Aρλ: Η ωραία της Προβηγκίας

Δεν είναι μόνο ιστορική, με διατηρημένα μνημεία από τη ρωμαϊκή εποχή. Δεν είναι μόνο ο τόπος που ενέπνευσε την πιο δημιουργική περίοδο του Βαν Γκογκ. Δεν είναι μόνο η γαλλική πρωτεύουσα της φωτογραφίας.Είναι πρώτα απ’ όλα μια πανέμορφη πόλη σε μια από τις πιο γλυκιές περιοχές της Γαλλίας

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Aν υπάρχει μια περιοχή που να κάνει τη διαφορά στη Γαλλία, αυτή είναι η Προβηγκία, με τις ιδιαιτερότητες και την ποικιλομορφία της. Η πέραν των Αλπεων περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας, με την επαρχία της Καμάργκ ειδικότερα, της οποίας πρωτεύουσα είναι η Αρλ, στην πόρτα των μικρών ασβεστολιθικών Αλπεων, των Alpilles. Μια νησίδα πολυπολιτισμικών στοιχείων, από τις τρεις γωνιές της Μεσογείου στην καρδιά της Ευρώπης. Περισσότερο γνωστή στα κοσμικά παράλια της Μεσογείου, όπου Κάννες, Νίκαια, Σεν Τροπέ έχτισαν τη φήμη της απ’ το 19ο αιώνα. Λιγότερο γνωστή στην ενδοχώρα, αποτελείται από περιοχές ανάμεσα σε βουνά και πεδιάδες, τις οποίες διατρέχει στο τμήμα αυτό ένας απ’ τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους πλωτούς ποταμούς της Ευρώπης, ο Ροδανός, κατά μήκος του οποίου συναντήθηκαν κάποτε Κέλτες, Γαλάτες, Ελληνες και Ρωμαίοι, ιδρύοντας μερικές απ’ τις σπουδαιότερες πόλεις, σαν την Αρλ, την Αβινιόν, τη Νιμ, την Εξ αν Προβάνς, την Ορηγκία, με το ειδικό βάρος για μας, των έντονων ελληνικών επιρροών. Το πλούσιο ρωμαϊκό και μεσαιωνικό παρελθόν έχει αφήσει αδιάψευστους μάρτυρες. Παλιά γαλατορωμαϊκά ερείπια, ιπποτικά κάστρα και παπικά αβαεία, εκκλησιές και μεσαιωνικά χωριά. Τόσα κι άλλα τόσα για να σας ξεσηκώσουν. Μια μοναδική περιοχή με εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων, ώς κάτω στη Μεσόγειο. Τέσσερα εθνικά πάρκα τη ζώνουν σαν δαχτυλίδι, προφυλάσσοντας τις αναρίθμητες φυσικές ιδιαιτερότητες, που ξεκινούν απ’ τα προϊστορικά σπήλαια με πάνω από 250.000 χρόνια ζωής -Σπήλαιο Ομπσερβατουάρ του Μονακό και Κόσκερ- σταθμούς στην αλυσίδα της ανθρώπινης εξέλιξης και ιστορικά αξιοθέατα όπου ο χρόνος εγκλώβισε ό,τι μπόρεσε να διασωθεί. Ως τους μοναδικούς υδροβιότοπους κοντά στο δέλτα του Ροδανού στην περίφημη Καμάργκ, 50 μόλις χλμ από την Αρλ. Εκεί, σε μια ελώδη περιοχή 100.000 εκταρίων, με νησίδες και προσχώσεις, όπου άμπωτη και παλίρροια συνεχώς μεταμορφώνουν, βρίσκουν καταφύγιο τα φλαμένγκο και εκατοντάδες είδη άγριων ζώων και πουλιών. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις. Και όχι μόνο. Αφού εκεί κοντά, στα νότια της περιοχής αυτής, κάτω απ’ τις φυτείες ρυζιού, τους κήπους και τα σταροχώραφα, ζουν και βασιλεύουν οι αδιαμφισβήτητοι άρχοντες του τόπου: οι ταύροι και τα λευκά άλογα! Καθώς ακουμπάει στη Μεσόγειο, η περιοχή -και ειδικά το ανατολικό τμήμα- είναι γεμάτη από τεράστιες, έρημες και αναξιοποίητες παραλίες, με δύσκολη πρόσβαση.

