Πρόγραμμα eTwinning 2020-21 «Journey to Shapes Island»

«Journey to Shapes Island»

Το Νηπιαγωγείο μας  συμμετέχει στο eTwinning έργο με τίτλο: «Journey to Shapes Island»   «Ταξίδι στο νησί των σχημάτων».

Στο έργο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Τα  συνεργαζόμενα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι χώρες παρουσιάζονται στο συνεργατικό padlet  εδώ.

Λίγα λόγια για το έργο

Η γλώσσα του μεγάλου βιβλίου της φύσης είναι τα μαθηματικά.

Γαλιλαίος

Τα παιδιά ζουν σε έναν γεωμετρικό κόσμο. Ο κόσμος γύρω τους, κτίρια που βλέπουν , τρόφιμα που τρώνε . παιχνίδια , σχεδόν όλα  σχετίζονται με τη γεωμετρία. Όπως και άλλες μαθηματικές έννοιες, πολλές γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τα γεωμετρικά σχήματα αρχίζουν να αποκτώνται στην προσχολική ηλικία. Ωστόσο, αυτές οι γνώσεις και εμπειρίες είναι συχνά περιορισμένες.Η σωστή προσέγγιση για τα γεωμετρικά σχήματα στην προσχολική περίοδο αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση και απόκτηση γνώσεων για το μέλλον.Η γεωμετρία είναι ένας τομέας της προσχολικής εκπαίδευσης που εντάσσεται στα Μαθηματικά.Το eTwinning έργο μας ονομάζεται «Journey to shapes island”, “Ταξίδι στα νησιά των σχημάτων» και θα ασχοληθεί με τα γεωμετρικά σχήματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές έννοιες και δεξιότητες ως προς αυτά σε πλαίσιο συνεργασίας και επικοινωνίας με τα συνεργαζόμενα σχολεία με τη βοήθεια των ΤΠΕ.

Το έργο μας θα βασιστεί σε μια φανταστική ιστορία με  έναν χαρακτήρα που θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία των μαθητών μας που θα σχεδιάσουν και θα αποφασίσουν ένα όχημα (υποβρύχιο, πλοίο, αεροπλάνο κ.λπ.)  για αυτόν τον χαρακτήρα ο οποίος θα πάρει το όχημά του για να επισκεφθεί το νησί των κύκλων, το νησί των τριγώνων, των τετραγώνων και των ορθογωνίων. Θα δημιουργήσει  τραγούδι-παιχνίδι για τα γεωμετρικά σχήματα σε αυτά τα νησιά ώστε να βρει έναν κωδικό πρόσβασης για κάθε νησί. Ο χαρακτήρας μας θα φτάσει με το όχημά του θα επισκεφθεί το νησί των κύκλων, το νησί των τριγώνων, το τετράγωνο νησί και το ορθογώνιο νησί αντίστοιχα.  Θα συνεργαστεί για τραγούδια-παιχνίδια-εικαστικές δραστηριότητες, web 2 εργαλεία για γεωμετρικά σχήματα σε αυτά τα νησιά. Θα κάνουμε ψηφιακή εργασία με web2 εργαλεία σε κάθε νησί. Τελικά θα βρει έναν κωδικό πρόσβασης για κάθε νησί. Τέλος θα γίνει ένα συνεργατικό προϊόν σχετικά με τον κωδικό πρόσβασής μας με συνεργασία των παιδιών.

Στόχοι

-Να παρέχει βασικές έννοιες και δεξιότητες μαθηματικών  όπως ταξινόμηση, αντιστοίχιση, σύγκριση, ακολουθία, έννοια αριθμών, χωρική αντίληψη, γεωμετρικά σχήματα, μέτρηση και γραφικά.

– Να προετοιμάσει εκπαιδευτικές εμπειρίες στις οποίες οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε έννοιες μαθηματικών.

-Να συμβάλλει στη διαρκή μάθηση και ένταξη των μαθηματικών στη ζωή των μαθητών.

-Να αναπτύξουν δεξιότητες απαραίτητες σε μαθητές  του 21ου αιώνα.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Να αναπτύξουν τα παιδιά δεξιότητες έρευνας και παρατήρησης, να δημιουργήσει σταθερά επιστημονικά θεμέλια και να καλλιεργήσει την επιστημονική σκέψη.

Να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα (επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία, συνεργασία και κριτική σκέψη, ψηφιακές ικανότητες και δεξιότητες αυτοπεποίθησης).

 

Ευρωπαϊκές ετικέτες στο νηπιαγωγείο μας !

