
«Η ζωή δεν είναι αυτή που έζησε κανείς αλλά αυτή που θυμάται και όπως τη θυμάται για να τη διηγηθεί»
Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές.
Ξέρουμε τι ακούμε; Ξέρουμε τι λέμε; Ή μήπως έχουμε στερήσει απ’ το λόγο το νόημα, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις “τεχνικές προδιαγραφές” της σύγχρονης ζωής και επικοινωνίας; Ακόμη και ως μέσον η Ποίηση και η Λογοτεχνία μπορούν να δώσουν στον καθένα μας τη δύναμη να εκφραστεί και να εμπλουτιστεί η καθημερινότητά του με κάποιες πρακτικές συνήθειες που οδηγούν αναμφίβολα τουλάχιστον στη γνώση και τη δημιουργικότητα.
Από τη στιγμή που γεννιέται ο καθένας μας αρχίζει να συντάσσει στο μυαλό του ένα “εμπειρικό λεξικό”, όπου η ερμηνεία των λημμάτων (λέξεων) προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από μια ιδιαίτερη και προσωπική ετυμολογία, από τον υποκειμενικό τρόπο εγγραφής τους στο μυαλό μας. Αυτό το “λεξικό” δε χάνεται εντελώς ποτέ, παραμερίζεται όμως για τις ανάγκες της καθημερινής μας επικοινωνίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σταματάμε να ακούμε και να μιλάμε ουσιαστικά, ο λόγος ξεθωριάζει μέσα μας και αυτό το αγαπημένο μας (πάλαι ποτέ) μέσο έκφρασης η ΓΡΑΦΗ, ζει ξεχασμένη κάπου στα σχολικά μας χρόνια, τότε που γράφαμε ίσως καλές εκθέσεις στο σχολείο και θάβαμε τα όνειρα μας να ασχοληθούμε κάποτε πιο δημιουργικά με το γράψιμο. ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ;
Καθώς οι λέξεις είναι το βασικό υλικό που χτίζουμε τη σχέση μας με την πραγματικότητα, η δύναμη της γραφής γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο: έκφρασης, επικοινωνίας, αυτογνωσίας, δημιουργικότητας, προσωπικής ανάπτυξης, και ο τρόπος για να ανακαλύψουμε τον θησαυρό του συγγραφικού μας εαυτού.
Μέσω της αφήγησης κατασκευάζουμε, ανακατασκευάζουμε και με κάποιους τρόπους επινοούμε συνεχώς το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον.
Τι είναι η δημιουργική γραφή;
Μπορούμε να ανακαλύψουμε τη λογοτεχνία «εκ των έσω»; Να γίνουμε καλύτεροι αναγνώστες και -γιατί όχι-να δοκιμάσουμε τις ικανότητες μας στη συγγραφή; Η δημιουργική γραφή μπορεί να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις και μέσω των συστηματικών της μεθόδων να συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση, την ερμηνεία και την διεύρυνση της κριτικής σκέψης. Κατά συνέπεια, ο επιμέρους στόχος, η παραγωγή ενός κειμένου, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τον σύγχρονο άνθρωπο.
Μέσα από τη δημιουργική γραφή, λοιπόν, καλλιεργείται η δημιουργικότητα, έννοια που παρότι είναι ουσιώδης για την ψυχική ισορροπία, στη σύγχρονη εποχή υπονομεύεται πολύπλευρα από τους ασθματικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Η δημιουργική γραφή συμβάλλει στο να βοηθήσει το άτομο να μετατρέψει το πλήθος των δημιουργικών σκέψεων και συναισθημάτων του σε ένα απτό αποτέλεσμα, φορτισμένο αισθητικά.
Η δυνατότητα να πλάσει κανείς από την αρχή ένα ποίημα, να δημιουργήσει χαρακτήρες και να εντρυφήσει στον ψυχισμό τους, αποτελεί πρόκληση και ενδιαφέρουσα μορφή καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Επιπλέον, επιτρέπεται στο άτομο να ψυχαγωγηθεί, να καλλιεργήσει όλες τις νοητικές του δυνατότητες, όπως η μνήμη, η φαντασία, η παρατηρητικότητα, αλλά και να συνομιλήσει με άλλες εποχές και πολιτισμούς, αναζητώντας έτσι την κατακερματισμένη του ταυτότητα.
