20/ 3 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας..«ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ»……

webinar pagosmia hmera stomatikis 01

images 1 2Το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η υγεία της ψυχής και του σώματος. Η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της γενικής υγείας και συντελεί στην ποιότητα ζωής του ατόμου.
Η 20η Μαρτίου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (F.D.I.) ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας..

Στοματική υγιεινή: το κλειδί για δροσερή αναπνοή

Η Στοματική Υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για τη φροντίδα των δοντιών όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας. Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικούς παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.

hxQtk1oKVQDo22iF4a7J2C1F

Στόχοι της υγιεινής του στόματος και των δοντιών είναι:

Στόχοι της υγιεινής του στόµατος και των δοντιών είναι:
Να αποµακρυνθούν τα υπολείµµατα της τροφής και η οδοντική πλάκα, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάσταση και η μετατροπή της σε τρυγία ( τρυγία ή πέτρα είναι η οδοντική πλάκα η οποία έχει παραμείνει για αρκτετό χρονικό διάστημα στις επιφάνειες των δοντιών με αποτέλεσμα να έχει σκληρή υφή)
Να προστατευθεί το σµάλτο μέσω της εξουδετέρωσης των βλαβερών αντιδράσεων στη στοµατική κοιλότητα
Να διατηρήσουν ή να επανακτήσουν τα δόντια τη φυσική τους λάµψη, με σεβασµό στην ισορροπία της στοµατικής χλωρίδας.
 

Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες, ήταν το  μήνυμα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας για το 2021. Τη  ημέρα αυτή  επισκιάζουν η πανδημία και ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό.

Μετά από δύο  χρόνια συνεχόμενης μάχης με την πανδημία του covid 19, η σημασία της στοματικής υγείας είναι μεγαλύτερη. Το στόμα είναι ο καθρέφτης του σώματός μας, πόσο μάλλον τώρα που μπορεί να είναι και είσοδος του φονικού ιού.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ονόμασε την καμπάνια «ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ» προσπαθώντας να τονίσει πόσο σημαντικό είναι το χαμόγελο στη ζωή μας.

Ωστόσο, τα μέλη της ΕΟΟ θέλουν να αφυπνίσουν μικρούς και μεγάλους για την αξία της καλής στοματικής υγείας, η οποία, όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του ανθρώπινου οργανισμού από τη λοίμωξη COVID-19 και την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού και σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα όμορφο χαμόγελο!

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία το Σάββατο, στις 20 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΟΟ Αθανάσιο Δεβλιώτη, «η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και είναι δείκτης της ποιότητας ζωής. Η στοματική υγεία δεν είναι απλώς η υγεία των δοντιών, αλλά το «κλειδί» της σωματικής και ψυχικής μας υγείας».

Το στόμα αποτελεί βασικό σημείο εισόδου των ιών και κύρια πηγή της εξάπλωσής τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης διασποράς των ιών και όλα τα μέτρα για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας. Η σχολαστική φροντίδα των δοντιών και η προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να σας προφυλάξει από διάφορα νοσήματα.

ΤΟ ΒΡΩΜΟΔΟΝΤΑΚΙ

Σύντομης διάρκειας animation με θέμα τη στοματική υγιεινή. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τις αιτίες που προκαλούν τη φθορά των δοντιών και να συσχετίσουν καθημερινές συνήθειες με την προστασία τους (κατάλληλη διατροφή, τακτικό και σχολαστικό βούρτσισμα).

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ-1

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

2oFguoh6ivvNhG9WxZ4CeZ84

Πιθανές παθήσεις της στοματικής κοιλότητας

Η στοματική κοιλότητα είναι το πρώτο τμήμα του πεπτικού συστήματος. Περιλαμβάνει τα δόντια,τα ούλα και τη γλώσσα. Τα δόντια είναι οι φρουροί της υγείας μας. Η σημαντικότερη λειτουργία τους είναι η μάθηση της τροφής και η ομιλία.

Οι κυριότερες παθήσεις του στόματος είναι:
Η τερηδόνα
, που προσβάλλει τους σκληρούς ιστούς του δοντιού, αδαμαντίνη και οδοντίνη και προκαλεί πόνο. Η τερηδόνα συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση γλυκών.

