
Μπορεί να είμαστε μοναδικοί ως προσωπικότητες αλλά η λειτουργία όλων μας, εσωτερικά, είναι ίδια. Το ανθρώπινο σώμα όλων έχει τις ίδιες βασικές ανάγκες και θα κάνει τις ίδιες βασικές λειτουργίες από το πρωί που ξυπνάμε αλλά και καθώς εμείς κοιμόμαστε. Είναι μαγικό…
Θα κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια να γνωρίσουμε το ανθρώπινο σώμα όμως αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι πως μπορούμε να το γνωρίσουμε ως ένα επίπεδο, γιατί ενδεχομένως αυτά που αγνοούμε να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε.
Το σώμα συχνά παρομοιάζεται με μηχάνημα, αλλά είναι πολύ περισσότερα.Στο σώμα μας κρύβονται εκπληκτικά μυστικά και έχει τη μοναδική ικανότητα να αυτοθεραπεύεται. Εργάζεται είκοσι τέσσερις ώρες τη μέρα για δεκαετίες χωρίς να χρειάζεται (συνήθως) τακτικές επισκευές ή την τοποθέτηση ανταλλακτικών, το καύσιμό του είναι νερό και μερικές οργανικές συνθέσεις, είναι μαλακό και αρκετά όμορφο, είναι εξυπηρετικά ευκίνητο και ευλύγιστο, αναπαράγεται με ενθουσιασμό, κάνει αστεία, νιώθει αγάπη,
εκτιμά ένα κόκκινο ηλιοβασίλεμα κι ένα δροσερό αεράκι. Πόσα μηχανήματα γνωρίζετε που μπορούν να τα κάνουν όλα αυτά;
Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Είστε ένα πραγματικό θαύμα!!!!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ -ΓΕΝΙΚΑ
Γνωρίζω το σώμα μου και τραγουδώ για τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα όλων . Με αγγλικούς υπότιτλους για την εκμάθηση των μελών του σώματος και στα αγγλικά και για όσους έχουν τα Ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα.
Δείτε παρακάτω ένα πανέμορφο, προσεγμένο, ευφάνταστο βίντεο που δημιουργήθηκε από έργα χαρακτικής μαθητών δημοτικού σχολείου . Έργα ικανά να παρακινήσουν τη νέα γενιά να προσεγγίσει ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΣΩΜΑ με τη βοήθεια νέων τεχνολογικών εργαλείων και καινοτόμων διαδικτυακών εφαρμογών, δημιουργικά και με κριτική σκέψη!!!
Απολύτως προσιτό το βιβλίο “Το σώμα -ένας ταξιδιωτικός οδηγός” του Βill Bryson, σελίδες του οποίου σας δίνουμε παρακάτω ,είναι το πιο εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για να κατανοήσουμε το σώμα στο οποίο κατοικούμε – πώς λειτουργεί, πώς αυτοθεραπεύεται και πώς μπορεί να «χαλάσει».
Γραμμένο με αφοπλιστικό χιούμορ και άφθαστη ευφυΐα , το Σώμα
θα μας συναρπάσει με τα απίστευτα επιστημονικά δεδομένα που θα
μάθουμε αν το αγοράσουμε (το σώμα μας έφτιαξε ένα εκατομμύριο ερυθρά αιμοσφαίρια
όσο εμείς διαβάζαμε αυτό το κείμενο) και θα μας βοηθήσει να αντιληφθούμε βαθύτερα το θαύμα της ζωής γενικότερα, αλλά και του εαυτού μας ειδικότερα. Ζούμε όλη μας τη ζωή μέσα σε μια ζεστή μάζα από σάρκα και όμως τη θεωρούμε εντελώς δεδομένη, γράφει ο Bryson.
Το Σώμα θα γιατρέψει αυτή μας την αδιαφορία με γενναίες δόσεις εκπληκτικών πληροφοριών και ακαταμάχητα διασκεδαστικών ιστοριών από την ιστορία της επιστήμης.
Οι Οργανούληδες μοιράζονται 5 Σούπερ Μυστικά για γερά παιδιά
Μέσα από έναν ολοκληρωμένο οδηγό υγείας, οι Οργανούληδες μοιράζονται με τους γονείς 5 σούπερ μυστικά και δεκάδες άλλες χρήσιμες συμβουλές, για μια υγιεινή ζωή.
Όλοι θέλουμε, μικροί και μεγάλοι, να ζήσουμε πολλά χρόνια και να είμαστε υγιείς. Αλλά πώς μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό; Πολλές μελέτες δείχνουν ότι, αν φροντίζουμε σωστά το σώμα μας από μικρή ηλικία, μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής μας και, ταυτόχρονα, να μειώσουμε πάρα πολύ τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές νόσοι, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Οι Οργανούληδες, λοιπόν, είναι εδώ για να μοιραστούν τα μυστικά για μια υγιεινή ζωή με παιδιά και γονείς!
Τι θέλει η καρδιά για να χτυπά δυνατά; Τι χρειάζονται οι πνεύμονες για να είναι χαρούμενοι; Τι αγαπάει περισσότερο ο νεφρός και ποιες συμβουλές μας δίνει το ήπαρ; Μοιραστείτε τον Οδηγό Υγιεινής Ζωής με τα παιδιά και ανακαλύψτε τα πιο Σούπερ Μυστικά.
Το Ανθρώπινο Σώμα – Μουσείο Ανθρωπίνου Σώματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Το σώμα μας με απλά λόγια
Ο εκπαιδευτικός κ. Χατζηπαπάς Ντίνος από το δημοτικό σχολείο Έμπωνα-Ρόδου χρησιμοποιεί ένα πρόπλασμα , και πραγματοποιεί μια όμορφη εκπαιδευτική παρουσίαση. Ας τον ακούσουμε …
Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο στο να κινείται
Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο στο να κινείται, και αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε αν σκεφτούμε ότι τα χρόνια των σπηλαίων, ο άνθρωπος ήταν αναγκασμένος να τρέξει, να σκαρφαλώσει και να κυνηγήσει αν ήθελε να επιβιώσει. Στη σύγχρονη όμως εποχή και κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την επιδημία της παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι από εμάς εκτελούμε καθιστική εργασία, όπου σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, την μειωμένη κίνηση μας, και την κακή διατροφή, το ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων έχει αυξηθεί και μάλιστα περισσότερο στις μικρές ηλικίες, ενώ η εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και τα μυοσκελετικά προβλήματα & πόνοι είναι πλέον πολύ συχνό φαινόμενο.
Δυστυχώς αυτό που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα, είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο για να κινείται και να ασκείται. Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε την κίνηση ως κάτι απλό, στην συντριπτική μας πλειοψηφία δεν γνωρίζουμε να κινούμαστε σωστά.
Αυτό συμβαίνει διότι η ανθρώπινη κίνηση είναι περίπλοκη και απαιτεί την ενεργοποίηση και συνεργασία πολλών αρθρώσεων και μυών τη κατάλληλη στιγμή (σωστός χρονισμός), και με την κατάλληλη δύναμη, έτσι ώστε η κίνηση μας να είναι ομαλή και ελεγχόμενη. Αν δεν γίνει αυτό, τότε το σώμα μας γίνεται επιρρεπές σε τραυματισμούς και πόνους λόγω της πολυπλοκότητας και της φθοράς από τη συνεχή λανθασμένη χρήση κάτι το οποίο επιβαρύνει το μυοσκελετικό μας σύστημα καθημερινά.

Η κίνηση είναι μια θεμελιώδης πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Η κίνηση είναι κάτι περισσότερο από «άσκηση» και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά απαιτεί δράση. Η κίνηση επηρεάζει θετικά πολλά συστήματα του ανθρώπινου σώματος, από το κυκλοφορικό έως το πεπτικό σύστημα και από το μεταβολισμό έως το ανοσοποιητικό. Το ανθρώπινο σώμα με την κίνηση ρυθμίζει την ορμονική του δραστηριότητα, ενώ ταυτόχρονα αποτοξινώνεται και αναπνέει.
Και ενώ οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε κυρίως τα οφέλη της σωματικής μας υγείας από την κίνηση, δεν δίνουμε τόση σημασία στα οφέλη της πνευματικής, συναισθηματικής και της ψυχικής μας υγείας.
Τα οφέλη της κίνησης στη σωματική, συναισθηματική και ψυχική μας υγεία περιλαμβάνουν:
Στη σωματική υγεία
- Διατηρεί το σώμα χαλαρό και τους μυς δυνατούς
- Αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης χρόνιας νόσου
- Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα
- Αυξάνει την πυκνότητα των οστών
- Βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία
- Μειώνει την υπέρταση
- Βοηθά στη ροή και την κυκλοφορία του αίματος
- Βοηθά στη διαχείριση του πόνου κ.α
Στη Συναισθηματική υγεία
- Απελευθερώνει ενδορφίνες και ντοπαμίνη οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεσή μας
- Βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης
Στη ψυχική υγεία
- Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη
- Αποτρέπει την αϋπνία
- Αυξάνει τη σαφήνεια και τη σκέψη
- Βελτιώνει τη συγκέντρωση
Μυοσκελετικό σύστημα, οι αχώριστοι φίλοι
Η καταπληκτική μας μηχανή, το ανθρώπινο σώμα, έχει πολλά μυστικά που μας καλούν να τα ανακαλύψουμε.
Σ’ αυτό το βίντεο θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία με τον μέσα μας κόσμο, τα συστήματα του οργανισμού μας, που δεν είναι άλλο από μια ομάδα οργάνων που συνεργάζονται, για να κάνουν πολύ καλά, την ίδια δουλειά.
Δε συνεργάζονται μεταξύ τους όμως μόνο τα όργανα στο ίδιο σύστημα, αλλά και τα συστήματα.
Θα γνωρίσουμε δύο συστήματα που είναι τόσο καλοί συνεργάτες και φίλοι που συχνά αναφέρονται σε ένα όνομα.
Είναι οι φίλοι στο μυοσκελετικό σύστημα. Δηλαδή το μυϊκό και σκελετικό σύστημα.
Κάνουν τόσο παρέα που μπορείς να τους πεις και αχώριστους.
Ας τους γνωρίσουμε:
Μαθαίνουμε τα οστά του σώματος μας
Η πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν 206 κόκαλα είναι μια παρανόηση.
Κατ’ αρχάς, ισχύει μόνο για τους ενήλικες. Τα μωρά γεννιούνται με περίπου 270 έως 300 οστά, μερικά από τα οποία είναι φτιαγμένα εξ ολοκλήρου από χόνδρους. Καθώς ένα μωρό μεγαλώνει, ένα σωρό οστά συγχωνεύονται, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των οστών τους. Τα βρέφη, για παράδειγμα, έχουν συνήθως 33 σπονδύλους, σε σύγκριση με τους 24 που έχουν οι ενήλικες. Και το οστό του άνω βραχίονα έχει τρία έως τέσσερα μέρη.
Είναι κατανοητό ότι χρειάζονται χρόνια για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Σύμφωνα με το Popular Science, τα περισσότερα από τα οστά σας φτάνουν στην τελική τους μορφή κατά την εφηβεία. Αλλά ορισμένα συνεχίζουν να μεγαλώνουν πολύ πέρα από αυτό το σημείο.
Επίσης όλοι οι άνθρωποι δεν καταλήγουν να έχουν 206 οστά. Μερικοί άνθρωποι έχουν έναν έξτρα σπόνδυλο, τον L6, στη βάση της οσφυϊκής περιοχής της σπονδυλικής τους στήλης. Άλλα έχουν επιπλέον σησαμοειδή οστά: προεξοχές σε σχήμα μπιζελιού στους μύες ή τους τένοντες κοντά στις αρθρώσεις του ποδιού, του χεριού και του καρπού σας.
Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν 24 πλευρά, 12 δεξιά και 12 αριστερά, δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον να έχει ένα ή δύο περισσότερα. Το να γεννιέστε επίσης με λιγότερα ή περισσότερα από 10 δάχτυλα των χεριών και 10 ποδιών μπορεί επίσης προφανώς να επηρεάσει τον τελικό αριθμό των οστών σας.
Τελικά το 206 είναι η πιο κοινή απάντηση στην ερώτηση πόσα είναι τα οστά του σώματός μας , αλλά δεν είναι η μόνη απάντηση !!!
Σκελετικό και μυϊκό σύστημα
(διαδραστική παρουσίαση)
Πατήστε στην εικόνα και δείτε τα κυριότερα οστά και τους σημαντικότερους μυς του σώματός μας:
Φύλλο εργασίας για το σκελετικό σύστημα
Ένα εξαιρετικό, ενημερωτικό, εύκολα κατανοητό και χρήσιμο βίντεο για το Πώς λειτουργεί το Μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου είναι το παρακάτω:
💀 Πόσα οστά έχει το σώμα μας
🧠 Ποιοι μυς δεν υπακούνε στη θέλησή μας❓
🩺 Πώς μπορούμε να φροντίζουμε το μυοσκελετικό μας σύστημα❓
🍿 Δες στο βίντεο όλα όσα θέλεις να μάθεις❗️
ΦΥΛΛΟ-ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΟ-ΣΥΣΤΗΜΑ
από τον ιστότοπο “Το σακίδιο”
Μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου εν δράση!
ΕΙΔΗ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Δραστηριότητα εξερεύνησης, με δυναμικές οπτικές αναπαραστάσεις των διαφορετικών μυών του ανθρώπινου σώματος (σκελετικοί μύες, λείοι μύες, καρδιακός μυς) και των λειτουργικών χαρακτηριστικών τους.
Εξερευνήστε ένα λεπτομερές τρισδιάστατο μοντέλο του ανθρώπινου σώματος.
Το Zygote Body είναι ένα Πρόγραμμα περιήγησης στο ανθρώπινο σώμα που χρησιμοποιεί WebGL και αγγίζει απευθείας τη GPU για να επιταχύνει την απόδοση τρισδιάστατων σκηνών.Η Google, Inc. ήταν ο αρχικός δημιουργός αυτού του έργου. Τώρα συντηρείται από το Zygote. Χρησιμοποιήστε το και μάθετε για διάφορα επίπεδα ανατομίας μετακινώντας το ρυθμιστικό ή ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας τα επίπεδα με τα κουμπιά.
Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να το δοκιμάσετε
Δεν είστε σίγουροι πού είναι τα σωστά κουμπιά για να δείτε όλα τα συστήματα ; Δοκιμάστε να δείτε το παρακάτω επεξηγηματικό βίντεο!
Το ύψος μας αυξομειώνεται!
Ακούγεται παράξενο, όμως είναι γεγονός ότι το ύψος των ανθρώπων αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η ώρα της ημέρας αλλά και η ηλικία είναι δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες που το επηρεάζουν.
Όπως εξηγεί επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», κατά τη διάρκεια της νύχτας γινόμαστε περίπου 1,3 εκατοστά κοντύτεροι εξαιτίας της συστολής των σπονδύλων μας.
Παράλληλα οι στατιστικές δείχνουν ότι ο μέσος άντρας κονταίνει μέχρι τα 70 του κατά 3 εκ., απώλεια που θα φτάσει τα 5,1 εκ. όταν γίνει 80 ετών. Στις γυναίκες, ωστόσο, το ύψος μειώνεται συνήθως κατά 5,1 εκ. έως τα 70 τους χρόνια και κατά 7,87 εκ. μέχρι την ηλικία των 80.
Δημιουργός η εκπαιδευτικός κ. Σωτηρία Κατσιγιάννη από το 30ο Δημοτικό σχολείο Φιλιππιάδας
Από την κ. Σωτηρία Κατσιγιάννη είναι και το παρακάτω φύλλο εργασίας :
Δέρμα το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος!!!
Ας μάθουμε για την σημασία του…
Σημείωση : ενεργοποιήστε τους Ελληνικούς υπότιτλους
Για όσους θέλουν να τα ξέρουν όλα, σας παραθέτουμε τον Μini Άτλαντα με τίτλο : Μυοσκελετικό σύστημα
Για να γίνει όμως η κίνηση του ανθρώπινου οργανισμού συνεργάζονται κι άλλα συστήματα
Ας τα γνωρίσουμε πρώτα περιληπτικά και κατόπιν αναλυτικά
ΣΩΜΑ Εγκέφαλος ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ- ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Αναπνευστικό σύστημα
Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί πώς αναπνέουμε και πού πάει ο αέρας αφού μπει στο σώμα μας;
Ή γιατί λαχανιάζουμε όταν τρέχουμε;
Αν αναρωτιέστε γι’ αυτά, τότε είστε από αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το ανθρώπινο σώμα και το βίντεο αυτό σας αφορά άμεσα.
Πάρτε μια…βαθιά ανάσα και πάμε να γνωρίσουμε το αναπνευστικό μας σύστημα.
ΣΩΜΑ Πνεύμονες ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ- ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Και δύο βίντεο για μεγαλύτερα παιδιά
Αναπνευστικό σύστημα
Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο.
Εξηγήστε καθέναν από τους ορισμούς. Θεωρία
Αναγνωρίστε τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO από tosakidio
Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο με θέμα : “Το σώμα μας- αναπνευστικό σύστημα” είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών.
Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, μέσα από προσομοιώσεις, το αναπνευστικό σύστημα, να αποσαφηνίσουν τις μπερδεμένες σκέψεις τους και να σκεφτούν τους τρόπους φροντίδας και προστασίας του.
Επιμέρους στόχοι:
• Να γνωρίσουν το αναπνευστικό σύστημα και τη λειτουργία του στο ανθρώπινο σώμα.
•Να αναδομήσουν, μέσα από την παρατήρηση και την γνωστική σύγκρουση, πιθανές λανθασμένες αντιλήψεις.
• Να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες της συνεργασίας, της αναζήτησης πληροφοριών καθώς και την κριτική τους σκέψη, πρωτοβουλία, υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.
• Να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες ζωής με διατροφή, άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος.
Παίξτε με το αναπνευστικό σύστημα
Το αναπνευστικό σύστημα, (κουίζ)
Ένα πολύ χρήσιμο παρακάτω θα μας μάθει την τεχνική της διαφραγματικής αναπνοής για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες
Κυκλοφορικό σύστημα
To κυκλοφορικό σύστημα είναι το σύστημα που μεταφέρει το αίμα στο σώμα μας. Το κυκλοφορικό μας σύστημα αποτελείται από τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία) και την καρδιά. Η στενή του συνεργασία με το αναπνευστικό εμπλουτίζει το αίμα με οξυγόνο και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα.. Το αίμα αποτελείται από διάφορα κύτταρα, όπως τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια.
ΣΩΜΑ Καρδιά ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ- ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Και δύο βίντεο για μεγαλύτερα παιδιά
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ VIDEO από
tosakidio
Οι δραστηριότητες αξιοποίησης του βίντεο με θέμα : “Το σώμα μας- κυκλοφορικό σύστημα” είναι ενδεικτικές και αντικατοπτρίζουν την οπτική των δημιουργών.
Καθώς κάθε τάξη έχει τις ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική, οι δραστηριότητες μπορούν να τροποποιηθούν ή να προσαρμοστούν ανάλογα.
Βασικός σκοπός των δραστηριοτήτων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, μέσα από προσομοιώσεις, το κυκλοφορικό σύστημα, να αποσαφηνίσουν τις μπερδεμένες σκέψεις τους και να σκεφτούν τους τρόπους φροντίδας και προστασίας του.
Ειδικότερα επιδιώκετε οι μαθητές και μαθήτριες:
• Να γνωρίσουν τα βασικά σημεία του κυκλοφορικού συστήματος και τη λειτουργία του στο ανθρώπινο σώμα.
•Να αναδομήσουν, μέσα από την παρατήρηση και τη γνωστική σύγκρουση, πιθανές λανθασμένες αντιλήψεις.
• Να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες της συνεργασίας, της αναζήτησης πληροφοριών και της κριτικής σκέψης.
• Να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης.
Η καρδιά μας είναι το όργανο που επηρεάζεται πιο πολύ όταν αθλούμαστε. Ξέρετε γιατί χτυπά γρηγορότερα η καρδιά μας όταν τρέχουμε ή παίζουμε κυνηγητό;
Όταν κινούμαστε, η καρδιά εργάζεται πιο δυνατά και πιο γρήγορα για να στείλει αίμα στους μύες. Oι μύες παίρνουν από το αίμα οξυγόνο και ενέργεια για να μπορέσουν να κάνουν καύσεις(δηλαδή να κινηθούν οι μύες μας με την βοήθεια του Οξυγόνου) Από τις καύσεις αυτές παράγεται νερό το οποίο αποβάλλεται από το σώμα μας με τον ιδρώτα και άλλες άχρηστες ουσίες . Μία από αυτές είναι και το διοξείδιο του άνθρακα που το αίμα μας το φέρνει στους πνεύμονες για να το διώξουν από τον οργανισμό μας. Η δουλειά της είναι πολύ σπουδαία γι αυτό εργάζεται συνέχεια, όλη την ημέρα, χωρίς να κουράζεται.
Παρουσίαση για την καρδιά« Ένας ακούραστος μυς _ Η καρδιά »
Το κυκλοφορικό σύστημα | 1. Δομή & λειτουργία της καρδιάς
Γυμναζόμαστε λοιπόν και κάνουμε γερή την καρδιά μας ώστε να βοηθά το σώμα μας για όλη μας τη ζωή.
Δείτε, τα παρακάτω βίντεο για να μάθετε ποια είναι η δουλειά του κυκλοφορικού συστήματος .
Το κυκλοφορικό σύστημα | 2. Αιμοφόρα αγγεία, αρτηριακή πίεση
Το κυκλοφορικό σύστημα | 4. Αίμα
Πώς λειτουργεί η καρδιά
Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα για να δείτε την παρουσίαση
την βρήκαμε εδώ
Από τον παραπάνω ιστότοπο έχουμε κι ένα κουίζ .
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας
Δοκιμάζουμε τις γνώσεις μας κάνοντας και τα παρακάτω διαδραστικά τεστάκια:
Δυο φιλαράκια… καρδιακά!
Δύο από τα συστήματα του σώματός μας, το αναπνευστικό και το κυκλοφορικό, είναι πολύ καλά φιλαράκια. Συνεργάζονται αρμονικά, προσφέροντας το καθένα ό,τι έχει:
- Το κυκλοφορικό βάζει το αίμα και την κίνηση που τροφοδοτεί ο μυς της καρδιάς.
- Το αναπνευστικό προσφέρει το οξυγόνο της εισπνοής, ενώ αναλαμβάνει να διώξει το περίσσιο διοξείδιο του άνθρακα που παραλαμβάνει από το αίμα.
Οι ανταλλαγές που γίνονται μεταξύ των δύο φίλων αποτελούν τη μικρή κυκλοφορία. Ωστόσο το αίμα κάνει και άλλα, μεγαλύτερα ταξίδια. Πρέπει, βλέπετε, να παραδώσει το οξυγόνο παντού, σε κάθε γωνιά του σώματος, και να πάρει από εκεί το ανεπιθύμητο διοξείδιο. Αυτή είναι η μεγάλη κυκλοφορία.
Βίντεο για το Γυμνάσιο
Το καρδιογράφημα
Στον δρόμο με το κυκλοφορικό!
Την άνοιξη του 2012, καθώς πλησίαζαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, οκτώ Βρετανοί ζωγράφισαν στο σώμα τους το κυκλοφορικό σύστημα, αναγράφοντας μάλιστα στο μέρος της καρδιάς την ομάδα του αίματός τους!
Στόχος αυτής της πρωτότυπης πράξης ήταν η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της πόλης στο ζήτημα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Πεπτικό σύστημα
Το πεπτικό σύστημα: Πώς λειτουργεί
Το πεπτικό σας σύστημα είναι αυτή η εντυπωσιακή ομάδα που φροντίζει κάθε παίκτης της να παίρνει αυτό το γεύμα και να το μετατρέπει σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για να σας κρατήσει ζωντανούς. Ό,τι τρώτε επεξεργάζεται και απορροφάται.
Δουλεύοντας σκληρά, το πεπτικό σας σύστημα διασπά την τροφή σε μικρότερα μέρη για να διευκολύνει την απορρόφηση και τη μεταφορά της μέσω του αίματος σας
Στο πεπτικό σας σύστημα, ορισμένα βασικά όργανα δημιουργούν έναν μακρύ μηχανισμό που διατρέχει το σώμα σας κάνοντας αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα! Και όλα αυτά συνεχίζονται χωρίς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα.
Μία καλή συνεργασία
Πώς λειτουργεί το πεπτικό σύστημα; Θα εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η πέψη στην πραγματικότητα ξεκινά πολύ πριν το φαγητό πλησιάσει το στομάχι σας. Ξεκινά από το στόμα! Υπάρχουν ένζυμα στο σάλιο σας που διασπούν το άμυλο στα τρόφιμα και καθώς αυτή η νόστιμη μπουκιά κατευθύνεται προς το πεπτικό, συναντά διαφορετικά πεπτικά υγρά που συνεχίζουν να διασπούν διαφορετικά συστατικά.
Τα υγρά του στομάχου σας αρχίζουν να διασπούν την πρωτεΐνη σε αμινοξέα. Η χολή από το συκώτι (που αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη) και τα παγκρεατικά υγρά από το πάγκρεας βοηθούν στην πέψη των πρωτεϊνών, του αμύλου και του λίπους.
Με λίγα λόγια, το σώμα σας είναι ένα πολύ cool επιστημονικό εργαστήριο, με χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικές τοποθεσίες. Μερικές από αυτές είναι:
- το στόμα,
- το στομάχι, και
- ο εντερικός σωλήνας
Ας δούμε όμως την ουσία της πέψης
Τι συμβαίνει στην τροφή που χωνεύετε στο στομάχι σας;
Να σας συστήσουμε το έντερο! Οι υπεραπορροφητής σας! Τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που απελευθερώνονται από τις χημικές αντιδράσεις απορροφώνται στο λεπτό έντερο σας και το περίσσευμα νερού από την τροφή σας απορροφάται στο παχύ έντερο. Χάρη στον εντερικό σωλήνα, οι τροφές που τρώτε ωφελούν την υγεία σας!
Το πεπτικό σας σύστημα είναι μοναδικά σχεδιασμένο για να μετατρέπει την τροφή σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την ενέργεια, την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων που χρειάζεται.
ΣΩΜΑ Πεπτικό Σύστημα ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ- ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Το εργοστάσιο του πεπτικού μας συστήματος
Μια ιστορία για την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο Τίτο μαζί με τον Κωστή και τον … Όσκαρ μαθαίνουν πως λειτουργεί το εργοστάσιο του πεπτικού συστήματος και πως η διατροφή επηρεάζει την λειτουργία του οργανισμού μας.
Τώρα μπορείτε να πάρετε μέρος στο Τίτο – Quiz που θα βρείτε παρακάτω
Ένα απίστευτο ταξίδι μέσα στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ “Inside the Living Body ” όπου το το National Geographic αποκαλύπτει τις καθημερινές λειτουργίες ενός ζωντανού, λειτουργικού σώματος με τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί!
(Επεξεργασία: Ελένη Μακροπούλου, Βιολόγος – Εκπαιδευτικός)
Εκπαιδευτικό υλικό για μεγαλύτερα παιδιά
Το πεπτικό σας σύστημα είναι μοναδικά σχεδιασμένο για να μετατρέπει την τροφή σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την ενέργεια, την ανάπτυξη και την επισκευή των κυττάρων που χρειάζεται.

Η πέψη είναι απαραίτητη για την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών από τα τρόφιμα και συμβαίνει μέσω δύο διαδικασιών: μηχανικής και χημικής πέψης.
Το πεπτικό σύστημα
Η σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα είναι επιτακτική για την ευεξία και τη ζωή μας. Ένας γαστρεντερικός σωλήνας που δεν λειτουργεί ή δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να είναι η πηγή πολλών χρόνιων προβλημάτων υγείας που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας.
Ακολουθεί μια ματιά στη σημασία δύο κύριων λειτουργιών του πεπτικού συστήματος: πέψη και απορρόφηση.
Η λειτουργία του κατώτερου γαστρεντερικού
Πέψη
Η γαστρεντερική οδός είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση και την απορρόφηση των διαφόρων τροφίμων και υγρών που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής. Πολλά διαφορετικά όργανα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην πέψη της τροφής, από τη μηχανική κατανομή της τροφής από τα δόντια έως τη δημιουργία χολής (γαλακτωματοποιητή) από το ήπαρ.
Η παραγωγή χολής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη: αποθηκεύεται και συμπυκνώνεται στη χοληδόχο κύστη κατά τη διάρκεια των σταδίων νηστείας και απορρίπτεται στο λεπτό έντερο. Οι παγκρεατικοί χυμοί απεκκρίνονται στο πεπτικό σύστημα για να διαλύσουν σύνθετα μόρια όπως πρωτεΐνες και λίπη.

Απορρόφηση
Η απορρόφηση εμφανίζεται στο λεπτό έντερο, όπου τα θρεπτικά συστατικά εισέρχονται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.
Κάθε συστατικό του πεπτικού συστήματος παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες. Η δομή κάθε συστατικού υπογραμμίζει τη λειτουργία του συγκεκριμένου οργάνου, παρέχοντας μια απρόσκοπτη ανατομία για να διατηρεί το σώμα μας γεμάτο και υγιή.
Συστατικά του πεπτικού συστήματος
Το πεπτικό σύστημα αποτελείται από τον διατροφικό σωλήνα ή τον πεπτικό σωλήνα και άλλα βοηθητικά όργανα που παίζουν ρόλο στην πέψη – όπως το συκώτι, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας. Το διατροφικό κανάλι και η γαστρεντερική οδός είναι όροι που μερικές φορές χρησιμοποιούνται εναλλακτικά.
Το διατροφικό κανάλι είναι ο μακρύς σωλήνας που εκτείνεται από το στόμα (όπου εισέρχεται το φαγητό) στον πρωκτό (όπου αφήνονται τα άπεπτα απόβλητα). Τα όργανα στο διατροφικό κανάλι περιλαμβάνουν:
- το στόμα ,
- τον οισοφάγο,
- το στομάχι,
- το λεπτό έντερο
- το παχύ έντερο,
- το ορθό και
- τον πρωκτό.
Από το στόμα έως τον πρωκτό, ο μέσος πεπτικός σωλήνας των ενηλίκων έχει μήκος περίπου 30 πόδια (30 ′).
Διαδικασίες πέψης
Η τροφή είναι η πηγή καυσίμου του σώματος. Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα δίνουν στα κύτταρα του σώματος την ενέργεια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Προτού χρησιμοποιηθεί το φαγητό, πρέπει να χωριστεί μηχανικά σε μικροσκοπικά κομμάτια και στη συνέχεια να διαχωριστεί χημικά, ώστε να μπορούν να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά.
Στους ανθρώπους, οι πρωτεΐνες πρέπει να χωριστούν σε αμινοξέα, άμυλα σε σάκχαρα και λίπη σε λιπαρά οξέα και γλυκερόλη. Αυτή η μηχανική και χημική διάσπαση περιλαμβάνει τη διαδικασία της πέψης.
Για να ανακεφαλαιώσετε αυτές τις δύο διαδικασίες:
- Μηχανική πέψη: Μεγαλύτερα κομμάτια τροφής χωρίζονται σε μικρότερα κομμάτια ενώ προετοιμάζονται για χημική πέψη. αυτή η διαδικασία ξεκινά στο στόμα και συνεχίζεται στο στομάχι.
- Χημική πέψη: Αρκετά διαφορετικά ένζυμα διασπώνται σε μικρότερα μόρια που μπορούν να απορροφηθούν. Η διαδικασία ξεκινά στο στόμα και συνεχίζεται στο έντερο.
Ενυδάτωση και κατανομή των τροφίμων
Το στόμα είναι η αρχή της πεπτικής οδού. Στην πραγματικότητα, η πέψη ξεκινά εδώ αμέσως μόλις πάρετε την πρώτη μπουκιά τροφής. Το μάσημα σπάει τις τροφές σε κομμάτια που είναι πιο εύπεπτα, ενώ το σάλιο αναμιγνύεται με αυτές και ξεκινάει η διαδικασία της διάσπασης της τροφής σε μορφή που το σώμα σας μπορεί να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει.
Ένα αντανακλαστικό του εγκεφάλου ενεργοποιεί τη ροή του σάλιου όταν βλέπουμε ή ακόμη και σκεφτόμαστε τρόφιμα. Τα ένζυμα στο σάλιο αρχίζουν στη συνέχεια τη χημική κατανομή των τροφίμων. τα δόντια βοηθούν στη μηχανική διάσπαση των μεγαλύτερων σωματιδίων τροφίμων.
Το σάλιο υγραίνει το φαγητό, ενώ τα δόντια μασούν το φαγητό και διευκολύνουν την κατάποση. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υγρασίας, οι σιελογόνιοι αδένες παράγουν περίπου τρία λίτρα σάλιο την ημέρα.
Η αμυλάση, το πεπτικό ένζυμο που βρίσκεται στο σάλιο, αρχίζει να διασπά το άμυλο σε απλά σάκχαρα προτού το φαγητό φύγει ακόμη και από το στόμα. Η νευρική οδός που εμπλέκεται στην απέκκριση των σιελογόνων απαιτεί διέγερση των υποδοχέων στο στόμα, αισθητηριακές παρορμήσεις στο στέλεχος του εγκεφάλου και παρασυμπαθητικές παρορμήσεις στους σιελογόνους αδένες. Μόλις το φαγητό υγρανθεί και κυληθεί και είναι έτοιμο να καταπιεί, είναι γνωστό ως βλωμός.
Η κατάποση και η κίνηση των τροφίμων
Ο λαιμός είναι ο επόμενος προορισμός της τροφής και ακολουθεί ο οισοφάγος. Ο οισοφάγος είναι ένας μυϊκός σωλήνας που εκτείνεται από τον φάρυγγα μέχρι το στομάχι. Μέσω μιας σειράς συστολών, μεταφέρει την τροφή στο στομάχι.
Για να συμβεί σωστά η κατάποση, ένας συνδυασμός 25 μυών πρέπει όλοι να συνεργάζονται ταυτόχρονα. Η κατάποση συμβαίνει όταν οι μύες στη γλώσσα και το στόμα σας μεταφέρουν τον βλωμό στον φάρυγγα σας.
Ο φάρυγγας, που είναι η δίοδος για φαγητό και αέρα, έχει μήκος περίπου 5 ίντσες, έναν εξαιρετικά μικρό χώρο. Ένα μικρό πτερύγιο δέρματος που ονομάζεται επιγλωττίδα κλείνει πάνω από τον φάρυγγα για να αποτρέψει την είσοδο τροφής στην τραχεία, κάτι που θα προκαλούσε πνιγμό. Αντ’ αυτού, η τροφή ωθείται στον μυϊκό σωλήνα που ονομάζεται οισοφάγος. Κύματα μυϊκής κίνησης, που ονομάζεται περισταλτική, μετακινούν τον βλωμό κάτω στο στομάχι.
Ενώ βρίσκεστε στον πεπτικό σωλήνα, το φαγητό περνά πραγματικά μέσα από το σώμα και όχι στο σώμα. Οι λείοι μύες των σωληνοειδών πεπτικών οργάνων μετακινούν αποτελεσματικά την τροφή καθώς διασπώνται σε εύκολα απορροφούμενα ιόντα και μόρια.

Μεγάλη διάσπαση στο στομάχι
Το στομάχι είναι ένας “σάκος” με ισχυρό μυϊκό τείχος. Είναι το κύριο “δοχείο” επεξεργασίας και άλεσης της τροφής. Εκκρίνει οξέα και ισχυρά ένζυμα που διασπούν χωρίς να καταστρέφουν την τροφή. Όταν φεύγει από το στομάχι, η τροφή έχει μορφή υγρού ή πάστας. Από εκεί μεταφέρεται στο λεπτό έντερο.
Μόλις ο βλωμός φτάσει στο στομάχι, οι γαστρικοί χυμοί αναμιγνύονται με το μερικώς χωνευμένο φαγητό και συνεχίζουν τη διαδικασία διάσπασης. Το bolus μετατρέπεται σε γλοιώδες υλικό που ονομάζεται chyme.
Το στομάχι είναι μια μυϊκή σακούλα που ανακατεύει σωματίδια τροφίμων, αναμιγνύοντας εξαιρετικά όξινο γαστρικό χυμό και ισχυρά πεπτικά ένζυμα με το χυμό για να προετοιμαστεί για απορρόφηση θρεπτικών ουσιών στο λεπτό έντερο. Οι διεγερτικές ορμόνες όπως η γαστρίνη και η μοτιλίνη βοηθούν το στομάχι να αντλεί γαστρικό χυμό και να μετακινεί το χυμό. Το σύνθετο δίκτυο ορμονών προετοιμάζει τελικά το χυμό για είσοδο στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Αυτό αποτελείται από τρία τμήματα, το δωδεκαδάκτυλο, τη νήστιδα και τον ειλεό. Το λεπτό έντερο είναι ένας μακρύς σωλήνας κουλουριασμένος στην κοιλιά όπου συνεχίζεται η διαδικασία διάσπασης των τροφών με ένζυμα που απελευθερώνονται από το πάγκρεας, τη χολή και το ήπαρ. Το δωδεκαδάκτυλο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη συνέχιση της διαδικασίας διάσπασης των τροφών, ενώ η νήστιδα και ο ειλεός είναι κυρίως υπεύθυνα για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος.
Απορρόφηση στο λεπτό έντερο
Κατά τη διάρκεια της απορρόφησης, τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τρόφιμα (όπως πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα) διέρχονται από το τοίχωμα του λεπτού εντέρου και στην κυκλοφορία του αίματος. Με αυτόν τον τρόπο τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να διανεμηθούν σε όλο το υπόλοιπο σώμα. Το λεπτό έντερο αυξάνει την επιφάνεια για απορρόφηση μέσω μικροσκοπικών εσωτερικών προεξοχών.
Συμπύκνωση αποβλήτων στο παχύ έντερο
Μόλις τα θρεπτικά συστατικά έχουν απορροφηθεί και το υγρό που απομένει έχει περάσει μέσα από το λεπτό έντερο, κάθε άλλο υπόλειμμα της τροφής θεωρείται άχρηστο από τον οργανισμό και περνάει στο στο παχύ έντερο για να αποβληθεί.
Στο παχύ έντερο υπάρχει απορρόφηση νερού και απορρόφηση ορισμένων υλικών, καθώς σχηματίζονται κόπρανα. Τα κόπρανα είναι τα απόβλητα μέρη της τροφής που το σώμα περνά μέσα από τον πρωκτό.
Τρία επιλέον όργανα διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παροχή βοήθειας στο στομάχι και στο λεπτό έντερο κατά την πέψη των τροφών:
Πάγκρεας
Μεταξύ άλλων λειτουργιών, το πάγκρεας εκκρίνει ένζυμα στο λεπτό έντερο. Αυτά τα ένζυμα διασπούν τις πρωτεΐνες, το λίπος και τους υδατάνθρακες από τις τροφές που καταναλώνουμε.
Συκώτι
Το συκώτι έχει πολλές λειτουργίες, αλλά δύο από τις κύριες λειτουργίες του μέσα στο πεπτικό σύστημα είναι να παράγει και να εκκρίνει χολή, αλλά και να “καθαρίζει” το αίμα που προέρχεται από το λεπτό έντερο και περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που μόλις απορροφήθηκαν.
Χοληδόχος κύστη
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι. Η χολή παράγεται στο συκώτι και μεταφέρεται στη χοληδόχο κύστη μέσω ενός καναλιού που ονομάζεται κυστικός πόρος. Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, οι συσπάσεις της χοληδόχου κύστης, στέλνουν χολή στο λεπτό έντερο.
Και ένα βίντεο για μεγαλύτερα παιδιά
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε με γραφικές λεπτομέρειες τον τρόπο που λειτουργεί το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου.
Η ΣΤΟΜΑΤΙΚΉ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Μέρος του Πεπτικού συστήματος είναι και η στοματική κοιλότητα.Η στοματική υγεία λοιπόν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής μας. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής μας υγείας».
Το στόμα αποτελεί βασικό σημείο εισόδου των ιών και κύρια πηγή της εξάπλωσής τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς των ιών και όλα τα μέτρα για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Η σχολαστική φροντίδα των δοντιών και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να σας προφυλάξει από διάφορα νοσήματα.
Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.
Στόχοι της υγιεινής του στόµατος και των δοντιών είναι:
Να αποµακρυνθούν τα υπολείµµατα της τροφής και η οδοντική πλάκα, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση και η μετατροπή της σε τρυγία ( τρυγία ή πέτρα είναι η οδοντική πλάκα η οποία έχει παραμείνει για αρκτετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες των δοντιών με αποτέλεσμα να έχει σκληρή υφή)
Να προστατευθεί το σµάλτο μέσω της εξουδετέρωσης των βλαβερών αντιδράσεων στη στοµατική κοιλότητα
Να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν τα δόντια τη φυσική τους λάµψη, με σεβασµό στην ισορροπία της στοµατικής χλωρίδας.
Δείτε περισσότερα πατώντας στην παρακάτω διαδραστική εικόνα . Εκεί θα βρείτε υλικό για την εκπόνηση Προγραμμάτων με συναφή θεματολογία με στόχο να βοηθήσετε τους μαθητές να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν θετική στάση και συμπεριφορά στα θέματα φροντίδας της στοματικής υγείας.
«ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ»
Δείτε ακόμη
Διδακτική αξιοποίηση της ιστορίας “Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική”
Πηγή: Νηπιαγωγείο Κανδήλας, Αρκαδίας
(Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε και σε εικονογραφημένη αφήγηση στο youtube)
Κατόπιν παίζουμε παιχνίδια εμπέδωσης της Υγιεινής διατροφής
“ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΩ”
῾Φροντίζω το σώμα μου γιατί είναι το μόνο μέρος που έχω για να ζήσω῾
Ας δούμε τώρα μία παρουσίαση της Σταύρου Ηλιάνας για το πως θα πρέπει να φροντίσουμε την υγεία μας σε καθημερινή βάση
Δείτε επιπλέον υλικό μέσα από τις παρακάτω διαδραστικές εικόνες
Το ανθρώπινο σώμα
Γνωρίστε το σώμα σας: τρέξτε χωρίς φόβο
Παραπάνω από το μισό σώμα του ανθρώπου δεν είναι… ανθρώπινο
Περισσότερο από το ήμισυ του ανθρώπινου σώματος δεν είναι ακριβώς ανθρώπινο, καθώς τα ανθρώπινα κύτταρα αποτελούν μόνο το 43% των συνολικών κυττάρων που υπάρχουν σε ένα ανθρώπινο σώμα.
Τα υπόλοιπα, που είναι και περισσότερα (57%) ανήκουν σε βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που φιλοξενούνται στο σώμα μας ή μάλλον το έχουν αποικίσει με το… έτσι θέλω.
Όπως δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ρομπ Νάιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Νμτιέγκο, «είστε περισσότερο μικρόβιο παρά άνθρωπος». Όπως είπε, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις (ακριβές μέτρημα προφανώς δεν είναι εφικτό), η αναλογία ανθρωπίνων-μικροβιακών κυττάρων γέρνει υπέρ των δεύτερων (43%-57%).
Σταδιακά οι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν για τα καλά ότι αυτό το «άλλο μισό» μας, αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μεταμορφώνουν πλήρως την υγεία μας με τρόπους που δεν είχαμε φανταστεί έως πρόσφατα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και στην αρρώστια, ακόμη και στις αλλεργίες ή τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Είτε πάνω στο σώμα είτε μέσα σε αυτό, τα μικρόβια αφθονούν, αν και το πραγματικό «πάρτι» γίνεται στο ανθρώπινο έντερο, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση και ποικιλία τους.
Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο άνθρωπος (ή μάλλον δεν είναι κατά πλειοψηφία άνθρωπος) ούτε από γενετική άποψη, αφού στο καθαρά ανθρώπινο γονιδίωμα των περίπου 20.000 γονιδίων θα πρέπει να προστεθεί το μικροβιακό γονιδίωμα, κάτι που ανεβάζει τον αριθμό των γονιδίων στο ανθρώπινο σώμα στα δύο έως 20 εκατομμύρια!
Και ενώ οι επιστήμονες έχουν κάνει πολύ πετυχημένη δουλειά με τα εμβόλια και τα αντιβιοτικά στο να καταπολεμήσουν τα «κακά» μικρόβια, γίνεται πλέον ολοένα πιο αντιληπτό ότι αυτό έχει καταστροφικές παρενέργειες για τα «καλά» μικρόβια, πράγμα που -εν μέρει τουλάχιστον- εξηγεί την εκρηκτική αύξηση στα περιστατικά αλλεργιών και αυτοάνοσων παθήσεων.
Τύποι ανοσίας (ενεργητική & παθητική)
Μικροοργανισμοί: Ιοί, βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα
Μετάδοση & αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καρδιοαναπνευστική αντοχή _ Ε ΚΑΙ ΣΤ τάξη
Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.