Γενικά
Στην παρούσα σελίδα θα παρουσιάζονται θέματα και δράσεις που σχετίζονται με το μάθημα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε).
Χρήσιμες πληροφορίες και σχετικό υλικό θα βρείτε στο ιστολόγιο: https://blogs.sch.gr/salpk/
STEM αντανακλάσεις της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο σήμερα: Η περίπτωση του μικρού μας ρομπότ «Ήρωνα (Heron)»
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση STEM και Συστήματα Εκπαιδευτικών Ρομποτικών Διατάξεων» του ΕΚΠΑ και το Πρόγραμμα «Διάχυση STEM / Diffusion of STEM» διοργάνωσαν συνάντηση εργασίας (workshop) με θέμα «Καινοτόμες προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση STEM: Προκλήσεις και Προοπτικές », το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, 09.00-18.00, στο Κεντρικό Κτίριο του ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου 30, Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος».
Ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής Δρ. Κωνσταντίνος Σαλπασαράνης συμμετείχε με την εισήγηση: «STEM αντανακλάσεις της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο σήμερα: Η περίπτωση του μικρού μας ρομπότ “Ήρωνα (Heron)”», όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης – με τις επιμέρους STEM δραστηριότητες που εφαρμόστηκαν στον εκπαιδευτικό όμιλο – του σχολείου μας.
Περίληψη
Η εισαγωγή της διεπιστημονικής προσέγγισης της μάθησης STEM καθώς και η ανάπτυξη εύχρηστων υπολογιστικών συστημάτων διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας. Η σύνδεση εννοιών της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας με τη σύγχρονη εκπαιδευτική ρομποτική παρέχει μια ελκυστική προσέγγιση στην εκπαίδευση STEM. Στην εργασία παρουσιάζεται το σχέδιο δράσης – με επιμέρους STEM δραστηριότητες που εφαρμόστηκαν σε εκπαιδευτικό όμιλο – δημοτικού σχολείου. Με αφετηρία βασικές αρχές που εφάρμοσε ο Ήρων για το «Αυτοκινούμενό» του, εισάγονται ο τρισδιάστατος σχεδιασμός, η προσομοίωση ηλεκτρικών κυκλωμάτων, η κατασκευή κυκλωμάτων, η σύνδεσή τους με υπολογιστικά συστήματα καθώς και ο προγραμματισμός του έργου/ρομπότ μέσω περιβαλλόντων οπτικού προγραμματισμού.
Ενδεικτικές δημιουργίες των παιδιών μας για τα Χριστούγεννα
Μπράβο παιδιά!
Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη σε όλους και όλες.
Δημιουργώντας Pixel art για τα Χριστούγεννα
Δημιουργίες PixelArt, των μικρών μας τάξεων, ενόψει Χριστουγέννων.
Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη σε όλους και όλες.
Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο “Το Δέντρο της Logo εν Ελλάδι”
Το 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο “Το Δέντρο της Logo εν Ελλάδι”.
Σε αυτό έλαβε χώρα η εισήγηση “Από τον Ήρωνα στο Scratch: μια STEM ιστορία εκπαιδευτικής ρομποτικής”, του Δρ. Κ. Σαλπασαράνη, που σχετίζεται με τη διδακτική πρακτική και τα αποτελέσματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της στον Όμιλο Αλγοριθμικής Σκέψης και Προγραμματισμού του 16ου ΔΣ Κορυδαλλού.
Ο ιστότοπος του Συνεδρίου είναι: www.logotreegr.net
Το Συμπόσιο διεξήχθη υβριδικά (δια ζώσης και εξ αποστάσεως) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στις 20 Νοεμβρίου 2022.
Οι ομιλίες είναι διαθέσιμες στο: https://www.logotreegr.net/omilies2
Καλό Πάσχα
Τα παιδιά σας εύχονται καλό Πάσχα. Υγεία, ευτυχία και αγάπη!
Στις παρουσιάσεις χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από το pixabay.com
5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παιχνιδιού στο Scratch
Το σχολείο μας συμμετείχε στον “5o Πανελλήνιο Διαγωνισμό Παιχνιδιού στο Scratch” για το σχολικό έτος 2018 -19 με το έργο: “ Ερωτόκριτος ”. Ένα μεγάλο μπράβο στους συμμετέχοντες από όλα τα σχολεία και βέβαια από το δικό μας.
Ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Προτείνοντας γονείς και εκπαιδευτικούς να μένουν πάντα ενημερωμένοι επαναλαμβάνουμε την εισαγωγή από το e-safety:
“Για κάθε γονιό έρχεται κάποτε η στιγμή που συνειδητοποιεί ότι η σχέση του παιδιού του με το Διαδίκτυο ξεπερνάει κατά πολύ όσα ο ίδιος έχει -ή δεν έχει- συζητήσει μαζί του.
Λίγο αργότερα, όσο μεγαλώνει, φτάνει και η στιγμή που ίσως να στερείται απαντήσεων στις απορίες του. Για τους εκπαιδευτικούς τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα, καθώς όσοι/ες έχουν σχέση με την τεχνολογία χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, καλούνται όλο και πιο συχνά να γεφυρώσουν το χάσμα της ενημέρωσης που αφήνει η πιθανή άγνοια της οικογένειας και του μεγαλύτερου μέρους της σχολικής κοινότητας.
Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, μέσω του επίσημου κόμβου internet-safety.sch.gr, στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών σε θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Μέσα από το site παρέχει εργαλεία και υλικό τα οποία βοηθούν στην καλλιέργεια μιας πιο ώριμης κουλτούρας αντιμετώπισης πιθανών κινδύνων στο Διαδίκτυο.
Η σελίδα αυτή στο Facebook έρχεται να συμπληρώσει το site προς την εκπαιδευτική κοινότητα. Συμβουλευθείτε την υπεύθυνα!”
Ειδικότερα για το cyberbullying:
- https://internet-safety.sch.gr/index.php/provoli/mtrl/them-par/cbppt
- https://internet-safety.sch.gr/index.php/articles/teach/item/818-mooc
Παιδιά και γονείς πάντα το σχολείο είναι κοντά σας ό,τι και αν προκύψει.
Κάποια στατιστικά από έρευνα του https://saferinternet4kids.gr/press-newsletter/researchresults/ καταδεικνύουν τη σοβαρότητα που πρέπει να δοθεί στη λανθασμένη χρήση του διαδικτύου.
Δείτε την αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων εδώ.
Με εκτίμηση
Ο καθηγητής Πληροφορικής
Κ.Σαλπασαράνης
Το νέο Scratch 3 είναι εδώ…
Αξιότιμοι γονείς και αγαπητά παιδιά. Το νέο scratch 3 υπάρχει και στην offline έκδοση ώστε να το “κατεβάσετε” στους υπολογιστές σας.
Ο υπερσύνδεσμος είναι: https://scratch.mit.edu/download
Καλό ταξίδι στον κόσμο του Scratch…
Ιστοσελίδες Εφαρμογών Τ.Π.Ε -Εκπαιδευτικών Συστημάτων Πληροφορικής – STEAM-Ρομποτικής
Αξιότιμοι γονείς-κηδεμόνες και αγαπητά παιδιά.
Σας καλωσορίζουμε, ως συνοδοιπόρους, στο θαυμαστό ταξίδι που θα κάνουν τα παιδιά στον κόσμο της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών ή με τον όρο που επικράτησε Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε).
Πέρα από το βασικό πρόγραμμα σπουδών μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρόκειται να ενταχθεί για μια νέα εκπαιδευτική οπτική -η STE@M- που συνδυάζει τις Φυσικές Επιστήμες (Science), την Τεχνολογία (Technology), τη Μηχανική (Engineering), την Τέχνη (@-Arts) και βέβαια τα Μαθηματικά (Mathematics) και – ένα εκ των αποτελεσμάτων του συνδυασμού αυτών – τη Ρομποτική (Robotics).
Όλα τα άνω θα αναπτύσσονται παράλληλα και σταδιακά με την απόκτηση της Υπολογιστικής Σκέψης (Computational Thinking) από τα παιδιά. Οι βασικές δεξιότητες της Αφαίρεσης (Abstraction) και της Ανάλυσης (Analysis) για την επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων -που είναι οι βάσεις της Πληροφορικής Επιστήμης και της Αλγοριθμικής Σκέψης- είναι θεμελιώδους σημασίας για όλη τη ζωή των παιδιών.
Βέβαια πέρα από τα άνω τα παιδιά μαθαίνουν την ορθή χρήση του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) και εμβαθύνουν σε Λογισμικό (Software) που χρησιμοποιείται διεθνώς ώστε να κατακτήσουν τη χρήση των απαραίτητων εργαλείων-προγραμμάτων που θα τους χρειαστούν στο άμεσο μέλλον.
eTwinning – The Green Beauty
Στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning με τίτλο «The Green Beauty» τα παιδιά της τάξης Στ’ (ΣΤ΄2) και της Δ’ τάξης (Δ’1) του 16ου Δ.Σ. Κορυδαλλού δημιούργησαν μέσω του Scratch κινούμενα έργα τέχνης, γνωστών ζωγράφων αλλά και άλλων μοτίβων με θέμα τη φύση.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε και στο ιστολόγιο του καθηγητή Πληροφορικής https://blogs.sch.gr/salpk
Τάξεις Β-Γ-Δ
Εδώ παρουσιάζονται ενδεικτικά κάποιες εργασίες των παιδιών στη δημιουργία “Κόμικ”. Η θεματολογία προέρχεται από το πρόγραμμα σπουδών τους, αλλά και από τη φαντασία τους…Μπράβο παιδιά!!!