Η περιοδοντίτιδα. Είναι η νόσος που προσβάλλει τα ούλα, τα οποία αποτελούν τους στηρικτικούς ιστούς των δοντιών, και το περιρρίζιο, το οποίο είναι οστό της σιαγόνας. Αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι η οδοντική μικροβιακή πλάκα. Τα μικρόβια, σε συνδυασμό με τη συχνή κατανάλωση ζάχαρης, παράγουν οξέα, τα οποία συγκεντρώνονται πάνω στα δόντια και προκαλούν την τερηδόνα. Κάποια μικρόβια όταν εισέλθουν στην ένωση των δοντιών με τα ούλα επηρεάζουν την ουλίτιδα (πρώτη φάση της περιοδοντικής νόσου). Η οδοντική μικροβιακή πλάκα όταν παραμείνει για πολύ καιρό πάνω στα δόντια, χωρίς να αφαιρεθεί με σωστό βούρτσισμα, μπορεί να σκληρυνθεί και να δημιουργήσει τη λεγόμενη πέτρα ή τρυγία. Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα θα πρέπει να θεραπευτούν διότι θα προκαλέσουν καταστροφή των ούλων, δηλαδή των ιστών που στηρίζουν τα δόντια, και έτσι τα δόντια θα πέσουν.

Οδηγίες βουρτσίσματος των δοντιών

παρουσίαση για μικρούς μαθητές

Μέτρα προστασίας – φροντίδας στοματικής κοιλότητας

https://www.youtube.com/watch?v=5SB0NqsEhgo&ab_channel=HeyKids-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC%CE%A4%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%B4%CE%B9%CE%B1

Η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα για τη στοματική υγεία, όπως:
Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συνήθως 3 φορές την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα και, κυρίως, μετά το βραδινό φαγητό για 3 λεπτά περίπου. Η χρήση μαλακής ή μέτριας οδοντόβουρτσας και η αλλαγή της κάθε 2 ή 3 μήνες. Από την ηλικία των 2-2,5 χρόνων ξεκινά η χρήση της οδοντόβουρτσας με την επίβλεψη των γονέων.

Η χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.
Η χρήση φθοριούχου διαλύματος μια φορά την ημέρα και φθοριούχου οδοντόκρεμας.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα.
Σωστή διατροφή. Κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, φθόριο, σίδηρο, κάλλιο, βιταμίνες κ.ά. Θα πρέπει να αποφεύγεται το διάμεσο «τσιμπολόγημα». Η κατανάλωση των γλυκών συνίσταται να είναι περιορισμένη και κατά προτίμηση μετά τα γεύματα.
Ο οδοντίατρος πρέπει να ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας μας και για πιθανά νοσήματα, όπως ορμονικές μεταβολικές, ηπατίτιδα Β, AIDS (HΙV-λοίμωξη) κ.ά. Η υγιεινή του στόματος και τα καθαρά δόντια χαρίζουν υγεία, ευεξία, ομορφιά και ένα φωτεινό και λαμπερό χαμόγελο.

Στοματική υγιεινή – Εκπαιδευτικό video picou picou

Τα picou picou μας μαθαίνουν τους κανόνες της στοματικής υγιεινής

Εσύ το ήξερες; “Στοματική υγιεινή για παιδιά”

https://www.youtube.com/watch?v=WW_z88rI9Ww&ab_channel=%CE%A4%CE%BF%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%85Egg

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΝΟΔΟΝΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ

Η Στοματική Υγιεινή περιλαμβάνει το σύνολο των ενεργειών για την φροντίδα των δοντιών όπως η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας και η διατήρηση ενός περιβάλλοντος που δεν ευνοεί την εκδήλωση παθήσεων των δοντιών, των ούλων και γενικά της στοματικής κοιλότητας.

Η καλή στοματική υγιεινή σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της στοματικής υγείας.



Λήψη αρχείου

 

 

ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ”ΣΟΚΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΤΡΥΠΟΔΟΝΤΗ”

Πανέξυπνη παιδική ιστορία με πρωταγωνιστές δύο μικρόβια και η υγιεινή των δοντιών Μια παιχνιδάκι! Ο Σοκολάκης και η Ζαχαρούλα που μας μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει με τα δοντάκια μας κι έτσι ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τη φροντίδα τους!

Προτάσεις δραστηριοτήτων για την ενότητα Διατροφή και Στοματική Υγιεινή
από την Tania Manesi μέσω ενός Sway

9

Τι προκαλεί τερηδόνα; – Μελ Ρόζενμπεργκ

Όταν μια ομάδα αρχαιολόγων βρήκε πρόσφατα ανθρώπινα υπολείμματα περίπου 15.000 ετών, έκαναν μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη: τα δόντια αυτών των αρχαίων ανθρώπων ήταν γεμάτα τρύπες. Τι προκαλεί λοιπόν τις κοιλότητες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε; Ο Mel Rosenberg μας βάζει μέσα στα δόντια μας για να το μάθουμε.

Μια βαθιά βουτιά στην επιστήμη της Υγιεινής των δοντιών

 

Η σπουδαιότητα της στοματικής υγείας ως ένα από τα σημαντικότερα μέτρα Πρόληψης

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εγκαίρως, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εξέδωσε οδηγίες, προσαρμόζοντας αυτές των διεθνών οργανισμών στις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας» τόνισε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε ότι «οι οδοντιατρικές πράξεις δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στη μετάδοση του κορονοϊού και μεταξύ της οδοντιατρικής κοινότητας της χώρας μας δεν έχει υπάρξει θύμα από την COVID-19».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η οδοντιατρική φροντίδα δεν έχει συμβάλλει στη διασπορά της λοίμωξης και ότι η επιμελής τήρηση των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης που έχει συστήσει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει διασφαλίσει την προστασία των ασθενών και του προσωπικού των οδοντιατρείων από τον κορονοϊό» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο κορονοϊός «χτύπησε» τη στοματική υγεία

Όπως σημείωσε η Γενική Γραμματέας της ΕΟΟ Μαρία Μενενάκου, «ο κορονοϊός έπληξε τη στοματική υγεία των πολιτών. Από την έναρξη της πανδημίας αυξήθηκαν τα παράπονα των ασθενών για πόνο στις γνάθους, οδοντική ευαισθησία, ενόχληση στα μάγουλα και ημικρανίες. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση σε κατάγματα στα δόντια και σε παλιά σφραγίσματα. Ακόμα και σε παιδιά παρατηρήσαμε φαινόμενα αυτοτραυματισμού, με πληγές στα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα».

Πέρα από τον προφανή λόγο που είναι το υπερβολικό άγχος που οδηγεί στο σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών, να τονίσουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν αυτές τις καταστάσεις και στους οποίους πρέπει να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή.

Ένας από αυτούς, σύμφωνα με την κ. Μενενάκου, είναι η κακή στάση του σώματος λόγω πολύωρης τηλεργασίας. Όταν δουλεύουμε με το σώμα – μπροστά σε σχήμα C, η κάτω γνάθος μας ακουμπάει με την πάνω αναγκαστικά σε πολύ στενή επαφή. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλείται φθορά στα δόντια διότι η φυσιολογική στάση του ανθρώπινου σώματος κρατάει τα δόντια σε μία μικρή απόσταση.

Εκτός από την τηλεργασία, η αλλαγή στον τρόπο ζωής και το εργασιακό άγχος έχουν επιφέρει διαταραχές και στις συνήθειες του ύπνου, οι οποίες έχουν επίσης σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη παραλειτουργιών που αφορούν τις γνάθους κατά τη διάρκειά του.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:

Η καλή στοματική υγιεινή εμπόδιο στην πορεία του κοροναϊού

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και η άρρηκτη σχέση με τη γενική υγεία του ανθρώπου

 

Δράσεις και παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Αγωγή Στοματικής Υγείας

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

nvmcvHUjrvEW7BV7evd4SDN7

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ

Εκπαιδευτικός φάκελος με σημαντικές παρουσιάσεις και φύλλα εργασίας για την οδοντική υγιεινή

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

mzrSLfcz67Q9ypbwwQ9732F8

Μουσείο Απόδρασης: Το μουσείο των δοντιών

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να επισκεφθείτε τον ιστότοπο με το υλικό

Και τώρα ας τραγουδήσουμε….

άραγε μπορείτε να δραματοποιήσετε τα τραγουδάκια παρακάτω;

Η νεράδια των δοντίων

λήψης 1 1

Η ανατολή, η εμφάνιση δηλαδή μέσα στο στόμα των είκοσι παιδικών δοντιών ολοκληρώνεται, τον τρίτο χρόνο της ζωής. Τα πρώτα μόνιμα δόντια αρχίσουν να εμφανίζονται γύρω στον 6ο χρόνο και είναι συνήθως τα κάτω πρόσθια συγχρόνως δε γίνεται και η εμφάνιση των πρώτων μόνιμων γομφίων που είναι γνωστοί και ως εξαρίτες. Η ολοκλήρωση της ανατολής των μόνιμων δοντιών γίνεται με την εμφάνιση των δευτέρων γομφίων περίπου στο 12ο με 13ο έτος. Στη φάση αυτή τα μόνιμα δόντια είναι 28. Τα μόνα δόντια που μένουν είναι οι τέσσερις  σωφρονιστήρες (φρονιμίτες), οι οποίοι συνήθως ανατέλλουν μετά την ηλικία των δεκαπέντε ετών, παρότι συχνά παραμένουν έγκλειστοι μέσα στη γνάθο ή δεν υπάρχουν καθόλου. Οι ηλικίες που αναφέραμε παραπάνω μερικές φορές δεν ισχύουν καθώς μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην ανατολή των μόνιμων δοντιών, χωρίς αυτό να είναι ιδιαίτερο πρόβλημα.

Όταν έρθει η ώρα που ένα νεογιλό δόντι θα πέσει για να ανατείλει το μόνιμο σύμφωνα με τον μύθο εμφανίζεται η νεράιδα των δοντιών, ένα ξωτικό ιδιαίτερα αγαπητό μεταξύ των παιδιών. Οι γονείς παρακινούν τα παιδιά να τοποθετήσουν τη νύχτα, λίγο πριν κοιμηθούν, το πεσμένο τους δοντάκι κάτω από το μαξιλάρι τους. Η νεράιδα θα έρθει πετώντας στο παιδικό δωμάτιο, θα πάρει κάτω από το μαξιλάρι το πεσμένο δοντάκι και θα βάλει στη θέση του ένα νόμισμα η ένα μικρό δώρο.

Η παράδοση της νεράιδας των δοντιών είναι ευρέως γνωστή και τηρείται σαν έθιμο σε διάφορες χώρες. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως ο μύθος ξεκίνησε τον 13ο αιώνα στη μακρινή Ισλανδία οπότε και τα μεσαιωνικά ισλανδικά λογοτεχνικά έργα ανέφεραν για πρώτη φορά ότι δίνονταν αμοιβή που ένα παιδί έχανε το πρώτο του δόντι. Σκοπός, προφανώς, ήταν με την ευχάριστη αυτή διαδικασία τα παιδιά να αρχίσουν να φροντίζουν τη στοματική τους υγιεινή από νεαρή ηλικία.

Ή νεράδια των δοντιών | 

η νεραιδα των δοντιών

4 μύθοι για τα δόντια (υλικό για μεγαλύτερα παιδιά )

Δεν ξεχνάμε πως η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την υγεία μας γενικότερα, πέρα από το γεγονός ότι μας “χαρίζει” ένα λαμπερό χαμόγελο. Όχι ότι και αυτό δεν είναι βέβαια πολύ σημαντικό. Πόσες φορές έχουμε “κολλήσει” με ένα λαμπερό χαμόγελο ή πόσες φορές έχουμε συμπαθήσει κάποιον μόνο και μόνο από το χαμόγελό του; Το χαμόγελο λοιπόν δεν πρέπει να κρύβεται, πρέπει να είναι υγιές και φροντισμένο και για να γίνει αυτό πρέπει να αποχαιρετήσουμε κάποιες αντιλήψεις και συνήθειες που πες πες με τα χρόνια έγιναν “μύθοι”.

1. Αφού δε τρώω γλυκά δε θα χαλάσουν τα δόντια μου. Μεγάλο λάθος γιατί η ζάχαρη δε βρίσκεται μόνο στα γλυκά αλλά και σε πολλά άλλα τρόφιμα που συχνά καταναλώνουμε. Καθημερινά πίνουμε και μάλιστα για πολλές ώρες την ημέρα, ροφήματα καφέ, γάλα, τσάι, που τους προσθέτουμε ζάχαρη. Επίσης τα δόντια δε χαλάνε μόνο από τη ζάχαρη αλλά και από τους υδατάνθρακες. Να θυμάστε επίσης πως δεν έχει σημασία πόση ζάχαρη τρώει κανείς, αλλά πόσο συχνά! Μασουλάτε συνεχώς καραμέλες με ζάχαρη ή τσιμπολογάτε γλυκά; Αυτές οι συμπεριφορές χαλάνε πολύ περισσότερο τα δόντια από το να φάτε μια τούρτα μια κι έξω. Και μην ξεχνάτε πως η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για την υγεία του στόματος. Μέχρι τώρα δεν θεωρούσαμε πως η υγεία του στόματος είναι δείκτης μιας υγιούς ζωής… ήρθε λοιπόν η ώρα να αρχίσουμε να το κάνουμε! Γιατί τις παθήσεις του στόματος μπορούμε να τις προλάβουμε.

2. Πλένω τα δόντια μου πρωί και βράδυ.
Τα δόντια μας πρέπει να τα πλένουμε μετά από κάθε γεύμα. Τελεία και παύλα.
Είναι απίστευτο αλλά τα βακτήρια δεν ζουν μόνο στα δόντια μας, αλλά και στη γλώσσα μας, τα ούλα μας, ακόμα και στα μάγουλά μας. Και άκου και αυτό: τα δόντια μας αποτελούν μόνο το 20% του στόματος μας, το υπόλοιπο 80% το αποτελούν τα ούλα, τα μάγουλα και η γλώσσα μας. Γεγονός που αμέσως με πάει στην κατάρριψη του επόμενου μύθου που λέει…

3. Μπορώ να χρησιμοποιώ μια απλή φθοριούχο οδοντόκρεμα. Η τεχνολογία και οι έρευνες πάνω στη στοματική υγιεινή έχουν προχωρήσει. Οι απλές οδοντόκρεμες προστατεύουν μόνο τα δόντια σας και αφήνουν στην απ’ έξω τα ούλα, τα μάγουλα και τη γλώσσα. Είναι σαν να χρησιμοποιείς ένα σαμπουάν που σου καθαρίζει μόνο το 20% των μαλλιών σου! Θα το έκανες; Σίγουρα όχι! Είναι λάθος λοιπόν να μην ψάχνεις το καλύτερο για την στοματική σου υγιεινή !

4. Εφόσον χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα το βούρτσισμα είναι περιττό. Μέγα λάθος! Το στοματικό διάλυμα βοηθά στην στοματική υγιεινή, αλλά δεν υποκαθιστά το βούρτσισμα. Προσοχή: να χρησιμοποιείτε μόνο αυτά που δεν έχουν οινόπνευμα!

 

Υγιεινές τροφές που καταστρέφουν τα παιδικά δόντια

Πολλοί γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τους δίνουν για σνακ ή στο σχολεία φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Η κολλώδης υφή της σταφίδας ή άλλων αποξηραμένων φρούτων όμως, έχει ως αποτέλεσμα την προσκόλληση των σακχάρων στα δόντια.

Τα συμπεράσματα προέκυψαν από έρευνα του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών του Λονδίνου που αποκάλυψε μεγάλο αριθμό παιδιών κάτω των πέντε ετών που είχαν χαλασμένα δόντια τα οποία έπρεπε να αφαιρεθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ben Atkins από τη Βρετανική Ένωση Οδοντιάτρων στους Times, παρότι τα τσιπς συχνά περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, τα απλά τσιπς είναι «μια χαρά».

verikokka paidi

Η Nicole Sturzenbaum από μια ιδιωτική οδοντιατρική κλινική για τα παιδιά, στο δυτικό Λονδίνο, τονίζει ότι τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν ένα «εφιάλτη».

Τα συγκεκριμένα σνακ συμβάλλουν σημαντικά στο πρόβλημα των παιδιών, οι γονείς των οποίων θέλουν να τα εξοικειώσουν με την υγιεινή διατροφή.

Οι εξαγωγές δοντιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας αυξήθηκαν κατά 24% σε μόλις δέκα χρόνια, πρόσθεσε.

Μόνο πέρσι, 47 βρέφη κάτω από την ηλικία του ενός έτους υποβλήθηκαν σε αφαίρεση νεογιλών δοντιών.

Σημειώνεται ότι πάνω από το 1/3 των παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών, τρώνε καθημερινά ανθυγιεινές τροφές, όπως έδειξε σχετική έρευνα.

Συχνά όμως τα φρούτα περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και από κάποιες σοκολάτες.

Για παράδειγμα, ένα πορτοκάλι μεσαίου μεγέθους περιέχει 23 γραμμάρια ζάχαρης και μια μικρή μπανάνα 17 γραμμάρια, ποσότητα μεγαλύτερη από μία γκοφρέτα με σοκολάτα που έχει περίπου 11 γραμμάρια.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ακόμη χειρότερα λόγω της τάσης τους να κολλάνε στα δόντια. Υπολογίζεται ότι 100 γραμμάρια αποξηραμένων βερίκοκων περιέχουν 53 γραμμάρια ζάχαρης.

 

  • Η αξία του ρόλου των οδοντιάτρων,
    ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας

paidodontia15a

Συμβουλές

Οι οδοντίατροι σας συμβουλεύουν να πλένετε πρώτα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν ασχοληθείτε με τα δόντια σας. Πρέπει να βουρτσίζετε σχολαστικά τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά, καθαρίζοντας τα ενδιάμεσα διαστήματα με οδοντικό νήμα ή βουρτσάκια.

Πρέπει να αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες ή αμέσως μετά την ανάρρωσή σας από κάποιο νόσημα και να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης και ανθρακικού, καθώς και το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Επίσης, πολύ σημαντική είναι η επίσκεψη στον οδοντίατρό σας κάθε 6 μήνες για έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό των δοντιών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν πρέπει να αμελείτε τη στοματική σας υγεία και φυσικά αν έχετε πονόδοντο ή ενοχλητικό πόνο στη στοματική κοιλότητα, πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε οδοντίατρο και να μην προσπαθήσετε να ανακουφίσετε τον πόνο μόνοι σας, λαμβάνοντας φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς να έχετε συμβουλευθεί τον ιατρό σας.

Τα οδοντιατρεία είναι ασφαλή

Τα οδοντιατρεία εφαρμόζουν νέα πρωτόκολλα αυξημένης επαγρύπνησης και όλα τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του κορονοϊού. Οι οδοντίατροι, λόγω της άμεσης επαφής με το πρόσωπο του ασθενούς και της δημιουργίας αερολύματος κατά τη διάρκεια της πλειοψηφίας των οδοντιατρικών πράξεων, βρίσκονται «στην πρώτη γραμμή», ωστόσο, με τα μέτρα που λαμβάνουν, δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής κρούσματα σε οδοντιατρεία.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εγκαίρως, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, εξέδωσε οδηγίες, προσαρμόζοντας αυτές των διεθνών οργανισμών στις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας» τονίστηκε από την πλευρά  της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας . Ο Γκίκας Μαγιορκίνης , επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας πρόσθεσε ότι «οι οδοντιατρικές πράξεις δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στη μετάδοση του κορονοϊού και μεταξύ της οδοντιατρικής κοινότητας της χώρας μας δεν έχει υπάρξει θύμα από την COVID-19».

Παιχνίδια εμπέδωσης

https://wordwall.net/el/embed/4d37685c87ea4c72832ede8d4e11bfe6?themeId=1&templateId=5

https://wordwall.net/el/embed/4710431b644b42a79cf66b8666cd68af?themeId=1&templateId=5

 


Διαβάστε εδώ τι πρέπει να ξέρουμε για τα «σιδεράκια»

siderakia paidia juniorsclub

 


Δείτε ακόμη 

Διδακτική αξιοποίηση της ιστορίας “Η κυρά Διατροφή πρώτη στη μαγειρική”
Πηγή: Νηπιαγωγείο Κανδήλας, Αρκαδίας



Λήψη αρχείου

(Το παραμύθι μπορείτε να το βρείτε και σε εικονογραφημένη αφήγηση στο youtube)

και παίζουμε παιχνίδια εμπέδωσης της Υγιεινής διατροφής

https://wordwall.net/el/resource/7615754/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%b7

https://wordwall.net/el/resource/7700776/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7

https://wordwall.net/el/resource/1775383/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7

https://wordwall.net/el/resource/10982474/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1

https://wordwall.net/el/resource/13674313/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7

https://www.liveworksheets.com/c?a=c&sr=n&ms=uz&af=sy&l=uc&i=usfztuz&r=gh&db=0&f=dzduuduu&cd=klxkxpegzxgbw2ngnxxnxxpixg

 


Φροντίζω το χαμόγελό μου!

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΣΕΝΑΡΙΟ/ ΤΥΠΙΚΟ ΕΥΡΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 9 – 12

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

LAHtzf7N5ich6SBBbQ8LSCYC

Χημεία και οδοντόκρεμες* Μία ενδιαφέρουσα σελίδα για μεγάλες τάξεις.

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

nVoF5ByRNZ7gx449zL4dAg8E

ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ»

Πατήστε στην παρακάτω εικόνα

vRaVjDhSg7FRAjnKyrjzLhQn

Στην παρακάτω διαδραστική εικόνα θα βρείτε υλικό για την εκπόνηση Προγραμμάτων με συναφή θεματολογία   με στόχο  να βοηθήσετε τους μαθητές να αποκτήσουν ή να διατηρήσουν θετική στάση και συμπεριφορά στα θέματα φροντίδας της στοματικής υγείας.

«ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ»

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Εκπαιδευτικά thinglink, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.