spetsiotou blog Δάσκαλε … τον ήρωά μου!

Γραμματική

Αποσπάσματα από ενότητες της Γραμματικής. η ορθή γραφή και οι κανόνες της ενδιέφεραν τις παλιότερες γενιές περισσότερο από τις σύγχρονες. Κυκλοφορούσαν μάλιστα σε μικρές εκδόσεις “τσέπης” ορθογραφικοί κανόνες, γνωμικά και παροιμίες, συλλογή από γρίφους που ονομάζονταν “τροχείον του μυαλού” Χαρακτηριστικά η προτροπή προς τους γονείς ήταν: “Γονείς και Κηδεμόνες, Το περιεχόμενον του πονήματος αυτού αξίζει να γίνει κτήμα των παιδιών σας”.

Κάποια αποσπάσματα θα βρίσκετε εδώ. Η σελίδα θα ανανεώνεται τακτικά:

“Τα θηλυκά που τελειώνουν εις -εια και τονίζονται εις την προπαραλήγουσαν γράφονται με ει. π.χ.: η επιμέλεια, η ειλικρίνεια, η επιείκεια, η επήρεια, η ευσέβεια, η συμπάθεια, η ασφάλεια, η πολυτέλεια, η ιδιοτέλεια, η οικογένεια, η βοήθεια, η ενέργεια, η καλλιέργεια, η συνήθεια, η αυθάδεια, η ευγένεια, η ψυχοπάθεια, η ωφέλεια κ.ά.

Ομοίως τα ονόματα πόλεων, όπως: η Λεβάδεια, η Ψυττάλεια, η Φιλαδέλφεια, η Αλεξάνδρεια κ.ά, αλλά όχι η Εύβοια και η Βέροια.

Ομοίως τα ονόματα γυναικών, όπως: η Ιφιγένεια, η Χαρίκλεια, η Θάλεια, η Γαλάτεια, η Ιπποδάμεια, κ.ά., αλλά όχι η Πολύμνια.

Εξαιρούνται τα παρασύνθετα με τα ουσιαστικά νους, ρους, πνους, πλους (τα προερχόμενα εκ των ρημάτων: νοέω-ώ, ρέω, πνέω, πλέω): η ομόνοια, η διχόνοια, η διάνοια, η πρόνοια, η έννοια, η οξύνοια, κ.ά, η παλίρροια, η διάρροια, η δακρυόρροια, η πυόρροια, η απόρροια, η εύροια, κ.ά, η δύσπνοια, η σύμπνοια, η απόπνοια, η άπνοια, κ. ά., η εύπλοια, η άπλοια, η δύσπλοια, κ.ά.