3 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ

λήψης 10

logo wwld 2021

logo wwld 2021 1«Δάση και Βιοπορισμός:
Υποστηρίζοντας τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη»
Κάθε χρόνο, η τρίτη μέρα του Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (World Wildlife Day), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Την ημέρα εκείνη, το 1973, υιοθετήθηκε η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας, γνωστή ως «CITES» (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), ώστε να διασφαλιστεί ότι το διεθνές εμπόριο άγριων ζώων και φυτών δεν θα αποτελεί απειλή για την επιβίωσή τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής γιορτάστηκε το 2021 με θέμα «Δάση και Βιοπορισμός: Υποστηρίζοντας τους Ανθρώπους και τον Πλανήτη» και στόχο την ανάδειξη του κεντρικού ρόλου των δασικών ειδών, των δασικών οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους, για τη διατήρηση των μέσων διαβίωσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκόσμια, και ιδιαίτερα των αυτόχθονων και τοπικών κοινοτήτων που συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς με δασικές ή γειτονικές με δάση περιοχές.

logo wwld 2021 2

Η επιδίωξη της  Παγκόσμιας Ημέρας Άγριας Ζωής ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους 1, 12, 13 και 15 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030 και τις ευρείες δεσμεύσεις τους για την εξάλειψη της φτώχειας, τη διασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής, την ανάληψη επείγουσας δράσης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, την προστασία, αποκατάσταση και προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων και τη βιώσιμη διαχείριση των δασών, την αντιμετώπιση της ερημοποίησης και την ανάσχεση της υποβάθμισης του εδάφους και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Μεταξύ 200 και 350 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκόσμια ζουν σε δασικές περιοχές ή κοντά σε αυτές και εξαρτώνται από τις ποικίλες οικοσυστημικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς τους για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών τους, μεταξύ άλλων, για την εξασφάλιση τροφής, στέγης, ενέργειας και φαρμάκων.

Αυτόχθονες πληθυσμοί διαχειρίζονται σήμερα το 28% περίπου της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τα πιο άθικτα δάση του. Οι περιοχές αυτές δεν είναι μόνο ουσιαστικής σημασίας για την οικονομική και προσωπική ευημερία των ανθρώπων που φιλοξενούν, αλλά και για την πολιτισμική τους ταυτότητα.
logo wwld 2021 3

Τα δάση, η ποικιλία της ζωής που υποστηρίζουν και οι ανθρώπινες κοινωνίες που εξαρτώνται από αυτά, βρίσκονται σήμερα στο σταυροδρόμι των πολλαπλών πλανητικών κρίσεων που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική αλλαγή έως την απώλεια της βιοποικιλότητας και τις υγειονομικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής δίνει έμφαση στις δυνατότητες βιοπορισμού που παρέχουν τα δάση και η άγρια ζωή που φιλοξενούν, επιδιώκοντας την προώθηση προτύπων διαχείρισης που προάγουν τόσο την ανθρώπινη ευημερία όσο και τη μακροπρόθεσμη διατήρησή τους, και την ανάδειξη της αξίας παραδοσιακών πρακτικών που συμβάλλουν στη επίτευξη μιας περισσότερο βιώσιμης σχέσης με αυτά τα καίριας σημασίας φυσικά συστήματα.

Από την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών:
https://www.un.org/en/observances/world-wildlife-day

(προσαρμογή στα ελληνικά από το Κ.Π.Ε. Καστοριάς)

Απειλούμενα ήδη στην Ελλάδα- Δείτε το βίντεο από τη WWF Greece

ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ 
(από το blog της Σωτηρίας Κίτσιου)

Ο άνθρωπος μάλλον εγωιστικά κινήθηκε για πολλά χρόνια στο περιβάλλον, χωρίς να σκεφτεί ότι σε αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ!!! Υπάρχουν κι άλλα πλάσματα, που το χρειάζονται!

Όπως όλοι γνωρίζουμε η ποικιλία ζωής στον πλανήτη είναι εκπληκτική. Από τον γαιοσκώληκα ως το γιγάντιο πάντα και από τα βρύα και τις λειχήνες ως τα δάση βροχής του Αμαζονίου, το πανόραμα της ζωής στη Γη μάς θυμίζει τη μοναδικότητα του Γαλάζιου Πλανήτη. Δυστυχώς ο πλούτος αυτός χάνεται μέρα με τη μέρα.  Σύμφωνα με την έκθεση του W W F «Ζωντανός Πλανήτης, 2020» οι πληθυσμοί θηλαστικών, ψαριών, πουλιών, ερπετών και αμφίβιων έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 68% από το 1970.

Η  wwf μας προτείνει  ένα σχέδιο 7 εργαστηρίων για τις ενότητες «Περιβάλλον» και «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ».  



Λήψη αρχείου

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά–Οικολογία. Ετικέτες: , . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.