωματικά και μας οδήγησε σε μια νέα συζήτηση για τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των ζώων.
Αγαπώ τα πουλιά και τα ταΐζω
Ολοκληρώνοντας τα εργαστήρια Δεξιοτήτων για τα Δικαιώματα των Ζώων με σκοπό την υιοθέτηση φιλοζωικής στάσης απέναντι σε όλα τα ζώα μιλήσαμε και γνωρίσαμε τα πουλιά. Μιλήσαμε για τα άγρια πουλιά, τα αποδημητικά, τα οικόσιτα αλλά και τα σπουργίτια που όλο το χειμώνα ψάχνουν τροφή… Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Καταγράψαμε τις ιδέες των μαθητών και προχωρήσαμε στην υλοποίηση αυτού που σχεδόν όλοι πρότειναν. Βρήκαμε τρόπο για να τους παρέχουμε φαγητό, θα φτιάχναμε τις ταΐστρες τους.
- Αρχικά, οι μαθητές έβαψαν τα κουτιά.
- Στη συνέχεια οι μαθητές μάζεψαν ξυλάκια και τα κόλλησαν για να φτιάξουν τη σκεπή των ταϊστρών
- Που όμως μπορούμε να βάλουμε αυτές τις ταΐστρες; Οι μαθητές ζωγράφισαν την ιδέα τους και εν συνεχεία στην ολομέλεια τις συζητήσαμε, απορρίψαμε αυτές που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό μιας ταΐστρας και καταλήξαμε στις προτάσεις των μαθητών που θα υλοποιηθούν.
- Για όλη τη σχολική αυτή χρονιά οι μαθητές μας θα συλλέγουν τα περισσεύματα από το ψωμί τους ή από κάποιο κουλουράκι που έχουν στο κολατσιό και μεσημεριανό τους γεύμα και μαζί με σποράκια από το κατάστημα πώλησης τροφών για πουλιά θα τροφοδοτούν τις ταΐστρες και θα εξασφαλίσουμε φαγητό στα σπουργιτάκια που επισκέπτονται την αυλή μας!
Εργαστήριο Δεξιοτήτων: 3ος Κύκλος: Ενδιαφέρομαι και ΕνεργώΣε
Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων που αφορούν το 3ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων, με αφορμή το ταξίδι του 2Π στην Βραζιλία, προβληματιστήκαμε για το γεγονός οτι σε μια πολύ μεγάλη χώρα με άφθονο νερό από φυσικούς πόρους (ποτάμια, λίμνες) οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καθαρό και άφθονο νερό στα σπίτια τους. Έτσι συζητήσαμε την κατανομή καθαρού και άφθονου νερού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη βιωματικά
παρατηρώντας οτι στην Ευρώπη και την Β. Αμερική οι άνθρωποι έχουν άφθονο καθαρό νερό, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη το νερό είναι περιορισμένο και πολλές φορές βρώμικο. Προτείναμε λύσεις ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη και όλοι οι άνθρωποι σε όλο τον “κόσμο” να έχουν νερό πόσιμο στα σπίτια τους. Φτιάξαμε μία αφίσα για την διάχυση του μηνύματος, ενώ στην παγκόσμια πολυκατοικία βάλαμε σωλήνες στα σπίτια όλων των ενοίκων
Στην συνέχεια ακολουθήσαμε τον 2Π στο ταξίδι του στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Γκάνα, την Ρουάντα και Κένυα, όπου συζητήσαμε το πρόβλημα του υποσιτισμού. Σε ομάδες φτιάξαμε τα μεγάλα πάζλ με φωτογραφίες από την ζωή των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες σε σχέση με το φαγητό, κάναμε υποθέσεις για τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους και δημιουργήσαμε τα δικά μας γιγάντια παζλ
Φέραμε στην τάξη τρόφιμα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας (τσάι, καφέ, ελιές, ψωμί, κακάο, πιπέρι, καλαμπόκι κτλ) και βρήκαμε στον παγκόσμιο χάρτη που παράγονται. Αποτυπώθηκε η παρατήρηση σε πίνακα
Μετά λύπης μας παρατηρήσαμε οτι η Ευρώπη και η Β. Αμερική παράγουν μόνο σιτηρά, ελιές-λάδι και καλαμπόκι (τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της και να εξαχθούν) όμως καταναλώνουν και πολλές φορές υπερκαταναλώνουν προιόντα άλλων χωρών-ηπείρων, ταα οποία όμως στερούνται οι άνθρωποι που τα παράγουν. Ήταν πολύ συγκλονιστική για όλους μας η συνειδητοποίηση της συγκεκριμένης κατάστασης.
Στην συνέχεια στο Εργαστήριο Μαγειρικής φτιάξαμε ένα μπανανόψωμο από τις μπανάνες που υπάρχουν σε πληθώρα στην χώρα μας και εισάγονται από χώρες της Αφρικής και της Ν. Αμερικής
Παραθέτουμε το site από το οποίο “πήραμε” την συνταγή και την προσαρμόσαμε στις δικές μας δυνατότητες υλοποίησης
https://akispetretzikis.com/recipe/27/keik-mpananas
Πρόσκληση σε θεατρική παράσταση ενηλίκων
Ο Δήμος Κορίνθιων και το Κέντρο Συμβουλευτικής-Υποστήριξης Γυναικών -θυμάτων βίας σας προσκαλούν σε δράσεις ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης με αφορμή την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Ακολουθεί η σχετική Πρόσκληση.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΥΕΠ
Σε αναφορά μας για τα φθινοπωρινά φρούτα ασχοληθήκαμε επισταμένως με τα σταφύλια και μιλήσαμε για τον τρύγο και το κρασί. Με αφορμή αυτό προσπαθήσαμε να βγάλουμε το χυμό από τα σταφύλια και τον χρησιμοποιήσαμε για την παρασκευή μιας συνταγής με τα παιδιά:” Κουλουράκια Μούστου”. Τα παιδιά το χάρηκαν και έδειξαν να απολαμβάνουν τα κουλουράκια που έφτιαξαν μόνα τους……και μοσχομύρισαν το χώρο της δομής!!!
Καλό Φθινόπωρο!!!
Α.Μ.
ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΥΕΠ
Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της θεματικής ενότητας του φθινοπώρου τα παιδιά του νηπιαγωγείου της ΔΥΕΠ προσπάθησαν να κατανοήσουν τις αλλαγές του καιρού που συντελούνται κατά τη φθινοπωρινή περίοδο ,ήρθαν σε επαφή με υλικά της φθινοπωρινής φύσης, έμαθαν για τα χρώματα του φθινοπώρου καθώς και πολλά τραγούδια.
Α.Μ.