Η τηλεόραση παχαίνει, ο υπολογιστής όχι

Ερευνα των ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι η έξαρση της παχυσαρκίας δεν συνδέεται με τη χρήση των ψηφιακών μέσων και του διαδικτύου

Η χρήση του διαδικτύου είναι πλέον εκτεταμένη ακόμη και σε οργανωμένους χώρους άσκησης.

Η χρήση του διαδικτύου είναι πλέον εκτεταμένη ακόμη και σε οργανωμένους χώρους άσκησης.

Δεν είναι όλες οι οθόνες ίδιες, ακόμη και σε επίπεδο… διατροφικών συνηθειών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, σχετικά με την παχυσαρκία.

Στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν η φυσική κατάσταση, οι διατροφικές συνήθειες και οι καθημερινές κινητικές δραστηριότητες παχύσαρκων- και μη- μαθητών των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, διαφόρων σχολικών μονάδων της χώρας.

Οπως προέκυψε, σχεδόν το 1/3 των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν (28,3%) χαρακτηρίστηκαν από σωματικό υπέρβαρο και παχυσαρκία. Οι κύριες αιτίες που εντοπίζει η έρευνα είναι:

  • σχετικά χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας
  • καθιστικές καθημερινές συνήθειες
  • ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές

Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι τα παιδιά που κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και παχύσαρκων υστερούν σε σύγκριση με αυτά με φυσιολογικό σωματικό βάρος σε μία σειρά επιδόσεων, όπως:

  • ταχύτητα
  • μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου (καρδιοαναπνευστική ικανότητα)
  • ρίψη μπάλας πάνω από το κεφάλι
  • άλμα σε μήκος άνευ φοράς

Αντίθετα, όπως προκύπτει δεν υπάρχει διαφορά στη δύναμη των κοιλιακών μυών και την ευλυγισία/ευκινησία.

Το πλέον αξιοσημείωτο εύρημα ωστόσο είναι ίσως το γεγονός ότι η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν φαίνεται να συνδέεται με την παχυσαρκία, αντίθετα με την παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Η απαιτούμενη ενάργεια είτε στα παιχνίδια είτε στις εργασίες και την διαδικτυακή επικοινωνία είναι ένας από τους λόγους που διαφοροποιούν… πληκτρολόγιο και καναπέ, όπως και η μειωμένη δυνατότητα κατανάλωσης τροφών κατά την πληκτρολόγηση.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63255295

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/stratilio/archives/1276

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση