Το έργο μας στην Πλατφόρμα του eTwinning

Την φετινή χρονιά η τάξη μας επέλεξε να μην συμμετέχει σε ένα έργο eTwinning ως εταίρος αλλά να προβεί στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση ενός έργου ως διαχειριστής. Το έργο που σχεδιάσαμε σε συνεργασία σε επίπεδο διαχείρισης με ένα σχολείο απο την Πολωνία και συγκεκριμένα με το Zespół Szkolno-Przedszkolny w Bestwince  έχει ως θεματολογία τα «Παραδοσιακά και Σύγχρονα Παιχνίδια που παίζονταν και παίζονται στην Ευρώπη» (Play games, traditional and contemporary, around the Europe).

Στο έργο έχουν εγγραφεί 16 εταίροι/σχολεία τόσο από την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Γαραγλιάνους, Τρίκαλα) όσο και από την Ευρώπη (Πολωνία, Ιταλία, Τουρκία, Λιθουανία, Σλοβενία). Το έργο έχει στόχο την προσέγγιση των παιχνιδιών του τότε και του σήμερα, την δημιουργία παιχνιδιών από τους μαθητές/τριες και την ανταλλαγή αυτών, την οργάνωση παιχνιδιών στην αυλή με τα συνεργαζόμενα σχολεία, την δημιουργία και εφαρμογή online παιχνιδιών μέσω του διαδικτύου μεταξύ των μαθητών/τριων των συνεργαζόμενων σχολείων.

Ο αρχικός σχεδιασμός των δράσεων και των δραστηριοτήτων δύναται να αναπροσαρμόζεται κατά την διάρκεια της υλοποίησης του έργου.

Η έναρξη των δράσεων συνεργασίας με τα σχολεία προϋποθέτει κάποια συγκεκριμένα στάδια. Έτσι όλοι οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να προτείνουν τίτλους για το έργο και να ψηφίσουν τον επικρατέστερο. Ο τίτλος που προέκυψε από την ψηφοφορία των συνεργαζόμενων μελών είναι «Ας παίξουμε μαζί! Ας παίξουμε με τους φίλους μας! » (Let’s play together! Let’s play with our friends)

IMG 20221118 130702 1 IMG 20221118 131135 1 IMG 20221118 131411 1

Προαπαιτούμενο των αρχικών δράσεων ήταν επίσης η δημιουργία της Μασκότ του έργου η οποία σχεδιάστηκε στο ανοιχτό ελεύθερο εργαλείο https://colorillo.com/ από όλους/ες τους/τις μαθητες/τριες των συνεργαζόμενων σχολείων

IMG 20221118 132346 1 IMG 20221118 132838 1 .jpg

Επίσης καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα logo με τον τίτλο που προέκυψε από την ψηφοφορία και να μιλήσουμε με τα παιδιά για την ασφάλεια και την χρήση του διαδικτύου, δράσεις που αναμένονται τις προσεχείς ημέρες.

Επιπλέον, σε ανοιχτό χάρτη στο google maps κάποια από τα συνεργαζόμενα σχολεία έδωσαν το στίγμα τους

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1vRk7UMW_Iwk50sZnabqnRhkK-ypbcr4&ll=35.05022308986427%2C22.937045997421254&z=4

παρουσίασαν το σχολείο τους με την μορφή padlet

Γνωρίστηκαν οι εκπαιδευτικοί μεταξύ τους

τίτλο

Αλλά και οι μαθητές/τριες. Τη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η 1η τηλεδιάσκεψη κάποιων από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Οι μαθητές/τριες καλημέρισαν τα συνεργαζόμενα σχολεία με τον δικό τους τρόπο (τραγούδι, χορευτικό). Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων είπαν λίγα λόγια για τις πόλεις τους και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή χειροποίητων παιχνιδιών μεταξυ των μαθητών/τριων εν όψει των Γιορτών.

317507133 679260383607613 7188455503930143183 n 317677324 1488253844993306 4353869551074600035 n

Η συμμετοχή της τάξης μας στο πρόγραμμα έχει λάβει την ενυπόγραφη έγκριση των γονιών και κηδεμόνων.

 

Τι είναι το eTwinning

etwinning logo 656x369 1

Το eTwinning είναι μια Eυρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές Eυρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών, συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση eTwinning δίνει στα σχολεία την ευκαιρία να μάθουν μαζί, να μοιραστούν τις απόψεις τους και να δημιουργήσουν καινούργιες φιλίες. Μπορούν να εγγραφούν εκπαιδευτικοί και προσωπικό που ανήκουν σε Σχολεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελεί μία πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς που εργάζεται σε σχολείο/α, σε μία από τις Eυρωπαϊκές χώρες, που λαμβάνουν μέρος με σκοπό την επικοινωνία, την συνεργασία, την διεξαγωγή έργων με τους μαθητές τους καλλιεργώντας την συνείδηση  του Ευρωπαίου Πολίτη. Έργα eTwinning δύνανται να υλοποιήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 ως δράση του προγράμματος eLearning της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2007 ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης σαν τμήμα του Comenius. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύεται ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2027), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

Μέσω του eTwinning, εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη συνεργάζονται στο πλαίσιο διεθνών σχολικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετέχουν σχολικά ιδρύματα από 34 ευρωπαϊκές χώρες. Tο πρόγραμμα eTwinning εξελίχθηκε από ένα εργαλείο εξεύρεσης εταίρων για τους εκπαιδευτικούς σε μία πλούσια, πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης. Σήμερα το eTwinning είναι ίσως το μεγαλύτερο δίκτυο εκπαιδευτικών στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Όλοι/ες οι Ευρωπαίοι/ες μαθητές/τριες μέσω της δράσης eTwinning έχουν τη δυνατότητα με την βοήθεια των εκπαιδευτικών τους να συμμετάσχουν σε κοινά παιδαγωγικά έργα με κάποιο σχολείο από άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. H δράση παροτρύνει τους/ις νέους/ες διαφορετικών κρατών να μάθουν οι μεν για τους δε καθώς και για τη σχολική και οικογενειακή τους κουλτούρα, ενώ παράλληλα θα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών. Το eTwinning βελτιώνει την παιδαγωγική διαδικασία, ενώ τα σχολεία κρίνουν τη δράση ως δραστηριότητα που προσθέτει αξία στην συμβατική μάθηση. Το eTwinning μπορεί να οριστεί ως μία συνεργασία μακράς διάρκειας όπου τουλάχιστον δύο σχολεία από τουλάχιστον δύο Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να φέρουν εις πέρας μαζί μία παιδαγωγική δραστηριότητα.

Χώρες που συμμετέχουν στη δράση eTwinning

Το eTwinning εφαρμόζεται στα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Κάτω Χώρες και Ηνωμένο Βασίλειο. Τα υπερπόντια εδάφη και χώρες είναι επίσης επιλέξιμες.

Επιπλέον, μπορούν επίσης να λάβουν μέρος η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ισλανδία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία Της Μακεδονίας, το Λίχτενσταϊν, η Νορβηγία, η Σερβία και η Τουρκία.

Το eTwinning Plus περιλαμβάνει χώρες που γειτονεύουν με την Ευρώπη– την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, που είναι μέλη της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και την Τυνησία, την Ιορδανία και το Λίβανο που είναι μέλη της Ευρωμεσογειακής Εταιρικής Σχέσης (EUROMED).

πηγή:https://www.etwinning.gr/etwinning/etwinning

Χριστουγεννιάτικο Παζάρι

Για 2η συνεχή χρονιά τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία (2ο, 5ο, 8ο & 16ο νηπιαγωγείο) οργανώνει το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι τις ημέρες 19 εως 22 Δεκεμβρίου 2022 μεταξύ των ωρών 8:30πμ -16:00μ.μ

Η λογική του Χριστουγεννιάτικου Παζαριού αφορά την ιδέα οτι κάτι που σε κάποιον/α δεν είναι χρήσιμο ή απαραίτητο μπορεί να το φέρει στο παζάρι και να το πάρει κάποιος/α άλλος/η που ενδεχομένως να το χρειάζεται με πολύ μικρό κόστος.

Στο παζάρι μπορούμε να φέρουμε χριστουγεννιάτικα ή όχι διακοσμητικά, οικιακά σκεύη, παιχνίδια σε καλή κατάσταση, παιδικά βιβλία, κεριά, χειροποίητα σαπούνια, γλυκίσματα χριστουγεννιάτικα κ.τ.λ. Στο παζάρι δεν φέρνουμε ρουχισμό ή είδη υπόδησης.

Καλούμε όλους σας να στηρίξετε την δράση.

Τα έσοδα του παζαριού θα διατεθούν για την αγορά παιχνιδιών για την αυλή του σχολείου (όπως έγινε και την προηγούμενη σχολική χρονιά)

Καλό Μήνα να έχουμε και καλή επιτυχία στην συλλογική αυτή προσπάθεια των σχολείων!