Με τη βοήθεια των γονέων/κηδεμόνων σας παιδιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ιστοσελίδα για τη δημιουργία “Κόμικ” από τον υπερσύνδεσμο: Γλώσσα Γ-Δ Παιδαγωγικού Ινστιτούτου
Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) 2018
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου αποσκοπεί όχι μόνο στο να δημιουργήσει ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο, αλλά και ένα καλύτερο διαδίκτυο, όπου όλοι έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία υπεύθυνα, με σεβασμό, με κριτική σκέψη και δημιουργικά.
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου στοχεύει να προσελκύσει παιδιά και νέους, γονείς και κηδεμόνες, δασκάλους, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τη βιομηχανία, τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και τους πολιτικούς, να ενθαρρύνει όλους να παίξουν το ρόλο τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.
Γιορτάζοντας τη θετική δύναμη του διαδικτύου, το θέμα της φετινής Ημέρας “Δημιούργησε, επικοινώνησε και μοιράσου το σεβασμό: Ένα καλύτερο διαδίκτυο ξεκινάει από εσένα” ενθαρρύνει όλους να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα, να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου, να φέρει τους ανθρώπους κοντά.
Με μια παγκόσμια προσέγγιση που βασίζεται στην κοινότητα, η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 ενθαρρύνει όλο τον κόσμο να συμμετάσχει και να διαδραματίσει το ρόλο του. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το κάνετε αυτό:
- Παιδιά και νέοι μπορούν να βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα καλύτερο διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και να σέβονται τους άλλους ψηφιακούς χρήστες, προστατεύοντας την διαδικτυακή τους φήμη (και των υπολοίπων) και εξερευνώντας ευκαιρίες για δημιουργική διαδικτυακή συμπεριφορά.
- Γονείς και κηδεμόνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενδυνάμωση και την υποστήριξη των παιδιών στη χρήση της τεχνολογίας υπεύθυνα, με σεβασμό, κριτικά και δημιουργικά, είτε εξασφαλίζοντας έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά τους, εκπαιδεύοντάς τους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με ασφαλή και θετικό τρόπο ή ενεργώντας ως πρότυπο ψηφιακού πολίτη.
- Δάσκαλοι, εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου εξοπλίζοντας τους μαθητές τους με τις ψηφιακές γνώσεις που απαιτούνται στο σημερινό κόσμο και αναπτύσσοντας την κριτική τους σκέψη, που θα τους επιτρέψει να πλοηγούνται καλύτερα στον ψηφιακό κόσμο. Μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους περιεχόμενο, να κάνουν θετικές επιλογές στο διαδίκτυο και να αποτελέσουν ένα παράδειγμα σωστής διαδικτυακής συμπεριφοράς για τους μαθητές τους.
- Η βιομηχανία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου, δημιουργώντας και προωθώντας θετικό περιεχόμενο και ασφαλείς υπηρεσίες, καθώς επίσης δίνοντας την δυνατότητα στους χρήστες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε θέμα, προσφέροντας ξεκάθαρες συμβουλές και κατανοητά εργαλεία ασφαλείας, καθώς και γρήγορη πρόσβαση σε επαγγελματική υποστήριξη.
- Ιθύνοντες και πολιτικοί πρέπει να προσφέρουν μια κουλτούρα στην οποία όλοι οι παραπάνω μπορούν να λειτουργήσουν και να ευδοκιμήσουν. Για παράδειγμα, θα πρέπει στη διδακτέα ύλη των παιδιών να υπάρχει υλικό για την εκμάθηση της διαδικτυακής ασφάλειας, οι γονείς θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες πληροφορίες και πηγές υποστήριξης, και η βιομηχανία θα πρέπει να ενθαρρύνεται να ρυθμίσει το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες της. Επιπλέον, θα πρέπει να αναλάβουν δράση στην διακυβέρνηση και τη νομοθεσία, και εντέλει, να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και των νέων ανθρώπων με την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία τους από τους κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου.
- Ο καθένας έχει την ευθύνη να κάνει μια θετική διαφορά στο διαδίκτυο. Μπορούμε όλοι να προωθήσουμε το θετικό, με το να είμαστε ευγενικοί, να δείχνουμε σεβασμό προς τους άλλους και να αναζητούμε θετικές ευκαιρίες δημιουργίας και διασύνδεσης. Μπορούμε όλοι να απαντήσουμε στην αρνητική χρήση του διαδικτύου αναφέροντας οποιοδήποτε ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο.
Περισσότερες πληροφορίες για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2018 μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.saferinternetday.org, όπου συμπεριλαμβάνονται και σύνδεσμοι για τις δράσεις που διεξάγονται σε κάθε χώρα.