Ο Μιστράλ, ο βορειοδυτικός άνεμος -το γνωστό μας μαϊστράλι, από το όνομα Mistrau που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει αφέντης- δεσπόζει στο κλίμα της περιοχής πνέοντας 150 μέρες το χρόνο προσφέροντας το καλοκαίρι ανάσες δροσιάς σ’ έναν τόπο με διαστήματα πολύ μεγάλης ξηρασίας, ενώ το χειμώνα ξεσπάει με παγωνιά και καμιά φορά με ταχύτητα που αγγίζει τους 90 κόμβους την ώρα. Η περιοχή γύρω από την Αρλ σφύζει από ζωή και παραδόσεις, χρώματα κι αρώματα, ώς την υπερβολή. Και ξαφνικά, τον Ιούνιο, μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, σκάει σαν βραδυφλεγής βόμβα εκείνο το μωβ παράξενο λουλούδι της λεβάντας, που σου παίρνει τη μύτη και την ψυχή, σκεπάζοντας σαν θάλασσα πάνω από 30.000 εκτάρια γης! Ενα απίστευτο θέαμα που δημιουργεί ένα ανάγλυφο από στενόμακρες καλλιεργήσιμες λωρίδες. Πώς να μην τρελαθεί η παλέτα του Βαν Γκογκ λουσμένη στα πιο δυνατά χρώματα που μπορούν να γίνουν, αλλά κι εκείνη τόσων άλλων διάσημων σαν του Πικάσο, του Ματίς, του Σεζάν που μετέφεραν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο τη μαγεία του τοπίου.

Λίγα για την Ιστορία

Ακολουθώντας τον Ροδανό προς νότο, αποκαλύπτονται σαν σε ανοιχτό βιβλίο οι πιο όμορφες γαλατορωμαϊκές πόλεις της πάλαι ποτέ ισχυρότατης Provincia Romana, τμήμα της οποίας υπήρξε η Αρλ και παλιά ρωμαϊκή πρωτεύουσά της, τον 4ο αιώνα π.Χ. Μιλάμε για μια τεράστια περιοχή που έδωσε το όνομά της στην Προβηγκία (στα γαλλικά Provence), η οποία κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους το 125 π.Χ. και αποτέλεσε την πιο παλιά και την πιο πλούσια από τις επαρχίες της πρώην Γαλατίας, σημερινής Γαλλίας, καλύπτοντας έκταση απ’ τη Γενεύη ώς την Τουλούζη και απ’ τη Βιέννη ώς τη Μασσαλία. Με τον καιρό, αυτή περιορίστηκε ανατολικά προς την Ιταλία και δυτικά προς την Ισπανία απ’ όπου δέχτηκε και τις νεότερες επιρροές, όπως θα διαπιστώσετε με τις ταυρομαχίες που εμφανίστηκαν εδώ το 1701.

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πολιτιστικών επιρροών σ’ ένα σταυροδρόμι που ένωσε διαφορετικούς πολιτισμούς απ’ όλες τις άκρες τις Μεσογείου. Με κορυφαία στιγμή την εποχή της ελληνικής κυριαρχίας στο απόγειο της αποικιακής δόξας της. Τη μεγάλη Ελλάδα του 6ου αιώνα π.Χ., όταν Αρχαίοι Φωκείς ίδρυσαν τη Μασσαλία, την Αντίπολη -σημερινή Αντίμπ- στη Μεσόγειο και μερικές άλλες, απλώνοντας τη σκιά τους σε όλα τα νότια παράλια, αφήνοντας τους Γαλάτες στην ενδοχώρα. Μαζί έφεραν το αμπέλι και την ελιά που σήμερα αποτελούν τους δύο σταθερούς πόλους της οικονομίας της εκτός από τον τουρισμό. Εδραιώνοντας την κυριαρχία τους, οι Ρωμαίοι έχτιζαν πόλεις εγκαθιστώντας τους δικούς τους «αποίκους», που δεν ήταν άλλοι από Ρωμαίους λεγεωνάριους και τη συν αυτοίς ακολουθία, διαδραματίζοντας συχνά προπαγανδιστικό ρόλο υπέρ της Ρώμης ανάμεσα στις τοπικές γαλατικές κοινωνίες. Τον 1ο και 2ο αιώνα π.Χ. η περίφημη Pax Romana, διαχρονική ειρήνη, εξασφάλισε στην επαρχία ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των πόλεων.

Η γοητευτική Αρλ, χτισμένη το 46 π.Χ., από τον Ιούλιο Καίσαρα, με την ονομασία Αρελάτ, «πόλη των βάλτων» δηλαδή, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διατηρημένης πόλης με τέλεια ρωμαϊκή υποδομή, βασισμένη στις αρχές της Ελληνικής Ιπποδάμειας Αρχιτεκτονικής. Χτισμένη στη βάση αξόνων και μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, σαν σκακιέρα, με φόρουμ, αρένες, ιπποδρομιακό κέντρο, αρχαίο θέατρο, θέρμες και νεκροπόλεις, ώς τα χρόνια του Κωνσταντίνου τον 4ο αιώνα π.Χ., όπου το σκηνικό αλλάζει με την προσθήκη χριστιανικών και αργότερα μεσαιωνικών κτισμάτων. Ολα τούτα τα θαυμαστά σε μια μικρή πόλη περιτριγυρισμένη από πελώρια τείχη στις όχθες του Ροδανού. Μια πόλη που, παρ’ όλο το μεγαλείο, δεν είναι στραμμένη προς το παρελθόν. Γύρω από το εντυπωσιακό παλιό σκηνικό δημιουργήθηκε η δυναμική των φεστιβάλ, των διαφόρων εκδηλώσεων και παραδοσιακών γιορτών, για τις ανάγκες των οποίων συντηρήθηκαν τα περισσότερα μνημεία.

Στην καρδιά της πόλης, στο παλιό Φόρουμ, κέντρο της ζωής τότε και τώρα, ο κόσμος συνωστίζεται στα μικρά καφέ, με το άρωμα ταμπάκου έξω, γαλλικής μπαγκέτας και σοκολάτας μέσα, απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές μέρες, ενώ τα μικρά και γραφικά καταστήματα προσφέρουν μια πολύ μεγάλη γκάμα παραδοσιακών αντικειμένων και έργων τέχνης. Στη γνωστή πλατεία Δημοκρατίας, στο ιστορικό κέντρο, θα δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια. Οπως το παλιό Δημαρχιακό Μέγαρο του 17ου αιώνα, τον Καθεδρικό του St. Trophine, μία από τις ωραιότερες ρωμανικές εκκλησίες του 12ου αιώνα, μέσα στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, όπου η Αρλ έγινε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο. Ας προσθέσουμε εδώ ότι σύμφωνα με το θρύλο ο Χριστιανισμός που ήρθε απ’ την Παλαιστίνη διαδόθηκε τότε σε όλη τη ρωμαϊκή επικράτεια απ’ τα δυτικότερα παράλια της Γαλλίας: την περιοχή της Saintes – Maries de la Mer, ένα μικρό χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο της Καμάργκ, μόλις 50 χλμ απ’ την Αρλ. Εδώ λοιπόν λένε ότι το 40 π.Χ. ένα πλοιάριο έφερε στις ακτές τρεις γυναίκες, σύμβολα της Καινής Διαθήκης, διωγμένες από την Παλαιστίνη. Τη Μαρία Ιακώβη, τη Μαρία Σαλώμη και τη Μαρία Μαγδαληνή, οι οποίες πρώτες είχαν αντικρίσει τον άδειο τάφο του Χριστού μετά την Ανάσταση. Από τότε το μικρό αυτό χωριό που πήρε το όνομά του απ’ τις τρεις αυτές γυναίκες, μετατράπηκε σε σπουδαίο λατρευτικό κέντρο από το 19ο αιώνα με πολλές παραδοσιακές γιορτές.

Η γωνιά του Βαν Γκογκ

Ο Ιούλιος στην Προβηγκία έχει το χρώμα της λεβάντας κι η Αρλ τα δυνατά χρώματα της ζωγραφικής του Βαν Γκογκ. Του μεγάλου «νομάδα» ζωγράφου του 19ου αιώνα -όπως τον αποκαλούσαν οι Γάλλοι- που έκανε εδώ αισθητή την παρουσία του και διάσημη την Αρλ σε όλο τον κόσμο! Εδώ έγινε η δική του γωνιά, το σπίτι του, όταν το 1888, με προτροπή του Πωλ Γκογκέν, αποφάσισε να μείνει και να φτιάξει τελικά πάνω από 200 πίνακες ζωγραφικής και 100 σκίτσα, αφιερωμένα στην Αρλ και την Προβηγκία. Οσοι έρχονται ψάχνουν να βρουν την ατμόσφαιρα εκείνη που οδήγησε το μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο να εγκατασταθεί εδώ για 16 μήνες. Και τη βρίσκει παντού. Στις ίριδες της άνοιξης, στα κυπαρίσσια, τους ελαιώνες, τα χωράφια με τα φλογισμένα ηλιοτρόπια, όλα θέματα μέσα στη ζωγραφική του, όπου παγίδευσε τον ήλιο πριν φύγει απ’ τη ζωή. Αλλά και στα στενά περάσματα, τα παλιά ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία, τις μικρές πλατείες και τις γκαλερί. Και κυρίως στα δροσερά βράδια του καλοκαιριού, κάτω απ’ τον έναστρο ουρανό, στο «Cafe de la Nuit», από τους κορυφαίους πίνακές του, που και σήμερα παραμένει caf?, ξαναβαμμένο στα χρώματα του έργου του!

Τα βασικά αξιοθέατα

Η αρένα, ένα από τα σημαντικότερα ρωμαϊκά μνημεία όλης της Γαλλίας, χωρητικότητας 22.000 θεατών, σύγχρονη εκείνης της Νιμ. Χτίστηκε στα ανατολικά της πόλης τον 1ο αιώνα μ.Χ. και είναι αντίγραφο του Κολοσσαίου της Ρώμης, μόλις 10 χρόνια νωρίτερα. Στο χτισμένο τότε δάπεδο του αμφιθεάτρου, κυλούσαν τροχήλατα κελιά με θηρία προς το κέντρο της σκηνής. Το 1840 χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, όπως και κατά περιόδους όλα τα υπόλοιπα ρωμαϊκά μνημεία που ακολουθούν. Σήμερα μακριά από εκείνη τη θηριώδη εποχή, ένα άλλο θέαμα λαμβάνει χώρα: οι ταυρομαχίες, οι περίφημες corridas, απ’ την Αρλ ώς το χωριουδάκι της Saintes – Maries de la Mer, όπου εκτρέφονται οι ταύροι, και όπου πολλές είναι οι πινακίδες και τα γραφεία που πληροφορούν τους επισκέπτες για τις παραστάσεις.

Το Αρχαίο Θέατρο χτισμένο το 25 π.Χ. στα πρότυπα του ελληνικού θεάτρου. Οι Θέρμες του Κωνσταντίνου, μέρος της καθημερινότητας τότε των κατοίκων, είναι έργο του 4ου αιώνα. Η περίφημη Νεκρόπολη του Alyscamps, επιτομή της επίσκεψης των αρχαίων μνημείων, πλαισιώνει την πασίγνωστη ρωμαϊκή οδό της Via Aurelia. Το τεράστιο αυτό νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε και από τους χριστιανούς από τον 4ο αιώνα.

Το Μουσείο Αρλατέν στεγάζεται σ’ ένα πανέμορφο παλιό ξενοδοχείο του 15ου αιώνα. Είναι μια εθνολογική καταγραφή της ιδιαίτερης παράδοσης αυτού του τόπου με τη σφραγίδα του Fred Mistral, εμπνευστού της και προστάτη της παράδοσης και της τοπικής γλώσσας της περιοχής. Τριάντα αίθουσες οργανωμένες η κάθε μια, μ’ ένα συγκεκριμένο θέμα θα σας καταπλήξουν, ενώ η παρουσία του μεγάλου Μιστράλ που αφιέρωσε τη ζωή του σ’ αυτόν το σκοπό, είναι διάχυτη παντού.

Το Μουσείο Reattu στο κέντρο της πόλης, στις όχθες του Ροδανού μέσα σ’ ένα τεράστιο παλιό μοναστήρι του 15ου και 16ου αιώνα, των ιπποτών της Μάλτας, αποτελείται από μία πολύ μεγάλη συλλογή με σύγχρονα έργα από τον Πικάσο και μετά όπως και έργα του ζωγράφου J. Reattu, καθώς και ένα αρχείο από 3.000 φωτογραφικά κλισέ.

Το Μουσείο της Αρλ και της Αρχαίας Προβηγκίας φιλοξενεί μια τεράστια γκάμα ρωμαϊκών αντικειμένων με μακέτες, αγάλματα, απίθανα μωσαϊκά και σαρκοφάγους.Τέλος, το Μουσείο της Καμάργκ, 12 χλμ. έξω απ’ την Αρλ, είναι μία αποκάλυψη. Σε μια παλιά στάνη παρουσιάζονται τα τοπία του δέλτα του Ροδανού, απ’ την πρώτη γεωλογική της σύσταση μέχρι τις μέρες μας. Βρίσκεται μέσα στο προστατευόμενο φυσικό πάρκο της Καμάργκ και προσφέρεται για διαδρομές με οδηγό ή και άλογο ανάμεσα σε ταύρους και άγρια πουλιά.

Στα Φεστιβάλ

Οταν η λεβάντα φτάνει στο ζενίθ της ανθοφορίας της κι οι αρένες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τον κόσμο του καλοκαιριού, ανοίγουν τα φεστιβάλ. Τότε η Αρλ μετατρέπεται σε ένα απέραντο διεθνές καλλιτεχνικό φόρουμ, κέντρο εικαστικών γεγονότων και εκδηλώσεων. Η αυλαία σηκώνεται τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου, με το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας – η Αρλ είναι η πρωτεύουσα της φωτογραφίας στη Γαλλία. Το 1969 ο διάσημος φωτογράφος Lucien Clergue εγκαινίασε τις «διεθνείς συναντήσεις», ένα ραντεβού διάσημων φωτογράφων και ανθρώπων της τέχνης, που αργότερα απόκτησαν έναν πολυσύνθετο χαρακτήρα. Συνδεδεμένος με το γεγονός αυτό κι ο γνωστός μας Christian Lacroix, σύγχρονος ιεροφάντης της μόδας που με ζήλο και αφοσίωση, ως γνήσιο τέκνο της Αρλ, υπηρέτησε αυτό το θεσμό επί χρόνια. Φέτος διευθύνει τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς τις Διεθνείς Συναντήσεις (8 – 12 Ιουλίου): ένας κύκλος με ανοιχτές συζητήσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, προβολές και διάφορα δρώμενα. Απ’ το μοναστήρι του Montmajour, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αρλ, ώς τον καθεδρικό του Saint Trophine, στήνεται ένα ατελείωτο πανηγύρι. Ενώ ώς τις 16 Σεπτεμβρίου οι φίλοι της φωτογραφίας θα γοητευθούν απ’ τις δεκάδες εκθέσεις με αυτό το αντικείμενο. Τρεις βραδιές ξεχωρίζουν: Πρώτα η Nuits d’ Europe, οι Βραδιές της Ευρώπης (έγινε στις 9 Ιουλίου), όπου στο πλαίσιο της ανάληψης της γαλλικής προεδρίας τον Ιούλιο πραγματοποιείται μια φωτογραφική έκθεση από τις 27 χώρες – μέλη, προβάλλοντας η κάθε μια την ταυτότητά της με 81 φωτογράφους και προβολές στο Πάρκο των Ατελιέ. Κατόπιν η Nuit de l’ Ann?e (φέτος έγινε στις 11 Ιουλίου). Στους δρόμους της Αρλ, απ’ τις 10 το βράδυ ώς τα ξημερώματα, σε αυλές σχολείων, μοναστήρια, μικρά ξενοδοχεία, όλα μένουν ανοιχτά σε παράγοντες της φωτογραφίας και κοινό. Ο καθένας προβάλλοντας τη φωτογραφική επικαιρότητα στον τομέα του. Les Sosies, δηλαδή οι Σωσίες (επίσης φέτος στις 9 Ιουλίου), μια βραδιά πολύ διαφορετική. Μια πασαρέλα με εντυπωσιακά μοντέλα και πανάκριβα κοστούμια επί σκηνής, όπου το καθένα αναλαμβάνει έναν ρόλο σύμφωνα με το είδος του ενδύματος και το σκηνικό σενάριο που υπάρχει.

Γενικά γι’ αυτό το φεστιβάλ περισσότερα θα βρείτε στο www.rencontres-arles.com

Στη συνέχεια είναι η σειρά του μουσικού φεστιβάλ της Αρλ Les Suds ? Arl. Στο Αρχαίο Θέατρο, τους δρόμους του κέντρου, την αυλή της επισκοπής, τις πλατείες. Μουσική πανδαισία απ’ όλο τον κόσμο. Χωρίς να μιλήσουμε για τις παραδοσιακές γιορτές με τον τρύγο και το μάζεμα της ελιάς το φθινόπωρο, του ρυζιού και της λεβάντας την άνοιξη, αφορμές για υπέροχες υπαίθριες γιορτές, χορούς με άφθονο φολκλόρ και εδέσματα, τις βουκολικές γιορτές των βοσκών κτλ. Οι ταυρομαχίες: Μέρος του couleur locale, συγκεντρώνουν χιλιάδες θερμόαιμους στην Corrida de Toros σ’ έναν άνισο αγώνα μεταξύ ματαδόρ – ταυρομάχων και ανυπεράσπιστων ταύρων ηλικίας 4 – 6 ετών.

Περισσότερα στη διεύθυνση: www.tourismeville-arles.fr/a7/a

ΚΟΣΤΟΣ

Θα χρειαστείτε γύρω στα 1.400 ευρώ για 5 ημέρες.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Αεροπορικώς με Air France: Παρίσι – Αβινιόν μετ’ επιστροφής 824 ευρώ. Από εκεί με τρένο η Αρλ είναι μια ώρα περίπου. Με την Ολυμπιακή: Αθήνα – Παρίσι μετ’ επιστροφής 450 ευρώ. Και μετά με το ταχύτατο τρένο TGV ώς την Αρλ (ταξίδι 4 – 5 ωρών), πληροφορίες στο: +44 (0) 490993503. Πολλά γραφεία οργανώνουν εκδρομές στον Ροδανό, στο πλωτό του κομμάτι απ’ τη Μεσόγειο ώς τη Λυών. Από την Αρλ για την Καμάργκ: Ο αυτοκινητόδρομος RD 570 οδηγεί στο νοτιοδυτικότερο άκρο της, ώς εκεί που μπορείτε να φθάσετε – σίγουρα στο χωριό του Saintes – Maries de la Mer και στις πύλες των εθνικών πάρκων.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Στα πολλά καλά ξενοδοχεία, το ένα πιο όμορφο από τ’ άλλο. Απ’ τα καλύτερα:

Grand Hotel Nord-Pinus: Ξενοδοχείο ήδη από τον 17ο αιώνα (!), επάνω στην πλατεία του Φόρουμ, με εξαιρετική νοτιογαλλική-ισπανίζουσα ατμόσφαιρα και καλλιτεχνική διακόσμηση – εξάλλου εδώ έχουν μείνει από τον Πικάσο και τον Κοκτώ ώς τον Υβ Μοντάν. Από 160 ευρώ με πρωινό (www.nord-pinus.com).
Hotel Du Forum: Παλιά κατοικία του 1850, στο κέντρο της Αρλ, μία όαση με πισίνα και κήπο. Εγινε το σκηνικό πολλών ταινιών. Εδώ ο διάσημος φωτογράφος Jucieu Clergue απαθανάτισε το 1964 τον Πικάσο. Είναι και το στέκι των φαν της φωτογραφίας! Από 70 – 150 ευρώ με πρωινό (www.hotelduforum.com).
Hotel du Calendal: Σ’ ένα κτίριο του 15ου αιώνα, στην καρδιά της παλιάς Αρλ, μπροστά στις αρένες, όπου μερικά δωμάτια βλέπουν. Πισίνα, τζακούζι, κήπος και πιάτα με τοπικά προϊόντα. Από 59 ευρώ το μονόκλινο, με τρίκλινα και τετράκλινα έως 129 ευρώ με πρωινό (www.lecalendfal.com).
Le Relais de la Poste: Απ’ τα πιο όμορφα και οικονομικά, σε μια υπέροχη πλατεία, με ρουφ γκάρντεν και πρωινό. Από 31 ευρώ.
Hotel Mineille: Ενα ποίημα, με 34 ζεστά βαμμένα δωμάτια, μια πισίνα βυθισμένη στο πράσινο και πολύ καλό πρωινό. Από 89 – 130 ευρώ (www.hotel-mireille.com).
Domaine Sainte Cecile: Μέσα σ’ ένα αγρόκτημα, μ’ ένα παλιό μοναστήρι του 17ου αιώνα, 7 χλμ. από την Αρλ, περιτριγυρισμένο από άλογα και ταύρους στην πεδιάδα της Καμάργκ. Από 105 ευρώ για δύο άτομα (www.mas-sainte-cecile.com).

Επιλέξτε από δεκάδες ξενοδοχεία και κάνετε κράτηση τώρα:

www.booking.com

ΓΝΩΣΤΑ ΣΤΕΚΙΑ

Σίγουρα στο Cafe de la Nuit. Το είδατε και ζωγραφισμένο από τον Βαν Γκογκ, τώρα μπορείτε να το χαρείτε κάτω απ’ τον έναστρο ουρανό. Στην Cave de Saucisson: μη φύγετε χωρίς να έχετε πάρει μυρωδιά το είδος αυτού του λουκάνικου, διάσημο στην Αρλ! Στο Hotel Nord Pinus, για καφέ αλλά και πρόχειρο φαγητό. Στο Vitamine, σαλάτες και πολλά πιάτα με petes, ειδικά για τους χορτοφάγους. Στο Le Vaccares, εστιατόριο πολυτελείας με προϊόντα απ’ τη γύρω περιοχή. Σπεσιαλιτέ βόδι μαρινάτο και medaillon d’ agneau. Στο Lou Marques, το εξαιρετικό εστιατόριο του ξενοδοχείου Jules – Cesar, απ’ τα καλύτερα της Αρλ.

ΤΙ ΘΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Τοπικά προϊόντα όπως κρασιά, χυμούς φρούτων και λικέρ. Λουκάνικα και άλλες σπεσιαλιτέ. Στις υπαίθριες αγορές κεραμικά, παλιά αντικείμενα και εξαιρετικά έπιπλα. Στα καταστήματα αποξηραμένες συνθέσεις, παλιές κούκλες και παιχνίδια, αρώματα και είδη καλλωπισμού από λεβάντα, λινά και υφάσματα κεντημένα στο χέρι και πολλά άλλα τοπικά σουβενίρ.

ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Le parc naturel region de Camargue: Ο,τι πιο σημαντικό στη Φύση (περισσότερες πληροφορίες στο www.parc-camargue.fr). Εκεί ολόγυρα, αλλά και στις παραλίες της Καμάργκ, πολλές είναι οι διαδρομές που γίνονται με άλογα. Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε στον οργανισμό Comite Departemental d’ Equitation des Bouches – du – Rh?ne στο τηλέφωνο +44 (0) 442529732.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/stratilio/archives/349

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση