Γνωριμία με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης

τίτλο 54

λήψης 12

Μπορείτε να φανταστείτε ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά δεν θα ξέρουν τι είναι οι εποχές και δεν θα μπορούν να τρώνε αγαπημένα φρούτα;

Μπορείτε να φανταστείτε τις πολικές αρκούδες, τα δελφίνια και τα πουλιά να στέκονται μόνο ως αναμνήσεις σε ράφια μουσείων;

Όλα όσα θεωρούμε δεδομένα και αποτελούν κομμάτι μιας αλυσίδας που εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον μας απειλούνται. Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχειγίνει μάρτυρας ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών που πέντε χρόνια πριν θα μας φαίνονταν αδιανόητα.
Επιστολή προς τους μαθητές



Λήψη αρχείου

Δείτε εδώ τους στίχους του τραγουδιού

Τώρα που ακούσαμε το τραγούδι «Μπες στο κλίμα» που έγραψε για το WWF ο Κ. Λειβαδάς και είδαμε το βίντεο “Οδηγός Bitesize: Αναφορά Living Planet 2020” απαντήστε στα παρακάτω ερωτήματα:
1) Τι ή ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για όλα αυτά ;

2) Έχετε ακούσει να γίνεται προσπάθεια για λύσεις ή εξισορροπητικές δράσεις από την κοινότητα της διεθνούς κοινότητας ;

Δώστε τις απαντήσεις σας εδώ

 

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, για έναν ειρηνικό κόσμο, περιβαλλοντολογικά θέματα και την καταπολέμηση της φτώχειας, αποκτούν πια στις μέρες μας δύναμη παγκόσμιου βεληνεκούς.Εξάλλου δημιουργήθηκαν για να μην αποκλείουν κανέναν.
Αυτό συμβαίνει καθώς έχει ξεκινήσει μια 10ετή παγκόσμια προσπάθεια που φιλοδοξεί να καινοτομήσει σε καίρια ζητήματα του πλανήτη και να επιλύσει πολλά από αυτά (AGENDA 2030).

Η Ατζέντα 2030, υιοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 στην 70ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.  Ουσιαστικά εμπεριέχει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, οι οποίοι έρχονται να ενώσουν όλες τις χώρες του κόσμου για να επιλύσουν από κοινού μείζοντα θέματα που αφορούν στα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα.Οι στόχοι αυτοί  προέκυψαν μετά από μία τριετή (2012- 2015)  διαπραγμάτευση και  συνεργασίαμε  με τη συμμετοχή και των 193 Κρατών Μελών ΟΗΕ αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπροσώπων του
ιδιωτικού τομέα  αλλά και ανθρώπων όπως εμείς.
Κατέληξε δε στη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας ότι οι 17 ΣΒΑ:

(α) θα ισχύουν για όλες τις χώρες,
(β) θα αφορούν όλες τις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική), και
(γ) θα προβλέπουν περισσότερο ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, ιδίως ως προς την παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης των 17 ΣΒΑ.
δ)Δεν αποτελούν απλές υποσχέσεις για το μέλλον.  Περιλαμβάνουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης για το πώς θα πετύχουμε την αλλαγή, πώς θα τη χρηματοδοτήσουμε και πώς θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή όλων σε αυτή.

Να σημειώσουμε πως η Ατζέντα 2030 αποτελεί συνέχεια της παγκόσμιας συμφωνίας για τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» (ΑΣΧ). Στόχοι που υιοθετήθηκαν το 2010 με ορίζοντα το 2015 για τη μείωση της ακραίας φτώχειας και της ανισότητας.

Αποτελεί ένα παγκόσμιο πείραμα που καθιστά απαραίτητη την συνεργασία μεταξύ διαφορετικών λαών και την ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών. Το πιο σημαντικό είναι ότι αποδεικνύει το κοινό αίσθημα που επικρατεί σε όλες τις χώρες για ειρήνη, δικαιοσύνη , κοινωνική ισότητα και πολλές άλλες αξίες που θέλει η παγκόσμια κοινότητα να επιτύχει μέσω των 17 Στόχων του Ο.Η.Ε.Για να κάνουμε τον κόσμο
καλύτερο έως το 2030, αρκεί να δώσουμε  τέλος στη φτώχεια, καταπολεμώντας τις ανισότητες και αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή.

Οι Στόχοι είναι Παγκόσμιοι
Έτσι, είτε βρισκόμαστε στο Ναϊρόμπι, στη Νέα Υόρκη, το Βερολίνο, την Αθήνα, τη Ρώμη ή το Μπανγκαλόρ οι Στόχοι μας αφορούν.

Οι 17 στόχοι του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη17 ΣΤΟΧΟΙ 768x373

Οι στόχοι εναρμονίζονται και με τις 3 διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης – περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική και  είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό και ευημερούντα, και σε έναν υγιή πλανήτη.
«Η ιστορία της Frieda και οι Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη έχουν ένα καθολικό μήνυμα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε στην επίτευξη των ΣΒΑ ανεξάρτητα από το πόσο νέοι είμαστε ή ηλικιωμένοι.
Η αποστολή της Frieda είναι να διαδώσει τα νέα για τους Στόχους .
Έτσι καλεί τους ανθρώπους να είναι τολμηροί και να αναλάβουν δράση!

Είναι επίσης μια πρόσκληση για αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο καθήκον από το να επενδύσουμε στην ευημερία των νέων.



Λήψη αρχείου

Ας δούμε άλλη μια παρουσίαση
Κλικ στην  εικόνα

τίτλο 58


Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ
στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Παρακολουθείστε παρακάτω το ολοκληρωμένο βίντεο με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, που γυρίστηκε στην Πνύκα της Ακρόπολης χάρη στη συνεργασία της Νομικής Σχολής στη Κομοτηνή με το Ελληνικό LIONS CLUB Branch Οστρια

Πηγή:Δημήτρης Φατούρος

Παρακάτω δείτε το Εγχειρίδιο για τον μαθητή
Πηγή :Ελένη Νιάρχου (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.ΕΑθήνας)



Λήψη αρχείου

και το βιβλίο δραστηριοτήτων μαθητή
Πηγή :Ελένη Νιάρχου (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.ΕΑθήνας)



Λήψη αρχείου

Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους. Θα πρέπει, βεβαίως, να ξεκινήσει από τις κυβερνήσεις που θα υιοθετήσουν τέτοια μέτρα και κανονισμούς ώστε να διευκολύνουν όλους τους υπόλοιπους για όσα πρέπει να κάνουν.

Οι επιχειρήσεις αποτελούν βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της λύσης για την βιώσιμη ανάπτυξη (UNCTAD, 2017), και η εμπλοκή τους καθίσταται απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων. Όπως πολύ στοχευμένα αναφέρθηκε και στην έκθεση που δημοσιεύτηκε από την CSR EUROPE (σελ 7,2017) : έχει πλέον έρθει ώρα να συζητηθεί το πώς οι επιχειρήσεις όλων των μορφών και μεγεθών θα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οδήγηση μιας πιο βιώσιμης, ευημερούμενης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να εκπληρώνουν τους εταιρικούς τους στόχους, να παράγουν αξία αλλά και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».
Η εμπλοκή με τους ΣΒΑ σίγουρα είναι πρόκληση για την κάθε επιχείρηση αλλά παράλληλα τα οφέλη που θα απορρέουν από αυτήν τους την επιλογή θα είναι πολλά τόσο για τις ίδιες όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και περιβάλλον.
Οι πολίτες όμως όπως εμείς, αποτελούμε το σύνολο των καταναλωτών και οι καταναλωτικές μας συμπεριφορές αποτελούν έναν από τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε  να συνεισφέρουμε και εμείς  με την σειρά μας στην επίτευξη των ΣΒΑ.

Όμως, και ατομικά μπορούμε να στοχεύσουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια, να επιλέγουμε «πράσινες» εταιρείες, να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο τα αυτοκίνητά μας που καίνε ορυκτά καύσιμα, να περπατάμε περισσότερο, να ποδηλατούμε περισσότερο, είναι πολλά αυτά που μπορούμε ως άτομα να κάνουμε. Κι είναι όλα καλά και βοηθητικά. Εκτός απ’ αυτό, όμως, συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας, που με τη σειρά της βοηθά στο να δεχόμαστε μέτρα που μπορεί να λαμβάνουν οι κυβερνήσεις και τα οποία είναι δύσκολο να αποδεχόμαστε.

«Ένα παιχνίδι με καρτέλες»
Παιχνίδι εξοικείωσης με τους 17 στόχους και τα παγκόσμια προβλήματα
(πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να κατεβάσετε τα αρχεία)

τίτλο 55
Πηγή :Ελένη Νιάρχου (Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.ΕΑθήνας)

 

Οι 17 Στόχοι σε κόμικ

Στην Ελληνική γλώσσα



Λήψη αρχείου

Αντιστοιχίζω την κάθε εικόνα με έναν από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Κόμικ με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης στα Αγγλικά
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα
αλλά περιμένετε 1-2 λεπτά γιατί το αρχείο είναι μεγάλο και πρέπει να φορτώσει

τίτλο 53

Εκπαιδευτικό υλικό από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

Untitled3 500x312 1

Δοκιμάστε  & αξιολογήστε  τις γνώσεις σας παίζοντας  παιχνίδια κατανόησης για την Βιώσιμη ανάπτυξη
Συνημμένοι πόροι
Ένα puzzle  από τον εκπαιδευτικό Στέργιο  Κουτσάφτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση που ακολουθεί. Για να παίξει κάποιος, είναι απαραίτητο να επιλέξει την επιλογή “Restart” στο κάτω μέρος της οθόνης.
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3e075126b9f5

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ 17 ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (SDGs)
Αχιλλέας Μανδρίκας, ΣΕΕ Εκπαίδευσης για την Αειφορία, 6ο ΠΕΚΕΣ Αττικής|
Πατήστε στην εικόνα
λήψης 13

Άραγε εσείς τι μπορείτε να κάνετε παιδιά
για να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο μέρος;

Ας δούμε πως έδρασαν κάποια παιδιά

Μπορεί οι στόχοι να είναι πολλοί … αλλά μην απελπίζεστε …… όλοι μαζί αν το ονειρευτείτε  μπορείτε να καταφέρετε πολλά.
Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν η  Ελπίδα και ο Αειφορούλης:
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα:

τίτλο 62

Η εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των ημερών για όλους μας! Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι εδώ για να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας, τον τρόπο σκέψης μας, αλλα και για να μας δείξουν το μονοπάτι για το καλύτερο αύριο. Επιχειρήσεις – Κυβερνήσεις – Πολίτες θα τα καταφέρουμε  μόνον εάν δράσουμε  συνεργατικά θα οδηγήσουμε στο βιώσιμο μέλλον που επιζητούμε !

Χάρτινες αλυσίδες

πηγή: Ευαγγελία Φιλιππαίου



Λήψη αρχείου

«Οι 17 στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσα από την τεχνική του World Café»


Λήψη αρχείου

«Μαθαίνω για τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης με γράμματα … και δράσεις»

Η παρούσα εκπαιδευτική πρακτική αποτελεί ένα project με μικτή μορφή, που
σχεδιάστηκε για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών (της ΣΤ ́τάξης ,
αξιοποιώντας ώρες από τα διδακτικά αντικείμενα της Φυσικής και της Γεωγραφίας) για το
περιβάλλον (κλιματική αλλαγή, ρύπανση) με σκοπό την επανασύνδεσή τους με τη φύση.
Σαν διδακτικά σενάρια εντάσσονται στη γνωστική περιοχή της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ευέλικτης Ζώνης και των Τ.Π.Ε, ενώ επεκτείνεται στα διδακτικά αντικείμενα της Γλώσσας, των Μαθηματικών και της Γεωγραφίας. Μπορεί να αξιοποιηθεί από την Δ ́ ως τη Στ ́ τάξη προσαρμόζοντάς το στο εκάστοτε μαθησιακό επίπεδο. Είναι απόλυτα συμβατά με το σχολικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών αφού ο κεντρικός άξονας των σεναρίων αφορούν στη γνωστική περιοχή της Μελέτης Περιβάλλοντος με κυριότερο προσανατολισμό την εκμάθηση – επεξήγηση των κυριότερων αιτιών καταστροφής του περιβάλλοντος.

 Δείτε το εκπαιδευτικό σενάριο πατώντας στην παρακάτω εικόνα

5d91a596622d5842335631

Το Μεγαλύτερο Μάθημα του Κόσμου αποτελεί το επίσημο εισαγωγικό εκπαιδευτικό υλικό για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ. Αποτελεί ένα εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται παγκοσμίως και στόχο έχει να συμβάλλει στην αφύπνιση, ενημέρωση και εκπαίδευση των μαθητών 6 έως 15 ετών στα θέματα των Παγκόσμιων Στόχων, διαμορφώνοντας τους ενεργούς πολίτες του αύριο.

Αναπτύσσεται από την Project Everyone, με την υποστήριξη της Unicef και της Unesco και από το 2015 έχει προσεγγίσει πάνω από 130 χώρες και εκατομμύρια παιδιά.

Το QualityNet Foundation σε αποκλειστική συνεργασία με την Project Everyone  ανέλαβε για την Ελλάδα τη μετάφραση και την προώθηση του εκπαιδευτικού υλικού για τους 17 Στόχους στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας (Φ1/ΓΜ/74030/171175 /Δ7Φ15/183121/Δ2).

 Δείτε το εκπαιδευτικό υλικό πατώντας στην παρακάτω εικόνα
τίτλο 64

 

Δείτε περισσότερο Υλικό στην παρακάτω διαδραστική εικόνα

Επιπλέον υλικό

10 σημάδια ότι ζείτε σε μια ανθεκτική πόλη

λήψης 11

 

 

1 http://education.actionaid.gr/gaw
(η σελίδα της Actionaid_Education, από όπου μπορείτε να κατεβάσετε το εξαιρετικό υλικό, τις φωτογραφίες σχετικά με το πρόγραμμα και την παρουσίαση σχετικά με τους 17 στόχους βιώσιμης

2.Δίδαξε τους στόχους:
 https://inactionforabetterworld.com/%ce%b4%ce%af%ce%b4%ce%b1%ce%be%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%ce%bf%cf%85%cf%82/ (edited) 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εκπαιδευτικά thinglink, Εκπαιδευτικό Υλικό, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.