Καθώς, όμως, απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιτεχνική δημιουργία είναι η καλλιέργεια αναγνωστικής συνείδησης, η Δημιουργική Γραφή αποτελεί το έναυσμα ώστε το άτομο να εμπλουτίσει τα διαβάσματα του, να έρθει σε επαφή με κείμενα πολλών ειδών και να προσπαθήσει να τα ερμηνεύσει αποκτώντας το κατάλληλο θεωρητικό υπόβαθρο. Και καθώς η γλώσσα συμπορεύεται με τη σκέψη, το άτομο μαθαίνει να χειρίζεται καλύτερα το γλωσσικό όργανο, να ξεδιπλώνει τις ποικίλες δυνατότητες της και τα συγκεχυμένα νοήματα που κρύβει και έτσι, να αναπλάθει έναν καινούργιο κόσμο.
Δείτε παρακάτω σε ένα pdf το υλικό που προτείνει το ΙΕΠ για την Δημιουργική γραφή μέσω των Εργαστηρίων δεξιοτήτων με τίτλο:
“Τα αντικείμενα διηγούνται την ιστορία τους”
Ιδέες Δημιουργικής Γραφής για παιδιά
Ιδέες δημιουργικής απασχόλησης και γραφής για παιδιά! Οι ιδέες προέρχονται από το σεμινάριο “Μικροδιδασκαλίες Δημιουργικής γραφής” του κύριου Παναγιώτη Χαλάτση, Σχολικού Σύμβουλου Δημοτικής Εκπαίδευσης.
Εκπαίδευση και δημιουργική γραφή
Ο ρόλος της δημιουργικής γραφής είναι καταλυτικός και στο χώρο της εκπαίδευσης. Σε κάθε της βαθμίδα, οι μαθητές και οι σπουδαστές αποκτούν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν τη φαντασία και την ελευθερία τους, παράγοντες που συχνά τίθενται στο περιθώριο στο πλαίσιο των απαιτητικών και εξαντλητικών υποχρεώσεων. Μέσω της γραφής ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και καλλιεργούν την παρατηρητικότητα. Καθώς δεν υπάρχει ο φόβος της βαθμολόγησης, περιορίζονται οι ανταγωνισμοί και το μάθημα αποκτά παιγνιώδη χαρακτήρα που συμβάλλει στην ψυχική ανάταση των μαθητών. ‘Έτσι, εισέρχονται μέσα τους τα πρώτα ψήγματα καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Η Δημιουργική Γραφή ως επιστημονικό αντικείμενο
Ο όρος «δημιουργική γραφή», παρά την κοινή αντίληψη, δεν είναι καθόλου πρόσφατος. Οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στα τέλη του 19ου αιώνα από γνωστούς ποιητές, όπως ο Wordsworth, οι οποίοι κατονομάζουν έτσι την καλλιτεχνική τους προσπάθεια. Παράλληλά, μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής με πρωτοπόρο το Harvard δημιουργούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με αυτονομημένο το γνωστικό πεδίο της δημιουργικής γραφής. Διδάσκοντες είναι οι ίδιοι οι συγγραφείς, γεγονός που για τα δεδομένα της εποχής είναι ασύλληπτο. Παράλληλα πλήθος μελετών κάνει την εμφάνιση του και έτσι, η δημιουργική γραφή αποκτά και το κατάλληλο επιστημονικό υπόβαθρο.
Η δεκαετία του 1970 και η έλευση της αποδόμησης είναι καθοριστική. Αρχίζει να δίνεται πια έμφαση στην ατομικότητα, την ελεύθερη έκφραση και τον πειραματισμό. Αντιθέτως, καταδικάζεται η στείρα λογοτεχνική παράδοση, ο σχολαστικισμός και η αποστήθιση, προπύργια αναχρονιστικών μεθόδων. Για το λόγο αυτό, η δημιουργική γραφή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη από ακαδημαϊκούς κύκλους που τείνουν να αρνούνται πως αποτελεί επιστημονικό αντικείμενο.