Παζάρι 1 page 0001

Στολισμός Χριστουγεννιάτικων Δέντρων

Την Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο στολισμός των χριστουγεννιάτικων δέντρων του σχολείου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν τα παιδιά των συστεγαζόμενων σχολείων. Όλοι θα βάλουμε ένα όμορφο στολίδι στα κλαδιά του δέντρου!

Το κάθε σχολείο θα στολίσει σε διαφορετικό χρόνο τα δέντρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός των μαθητών/τριων.

Το 16ο Νηπιαγωγείο θα φιλοξενήσει για τον λόγο αυτό τα παιδιά από το τμήμα ΔΥΕΠ σε μία κοινή δράση!

ΔΕΝΤΡΟΥ 1 page 0001

Πρόγραμμα Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων

Καλό Μήνα σε όλους! Ακολουθεί το Πρόγραμμα των Εορταστικών Εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα όλο τον μήνα Δεκέμβριο στην τάξη μας!!!!

Ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας γεμάτος χρώματα, χρυσόσκονη και όμορφες στιγμές!!!

προσκληση .png

Διαφορετικότητα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στα Αγγλικά συζητήθηκε το θέμα της διαφορετικότητας και εστιάσαμε στο βιβλίο του Todd Parr »It’s okay to be different». Στο τέλος τα παιδιά σκέφτηκαν και σχεδίασαν ένα πρόσωπο με ιδιαίτερα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

IMG 20221101 114026 IMG 20221101 114038

IMG 20221101 114227 IMG 20221101 114240

 

 

Δωρεά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου

Σήμερα ήταν μία σημαντική ημέρα για την τάξη μας καθώς υλοποιήθηκε μια ιδέα που γεννήθηκε κατά την επίσκεψή μας στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου στις αρχές Νοεμβρίου. Τότε τα παιδιά καθώς παρατηρούσαν και μελετούσαν τα βιβλία στο παιδικό τμήμα, θέλησαν να ψάξουν να βρουν το βιβλίο που εκείνες τις ημέρες είχαν διαβάσει στην τάξη. Πρόκειται για το βιβλίο «Περντού» (για το οποίο έχει γίνει σχετική μνεία σε προηγούμενο άρθρο). Η αναζήτηση έδειξε οτι η Δανειστική Βιβλιοθήκη δεν είχε αυτό το βιβλίο και έτσι γεννήθηκε η ιδέα να δωρίσουμε ένα βιβλίο «Περντού» για να υπάρχει στην Βιβλιοθήκη της πόλης και να μπορούν να το δανειστούν και άλλα παιδιά.

Έτσι αγοράσαμε το βιβλίο, σκεφτήκαμε και γράψαμε την αφιέρωση και σήμερα ο Κωνσταντίνος, ο οποίος ήταν η σειρά του να επισκεφτεί την Δημοτική Βιβλιοθήκη και α δανειστεί ένα βιβλίο για να το φέρει στην τάξη, ήταν εκείνος που εκ μέρους όλων μας δώρισε το βιβλίο «Περντού».

Ευχαριστούμε την Υπεύθυνη του Τομέα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου κ. Σαζακλή Ράνια, η οποία δημοσίευσε τη δράση μας στην κεντρική σελίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορίνθου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και συγκεκριμένα στο  Facebook.

IMG 20221125 153124 1 IMG 20221125 153225 1 IMG 20221125 160020 1

IMG 20221125 160031 1

IMG 23b96e2647e691da753aa51fd19f338d V

IMG 834a4ecd49ab91c68b26e798919561b5 V

IMG e0895a36b9ea999c37d4341167dcc124 V

Έναρξη δανειστικής βιβλιοθήκης ενηλίκων

Αγαπητοί γονείς, ξεκίνησε η δανειστική βιβλιοθήκη ενηλίκων , μια δράση που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο 16ο Νηπιαγωγείο. Ευχόμαστε και φέτος να αγκαλιάσετε με τη συμμετοχή σας τη δράση και πάλι. Έξω από την τάξη μας, στο χώρο πολλαπλών χρήσεων μπορείτε να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη και να επιλέξετε βιβλίο. Θα αποτελέσει μια στάση που το παιδί σας ενδεχομένως θα μιμηθεί και θα εδραιώσει μια θετική εικόνα για το βιβλίο. Γιατί μην ξεχνάμε εμείς οι ίδιοι είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας πολύ πιο ισχυρό από τα λόγια μας!Καλές αναγνωστικές διαδρομές….

IMG 20221128 084349

Ψηφιακές δραστηριότητες: Ζώα (β ‘ μέρος)

 • Κουίζ: Που ζει κάθε ζώο;

 • Ζώα και τα ονόματά τους. Μπορείς να τα βρεις;
 • Ζώα δάσους και φάρμας
 • Τα ζώα και το φυσικό τους περιβάλλον
 • Θυμάσαι ποια ζωάκια ζουν στο δάσος;

 • Προτεινόμενα ντοκιμαντέρ για τα ζώα στην ertflix της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης. Πατήστε ΕΔΩ να μεταφερθείτε.
 • Εξάσκηση της ενεργητικής ακρόασης του παιδιού σας μέσα από την Αλφαβήτα των Άγριων Ζώων του happykidsradio. Πατήστε ΕΔΩ και το ταξίδι σας ξεκινά.
 • Και τα αγαπημένα των παιδιών ψηφιακά παζλ (πατήστε επάνω και το επιλέγετε).
 1. Τα ζώα του δάσους 
 2. Τα ζώα της ζούγκλας
 3. Τα ζώα της λίμνης 
 4. Τα ζώα της θάλασσας
 • Παιχνίδι μνήμης με ζώα της ζούγκλας

 • Τάισε το βατραχάκι. Παιχνίδι οπτικοκινητικού συντονισμού. (Η κίνηση του βατράχου γίνεται από τα βελάκια δεξιά-αριστερά του πληκτρολογίου σας). Πατήστε ΕΔΩ.
 • Τα ζώα σε κάθε ήπειρο. Παιχνίδι οπτικής αντιστοίχισης ζώου και ειδώλου του. (Οι ονομασίες των ζώων εκφωνούνται στα αγγλικά). Πάτησε ΕΔΩ.

 

 

Ζώα δάσους και ζούγκλας – Ζώα σε αιχμαλωσία

Η θεματική ενότητα των ζώων σε συνδυασμό με αξίες και στάσεις απέναντι στα ζώα που καλλιεργούνται παράλληλα με το Εργαστήρι Δεξιοτήτων για τα ζώα , το οποίο και ολοκληρώθηκε, έδωσε την ευκαιρία για πολλές και διαφορετικές ενασχολήσεις των μαθητών.

 • Ζωγράφισαν ζώα ατομικά στο καβαλέτο και κατασκεύασαν ζώα ομαδοσυνεργατικά από ανακυκλώσιμα υλικά της τάξης μας.

316756093 689720795923277 5747955012151864489 n 317049794 1424426834630794 4699592472115976449 n 317086448 1577983145988023 8804090815699943252 n 317109936 887755645588387 4092876922707377055 n 317134332 1330041084448132 5211967037757732405 n 317135450 665219218664166 5440231279262355496 n 317147449 1461599194332521 43125610221225987 n

 • Ασχολήθηκαν με ψηφιακές δραστηριότητες ταξινόμησης και ομαδοποίησης ζώων

316879693 885988696111993 8919706904212174005 n 316587931 624842106070488 4384882955678870647 n

 • Προκειμένου να γνωρίσουμε τα ζώα της θάλασσας και της λίμνης οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και χωρίς καμιά επιπλέον πληροφορία προχώρησαν στην έρευνα και μελέτη του θέματος τους, η μία ομάδα μέσα από βιβλία και η άλλη μέσω αναζήτησης στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια έφτιαξαν μια μακέτα του μικροσυστήματος και των ζώων που κατοικούν σε αυτό και κάθε ομάδα το παρουσίασε στην άλλη.

317035503 399765965618883 8873368474385376386 n 317035506 879910689669092 2235627972562265454 n

317247715 1371055720388960 959079424234750306 n 317053276 2121985621523804 9084761634327955917 n

316720975 1319004588925809 923739348987153970 n 316979534 1493495251155437 3171941393397305897 n

 • Κατέγραψαν τα ζώα μελετώντας τα ένα ένα από το livebook (επαυξημένης πραγματικότητας) για τα ζώα του δάσους.

316606411 651755416649175 8073183721695713932 n 317004039 807093317039527 3298793041848429558 n

 • Και δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε για τα άγρια ζώα που ο άνθρωπος αιχμαλωτίζει ….συνθήκη την οποία προσεγγίσαμε βιωματικά και μας οδήγησε σε μια νέα συζήτηση για τα δικαιώματα και τα συναισθήματα των ζώων.

316973715 820958299124837 8448135405240420212 n 317012642 1466850490506586 7232776557200883513 n 317053935 625375159337763 8386361807056446459 n 1316991336 2081710575360628 6905988593178179139 n