Νέα Υόρκη: Η πρωτεύουσα του κόσμου

Αυτή η πόλη δεν εξαντλείται με μία επίσκεψη και σε μερικές εκατοντάδες λέξεις. Είναι εκεί και υπάρχει, κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε εποχή. Και σε δέχεται πάντα, όποιος και να είσαι, όπως και να εί

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΥΜΤΖΑΚΗ

 

Tο πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι μπαίνοντας στην πόλη, κακά τα ψέματα, είναι κλειστοφοβία. Ισως για λίγο να σου κοπεί και η αναπνοή. Το Μανχάταν είναι ένα νησί, ο κεντρικότερος εκ των 5 δήμων που αποτελούν τη Νέα Υόρκη (οι υπόλοιποι είναι το Queens, το Brooklyn, το Staten Island και το Bronx). Επίσης, το Μανχάταν είναι ρυμοτομημένο σαν μπακλαβάς. Οι οδοί και οι λεωφόροι, συνήθως αριθμημένοι με λίγες εξαιρέσεις, όπως π.χ. οι Lexington Avenue, Park Avenue, Wall Street, Broadway, δημιουργούν καλοσχηματισμένα τετράγωνα. Μετά την πρώτη επαφή με την πόλη και τις μεγαλόφωνες διαπιστώσεις μας για τους δρόμους του Μανχάταν, φτάνουμε επιτέλους στο ξενοδοχείο. Βρίσκεται στον 43ο δρόμο, ένα βήμα από την Time Square, και έχει μικρά δωμάτια με μεγάλα αμερικανικά αμπαζούρ και μπορντό ταπετσαρία. Οι έμπειροι παππούδες γκρουμ με τα στιβαρά χέρια παίρνουν τις βαλίτσες σου και ζητούν ένα γερό πουρμπουάρ. Να θυμάσαι ότι παντού πρέπει να δίνεις φιλοδώρημα, που ορίζεται στο 20% της συνολικής αξίας και πρέπει να το υπολογίσεις παντού, ακόμη και στο ταξί.

ΝΥΧΤΑ, ΣΤΑΣΟΥ

Αρχίζουμε βολτάροντας στο East Village, μια περιοχή στο νότιο Μανχάταν γεμάτη μπαρ. Προσοχή! Εάν είσαι καπνιστής, πρέπει να θυμάσαι ότι δεν επιτρέπεται να καπνίζεις σε κλειστούς χώρους… Ο κανονισμός είναι αυστηρός και τον σέβονται όλοι ανεξαιρέτως. Στο Library, στην Avenue A, στο Lower East side, θα ζεσταθούμε με ένα γρήγορο ποτό. Εκεί πρέπει να πας αν θέλεις να δεις από κοντά ένα χαρακτηριστικό αμέρικαν μπαρ, με πιωμένους 50άρηδες παλιοροκάδες με μακριά μαλλιά να σπρώχνονται για το ποιος θα βάλει πρώτος νόμισμα στο τζουκ-μποξ για να επιλέξει τραγούδι. Το μπαρ είναι σκοτεινό, οι μπαργούμεν ευγενικότατες ξανθιές μπίμπο και το ποτό που κάνει θραύση είναι η αμερικανική μπίρα. Ο συνδυασμός των τελείως ασύνδετων κομματιών από το τζουκ-μποξ και της φασαρίας από την μπάρα μες στο σκοτάδι σε ζαλίζει ευχάριστα. Στη συνέχεια πηγαίνουμε σε ένα πολύ χαριτωμένο μπαράκι ονόματι Elsa, στην 3η Οδό. Λευκά χρώματα, μικρός χώρος με πράσινες λεπτομέρειες, γλυκό φωτισμό και όμορφη ανεξάρτητη ποπ μουσική. Συχνά γίνονται εκεί μικρά παρτάκια αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών… Εμείς όμως έχουμε σκοπό να πάμε και στο «PDT» (αρχικά της φράσης «Please Don’t Tell»), τίτλος απολύτως εύστοχος. Διότι, για να μπεις στο PDT, πρέπει να μπεις πρώτα σε ένα μικρό δημοφιλές για τα χοτ ντογκ του fast food restaurant ονόματι Crif Dogs και να κατευθυνθείς στον τηλεφωνικό θάλαμο στη γωνία του μαγαζιού… Στη συνέχεια πρέπει να σηκώσεις το ακουστικό, να περιμένεις να σου απαντήσει αυτόματα ο πορτιέρης για να σε αφήσει να μπεις στο bar. Η πόρτα του PDT είναι ο ίδιος ο τηλεφωνικός θάλαμος, ο οποίος ανοίγει ως διά μαγείας ως κρυφή μεσαιωνική πόρτα! Οι φήμες λένε ότι το PDT λειτουργεί έτσι από τα χρόνια της ποτοαπαγόρευσης, για λόγους ευνόητους. Η βραδιά κλείνει με το πολυαναμενόμενο πάρτι της νεοϋορκέζικης DFA Records. Εκεί, ο James Murphy των LCD Soundsystem είναι dj στο υπόγειο club Le Poisson Rouge. Ο κόσμος δεν ντρέπεται να ανοίξει κουβέντα με αγνώστους και έχεις την αίσθηση ότι στην πιο σοφιστικέ πόλη του πλανήτη έχεις να κάνεις με ανθρώπους κάθε άλλο παρά σνομπ…

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ HIGHLIGHTS

Η Ελευθερία που φωτίζει τον Κόσμο, γνωστή ως Αγαλμα της Ελευθερίας. Πας με φεριμπότ από το Μπάτερι Παρκ, που ξεκινά κάθε μισή ώρα και κάνει στάση και στο ιστορικό Ellis Island, την άλλοτε υποδοχή της «Γης της Επαγγελίας», από όπου πέρασαν πάνω από 17 εκατομμύρια μετανάστες από το 1892 ώς το 1954. Το είδαμε στις «Νύφες», το είδαμε στο «Νονό», μέχρι και η «Θεία από το Σικάγο» μπήκε από εκεί.

Το Lower Manhattan (όπου και το Battery Park, από όπου πήρες το φέρι). Εδώ θα σπεύσεις να δεις τα ματωμένα χώματα-ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας, το λεγόμενο Ground Zero δηλαδή, εκεί όπου έχασκαν οι Δίδυμοι Πύργοι μέχρι το 2001 και που σήμερα είναι ένα απλό εργοτάξιο. Η περιοχή ασφυκτιά από επιχειρηματικότητα, πανύψηλους ουρανοξύστες και εμπορικά κτίρια-έδρες παγκόσμιων κολοσσών που χωρίζουν στενοί σκοτεινοί δρόμοι, όπως η Wall Street.

Το Greenwich Village. Θα δεις την καμάρα στο Washington Square Park. Εκεί έμεναν τα θρυλικά «Φιλαράκια» και κυκλοφορούσαν ο Dylan Thomas, ο Jack Kerouac και η παρέα των μπίτνικ.

Ανεβαίνοντας στο Μανχάταν και κατευθυνόμενος προς το λεγόμενο Midtown, θα δεις το Empire State Building, το ψηλότερο κτίριο της πόλης με εντυπωσιακή θέα από τον τελευταίο 102ο όροφό του… Το αρχικό παρατσούκλι του μοιάζει επίκαιρο: το ονόμαζαν Empty State Building γιατί χτίστηκε λίγο μετά το Κραχ, όταν και μεγάλες επιχειρήσεις δεν τολμούσαν να νοικιάσουν γραφεία εκεί αδυνατώντας να πληρώσουν το νοίκι. Σήμερα πάντως στεγάζει γραφεία και καταστήματα, όπως και το επιβλητικό Rockefeller Center με τα χρυσά αγάλματα στην είσοδο (εκεί, για να βγάλεις μια φωτογραφία, θα πρέπει να περιμένεις στην ουρά).

Η Time Square, βορειότερα στο Midtown, είναι γεμάτη φώτα και κόσμο και το MTV κάνει ζωντανές αναμεταδόσεις μέσα από την τζαμαρία. Πέφτοντας το βλέμμα πάνω σε γιγαντοοθόνες, οι ειδήσεις του Reuters σχεδόν ανακατεύονται με την πτώση του NASDAQ και τα λόγκο της Κόκα Κόλα, των Μακ Ντόναλντς και της παράστασης με τη Liza Minnelli στο Broadway λίγο πιο πέρα. Η αποθέωση της αμερικανικής αφθονίας με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, σε πραγματικά ζωντανή μετάδοση, είναι συναρπαστική… Πέρα από το φως νέον που κάνει τη νύχτα μέρα. Κυριολεκτικά.

Το MΟΜΑ (Museum Of Modern Art – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), στην 53η Οδό με 11η, είναι καλή επιλογή για κάποια Τετάρτη ή Πέμπτη, αφού τότε μένει ανοιχτό μέχρι τις 8, επομένως θα προλάβεις να τα δεις όλα. Γιατί αξίζει να τα δεις όλα (135.000 εκθέματα, εκ των οποίων Πικάσο, Τζιακομέτι, Μαξ Ερνστ, Ματίς και Γουόρχολ).

Στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Metropolitan Museum of Art – 5η Λεωφόρος με 82η Οδό) στεγάζονται 3 εκατομμύρια εκθέματα από την παλαιολιθική μέχρι τη νεότερη εποχή, που οι αρχαιολόγοι λένε ότι μια ζωή δεν σου φτάνει για να τα απολαύσεις όλα.

Η 5th Αvenue θα σου θυμίσει το Breakfast at Tiffany’s, θα σε δελεάσει να πάρεις κάνα αναμνηστικό τσαντάκι DKNY (αν περισσεύουν 500 ευρώ).

Ανεβαίνοντας προς Harlem (παρυφές του Bronx), θα διασχίσεις οπωσδήποτε το Central Park, ένα τεράστιο πάρκο στο μέσον του πολύβουου αστικού τοπίου, εξ ολοκλήρου τεχνητό, που κατασκευάστηκε κάπου στα μισά του 19ου αιώνα. Aυτή την εποχή ο κόσμος αράζει λες και είναι στην εξοχή, ενώ λιμνούλες και ψηλά δέντρα κάνουν την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στον κόσμο να είναι ικανή να παίρνει και βαθιές ανάσες.

Μια τελευταία απαραίτητη πινελιά είναι η γέφυρα του Brooklyn (η πρώτη κρεμαστή ατσάλινη γέφυρα στον κόσμο), από όπου θα απολαύσεις το λεγόμενο skyline, τη χαρακτηριστικότερη θέα του Μανχάταν από μακριά.

Μια που έφτασες μέχρι εκεί, κάνε και μια βόλτα στη συνοικία του Brooklyn, την πιο όμορφη περιοχή της Νέας Υόρκης, όπως λένε οι νεότεροι Νεοϋορκέζοι. Η γειτονιά Williamsburg είναι η χαρά του ολίγον ιντελεκτουέλ που θέλει να ακούσει καλή «ανεξάρτητη» μουσική, να δει hip κόσμο και να πιει και μερικά φθηνότερα ποτά εκτός Μανχάταν.

Τέλος, η Chinatown, η Μικρή Ιταλία ή Little Italy, το Soho (δηλαδή το South of Houston) και η Tribeca (δηλαδή το Triangle Below Canal) είναι φημισμένα για το εθνικό χρώμα τους – απαραίτητες βόλτες αν υπάρχει λίγος χρόνος παραπάνω.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Στη Νέα Υόρκη πετούν πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπωςη Olympic Air, η Delta και η Continental Airlines απ’ευθείας από Αθήνα ή άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες μέσω των αντίστοιχων πρωτευουσών. Αν κλείσετε 3 – 4 μήνες πριν, μπορεί να πετύχετε πολύ καλές προσφορές.

ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ

Οι καλύτερες εποχές για τη Νέα Υόρκη είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Το χειμώνα το κρύο μπορεί να φτάσει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και το καλοκαίρι ο καύσωνας μέσα στην πόλη μπορεί να γίνει αφόρητος.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Pod Hotel
(www.thepodhotel.com)
Για μικρούς προϋπολογισμούς… Ευχάριστη ποπ διακόσμηση. Μερικά δωμάτια μοιράζονται κοινό μπάνιο. 230 East 51st Street. € €

The Gershwin Hotel
(7 East 27th Street New York, NY 10016 T/+1 212-545-800, www.gershwinhotel.com)
Arty ατμόσφαιρα με σχέδια του Andy Warhol που υπήρξε θαμώνας… Διαθέτει από δωμάτια των 10 κλινών μέχρι και πολυτελείς σουίτες. € €
Hudson Hotel
(356 West 58th Street New York, NY 10019 T/+1 212 247 0769, http://www.hudsonhotel.com/)
Το κτίριο έχει σχήμα κύβου! Τα δωμάτια και το λόμπι ξεχειλίζουν από στυλ. € € €

– έως 60 €
€ € – έως 110 €
€ € € – έως 200 €
€ € € € – από 200 € και άνω

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Clinton Street Baking
(4 Clinton Street -btw. East Houston & Stanton- New York, NY 10002 T/+1 646 602 6263www.clintonstreetbaking.com)

Το καλύτερο brunch in town. Θα σας βγει από 7 δολ. το άτομο και πάνω…
Blue Ribbon
(119 Sullivan St., New York, NY 10012 nr. Prince St., T/212 343 0404, http://blueribbonrestaurants.com/)

Το καλύτερο sushi in town. Θα σας κοστίσει γύρω στα 15 δολ. το άτομο…
Decibel
(240 E 9h Street, East Village, T/+1 212 979 2733, http://www.sakebardecibel.com/)

20 – 25 δολ. το άτομο.
Tsampa
(212 E. 9th Str. East Village T/+1 212 614 3226)

20 – 25 δολ. το άτομο.
Garage Restaurant and Caf?
(99 7th Ave S, New York, NY 10014. T/+1 212 645 0600)

Στεγασμένο σε παλιό γκαράζ. Αυθεντικό αμερικανικό φαγητό, αν δεν σε ενδιαφέρουν τα παραπάνω έθνικ, με τζαζ στο backgound.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ

Τα καταστήματα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ, καθημερινά. Βάλε άνετα παπούτσια και περπάτησε: στην 5η Λεωφόρο, από τη Central Park Str. και τη Madison (από την 50ή ώς την 57η Οδό) όπου θα βρεις τις «μάρκες» (από Donna Karan, Gucci, Givenchy μέχρι Marc Jacobs και Jimmy Choo παπούτσια). Και αν είσαι «γκατζετάκιας», μην ξεχνάς ότι ο ναός της τεχνολογίας Apple store βρίσκεται στην 5th Avenue νούμερο 767 και είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοιχτός… Πήγαινε για βιβλία ή αντίκες στην Bleecker street στο Greenwich. Επίσης, στις West Broadway και Prince street στο Soho, στη Mott Street από τη Nolita ώς την Chinatown (από όπου μπορείς να προμηθευτείς και πλειάδα T.shirts I Love NY σε καλές τιμές).

Πηγή : http://trans.kathimerini.gr

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/stratilio/archives/2556

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση