
Υπάρχουν εθελοντές στα παραμύθια;
Είμαστε εδώ για να το διερευνήσουμε και να βρούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, γιατί…
Τα παραμύθια μπαίνουν στη ζωή μας από πολύ μικρή ηλικία. Τα παιδάκια πολύ πριν μιλήσουν, έρχονται σε επαφή με τα παραμύθια!!! Ως παιδάκια όλοι μας ξεφυλλίζαμε τα παραμύθια, βλέποντας τις εντυπωσιακές εικόνες με τις περιπέτειες των ηρώων και τους θαυμάζαμε, τους αγαπούσαμε, τους είχαμε «φίλους»… Γιατί άραγε ασκούν πάνω μας τόση γοητεία τα παραμύθια και οι ήρωές τους; Και είναι μόνο για μικρά παιδιά;
Συνηθίζουν κάποιοι να χρησιμοποιούν τη φράση “Τι είναι αυτά που λες; Παραμύθια!!!”,όταν θέλουν να πουν ότι κάτι δεν είναι αλήθεια, ότι δεν μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα, ότι είναι ψέματα…
Κι όμως, αν το σκεφτούμε λιγάκι, θα δούμε ότι τα παραμύθια αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο… για να μάθει το μικρό παιδάκι τη ζωή, από πολύ νωρίς… Μέσα στα παραμύθια θα δεις και θα συναντήσεις τις μεγαλύτερες «Αλήθειες της αληθινής ζωής… σκεπασμένες με το πέπλο της παραμυθένιας ιστορίας!!!» Εκεί οι ήρωες πονούν… ταπεινώνονται… υποφέρουν… αγαπούν… ζηλεύουν…μισούν… προσπαθούν… αγωνίζονται… τα καταφέρνουν… ζουν την αποτυχία… αλλάζουν… προσαρμόζονται… χαίρονται… λυπούνται… βρίσκουν φίλους… ή εχθρούς… Ζουν και πεθαίνουν… Κάνουν δηλαδή όλα όσα έχει η «αληθινή ζωή»! Ίσως εκεί, στα παραμύθια δηλαδή, με δόση υπερβολής, αλλά πάλι αλήθειες κρύβουν!!!
Μπορεί στα παραμύθια να πρωταγωνιστούν ήρωες “μικροί”, όμως μπορούν να γίνουν αυτοί οι μικροί ήρωες ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ…για μικρούς μα και ΜΕΓΑΛΟΥΣ!
Αυτό ακριβώς λέμε να προσπαθήσουμε κι εμείς εδώ με το παρακάτω υλικό, που το δημιουργήσαμε έχοντας άπειρη αγάπη για τα παραμύθια και για όλους τους μικρούς και τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ που αγαπούν τα παραμύθια και γενικά τις ιστορίες των βιβλίων…
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα…Να συνδέσουμε τους ήρωες των παραμυθιών με το θέμα του εθελοντισμού στη ζωή μας, για να κάνουμε με τα παιδιά κάτι διαφορετικό πάνω σε ένα θέμα πολυσυζητημένο και πολυδουλεμένο στις σχολικές μας αίθουσες…
Με στόχο να προωθήσουμε έτσι τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης στα παιδιά. Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν οι δημοφιλείς χαρακτήρες των παραμυθιών για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να τους εμπνεύσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ηρώων τους.
Τα παραμύθια συχνά χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση λόγω της αφηγηματικής τους δύναμης και της ικανότητάς τους να διδάσκουν ηθικές αξίες και κοινωνικές δεξιότητες. Εδώ οι ήρωες των παραμυθιών ενσωματώνουν δραστηριότητες εθελοντισμού, κάνοντας τη διδασκαλία αυτών των αξιών πιο προσβάσιμη και ενδιαφέρουσα για τα παιδιά.
Κάθε ήρωας επιλέγεται για να αντιπροσωπεύει μια συγκεκριμένη μορφή εθελοντισμού. Εκείνος ή εκείνη ακολουθεί την καρδιά του/της και προσφέρει, βοηθάει, δίνει…ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ!!!
- Η Χιονάτη συγκεντρώνει τρόφιμα για φτωχούς.
- Ο Πινόκιο προωθεί την ειλικρίνεια διδάσκοντας τα παιδιά πως “η αλήθεια δεν πονάει!”
- Ο Μικρός Πρίγκιπας φέρνει ελπίδα στα άρρωστα παιδιά.
- Η Ντόρα η Εξερευνήτρια συγκεντρώνει ρούχα για ορφανά παιδάκια.
- Η Σταχτοπούτα βοηθά φροντίζοντας και καθαρίζοντας σπίτια ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.
- Ο Χάρι Πότερ διοργανώνει αιμοδοσίες.
- Ο Πίτερ Παν δίνει χαρά στους μετανάστες και στα παιδάκια τους με τη μαγική του σκόνη και παίζοντας με τις σκιές.
- Ο Τομ και ο Τζέρυ καθαρίζουν τις παραλίες.
- Ο Μπομ ο Σφουγγαράκης σώζει από τα δίχτυα μια θαλάσσια χελώνα.
- Η Ωραία Κοιμωμένη…ξυπνά για χάρη των παιδιών και φροντίζει και βοηθά ορφανά παιδάκια.
- Η Μίνι και ο Μίκυ δίνουν χαρά στους ηλικιωμένους με τραγούδια και ιστορίες.
- Ο Σκούμπι Ντου και η παρέα του προσφέρουν δώρα σε άρρωστα παιδάκια στο νοσοκομείο.
Αυτές οι εικόνες βοηθούν τα παιδιά να συνδέσουν την ιδέα του εθελοντισμού με συγκεκριμένες πράξεις και να δουν τους ήρωές τους ως πρότυπα.
Οι ήρωες αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις που αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή και μέσα από αυτές τις ιστορίες, οι ήρωες παρουσιάζουν τις αξίες της ανθεκτικότητας, της ενσυναίσθησης και της κοινότητας.
Ελάτε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, γιατί Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!!!! Μπορεί να γίνει πραγματικότητα και τρόπος ζωής, ακόμα κι αν φαντάζει δύσκολος αυτός ο δρόμος!!!
Όταν ο εθελοντισμός…μεταμορφώνει…!!!
Δεν χρειάζεται γι΄αυτό κανένα μαγικό ραβδί ούτε η μαγική σκόνη του Πίτερ Παν… Αρκούν οι όμορφες σκέψεις και δράσεις μας για όσους μας έχουν ανάγκη…μια όμορφη σκέψη και μια καλή κουβέντα…Και μην ξεχνάμε: “Ένας καλός λόγος…αρκεί!!!!”
Ο ίδιος ο Πινόκιο, που χαρακτηρίζεται από μια ροπή… προς τα ψεματάκια, στο γνωστό μας παραμύθι…εδώ αλλάζει!!! Και τι κάνει; Γίνεται κι αυτός «δάσκαλος» και όπως διαβάζουμε στους στίχους που τον αφορούν:
Ο Πινόκιο στα πάρκα, με χαρά κι αγάπη πάει
και διδάσκει τα παιδιά πως η αλήθεια δεν πονάει.
Με γέλια και παιχνίδια τις καρδιές ξαναζεσταίνει
και σε κάθε γειτονιά, παίζουν όλοι ενωμένοι.

Ο εθελοντισμός μπορεί να μας αλλάξει προς το καλύτερο! Να διαφοροποιηθεί η συμπεριφορά και στοιχεία του χαρακτήρα μας … Δεν κάνουμε καλό μόνο στους άλλους, δρώντας εθελοντικά! Κάνουμε καλό και σε εμάς τους ίδιους!❤️Ο καθένας μας κάνοντας όμορφες πράξεις εθελοντισμού, μπορεί να μεταμορφωθεί !!!🖌️
Είναι τυχερός στη ζωή του εκείνος ο άνθρωπος που θα συναντήσει τον κατάλληλο συνοδοιπόρο(φίλο, συνάδερφο-συνεργάτη, σύντροφο ζωής…)την κατάλληλη στιγμή και θα μπορέσει να μάθει από εκείνον απλά να δίνει…απλά να προσφέρει…απλά να μοιράζεται…απλά να υπολογίζει όλα όσα ζουν και υπάρχουν δίπλα ή λίγο πιο μακριά… Ποτέ δεν είναι τόσο μακριά, όταν μπορεί κανείς να τα εκτιμά και να τα σέβεται…
Το ποίημα και στη συνέχεια τραγούδι καλεί τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά, να γίνουν οι “νέοι ήρωες” που θα συνεχίσουν τις πράξεις εθελοντισμού, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα συμμετοχής και δέσμευσης.
Δείτε τα όλα αυτά στο παρακάτω βίντεο που ετοιμάσαμε με πολλή αγάπη για όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς, συναδέλφους μας, που θα θελήσουν να το χρησιμοποιήσουν στις τάξεις τους.
Παρακολουθήστε τους ήρωές μας σε δράσεις εθελοντισμού- προσφοράς και ανθρωπιάς… που είναι «σαν παραμύθι»… Πατήστε πάνω στην εικόνα:
https://www.youtube.com/watch?v=UXXcK2xy3fY
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ:
**ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ & ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ
Μπορείτε να το ανοίξετε κι από τον σύνδεσμο: https://wordwall.net/el/resource/75967202
ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ:
Μπορείτε την παρακάτω συλλογή δραστηριοτήτων να την αφήσετε για το τέλος, ως άσκηση εμπέδωσης. Αποτελείται από 4 δραστηριότητες:
- Παρακολούθηση του βίντεο με τους ήρωες.
- Κρυπτόλεξο με θέμα τον εθελοντισμό.
- Σταυρόλεξο με τους ήρωες και τις δράσεις τους.
- Άσκηση αντιστοίχισης του κάθε ήρωα με την εθελοντική δράση που παρουσιάστηκε στο ποίημα-τραγούδι.
Δείτε εδώ τα λόγια του ποιήματος που στη συνέχεια μετατράπηκε σε τραγούδι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και ακούγεται στο παραπάνω βίντεο:
Μπορείτε επίσης να το δείτε κι εδώ: https://drive.google.com/file/d/1dufAV6SO5jPWkvLkV6rkejaZYbYd06-z/view?usp=sharing
ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΛΙΚΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ:
1.ΚΟΥΙΖ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ
Αρχικά μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να πουν ποιος είναι ο αγαπημένος τους ήρωας από παραμύθι, άλλο βιβλίο ή ιστορία και να εξηγήσουν τι είναι αυτό που τα κάνει να τον ξεχωρίζουν από τους άλλους. Π.χ. κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα ή της συμπεριφοράς του, κάτι που έκανε ή οτιδήποτε άλλο εκείνα θέλουν…
Αφού παρακολουθήσουν το παραπάνω βίντεο με το τραγούδι και διαβάσουμε (αν θέλουμε) και το ποίημα, συζητούμε μαζί τους για τους συγκεκριμένους ήρωες.
-
- Πώς σας έκανε το ποίημα να νιώσετε;
- Τι είδους πράξεις τους παρουσιάζουν ως ήρωες;
- Έχετε παρόμοιες εμπειρίες ή γνωρίζετε τέτοιες ιστορίες από τη ζωή σας;
- Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με την επιλογή των συγκεκριμένων χαρακτήρων για τις εθελοντικές τους δράσεις; Θα επιλέγατε άλλους χαρακτήρες ή άλλες πράξεις και γιατί;
- Παρουσιάζει κάποιους ήρωες με διαφορετικό τρόπο από ό,τι είναι συνήθως;
- Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλει να περάσει το ποίημα;
Μπορούμε να συνεχίσουμε κάνοντας ένα κουίζ με ερωτήσεις από το ποίημα-τραγούδι. Είναι πιο πάνω σε διαδραστική μορφή και εδώ σε έντυπο, για να δοθεί και να συμπληρωθεί από το κάθε παιδί ξεχωριστά:
2)ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΠΟΙΗΜΑ-ΤΡΑΓΟΥΔΙ;
Μπορεί να δοθεί συνέχεια γράφοντας για τον κάθε ήρωα σε 1-2 προτάσεις τι ακριβώς κάνει… και να ακολουθήσει συζήτηση στην τάξη:
- Πώς το ποίημα αντανακλά ή κριτικάρει τις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες;
- Υπάρχουν συγκεκριμένα κοινωνικά θέματα που αναδεικνύονται μέσω των εθελοντικών πράξεων των ηρώων;
- Σχολιάστε τον κάθε ήρωα και την πράξη του στο πλαίσιο του εθελοντισμού.
- Πώς σας φαίνεται που βλέπετε τους ήρωες σε ρόλους εθελοντών να συμμετέχουν στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων και να δρουν βοηθώντας τους;
- Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει σε όλο αυτό; Τι;
3) Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΗΡΩΑΣ-ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ
Ακολουθεί η παρακάτω ομαδική δραστηριότητα:
- Με την ομάδα σας σκεφτείτε έναν ήρωα δικό σας, που δεν υπάρχει σε κάποια ιστορία.
- Αποφασίστε τι εθελοντική δράση θα κάνει.
- Ονομάστε τον…
- Περιγράψτε τον(εξωτερικά & χαρακτήρας)…
- Πείτε πού μένει…
- Ποιον ή ποιους θα βοηθά;
- Τι είδους βοήθεια θα προσφέρει και πώς;
- Σημειώστε τα χαρακτηριστικά της δράσης του/τους που δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό «εθελοντισμός».
- Περιγράψτε με λίγα λόγια τον ήρωα ή την ηρωίδα σας καθώς και την εθελοντική δράση του/της.
- Τέλος κάθε μέλος της ομάδας σας ας ζωγραφίσει μια εικόνα της δράσης του ήρωα ή της ηρωίδας σας.
Με την ολοκλήρωση της ομαδικής δραστηριότητας θα παρουσιάσει η κάθε ομάδα και θα συστήσει τον ήρωά της στην ολομέλεια της τάξης. Φυσικά θα συζητηθεί το είδος της εθελοντικής δράσης που η κάθε ομάδα θα έχει δώσει στον ήρωά της, η χρησιμότητα… …
4) ΟΤΑΝ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ … ΜΑΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ!!
- Υπάρχουν στοιχεία του ποιήματος που υποδηλώνουν ότι η εθελοντική δράση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στους παραλήπτες, αλλά και στους ίδιους τους εθελοντές;
- Ασχολούμαστε με τα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές και σχολιάζουμε για τα οφέλη του εθελοντισμού…
- Τονίζονται έννοιες-αξίες όπως: αλληλεγγύη, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, προσφορά, ικανοποίηση, ευγνωμοσύνη, ανθρωπιά, κοινωνική προσφορά, κατανόηση…
5)”Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΠΙΝΟΚΙΟ”
Εστιάζουμε στην ξεχωριστή αυτή περίπτωση ήρωα, που στο μυαλό των παιδιών και όλων μας είναι ο πιο γνωστός ψεύτης… Αποφασίζει να αλλάξει και μάλιστα δεν το κρατά για τον εαυτό του…αλλά:
“Ο Πινόκιο στα πάρκα, με χαρά κι αγάπη πάει
και διδάσκει τα παιδιά πως η αλήθεια δεν πονάει.
Με γέλια και παιχνίδια τις καρδιές ξαναζεσταίνει
και σε κάθε γειτονιά, παίζουν όλοι ενωμένοι.”
Πολλά μπορούν εδώ να συζητηθούν … Πολλοί προβληματισμοί για το “γιατί” και το “πώς”, τα αποτελέσματα για τα παιδιά, για αξίες που διδάσκονται και είναι σημαντικές στη ζωή μας… Προσφέρεται πάρα πολύ και για δραματοποίηση η σκηνή με τον Πινόκιο και τα παιδιά στο πάρκο, με όλη τη συζήτηση περί αλήθειας, αλλαγών προσωπικών που όμως ποτέ δεν είναι μόνο προσωπικές… Ο καθένας μας αλλάζοντας τον εαυτό του στην ουσία αποτελεί και μια κοινωνική αλλαγή επηρεάζοντας και άλλους με το παράδειγμά του!!! Ωραία ευκαιρία να καταλάβουν τα παιδιά τη σημασία της “μονάδας” μέσα στο κοινωνικό σύνολο…
6)“ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ;”
Αφήνουμε τα παιδιά να συμπληρώσουν το παρακάτω φύλλο εργασίας με τις σκέψεις τους και συζητούμε μετά … Είναι δισέλιδο και μπορεί να δοθεί η μία σελίδα στον καθένα, καθώς υπάρχει το μονόγραμμα του “Ε” από τη λέξη “Εθελοντισμός” με όλους τους ήρωες…
Δείτε εδώ για τον ορισμό της λέξης “Εθελοντισμός”, από το υλικό του “Νοιάζομαι και Δρω”.
Εκεί αναφέρει τα παρακάτω, μιλώντας για «επίσημο Εθελοντισμό» μα και για «ανεπίσημο Εθελοντισμό»:
“Ο όρος «Εθελοντισμός» αναφέρεται γενικά στην ηθελημένη πράξη για κάποιον κοινωφελή σκοπό χωρίς υλικό ή άλλο αντάλλαγμα. Ως εκ τούτου, εθελοντής είναι ο πολίτης που προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνο ή γνώση για χρήσιμες δράσεις προς όφελος άλλων, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.
Ο Εθελοντισμός είναι ευρεία έννοια:
- Μπορεί να περιλαμβάνει σταθερές και επαναλαμβανόμενες δράσεις μέσα από συγκροτημένα προγράμματα ή οργανώσεις, οπότε συνήθως αποκαλείται ως «επίσημος Εθελοντισμός».
- Όμως, μπορεί να περιλαμβάνει προσωπικές, πρόσκαιρες και μοναδικές δράσεις, οπότε αποκαλείται ως «ανεπίσημος Εθελοντισμός». Μπορεί επίσης να αφορά τη συμμετοχή σε προγράμματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), κοινωφελών ιδρυμάτων ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (π.χ. περιβαλλοντικά προγράμματα, αθλητικά προγράμματα, δασοπροστασία, κοινωνική υποστήριξη κ.ά.), αλλά και ατομικές δραστηριότητες, όπως η εθελοντική αιμοδοσία, η βοήθεια ενός ηλικιωμένου στον δρόμο ή ακόμα και η μετά θάνατον προσφορά μελών του ανθρώπινου σώματος για επιστημονικούς σκοπούς”.
Όλο το παραπάνω υλικό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ελεύθερα και θα χαρούμε πολύ γι΄αυτό. Με την παράκληση όμως να γίνει σεβαστή η ένδειξη του δημιουργού που υπάρχει πάνω στα φύλλα εργασίας, τα οποία με πολλή αγάπη μοιραζόμαστε εδώ μαζί σας. Σας ευχαριστούμε πολύ, συνάδερφοι !!!
7)“ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ”
***Όλο το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο και στα φύλλα εργασιών, έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
- Δημιουργία συννεφόλεξου με λέξεις σχετικές με το θέμα του εθελοντισμού
- Μπορούν τα παιδιά να γράψουν, χωρισμένα σε ομάδες, το δικό τους ποίημα διαλέγοντας τους ίδιους ή άλλους ήρωες σε ρόλο εθελοντή. Αν διαλέξουν ήρωες και δράσεις, μπορούν σε μικρές ομάδες να γράψουν τετράστιχες στροφές που θα ενωθούν στο τέλος για να γίνουν ένα ποίημα από όλη την τάξη και γιατί όχι; Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να το δουν να μετατρέπεται και σε τραγούδι!!!
- Μπορούν να βρουν ήρωες-εθελοντές από ιστορίες ή βιβλία που έχουν διαβάσει και να τους παρουσιάσουν στην τάξη, με όποιον τρόπο εκείνα επιλέξουν: με αφίσα, κείμενο, ζωγραφιά, ποίημα, φωτογραφίες, διαβάζοντας κάποιο απόσπασμα από το βιβλίο…ή ό,τι άλλο επιλέξουν.
- Μπορούν να δημιουργήσουν την “Ηρωική ομάδα” της τάξης. Μια ομάδα από διάφορους ήρωες των παραμυθιών, που συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα (π.χ. ρύπανση, αδέσποτα ζώα στους δρόμους, πείνα, έλλειψη στέγης). Να γράψουν μια ιστορία για την περιπέτειά τους και πώς συνεργάζονται για να βοηθήσουν ή να την διηγηθούν προφορικά στην τάξη.
- Μια όμορφη κι ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά θα ήταν η δραματοποίηση. Να δημιουργήσουν θεατρικές σκηνές βασισμένες στις πράξεις των ηρώων, να αναλάβουν ρόλους και να παρουσιάσουν τις εθελοντικές δράσεις των χαρακτήρων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και στην κατανόηση των αξιών του εθελοντισμού.
- Τα παιδιά μπορούν ακόμη να ζωγραφίσουν τις σκηνές του ποιήματος ή να δημιουργήσουν ένα κολλάζ που απεικονίζει τους ήρωες και τις δράσεις τους.
- Επίσης οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν ένα κόμικ με τους ήρωες των παραμυθιών που αναλαμβάνουν εθελοντικές δράσεις. Αυτό ενθαρρύνει τη χρήση της φαντασίας και την οπτική αφήγηση
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΑΓΟΥΔΙ:
“Χέρια σαν κι αυτά”- (Στίχοι / Μουσική : Μάρκος Κούμαρης)
Υπάρχουν χέρια που φυτεύουν ένα δέντρο
και άλλα χέρια που του βάζουνε φωτιά.
Υπάρχουν χέρια που σαν πέσεις σε σηκώνουνε ξανά.
Σίγουρα θα ‘χεις συναντήσει δύο χέρια σαν κι αυτά.
Υπάρχουν χέρια που πατάνε τη σκανδάλη
και άλλα χέρια που προσφέρουν γιατρειά.
Υπάρχουν χέρια που χτυπάνε, χέρια αλύπητα σκληρά.
Ίσως μια μέρα συναντήσεις δύο χέρια σαν κι αυτά.
Υπάρχουν χέρια που έχουν μάθει να σου δίνουν
και άλλα χέρια που ζητάνε μοναχά.
Υπάρχουν χέρια που τις νύχτες σε χαϊδεύουν στοργικά.
Σίγουρα θα ‘χεις συναντήσει δύο χέρια σαν κι αυτά.
Υπάρχουν χέρια που απ’ το άδικο έχουν σφίξει.
Έχουνε σφίξει και έχουν γίνει μια γροθιά
και μ’ άλλα χέρια έχουν σμίξει για να σβήσουν την φωτιά.
Ίσως τα χέρια τα δικά μας να ‘ναι χέρια σαν κι αυτά.
Βλέπω κι απόψε εδώ μέσα κάτι χέρια
χειροκροτάνε και μας δίνουνε χαρά.
Θα ‘θελα λίγο να σηκώσουμε τα χέρια μας ψηλά
να τραγουδήσουμε παρέα με δυο χέρια σαν κι αυτά.
Δείτε πόσο όμορφα αξιοποιήθηκε αυτό το πραγματικά υπέροχο τραγούδι, από την Ε΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κυνοπιαστών Κέρκυρας με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Ιωάννα Ρέβη -εκπαιδευτικός εικαστικών & Σπύρος Γιοβάνης εκπαιδευτικός μουσικής:
Τα 2 τραγούδια είναι για τον εθελοντισμό και στην πραγματικότητα σχετίζονται με πράξεις που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, δίνοντας συμπαράσταση και βοήθεια όπου χρειάζεται. Αφορούν την έννοια της βοήθειας και της συνεισφοράς, καθώς και τις αντιθέσεις στις ανθρώπινες πράξεις.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ “Χέρια σαν κι αυτά”
Με μεγαλύτερα αλλά και με πιο μικρά παιδάκια στις τάξεις μας, μπορούμε:
- να κάνουμε συζήτηση πάνω στο μήνυμα που περνάει το τραγούδι
- να δούμε κάθε στίχο χωριστά και τι σημαίνει κυριολεκτικά
- αλλά να αναφερθούμε και στη μεταφορική σημασία λέξεων ή φράσεων όπως “φωτιά”, “γροθιά”, “γιατρειά”, “πέφτω-σηκώνομαι”, “χέρια που χτυπάνε”, “πατάνε τη σκανδάλη”, “χαϊδεύουν”…
- να μιλήσουμε για τις αντιθέσεις που εκφράζει
- να ζητήσουμε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν εικόνες από το τραγούδι
ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ
Ζητάμε από τα παιδιά στις ομάδες τους:
- Να συζητήσουν, γιατί πιστεύουν ότι ο εθελοντισμός είναι σημαντικός και πώς μπορούν να εμπνευστούν από τα παραμύθια και τα τραγούδια για να κάνουν καλές πράξεις.
- Να δημιουργήσουν ένα σύνθημα για τον εθελοντισμό, εμπνευσμένο από τα ποιήματα και τα τραγούδια.
ΚΟΥΙΖ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
“Αλληλεγγύη”
Άλλο ένα τραγούδι, που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε στις τάξεις μας, με μεγαλύτερα παιδιά!
“Αλληλεγγύη” Στίχοι : Πάνος Τσόγκας, Ντίνος Γιαννακός Μουσική – Ερμηνεία : Ντίνος Γιαννακός
Για την αλληλεγγύη μου ´χαν πει από παιδάκι
πως είναι το όπλο των λαών, δεν είναι παιχνιδάκι.
Στα βάσανα του αδύναμου είναι η μόνη λύση.
Τα σχέδια του ισχυρού μπορεί να σταματήσει.
Εγώ όμως μεγάλωσα με ζόρια, δυσκολίες,
αλληλεγγύη ψάχνοντας στου κόσμου τις πλατείες.
Μα είδα γύρω μου αρκετούς με κάτω το κεφάλι
δύναμη ψάχνοντας να βρουν, να σηκωθούνε πάλι.
ΤΑΠΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ “Μικρούς ήρωες…”
Αν θέλετε, μπορείτε κλείνοντας τις δραστηριότητες, να δώσετε στα παιδιά τις τάπες που δημιουργήθηκαν ειδικά γι’ αυτό το θέμα. Έχουν πάνω τους εικόνες από τους “Μικρούς ήρωες…” σε στιγμές που μας τους παρουσίασε και το βίντεο με το τραγούδι τους… Σε κάθε σελίδα υπάρχουν 12 στιγμές των μικρών μας ηρώων, όσες είναι και οι ιστορίες τους στο ποίημα-τραγούδι τους! Στις 2 σελίδες που ακολουθούν είναι 24 διαφορετικές εικόνες τους…
https://drive.google.com/file/d/1pxEP1E7DmbctBtIQXgAK79hPtlWgU23H/view?usp=sharing
Δείτε περισσότερα για τις τάπες επιβράβευσης στον ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας…χαρούμενα παιδιά!”
Πατώντας πάνω στην εικόνα θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή με τάπες που καλύπτουν πολλά θέματα.
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.
Ένα πολύ όμορφο άρθρο που συνδέει τους γνωστούς ήρωες των παραμυθιών με το θέμα του εθελοντισμού, προωθώντας έτσι τις αξίες της προσφοράς και της αλληλεγγύης στα παιδιά. Μια πρωτότυπη ιδέα να χρησιμοποιηθούν οι δημοφιλείς χαρακτήρες των παραμυθιών για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και να τους εμπνεύσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ηρώων τους.
Ευχαριστούμε Σωτηρία!!! το υλικό που μας ετοίμασες με τόση αγάπη, είμαι σίγουρη πως θα ενθαρρύνει τα παιδιά να σκεφτούν βαθύτερα για τις αξίες του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης….
Σ΄ ευχαριστώ, Μαίρη! Ωραίο θα ήταν να φανεί χρήσιμο και σε συναδέρφους μας! Αυτούς τους ήρωες-εθελοντές τους αγάπησα πολύ καθώς ασχοληθήκαμε μαζί τους… Ελπίζω όντως να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση!!!