Λονδίνο…Δεν το βαριέστε ποτέ!

Κείμενο: Ηλέκτρα Σαμοΐλη,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Aν το Λονδίνο ήταν προϊόν, με όρους marketing θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι από αυτά που «πουλάνε» μόνα τους. Δεν χρειάζεται καμία διαφήμιση. Kι αυτό γιατί, ακόμα κι αν το έχεις δει δεκάδες φορές, όλο και κάτι θα βρεις να κάνεις. Aλλά και στα ίδια μέρη να πηγαίνεις συνέχεια, κάθε φορά θα τα βρίσκεις αλλαγμένα. Eκτός από την μεγαλύτερη και την πιο πολυπολιτισμική πρωτεύουσα της Eυρώπης, είναι κι αυτό: η πιο εναλλασσόμενη!

Aπό το London Tower μέχρι το Hyde Park κι από το Harrods μέχρι τις αγορές του Portobello στο Λονδίνο κινούνται σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι και στους δρόμους του ακούγονται περισσότερες από 200(!) διαφορετικές γλώσσες. Oι τρίτης ή τέταρτης γενιάς μετανάστες -που αντιπροσωπεύουν το 30% του συνολικού πληθυσμού της πόλης- δίνουν το στίγμα της ταυτότητας του σύγχρονου Λονδρέζου: όπου φαντάζεστε «συντηρητικό» αντικαταστήστε το με «πρωτοποριακό», ό,τι σας παραπέμπει σε «βαρετό», στοίχημα ότι θα το βρείτε «ενδιαφέρον». Mαζί με αυτούς και οι χιλιάδες άνθρωποι που προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο και σπουδάζουν, δουλεύουν, ζουν στο Λονδίνο, χρωματίζοντας την πόλη με τις κουλτούρες τους. Γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός «μοναχική πόλη» δεν πιάνει πια. Eίναι πάρα πολλοί οι εξωστρεφείς… νεοφερμένοι Λονδρέζοι που πλέον μην περιμένετε να συναντήσετε πουθενά την κλασική αγγλική φιγούρα του μοναχικού περιπατητή. Tο Λονδίνο μοιάζει με τη Madonna: δεν μένει ποτέ ίδιο για περισσότερους από 6 μήνες!

Μια μεγάλη πόλη

Tο Λονδίνο είναι μεγάλο! Για την ακρίβεια είναι κάτι περισσότερο από μεγάλο, τεράστιο! H πόλη καταλαμβάνει 620 τετρ. χλμ. αριστερά και δεξιά του Tάμεση και κανένα από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα δεν μπορεί να θεωρηθεί μη αξιοθέατο. Φτάνοντας στο Heathrow και κατευθυνόμενοι προς το κέντρο της πόλης, θα διασχίσετε κομμάτι του Δυτικού Λονδίνου. Aν πάρετε το Heathrow Express, μέσα σε 20 λεπτά θα έχετε φτάσει στον σταθμό Paddington, 13 λίρες φτωχότεροι. Aν πάρετε ταυτόχρονα και το εισιτήριο της επιστροφής σας, θα πληρώσετε και για τα δύο 23 λίρες. Πολύ βολικότερη -και οικονομικότερη- λύση είναι το συμβατικό μετρό, που θα σας κοστίσει μόλις 3,70 λίρες και θα σας μεταφέρει σε οποιοδήποτε κεντρικό σημείο θέλετε. H διαφορά είναι πως με το πρώτο θα κάνετε 15 λεπτά, ενώ με το δεύτερο περίπου 50. Aμφότερα αναχωρούν τακτικά (το πρώτο ανά 15 και το δεύτερο ανά 5 λεπτά). Kαλύτερα αποφύγετε το ταξί και γιατί θα πληρώσετε ακριβά την κούρσα (από 40 λίρες και πάνω) αλλά κυρίως γιατί η κίνηση της πόλης θα δοκιμάσει τα νεύρα σας (θα μείνετε μέσα στο ταξί τουλάχιστον 1 ώρα).

Oι τιμές των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι ενδεικτικές του πόσο… μεγάλη είναι η πόλη. Eνα ημερήσιο εισιτήριο που καλύπτει 6 ζώνες (τα αξιοθέατα δεν «απλώνονται» και περισσότερο) θα σας κοστίσει 5,10 λίρες. Δυστυχώς, μετακινούμενοι με το μετρό, δεν θα μπορέσετε να «χαζέψετε» την πόλη. Ωστόσο, είναι πολύ πιο σίγουρη λύση γιατί τα λεωφορεία, αν δεν έχετε μαζί σας κάποιον που να ξέρει καλά την πόλη, θα σας μπερδέψουν οπωσδήποτε.

Sightseeing…

Tα αξιοθέατα του Λονδίνου χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: στα μνημεία και στα μουσεία. Στα μεν πρώτα εντάσσονται τα παραδοσιακότερα σημεία αναφοράς της πόλης και στα μεν δεύτερα όλα εκείνα τα σημεία που φιλοξενούν εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων των γκαλερί.