Η δημιουργική γραφή στην Ελλάδα
Στη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αλματώδη βήματα στο χώρο αυτό. Εργαστήρια δημιουργικής γραφής έχουν δημιουργηθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με μεγάλη αποδοχή και αναγνώριση από το αναγνωστικό κοινό. Πολλά είναι και τα μεμονωμένα σεμινάρια που διοργανώνονται από εκδοτικούς οίκους, πολιτισμικούς φορείς, δήμους και πανεπιστήμια με εισηγητές μεγάλους συγγραφείς και πανεπιστημιακούς. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, ήδη από το 2008, έχει ιδρυθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με πρωτεργάτες τους ακαδημαϊκούς και ποιητές τον αείμνηστο Μίμη Σουλιώτη και τον Τριαντάφυλλο Κοτόπουλο, ενώ η συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο οδήγησε στην οργάνωση αντίστοιχου μεταπτυχιακού τμήματος.
Η δημιουργική γραφή δεν έχει στόχο να δημιουργήσει αποκλειστικά επαγγελματίες συγγραφείς, αλλά να διδάξει μεθόδους, οι οποίες θα καλλιεργήσουν στο άτομο τη φιλαναγνωσία, την αυτογνωσία, τη κάθοδο στον δικό του ερμητικό κόσμο, αλλά και το άνοιγμα προς όλον τον κόσμο. Έτσι, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες του, θα γνωρίσει την αξία της προσωπικής δημιουργίας. Τι λέτε; Θα δοκιμάζατε κι εσείς;
Η Δημιουργική Γραφή (και) στο Δημοτικό
23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους (2-12-2020), Στρογγυλό Τραπέζι: Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας την γραμματική της φαντασίας
Θέματα και ομιλητές/τριες:
- “Ρονταριακή” δημιουργικότητα και φαντασία με βίντεο, για μια ενεργή πολιτειότητα και μια οικουμενική συνείδηση, Lanfranco Genito, εκπαιδευτικός, συντονιστής του Εργαστηρίου Επικοινωνίας και Διδακτικής Bottega, πρόεδρος της Fédération Internationale des Mouvements de l’Ecole Moderne-FIMEM
- Τζιάνι Ροντάρι-Μάριο Λόντι: η παιδική δημοσιογραφία στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια της Ιταλίας, Μπάμπης Μπαλτάς, δάσκαλος, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο»
- Φτιάχνοντας παραμύθια και ιστορίες με την Τράπουλα του Ροντάρι, Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας
- Aπό τον Rodari στη σχολική τάξη: δημιουργικές προσεγγίσεις της αφήγησης, Μαρία Σφυρόερα, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Παρακάτω θα βρείτε Ιδέες, κείμενα και χρήσιμο υλικό για τη δημιουργική γραφή και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας
“Ρίξε” μια ιστορία
Φτιάχνουμε μια ιστορία χρησιμοποιώντας κύβους-ζάρια. Φτιάχνουμε 3 κύβους-ζάρια, έναν για τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας, έναν για το σκηνικό και έναν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ήρωας. . Ρίχνουμε καθέναν από τους κύβους με τη σειρά. Βάζουμε την φαντασία μας και γράφουμε τη δική μας ιστορία!Η όμορφη αυτή ιδέα είναι από τον ιστότοπο “Η δασκάλα της διπλανής πόρτας”.
Θα βρείτε τα φύλλα εργασίας στο παρακάτω αρχείο
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για περισσότερες επεξηγήσεις
Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο
Το βιβλίο του Charlie Mackesy : ένα «εγχειρίδιο καλοσύνης»
Δείτε το βιβλίο σκαναρισμένο
Προσφορά της εκπαιδευτικού Ιωάννας Μπαλτά
Το βιβλίο αυτό μπορείς να το ξεκινήσεις από όπου θέλεις, ακόμα κι από τη μέση ή και το τέλος αν προτιμάς. Μπορείς να το μουτζουρώσεις, να του τσακίσεις τις γωνίτσες των σελίδων του, να το γεμίσεις δαχτυλιές. Είναι ένα βιβλίο με εικόνες γιατί οι εικόνες είναι σαν νησιά, όπου αράζεις μέσα σε μια θάλασσα με λέξεις. Είναι ένα βιβλίο για όλους, όποια κι αν είναι η ηλικία τους. Είναι ένα βιβλίο που είναι εδώ για να το κάνεις δικό σου. Να το αγαπήσεις και να το’χεις πάντα κοντά σου, να γίνει η συντροφιά σου. Αυτά λέει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του, την οποία δεν μπορείς να προσπεράσεις αδιάφορα. Λέει κι άλλα πολλά ώστε να μας κατατοπίσει για τον τρόπο σκέψης του ενώ σημειώνει πως εμείς μπορεί να δούμε κι άλλα πολλά, μέσα στα γραφόμενα του, που αυτός δεν είδε ποτέ.
Όσοι το διάβασαν αισθάνονται πως οι λέξεις είναι πολύ λίγες για να περιγράψουν την ομορφιά του και πως όσο περισσότερο το αναλύουμε τόσο του αφαιρούμε από την μαγεία του.
Είναι από τα βιβλία που διαβάζεις λίγο κάθε φορά. Παίρνεις μικρές-μικρές απολαυστικές γουλιές, σκέφτεσαι πολύ, ονειροπολείς, χαζεύεις τις ομορφιές γύρω σου και πάλι από την αρχή. Πας και το ανοίγεις ξανά και ξανά για να διαβάσεις κάτι που σ’ άρεσε, κάτι που σε συγκίνησε, κάτι που θυμήθηκες και θέλεις να ξαναδείς.
Κλείνοντάς το είσαι πάντα λίγο καλύτερος και λιγάκι πιο αισιόδοξος.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ
Δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας για τα παιδιά
1) Φτιάξτε μια αφίσα με μότο τις αγαπημένες σας φράσεις από το βιβλίο. Συμπληρώστε τη με ζωγραφιές και χρώματα !
Μετά μπορείτε να την κρεμάσετε σε κάποιον τοίχο του δωματίου σας για να τη θυμάστε! (Αν έχετε χαρτί μεγάλου μεγέθους ακόμα καλύτερα).
2) Ποιος είναι ο αγαπημένος σας χαρακτήρας από το βιβλίο και γιατί;
Πόσων ετών θα λέγατε ότι είναι και τι σας κάνει να το πιστεύετε αυτό;
3) Αν ήσουν ένας χαρακτήρας από το βιβλίο, τι σημαντικό από όσα έχεις μάθει στη ζωή σου θα μοιραζόσουν με την υπόλοιπη παρέα;
Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου
Ας δούμε όμως παρακάτω και την μεταφορά του βιβλίου σε ταινία με ένα γοητευτικό animation για θεατές όλων των ηλικιών, του συγκινητικού ομώνυμου εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου του 2019 του Βρετανού συγγραφέα και εικονογράφου Charlie Mackesy.Η μικρού μήκους ταινία από το BBC που δεν αστειεύεται με τις παραγωγές του, ακολουθεί πιστά τους 4 ήρωες του βιβλίου και τη δομή του βιβλίου, δημιουργώντας μια οπτική ποίηση αναζωογόνηση 34 λεπτών.
Μια υμνωδία για την διαρκή δύναμη της καλοσύνης της φιλίας, του θάρρους και της ελπίδας και την ικανότητά μας να συντηρούμε ο ένας τον άλλον σε περιόδους ανάγκης.
Ανεξάρτητα από το ποιος είσαι, ποια ηλικία είσαι, ποιο είναι το σύστημα πεποιθήσεών σου, υπάρχουν παγκόσμια συναισθήματα και εμπειρίες να ανακαλύψουμε που μας ενώνουν όλους ….
Η ταινία αφηγείται ένα οδυνηρό ταξίδι και ακολουθεί την απίθανη φιλία ενός αγοριού, ενός τυφλοπόντικα, μιας αλεπούς και ενός αλόγου που ταξιδεύουν μαζί στην αναζήτηση του αγοριού για το σπίτι. Μια ιστορία φιλίας μεταξύ των τεσσάρων χαρακτήρων του τίτλου καθώς βρίσκονται μαζί σε αβέβαιες συνθήκες.
Οι πρωταγωνιστές μοιράζονται τους μεγαλύτερους φόβους, τα τρωτά σημεία και τις ελπίδες τους καθώς ξεπερνούν τα προβλήματα μαζί, υπογραμμίζoντας τη σημασία της καλοσύνης και την ανάγκη να μιλάμε για τα προβλήματα αντί να τα αντιμετωπίζουμε μόνοι.
Η ταινία, με τις όμορφες χαρακτηριστικές εικονογραφήσεις του Mackesy , ζωντανές έγχρωμες και ζωγραφισμένες στο χέρι, εξερευνά τη φιλία, τη συντροφικότητα, την αμφισβήτηση των μεγάλων και των μικρών πραγμάτων στη ζωή με ειλικρίνεια και ευθραυστότητα — τι υπέροχα πράγματα να εξερευνήσει κανείς……….
Η ελπίδα μου είναι προφανώς ότι οι άνθρωποι θα το απολαύσουν και θα αισθανθούν καλύτερα βλέποντάς το… να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι, πιο παρηγορημένοι, να αγαπούν τον εαυτό τους και τους άλλους. Ελπίζω σε μεγάλο βαθμό να νιώσετε διαφορετικά με κάτι τόσο όμορφο και να απολαύσετε το συγκινητικό αυτό animation….
Δείτε την ταινία πατώντας στην παρακάτω εικόνα
Σημείωση: Βάλτε Ελληνικά από τις ρυθμίσεις του βίντεο
Ερωτήσεις συζήτησης για την ταινία
Σημείωση: Οι περισσότερες σκηνές έχουν κάτι που θα μπορούσατε να συζητήσετε.
Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις για να ξεκινήσετε):
1.«Συχνά το πιο δύσκολο άτομο για να συγχωρήσεις είναι ο εαυτός σου». Πιστεύετε ότι αυτό είναι αλήθεια; Έχετε πρόβλημα να συγχωρήσετε τον εαυτό σας;
2.Ο τυφλοπόντικας ρωτάει: «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» και το αγόρι λέει, «Ευγενικό». Πώς θα απαντούσατε στην ερώτηση του mole; Τι πιστεύετε για την απάντηση που έδωσε το αγόρι;
3.Ποιος από τους τέσσερις χαρακτήρες είναι ο αγαπημένος σας; Γιατί;
4. Ποια ήταν η αγαπημένη σας εικονογράφηση; Και είδατε κανένα μήνυμα κρυμμένο στα σχέδια;
5. Ο Mole λέει ότι οι περισσότεροι από τους παλιούς τυφλοπόντικες επιθυμούσαν να είχαν ακούσει λιγότερο τους φόβους τους και περισσότερο τα όνειρά τους. Τι όνειρα έχετε;
Φύλλα εργασίας για αξιοποίηση με αφορμή το βιβλίο και την ταινία
προσφορά από εκπαιδευτικούς που δούλεψαν το βιβλίο ή την ταινία
Ας αρχίσουμε με ένα εξαιρετικό φύλλο εργασίας,που μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια της δημιουργικής γραφής από την δοτικότατη συνάδελφο Σωτηρία Κίτσιου
Ένα ακόμη φύλλο από την συνάδελφο Σωτηρία Κίτσιου, που αφορά την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης & αυτοπεποίθησης στα παιδιά
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ας πούμε “Μπράβο” στον εαυτό μας
Ας δώσουμε “φτερά” αυτοπεποίθησης στα παιδιά…
Ας μάθουμε στα παιδιά να κοιτάζουν “συνειδητά” μέσα τους και να αξιολογούν αυτό που συμβαίνει εκεί…
Ως εκπαιδευτικοί, αλλά και ως γονείς έχουμε πολλές ευκαιρίες να βοηθήσουμε τα παιδιά μας προς αυτή την κατεύθυνση.
Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου : “Όλα εν…τάξη!!!”
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
Φύλλο εργασίας της εκπαιδευτικού Μόρφως Μπάμπουρα
Ας απολαύσουμε κι ένα εξαιρετικό Εscape Room που δημιούργησε η εκπαιδευτικός Σωτηρία Κίτσιου.
Όπως και όλες οι δουλειές της είναι ευφάνταστο, καλαίσθητο και φτιαγμένο με πολύ μεράκι!!!! Αγαπητή μας Σωτηρία, σε ευχαριστούμε!!!!
Επισκεφθείτε το, πατώντας στην παρακάτω εικόνα.
Ετικέτες για τα τετράδια των παιδιών με εικόνες από την ταινία :
Τελειώνοντας τις δραστηριότητες με τα παιδιά πάνω στην ταινία και το βιβλίο, θα μπορούσαμε να τους κάνουμε δώρο ετικέτες για τα τετράδιά τους και τους φακέλους τους με θέμα την όμορφη αυτή ιστορία.
Γιατί όχι; Aν σας αρέσει η ιδέα, εκτυπώστε τις ετικέτες σε αυτοκόλλητο χαρτί Α4 και δώστε χαρά στους μικρούς μαθητές και τις μαθήτριές σας!!!
Εγώ λέω να τις δωρίσω στους δικούς μου μικρούς συνοδοιπόρους σε αυτό το όμορφο ταξίδι…
Δημιουργήθηκαν από την εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου:
ΤΑΠΕΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ: “Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο”
από τον ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας…χαρούμενα παιδιά!” της εκπαιδευτικού Σωτηρίας Κίτσιου.
Πρόκειται για μια όμορφη κατηγορία τάπας με αποφθέγματα και διαλόγους από την ταινία
Αυτές οι μικρές, κυκλικές, χάρτινες τάπες (όπως οι μεταλλικές των παιδιών) , εκτυπώνονται και πλαστικοποιούνται για να έχουν αντοχή στο χρόνο. Περιέχουν εικόνα μαζί με σύντομο κείμενο επιβράβευσης ή ενθάρρυνσης για τα παιδιά που προσπαθούν να εφαρμόζουν τους κανόνες της τάξης .
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το συγκεκριμένο Σύστημα επιβράβευσης μα και να ανακαλύψετε τάπες με μεγαλύτερη θεματολογία επισκεφθείτε τον Ιστότοπο “Εκπαιδεύοντας…χαρούμενα παιδιά!”
Γρόσδος Σ. (2015), “9+1 Μαθήματα δημιουργικής Γραφής. Μάθημα πρώτο: Τι είναι και τι δεν είναι η Δημιουργική Γραφή”,
Παράθυρο στην Εκπαίδευση του Παιδιού τχ. 90, σελ. 72-85
Στυλιανού Μ., Δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής
Γρόσδος Σ., Μούσιου Ο., Πούλιος Ι., Σουσαμίδου Α., Τερζητάνου Χ. & Τσιβάς Α. (2015), Μια ιστορία ταξιδεύει. Δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής,
Σβορώνου Ε., Το παραμύθι και η δημιουργική γραφή στο σχολείο:πώς θα γράψουν τα παιδιά τις ιστορίες τους
Εργαλεία για την ανάπτυξη της αφηγηματικής ικανότητας στα παιδιά
Η εργαλειοθήκη του StoryLogicNet είναι ένα από τα βασικά παραδοτέα του έργου
StoryLogicNet. Το Έργο στοχεύει στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή ενός
καινοτόμου διαδικτυακού εργαλείου για τη στήριξη της συνεργατικής γραφής ιστοριών,
προκειμένου να αναπτυχθούν και να προωθηθούν οι δεξιότητες παιδικής ηλικίας των
παιδιών (8-12 ετών), μέσα και έξω από την τάξη, σε συνθήκες τυπικής, μη τυπικής και
άτυπης εκπαίδευσης.
Η εργαλειοθήκη περιλαμβάνει τρεις ενότητες. Η Ενότητα 1 εστιάζει στην επεξήγηση
θεμελιωδών στοιχείων ιστορίας και αφηγηματικών δομών. Η Ενότητα 2 εξηγεί
περαιτέρω την ιστοριοδομή που προτείνεται από το SLN και η οποία ενσωματώθηκε
στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η ενότητα 3 παρουσιάζει μια σειρά βοηθημάτων για την
ανάπτυξη στοιχείων ιστορίας στην τάξη.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ηγείται της δραστηριότητας και ο Δρ Θαρρενός
Μπράτιτσης σχεδίασε την εργαλειοθήκη. Όλοι οι συνεργάτες παρείχαν σχόλια και
μεταφράσεις στη μητρική τους γλώσσα. Η εργαλειοθήκη δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια
των πιλοτικών ερευνών προκειμένου να φτάσει σε αυτήν την τελική έκδοση.
Βρείτε το εγχειρίδιο πατώντας στην παρακάτω εικόνα
Συνεργατική γραφή για τις δεξιότητες πολυγραμματισμού των παιδιών.
Χρήση Πολυτροπικών Εργαλείων από την Κοινότητα StoryLogicNet
- Βρείτε το εγχειρίδιο οnline πατώντας στην παρακάτω εικόνα
Δείτε το παρακάτω
Ενδεικτικές δραστηριότητες από το Α τεύχος δημιουργικής γραφής για το δημοτικό από τις εκδόσεις Γράφημα.
Συν-συγγραφείς: Αλέξανδρος Μιχαήλ και Μαίρη Χατζή
Ενδεικτικές δραστηριότητες από το Β τεύχος δημιουργικής γραφής για το δημοτικό από τις εκδόσεις Γράφημα.
Συν-συγγραφείς: Αλέξανδρος Μιχαήλ και Μαίρη Χατζή
Συρραφή από φιλαναγνωστικά βίντεο, διάρκειας 44΄. Το ντοκυμαντέρ φιλοτεχνήθηκε από τη Σχολική Βιβλιοθήκη του 10ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στους μαθητές. Εξηγεί με έξυπνο και ευχάριστο τρόπο τα κέρδη που αποκομίζουμε από το διάβασμα καλών βιβλίων (ο τίτλος του ντοκυμαντέρ είναι ένας αφορισμός του Φραν Λίμποβιτς).
αρθρο H διδασκαλία της δημ. γραφής για εφήβους from serreschools
Δραστηριότητες δημιουργικής γραφής και σχετικό υποστηρικτικό υλικό
στην ιστοσελίδα της κα. Δούβλη, Σ.Ε.Ε. ΠΕ70
του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας:
- Εικονοβιβλία_και_Δημιουργική_Γραφή
- Λένε ιστορίες οι φωτογραφίες;
- Οι εικόνες της Λογοτεχνίας και η Δημιουργική Γραφή
- Σ, Γρόσδος (2016). Οι εικόνες ως ερεθίσματα δημιουργικής γραφής
- Σ. Γρόσδος (2016). Οι κινηματογραφικές ταινίες και η δημιουργική γραφή
- Σ. Γρόσδος, Τα ζωγραφικά έργα και η δημιουργική γραφή
- COMICS 1
- COMICS 2
- COMICS 3
- COMICS 4
- Για το ταλέντο και την έμπνευση
- Εικόνα και δημιουργική γραφή
- Η νομιμοποίηση της Δημιουργικής Γραφής
- Ψυχολογικό κλίμα και Δημιουργική γραφή
- Η τεχνική της ελεύθερης γραφής
- Η τεχνική της μελέτης των αφηγηματικών στοιχείων
- Η τεχνική της προσομοίωσης
- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ
- Μια ιστορία ταξιδεύει
- Παραμύθι και δημιουργική γραφή
- Παιγνιώδεις δραστηριότητες για την προώθηση της δημιουργικής γραφής
- Εμψυχώσεις
- Δημιουργική γραφή
- thalassoperipeteies
- Μια φορά κι έναν καιρό
- Άσκηση δημιουργικής γραφής
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
- Πώς ταξιδεύει μια ιστορία_Τερζιτάνου
- Συνομιλία τεχνών και δημιουργική γραφή_Τερζιτάνου
- dimiourgiki_grafi_terzitanou
- hara_dimiourgiki_grafi
Μπορείς να διαβάσεις για τη δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση
Η Αυτόματη γραφή είναι ένας τρόπος γραφής κατά τον οποίο η σκέψη εκφράζεται ελεύθερα και αυτόματα, χωρίς εμπόδια και περιορισμούς από τους κανόνες της λογικής και ηθικής δημιουργώντας κείμενα μοναδικής αυθεντικότητας και με ψυχοδυναμική αξία.Τον όρο καθιέρωσε ο Γάλλος λογοτέχνης Αντρέ Μπρετόν στο Πρώτο Μανιφέστο του σουρεαλισμού που δημοσίευσε το 1924. Μέσα από την αυτόματη γραφή οι Υπερρεαλιστές αναζήτησαν ασυνήθιστους τρόπους έμπνευσης και άμεση επαφή με το υποσυνείδητο. Θέλησαν να απελευθερώσουν τη φαντασία από τα δεσμά των λογικών και των λογοτεχνικών κανόνων και να βγάλουν τη λογοτεχνία από το αδιέξοδο που είχε φτάσει με τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλοί Έλληνες ποιητές της Γενιάς του Τριάντα δέχτηκαν την επίδραση του Υπερρεαλισμού όπως ο Ανδρέας Εμπειρίκος και ο Νίκος Εγγονόπουλος.
Υλικό για Φιλαναγνωσία- Λογοτεχνία
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να το επισκεφθείτε από τον ιστότοπο της Νταή Νάσιας (Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Αν. Θεσ/νίκης)
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.