Μετα τις εθνικές ετικέτες το σχολείο μας έλαβε και τις Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας για τα έργα eTwinning “Soil STEAM”. και  “Autumn Festival in My Country”Αυτό σημαίνει πως η εργασία  των εκπαιδευτικών του νηπιαγωγείου μας,  η εργασία των μαθητών και του σχολείου μας  έχει αναγνωριστεί στο υψηλότερο Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ευχαριστούμε  όλους τους συνεργάτες και όλους τους μαθητές μας και στα δύο ευρωπαϊκά προγράμματα για την συνεργασία!!

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στο νηπιαγωγείο μας

Ο φετινός εορτασμός  σε περίοδο πανδημίας ήταν σίγουρα  διαφορετικός  από τα προηγούμενα έτη .

Προσπαθήσαμε  όμως μέσα από διάφορες δραστηριότητες  να έρθουν τα παιδιά  σε επαφή με  τα ιστορικά γεγονότα της εποχής και να προσεγγίσουμε βασικές έννοιες   και αξίες όπως της  πατρίδας ,της ελευθερίας ,της ειρήνης ,του πολέμου ,της σημαίας  κ.ά

Χρόνια πολλά σε όλους !Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας !Και του χρόνου με υγεία !

Ακολουθούν μερικές ενδεικτικές δραστηριότητες  που πραγματοποιήθηκαν στο νηπιαγωγείο μας !

Παρατήρηση   ποικίλου οπτικοακουστικού υλικού  της περιόδου του 1940

 

 Δραστηριότητες ,κατασκευές  και κολάζ  για τη σημαία  και το ΟΧΙ 

Ειρήνη είναι ….

 

 

 Erasmus Days 

 

Αγαπητοί γονείς,

με αφορμή τη συμμετοχή του σχολείου μας 13ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου

στις εκδηλώσεις Erasmus Days που πραγματοποιούνται το 3ήμερο 15-17/10/2020 σε όλη την Ευρώπη

σας προσκαλούμε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 

στην τηλεσυνάντηση μας με θέμα την παρουσίαση του Διαπολιτισμικού έργου Erasmus Κα2 στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.

Το έργο μας έχει τίτλο «Πώς να μιλήσουμε για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση – διαπολιτισμικές δεξιότητες στην παιδαγωγική προσχολικής ηλικίας»

και συμμετέχουν νηπιαγωγεία από τη Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία και Ελλάδα.

Στόχος του είναι να υποστηρίξουμε τα παιδιά μας να υιοθετήσουν τις αξίες της  διαπολιτισμικότητας μέσα από συνεργατικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα. Ακόμα και αν το έργο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης θεωρούμε ότι τα οφέλη του δεν σταματούν αλλά θα συνεχίζονται όσο εμείς προσπαθούμε.

Έτσι με την παρουσίασή του θα σας μεταφέρουμε τα οφέλη του αλλά θα ακούσουμε και τις δικές ιδέες.

Η συνάντηση θα γίνει στην ψηφιακή τάξη  μέσω WEBEX  και ο  σύνδεσμος θα σας αποσταλεί άμεσα!

Σας ευχαριστούμε 

 

Η παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς με συμμετοχή και συναδέλφων από άλλες περιοχές της Ελλάδας

αλλά και της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου ΠE 60 ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης

κ. Ελευθερία Σιμιτζή-Δέλλα

 

Παράδοση πλαστικών καπακιών

Παραδόθηκαν σήμερα στο χώρο των δύο συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων μας ( 9ου και 13ου Ρεθύμνου) σακούλες με  πλαστικά καπάκια στον κύριο  Σκαρβέλη Γιάννη εκπρόσωπο της ομάδας: Το Καπάκι Να Κρατάς.

Τα καπάκια συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια του  προηγούμενου σχολικού έτους 2019-20 από παιδιά, γονείς   και εκπαιδευτικούς των σχολείων μας .Τους ευχαριστούμε όλους για την πολύτιμη βοήθεια στη συλλογή τους !

Η δράση συλλογής καπακίων συνεχίζεται και  τη νέα σχολική χρονιά 2020-21   στα νηπιαγωγεία μας  !

Συμμετοχή του νηπιαγωγείου μας στο code week

Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους,  μικρούς και μεγάλους  με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Η δραστηριότητα που επιλέξαμε στα πλαίσια και του έργου  etwinnning :Lets play every day  παρουσιάζεται αναλυτικά εδώ 

Πρόγραμμα eTwinning 2020-21 «Let’s play every day»

Τo 13o  Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου συμμετέχει  και φέτος σε ένα ετήσιο πρόγραμμα-έργο eTwinning  με τον τίτλο «Let’s play every day», «Aς παίξουμε κάθε μέρα».Στο έργο συμμετέχουν 23 σχολεία από την Ελλάδα, 1 από την Κύπρο, 1 από τη Σερβία, 1 από τη Σλοβακία, 1 από την Πολωνία και 1 από την Τουρκία.

Τα  συνεργαζόμενα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι χώρες  παρουσιάζονται   στο συνεργατικό padlet που ακολουθεί:

Μετάβαση στο padlet.com

Το παιχνίδι αποτελεί τρόπο μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού που μέσα από αυτό αλληλεπιδρά με τους γύρω του, αντιλαμβάνεται τον κόσμο, εκφράζει ιδέες και σκέψεις  αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά και την αυτονομία του. Η αξία του παιχνιδιού στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μοναδική καθώς οδηγεί τα παιδιά στη μάθηση μέσα από την πράξη με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Μέσα από το πρόγραμμα με θέμα τα παιχνίδια  οι μαθητές μας θα ενισχύσουν την κοινωνική τους αλληλεπίδραση, την έκφραση, την επικοινωνία, θα αποκτήσουν νέες εμπειρίες, ικανότητες και γνώσεις.Θα συνεργαστούν μέσω των ΤΠΕ για την παραγωγή συνεργατικών προϊόντων με παιχνίδια και δραστηριότητες κοινωνικοσυναισθηματικού χαρακτήρα καλλιεργώντας δεξιότητες και αξίες διαχρονικές και απαραίτητες για τα ίδια και την κοινωνία του 21ου αιώνα.

Play is a way of learning and developing childrens’ personality that through it interact with those around them, perceive the world, expresse ideas and thoughts developing their creativity and autonomy. The value of play in educational process is unique as it leads children to learn through practice in a fun and creative way. Through this program on games our students will enhance their social interaction, expression, communication, will gain new experiences, skills and knowledge. They will collaborate through ICT to produce collaborative products with games and socio-emotional activities by cultivating skills and values ​​that are diachronic and necessary for themselves and the society of the 21st century.

Στόχοι έργου

  •  Να καλλιεργήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, συμμετοχής μέσα από τα παιχνίδια
  • Να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και με παιδιά άλλων χωρών γνωρίζοντας τα παιχνίδια τους
  • Να δημιουργήσουν δικά τους πρωτότυπα παιχνίδια
  • Να διασκεδάσουν νιώθοντας χαρά και την απόλαυση μέσα από το παιχνίδι
  • Να μάθουν να χρησιμοποιούν εργαλεία web2.0
  • Να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη, η παρατηρικότητα, η υπευθυνότητα για ανάληψη πρωτοβουλιών, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους
  • Να αντιληφθούν τη σημασία του παιχνιδιού για την σωματική και ψυχική τους υγεία
  • Να κατανοήσουν τη διαχρονικότητα του παιχνιδιού
  •  To cultivate communication, cooperation and participation skills through games
  •  To interact with each other and with children from other countries knowing their games
  • Create their own original games
  • Have fun feeling joy and enjoyment through playing
  • Learn to use web2.0 tools
  • To cultivate critical thinking, observation, responsibility for initiative, imagination and creativity
  • Understand the importance of play for their physical and mental health
  • Understand the timelessness of play

Αναμενόμενα αποτελέσματα

  • Συνεργατική ιστορία
  • Συνεργατικό online παιχνίδι
  • e-book σχετικά με τα παιχνίδια
  • Τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους ,να εκφραστούν και να νιώσουν ευτυχία
  • Collaborative story
  • Collaborative online game
  • e-book about games
  • Children to develop their self-esteem, to express themselves and feel happy

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα του έργου

Σεπτέμβρης

September

Γνωριμία εκπαιδευτικών, παιδιών , σχολείων , χωρών

Acquaintance of teachers, children, schools, countries

Οκτώβρης

October

Μασκότ λογότυπος

Παιχνίδια γνωριμίας παρουσίαση αγαπημένου παιχνιδιού

Mascot logo

Αcquaintance games ,presentation of a favorite game

Νοέμβρης

November

Γνωριμία με υπολογιστή ασφάλεια στο διαδίκτυο

Παιχνίδια εντός τάξης

Αcquaintance games ,presentation of a favorite game

Familiarity with computer internet safety

Classroom games

Δεκέμβρης

December

Επιτραπέζια Παιχνίδια που κατασκευάζουμε σχετικά με Χριστουγεννα

Board games that we make about Christmas

Ιανουάριος

January

Online παιχνίδια που δημιουργούμε εμείς

Online συνεργατικό παιχνίδι

Online games that we create

Οnline cooperative game

Φεβρουάριος

February

Αποκριάτικα παιχνίδια

Παιχνίδια από άλλες χώρες και πολιτισμούς

Carnival games

Games from other countries and cultures

Μάρτιος

March

Εμπλοκή γονέων τι έπαιζαν μικροί

Parental involvement with games since their childhood

Απρίλης

April

Παιχνίδια στην αυλή

Games in the yard

Μάης

May

Το παιχνίδι μέσα από την τέχνη

Αξιολόγηση του έργου μας

The game through art

Evaluation of our project

Ιούνης

June

Διάχυση του έργου μας

Dissemination of our project

eTwinning 2019-20 Ετικέτες ποιότητας

Τo σχολείο μας υλοποίησε  το σχολικό έτος 2019-20 διάφορα προγράμματα  eTwinning.

Μέσα από τα έργα αυτά  παιδιά και εκπαιδευτικοί επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν  πρωτότυπα συνεργατικά έργα.Τα προγράμματα  eTwinning.  που βραβεύτηκαν με εθνική ετικέτα ποιότητας  είναι :”Ταξιδεύοντας από τον ήλιο στη γη με ιστορίες”,«Η παρέα των ζωγράφων η παλέτα των χρωμάτων» και  το «Soil STEAM».

Ευχαριστούμε πολύ την εθνική υπηρεσία eTwinning ,τα παιδιά  και τους γονείς τους για την βοήθεια  και τη συμμετοχή τους !

 

Τηλεσυνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων του 13ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου

Πραγματοποιήθηκε  την Τρίτη  30 Σεπτεμβρίου 2020 στις 19.00   τηλεσυνάντηση εκπαιδευτικών και γονέων του σχολείου μας   .Στη τηλεσυνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως:

  1. Eνημέρωση γονέων για θέματα covid 19  με βάση τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα διαχείρισης  περιστατικών
  2. Την εγγραφή των μαθητών  στο πανελλήνιο των μαθητών σχολικό δίκτυο
  3. Το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου
  4. Τη θεματολογία Τριμήνου  και τα εκπαιδευτικά Προγράμματα του σχολείου μας
  5. Την παρουσίαση του έργου του συλλόγου μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς  κ.ά

Ευχαριστώ πολύ τις νηπιαγωγούς του σχολείου για την οργάνωση και προετοιμασία της τηλεσυνάντησης και όλους τους γονείς που συμμετείχαν .

Με εκτίμηση

Η Προϊσταμένη του σχολείου

 

Παροχή προσωπικών λογαριασμών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στους μαθητές των Νηπιαγωγείων και της Α’ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Description: Description: cid:image001.jpg@01D49607.C1FF2B90

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (20/3/2020) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να αποκτήσουν λογαριασμό πρόσβασης στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.), μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στις διαθέσιμες πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς και σε όλες τις υπηρεσίες του ΠΣΔ (https://www.sch.gr/services).

Ενημερώνουμε τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών μαθητές των Νηπιαγωγείων και της Α’ τάξης Δημοτικού Σχολείου, αλλά και κάθε μαθητή/τριας που μέχρι σήμερα δεν έχει αποκτήσει λογαριασμό πρόσβασης το ΠΣΔ οτι μπορούν να φροντίσουν για την εγγραφή των μαθητών/τριών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) στο σύνδεσμο: https://register.sch.gr/students/

Για τη διαδικασία εγγραφής επισημαίνουμε τα ακόλουθα σημεία:

  • Οι γονείς/κηδεμόνες  θα πρέπει  να ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η εγγραφή.
  • Κατά την εγγραφή  θα ζητηθεί ο Α.Μ. (αριθμός μητρώου) του/της μαθητή/τριας. Είναι αυτός που αναγράφεται στους Ελέγχους Προόδου των προηγούμενων ετών.
  • Οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών/τριών των Νηπιαγωγείων και των Α’ και Β’ Τάξεων Δημοτικού Σχολείου που πιθανόν δεν γνωρίζουν τον ΑΜ του μαθητή μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο για να τον πληροφορηθούν.
  • Είναι αναγκαία η ορθή αναγραφή της διεύθυνσης email του  και του αριθμού κινητού τηλεφώνου, ώστε να είναι εύκολη η ανάκτηση των στοιχείων μαθητικού λογαριασμού σε περίπτωση που αυτά ξεχαστούν.
  • Στο πεδίο «Τμήμα» αν υπάρχει μόνο ένα τμήμα, πρέπει να οριστεί ο αριθμός 1.
  • Όταν ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της μαθητή/τριας αποστέλλεται  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείο (e-mail), στη διεύθυνση e-mail που δήλωσε ο γονέας/κηδεμόνας, με τα στοιχεία εγγραφής.