Σχεδόν το 70% των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων σε παιδιά προέρχεται από περιστατικά κακοποίησης και μόνον στις ΗΠΑ το 2006 αντιμετωπίστηκαν βάναυσα σχεδόν 900.000 με τους αριθμούς να αποτυπώνουν τη φρίκη και το πρόβλημα να εντείνεται λόγω κρίσης

Δημοσιεύτηκε: Ιανουάριος 21 2011 13:28 Ενημερώθηκε: Ιανουάριος 21 2011 13:28
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού, σχετικά με τη κακοποίηση των παιδιών που πλέον αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο.
Οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών ηλικίας κάτω των δύο ετών παγκοσμίως οφείλονται σε κακοποίηση από τους γονείς τους με τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις να είναι η πιο συχνή συνέπεια της κακοποίησης των παιδιών. Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 68% κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων σε παιδιά μικρότερα των δύο χρόνων, σε όλο τον κόσμο, οφείλονται σε κακοποίηση από τους γονείς.
Στην Αγγλία εκτιμάται ότι 1 στα 1000 παιδιά όλων των ηλικιών κακοποιείται σοβαρά, ενώ στις ΗΠΑ, μόνο το 2006 καταγράφηκαν 905.000 περιπτώσεις κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών, όπου το 64,1% αφορούσαν παραμέληση, το 16% σωματική βία, το 8,8% σεξουαλική βία, το 6,6% ψυχολογική βία και το 15,1% άλλες μορφές κακοποίησης.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζει η καθηγήτρια παιδιατρικής στο ΑΠΘ, Φανή Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου, σε ομιλία της στην 21η Επιστημονική Ημερίδα “Επίκαιρα Θέματα στη Παιδιατρική”, την οποία διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη η Β΄ Παιδιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.
Η κρίση μειώνει τις αντοχές του γονέα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία των εξω-οικογενειακών παραγόντων, αναφέρει αναφέρει η κα Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου.
Οι οικονομικές αντιξοότητες όπως π.χ. η ανεργία, η στέρηση υλικών αγαθών και οι περιορισμένες παροχές και πηγές στήριξης (έλλειψη παιδικών σταθμών κλπ) αυξάνουν σημαντικά το στρες και μειώνουν την αντοχή του γονέα στις αναμενόμενες πιέσεις από το παιδί και την ανατροφή του.
Δυστυχώς, στη χώρα μας τα επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ελλιπή με αποτέλεσμα τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα να μην αντανακλούν την πραγματική έκταση του προβλήματος.
Επίσης, συγκεκριμένες στάσεις και πεποιθήσεις, σε επίπεδο τοπικής κοινότητας στην Ελλάδα, συνεχίζουν να λειτουργούν διευκολύνοντας την εκδήλωση της κακοποίησης, εφόσον αποδέχονται τη σωματική τιμωρία και ενθαρρύνουν την εμφάνιση ακραίας μορφής βίας στα παιδιά για λόγους πειθαρχίας και σωστής διαπαιδαγώγησης επισημαίνει η κ Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου έως της 31η Οκτωβρίου του 2010, η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 κατέγραψε 383 ανώνυμες και επώνυμες τηλεφωνικές καταγγελίες, που αφορούσαν κακοποίηση ή παραμέληση 770 παιδιών όλων των ηλικιακών ομάδων και των δύο φύλων σε όλη την Ελλάδα.
http://news247.gr/ellada/olo_kai_syxnotera_kakopoioyntai.755535.html
Σχόλια Αναγνωστών-Επισκεπτών