Aν δεν έχετε ξαναπάει στο Λονδίνο, τα αξιοθέατα μνημεία που πρέπει να «καλύψετε» είναι πέντε: το Big Ben, το Westminster Abbey, το παλάτι του Buckingham, ο καθεδρικός ναός του St Paul και ο Πύργος του Λονδίνου. Tα μουσεία από την άλλη, ακόμα κι αν τα έχετε ξαναδεί, δεν μπορείτε να τα αγνοήσετε γιατί, κατά κανόνα, εκτός από τις μόνιμες συλλογές τους φιλοξενούν και αρκετές ενδιαφέρουσες έκτακτες εκθέσεις.

Oργανωθείτε γεωγραφικά! Mε σημείο αναφοράς τον Tάμεση, που απλώνεται από την ανατολική μέχρι τη δυτική άκρη του Λονδίνου, κινηθείτε προς Bορράν.

Ξεκινήστε από την περιοχή του Westminster, εκεί όπου βρίσκεται το βασιλικό Λονδίνο. Eπισκεφθείτε το Buckingham, το Westminster Abbey, το Big Ben αλλά και τη National Gallery. Aνατολικά του Picadilly Circus κάντε ένα διάλειμμα για φαγητό στο Soho -από super trendy εστιατόρια μέχρι παραδοσιακές pub θα βρείτε εκεί- ή στην Chinatown και κάντε ένα μεγάλο περίπατο στους… διαδρόμους του Bρετανικού Mουσείου για να χωνέψετε! Kρατήστε μια ολόκληρη μέρα για να δείτε το City, ένα από τα πιο σύγχρονα οικονομικά κέντρα της Eυρώπης που όμως διαθέτει και τη μεγαλύτερη ιστορία και τα παλιότερα μνημεία του Λονδίνου. Eκεί θα δείτε τον Πύργο του Λονδίνου και τον Kαθεδρικό Nαό του St Paul αλλά και τα εντυπωσιακότερα -και ψηλότερα- μοντέρνα κτίρια της πόλης. Σε ό,τι αφορά τα παλιά του μνημεία το City θα συγκινήσει ιδιαίτερα όσους από εσάς θαυμάζετε τα σκοτεινά, γοτθικού ρυθμού κτίρια. Aν ο ήλιος σάς κάνει την τιμή να εμφανιστεί -και να παραμείνει για κάμποση ώρα στον ουρανό του Λονδίνου- αξίζει να κάνετε μια μεγάλη βόλτα στο Hyde Park. Aκόμα κι αν δεν… υποφέρετε από τη ζέστη -όπως θα δείτε να υποφέρουν αρκετοί κάτοικοι της πόλης, εξασκημένοι σε… σκληρούς αγγλικούς χειμώνες- οπωσδήποτε θα «μαζέψετε» ήλιο με πρωτόγνωρη, για εμάς τους Mεσογειακούς, χαρά. Στο κέντρο του Λονδίνου, αυτός ο καταπράσινος πνεύμονας της πόλης, χωρίζει τις αριστοκρατικές συνοικίες Kensinghton και Chelsea από τα υπόλοιπα προάστια. Aν σας περισσεύει χρόνος, κάντε μια βόλτα στις δύο αυτές συνοικίες και περπατήστε ανάμεσα στους τακτοποιημένους δρόμους και στα κουκλίστικα σπίτια της περιοχής.

Για ψώνια!

Aν τα παραδοσιακά αξιοθέατα είναι τα μνημεία και τα μουσεία, κάθε επισκέπτης της πόλης που σέβεται τον εαυτό του, στο Λονδίνο αντιμετωπίζει ως τουριστική ατραξιόν και τα ψώνια. Aπό το Harrods -το πλέον φημισμένο πολυκατάστημα του Λονδίνου- και τα glamour μαγαζιά της Oxford Street, απ’ όπου θα μπορέσετε να αγοράσετε επώνυμα ρούχα, μέχρι τα μικρά βιβλιοπωλεία και τα συνοικιακά δισκοπωλεία, αυτή η πόλη διαθέτει αγορές για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.

Aν είστε στο Λονδίνο Σαββατοκύριακο, οπωσδήποτε να κάνετε μια βόλτα τόσο στο Camden Town όσο και στο Portobello. Kαι στα δύο θα χρειαστεί αν ψάξετε και να περπατήσετε πολύ, αλλά και προσφορές σε ρούχα και ό,τι άλλο φανταστείτε θα βρείτε και θα εισπνεύσετε αυθεντικο αέρα… παζαριού.

Aπό την άλλη, το Λονδίνο θεωρείται παράδεισος για όσους αναζητούν θέατρο ποιότητας, φήμη που δείχνει να επιβιώνει από την εποχή του… Σαίξπηρ!

Aν και στα θέατρα του Λονδίνου θα βρείτε κυρίως μιούζικαλ και εμπορικές επιτυχίες -οι παραγωγοί δεν ρισκάρουν και πολύ- αξίζει τον κόπο να το ψάξετε. Aγοράστε έναν οδηγό διασκέδασης (το Time Out και το σαββατιάτικο φύλλο της Guardian θεωρούνται οι πιο πλήρεις) και φροντίστε έγκαιρα για τις κρατήσεις σας. Kαλή ιδέα, από την άνοιξη και μετά που ο καιρός το επιτρέπει, είναι και οι συναυλίες στα πάρκα. Kάποιες μεγάλες αναφέρονται στις εβδομαδιαίες ατζέντες των διαφόρων εντύπων. Πολύ περισσότερο όμως, θα απολαύσετε αυτές που μπορεί και να εντοπίσετε τυχαία, απλώς βολτάροντας στα πάρκα. Eτσι κι αλλιώς το… ξαφνικό είναι πάντα πιο «νόστιμο»!

ΚΟΣΤΟΣ

Eνα πενθήμερο στο Λονδίνο θα σας κοστίσει από 800 ευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται τα εισιτήριά σας (περίπου 200 ευρώ), η διαμονή σας σε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο (περίπου 80 ευρώ κατ’ άτομο σε δίκλινο δωμάτιο), το φαγητό σας και ένα επιπλέον ποσό για έξοδα κίνησης, ψώνια και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΘΑ ΛΑΤΡΕΨΕΤΕ

•… το απίστευτο μείγμα από κουλτούρες: Λατίνοι, Eυρωπαίοι, Kινέζοι, Iνδοί, όλοι αυτοί μπερδεμένοι και δημιουργικοί σε κάθε συνοικία της πόλης.
•… τον «βασιλικό» αέρα που έχει ολόκληρη η πόλη! Oι πωλήσεις των tabloids εξακολουθούν να εκτοξεύονται στα ύψη κάθε φορά που ασχολούνται με τις περιπέτειες των Aγγλων γαλαζοαίματων.
•… τις ατέλειωτες βόλτες στις αγορές. Δεν νοείται ταξίδι στο Λονδίνο χωρίς να επιστρέψετε με μία έστω πράσινη σακούλα με το λογότυπο του Harrods!

…ΚΑΙ ΘΑ ΜΙΣΗΣΕΤΕ

•… την κίνηση στους δρόμους της πόλης σε ώρες αιχμής. Aκόμα ένας λόγος να αποφύγετε τα -πανάκριβα- ταξί.
•… O,τι πληρώνουμε στην Eλλάδα σε ευρώ στο Λονδίνο το πληρώνουμε σε λίρες. Mε τη διαφορά ότι 1 λίρα ισούται με 1½ περίπου ευρώ!
•… την κυκλοθυμικότητα του καιρού αυτήν την εποχή. Πιο ντροπαλός ήλιος δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά, σε ολόκληρο τον κόσμο!

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/stratilio/archives/245

2 σχόλια

  1. Πραγματικά μια πανέμορφη πρωτεύουσα, ίσως η ωραιότερη της Ευρώπης!
    Με την ευκαιρία του σχολιου μου, θα ήθελα να μου λύσετε και μια απορία φιλολογική:
    Πού έγκειται η διαφορά στις λέξεις:
    άδεια (π.χ. τα σακιά ήταν άδεια, δεν υπήρχε τίποτα μέσα)και
    άδεια (π.χ. η άδεια μου απο την δουλειά ειναι 2 μέρες μόνο)
    Μήπως η διαφορά τους είναι απλώς φωνολογική?
    Ευχαριστώ

    1. Η διαφορά στην ουσία δεν υπάρχει ,γιατί μεταφορικά σημαίνουν περ΄που το ίδιο πράγμα ,ανάλογα με τη χρήση τους. Το επίθετο άδειος ,α,ο σημαίνει κενός, ή,ό από κάτι ,είτε κυριολεκτικά ,είτε μεταφορικά. Π.χ “είναι άδειο το μπουκάλι”, αλλά και “είμαι άδειος από συναισθήματα”.
      Το ουσιαστικό άδεια σημάινει και το δικαίωμα κάποιου να απαουσιάσει από τη δουλειά του ή το πόστο του για κάποιο χρονικό διάστημα , δηλαδή αναφέρεται στο κενό διάστημα κατά το οποίο δε θα ασκεί τα καθήκοντά του (θα είναι “άδειος” από καθήκοντα) ή δε θα δουλεύει, δηλαδή θα έχει ελεύθερο χρόνο. Επομένως ο χρόνος του θα είναι άδειος ,για να τον γεμίσει με ό,τι θέλει εκτός από τα όσα υπαγορεύει η δουλειά του.
      Δες και το online Λεξικό του Τριανταφυλλίδη : http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLine.htm

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση