Τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά και τα χαμηλά δίδακτρα οδηγούν όλο και περισσότερους έλληνες φοιτητές στις Κάτω Χώρες
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ | Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010,ΤΟ ΒΗΜΑ
Για τους παλαιότερους η Ολλανδία ήταν η χώρα με τα εκατομμύρια ποδήλατα και τα μεγάλα θαλάσσια φράγματα. Τις τελευταίες δεκαετίες τη μάθαμε ως κράτος ανεκτικό σε θέματα όπως η χρήση της ινδικής κάνναβης και οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Πλέον όμως οι Κάτω Χώρες, όπως είναι το επίσημο όνομά της, εξελίσσονται σε πόλο έλξης και για ακαδημαϊκούς λόγους. « Στο τμήμα μου είμαστε 23 Ελληνες σε σύνολο περίπου 80 ατόμων,αριθμόςδιπλάσιος σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι » λέει ο κ. Αρης Γούλας, που κάνει μεταπτυχιακό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Πολυτεχνείο του Ντελφτ, μια γραφική πόλη περίπου 100.000 κατοίκων στην οποία βρίσκονται οι τάφοι της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας. Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο ακαδημαϊκό αντικείμενο. Περπατώντας στον δρόμο ακούς συνεχώς ελληνικά ή αγγλικά με ελληνική προφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ντελφτ οι έλληνες μεταπτυχιακοί φοιτητές υπολείπονται σε αριθμό μόνον από όσους προέρχονται από την Κίνα και την Ινδία, τις δύο πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου. « Κοντά στο Ντελφτ βρίσκεται το Λάιντεν, μια άλλη πανεπιστημιούπολη,με πολλά τμήματα ανθρωπιστικών σπουδών, η οποία όπως είναι λογικό γυναικοκρατείται. Είναι όπως η Ξάνθη με την Κομοτηνή » σχολιάζει ο Αρης.
Η ελληνική φοιτητική επέλαση δεν περιορίζεται στις μικρές πόλεις. « Δεν ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό στην Ελλάδα,αφού τα δίδακτρα είναι πανάκριβα και το επίπεδο χαμηλό.Ενημερώθηκα για το υψηλό επίπεδο σπουδών του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ,αλλά και για τα σχετικά χαμηλά δίδακτρα.Από τη στιγμή που τα μαθήματα των μεταπτυχιακών είναι στα αγγλικά,η απόφαση για μένα ήταν εύκολη » λέει ο κ. Θοδωρής Γαλαζούλας που κάνει μεταπτυχιακό στη Λογιστική και Ελεγκτική. «Με τα ίδια ή με λιγότερα χρήματα που χρειάζονται σε μια επαρχιακή βρετανική πόλη, με αμφίβολο επίπεδο σπουδών και μίζερο τρόπο ζωής,μπορείς να ζήσεις σε μια ευρωπαϊκή μητρόπολη όπως το Αμστερνταμ » τονίζει η κυρία Κέλλυ Καραμεσίνη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού. « Η μεγαλύτερη διαφορά με τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι η εντατικοποίηση των σπουδών που βέβαια είναι κοινός τόπος στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.Εδώ δεν περιμένουμε την εξεταστική περίοδο για να διαβάσουμε,υπάρχουν υποχρεώσεις όλη τη χρονιά» συμπληρώνει.
Ελληνες και Ολλανδοί μοιράζονται την προτίμηση που δείχνουν στα… «τραπεζάκια έξω» όταν θέλουν να πιουν τον καφέ τους. Αν σκεφτεί κάποιος τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, πρέπει να αναγνωριστεί η… ανθεκτικότητα των Ολλανδών. « Είναι ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο, ειδικά αν κάποιος προέρχεται από την Ελλάδα.Το παίρνεις όμως απόφαση,ούτως ή άλλως δεν έχεις έρθει για διακοπές.Αυτό που δεν αντέχεται με τίποτεείναι το φαγητό,θα το σκεφτώ αν θα μείνω και άλλο εδώ μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο» λέει γελώντας οκ. Μιχάλης Σειραγάκης, επίσης φοιτητής στο Πολυτεχνείο του Ντελφτ. «Στον τομέα που θέλω να δουλέψω, το video design, η αγορά στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη » λέει ο κ. Χάρης Γενιτσαριώτης που σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ουτρέχτης. Εδώ, ακόμα και κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, είναι εύκολο να δουλέψεις».
Ελληνες και Ολλανδοί
Σε μια χώρα όπου ακόμα και οι οδοκαθαριστές μιλούν εξαιρετικά αγγλικά, η εκμάθηση των ολλανδικών επαφίεται πιο πολύ στη φιλοδοξία και στη φιλομάθεια του καθενός. « Αν ο στόχος σου είναι να παραμείνεις εδώ, καλό είναι να μάθεις τη γλώσσα. Εκτιμάται έστω και η προσπάθεια που θα κάνεις να μιλήσεις ολλανδικά » λέει ο Μιχάλης. Πάντως δεν είναι οι γλωσσικές διαφορές που κρατάνε τους δυο λαούς σε σχετική απόσταση. « Στη νοοτροπία διαφέρουμε αρκετά, οι Ολλανδοί ως λαός είναι αρκετά ψυχρός και κάπως ψηλομύτηδες» τονίζει η Κέλλυ, η οποία έγινε μάρτυρας σε ένα περιστατικό τέτοιας αλαζονείας με αφορμή την ελληνική οικονομική κρίση. « Ηταν του ΑγίουΔημητρίου. Εξηγούσαμε στους Ολλανδούς συμφοιτητές μας ότι στην Ελλάδα αυτή είναι μια μεγάλη γιορτή για πολλούς. Μια κοπέλα σχολίασε:“Γενέθλια, ονομαστικές γιορτές, οι Ελληνες είναι κάθε μέρα έξω. Πώς να μη χρεοκοπήσετε!”».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=366857&dt=13/11/2010#ixzz15AbMws2g
Σχόλια Αναγνωστών-Επισκεπτών