Οι μεγάλοι μικροί κυνηγοί των Μπαταριών

ΚΕΝΤΡΙΚΗ

Σε όλες τις γιορτινές ημέρες τα παιδικά παιχνίδια έχουν την τιμητική τους!!!
Οι λίστες δώρων ξεκινούν κυρίως από κάποιο παιχνίδι για τα παιδιά και οι διακοπές των Χριστουγέννων γεμίζουν με ασταμάτητες αναμετρήσεις.
Και οι μπαταρίες αδειάζουν και καινούριες τοποθετούνται…
αι τις παλιές τι τις κάνουμε;;;;

Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η

Που καταλήγουν οι μπαταρίες όταν δεν ανακυκλώνονται στους κάδους ΑΦΗΣ;


Οι μπαταρίες περιέχουν τοξικές ουσίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον και επιστρέφουν σε εμάς μέσω του νερού, της τροφής και του αέρα.

 

Συγκεντρώστε λοιπόν τις άδειες μπαταρίες σας και πάρτε τες μαζί σας στο σχολείο ή σε οποιδήποτε άλλο  εύκολα προσβάσιμο σημείο. Ανακύκλωσε τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες σου  σε σημεία με υψηλή επισκεψιμότητα όπως καταστήματα τηλεπικοινωνιών, εμπορικά καταστήματα και υπεραγορές, σχολεία, υποκαταστήματα τραπεζών και πολλά άλλα.
Τους στόχους  τους γνωρίζετε…
Ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον και η αποστολή σας στο κυνήγι ανακύκλωσης μπαταριών.

elfmaker 735x400Ας βοηθήσουμε τους μεγάλους να θυμηθούν   πόσο επικίνδυνη είναι μια μπαταρία που δεν ανακυκλώνεται… Τα βαρέα μέταλλα που περιέχει, κυρίως μόλυβδος, κάδμιο και υδράργυρος, όταν απελευθερώνονται στο περιβάλλον, μοιραία μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και από εκεί καταλήγουν στον οργανισμό μας. Αποτέλεσμα να προσβάλλονται σημαντικές λειτουργίες του στους νεφρούς, στους πνεύμονες αλλά και στο καρδιαγγειακό και μυοσκελετικό μας συστημα. Ακόμα και αν αδειάσει μια μπαταρία, έχει πολύτιμα συστατικά και πρώτες ύλες.



Λήψη αρχείου

Με την ανακύκλωση ακόμα και των πιο μικρών μπαταριών του εμπορίου παράγονται νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα και εξοικονομείται ενέργεια για να καλύψει σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. Γι αυτό και είναι αναγκαίο καμιά μπαταρία να μην μένει εκτός από τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης μπαταριών.


 Βίντεο ευαισθητοποίησης


 

Μαθαίνω παίζοντας cutcaster photo 100679816 Happy Children

Ποιος είπε ότι δεν μπορείς να μαθαίνεις και να παίζεις ταυτόχρονα ; Εμείς τον διαψεύδουμε και  συγκεντρώσαμε για σένα εκπαιδευτικά παιχνίδια για να εξασκηθείς σε όσα έμαθες και να θυμηθείς όσα ξέχασες..

Κάνε κλικ εδώ για να παίξεις υπέροχα παιχνίδια 

 

Βοήθησε τον Mr. Batt να φθάσει στο νησί της ανακύκλωσης μπαταριών και κέρδισε φανταστικά δώρα!

Παίρνουμε τις γνώσεις μας και την αγάπη μας για το περιβάλλον και φύγαμε για το ταξίδι!
Πάτησε στην παρακάτω εικόνα 

τίτλο 1

 

Μάθε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση μπαταριών παρακάτω…

Δείτε το στο slideshare.net

Ακολουθήστε τις περιπέτειες των νέων ηρώων του πλανήτη!
Μάχονται καθημερινά για να διατηρήσουν καθαρό το περιβάλλον και έχουν ορκιστεί να μην αφήσουν καμία μπαταρία εκτός κάδου ΑΦΗΣ. Στο τρίτο επεισόδιο αναλαμβάνουν δράση και «εκπαιδεύουν» την γειτόνισσα τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, γιατί κάποιες φορές για να καταλάβεις το πρόβλημα… πρέπει να σου χτυπήσει την πόρτα!

Πάτησε στην παρακάτω εικόνα
για να ρίξεις μια ματιά και στα βιντεάκια από το Video Gallery
της Αφής 

τίτλο 2


Η ΑΦΗΣ, (από τα αρχικά Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) ήρθε στην πραγματικότητά μας το 2004 με στόχο να μην αφήσει καμία μπαταρία εκτός ειδικού κάδου. Δεκαεπτά  χρόνια μετά όχι μόνο το κατάφερε αλλά κατάφερε να κάνει το κοινό να αντιληφθεί πως είναι κομμάτι της λύσης του προβλήματος. Να αναπτύξει συνείδηση. Οι χαρακτηριστικοί διαφανείς κάδοι έκαναν την εμφάνισή τους σε σχολεία, επιχειρηματικούς χώρους και σε δημόσια σημεία.
Η Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών συστήθηκε στο κοινό ως ΑΦΗΣ με σκοπό  για πρώτη φορά την μαζική ανακύκλωση άδειων μπαταριών σε ειδικούς κάδους ξεχωριστά από τα υπόλοιπα οικιακά απορρίμματα.
Αυτή τη στιγμή, οι κάδοι της ΑΦΗΣ βρίσκονται σε 65.500 σημεία πανελλαδικά. Όλοι έχουμε συναντήσει έστω και ένα κάδο ΑΦΗΣ και αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί από όλη την ελληνική επικράτεια χιλιάδες αιτήσεις για απόκτηση κάδων ανακύκλωσης μπαταριών. Δήμοι, κοινότητες, δημόσιοι φορείς, στρατιωτικές μονάδες, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία, τράπεζες, νοσοκομεία και πολλά ακόμα, συμμετέχουν έμπρακτα στο πρόγραμμα, φιλοξενώντας τα ειδικά δοχεία ανακύκλωσης της εταιρίας.
Η διαδικασία ξεκινάει πρώτα από την συλλογή των μπαταριών από τους κάδους και την μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης. Έπειτα οι μπαταρίες αποστέλλονται σε εργοστάσια στο εξωτερικό όπου λαμβάνει χώρα και η ανακύκλωσή τους με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και τελικώς η ανάκτηση των βασικών μετάλλων.

Είναι τεράστια η σημασία του προγράμματος ανακύκλωσης τόσο για το ίδιο το περιβάλλον όσο και για την προσωπική μας υγεία.  Αρκετά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητά μας είναι συστατικά του φλοιού της γης τα οποία δεν διασπώνται με αποτέλεσμα οι ζωντανοί οργανισμοί να τα απορροφούν με το νερό, τον αέρα και την τροφή και να τα αποβάλλουν με δυσκολία. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιο-συσσώρευση, και προκαλεί από την μία πονοκέφαλο στους περιβαλλοντολόγους και από την άλλη αρκετές δηλητηριάσεις με αιτία τα βαρέα μέταλλα.

Τι κερδίζουμε όμως ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες μέσω της ΑΦΗΣ;

Η εξόρυξη των βαρέων μετάλλων από τον φλοιό της γης θα συνεχίζεται, για την κατασκευή όχι μόνο μπαταριών, αλλά και πολλών άλλων προϊόντων.
Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες περιορίζουμε αρχικά την απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων στις χωματερές.
Πολύ συχνά στις χωματερές συμβαίνουν ατυχήματα, όπως πυρκαγιές, από τα εύφλεκτα απορρίμματα με αποτέλεσμα τα μέταλλα και τα διαβρωτικά οξέα –ιδιαίτερα επιβλαβή για τα μάτια και το δέρμα- που εξαερώνονται κατά την καύση των απορριμμάτων, στην συνέχεια να καταλήγουν μέσω της βροχής στο νερό και το έδαφος.
Ανακυκλώνοντας τις μπαταρίες, εμποδίζουμε όλη αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία.

Πρόσθετο υλικό

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑΔΙΑ

Κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να κατεβάσεις ή να διαβάσεις ενημερωτικά φυλλάδια

ΑΦΗς ΚΎΠΡΟς

Πηγή: https://parallaximag.gr/life/perivallon/kamia-mpataria-ektos-ton-idikon-kadon

 

Αυτή η εργασία έχει άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά δημιουργού4.0.

Σχετικά με ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΜΑΙΡΗ

Γεια σας,Ονομάζομαι Τσαουσίδου Μαίρη.  Υπηρετώ εδώ και 29 έτη  ως εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής (ΠΕ11) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.  Ευελπιστώ να δημιουργήσω αλλαγές στον εαυτό μου και στη συνέχεια και στο περιβάλλον μου για το κοινό καλό, μέσα από το θετικό μετασχηματισμό στις σύγχρονες κοινωνίες, ειδικά σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε όλοι μας πλανητικά.

Είμαι παντρεμένη και έχω δυο παιδιά και ένα σκύλο και 2  γάτους!!!!! Μου αρέσει το θέατρο, τα ταξίδια, η κωπηλασία και το διάβασμα.
Αγαπώ πολύ τα παιδιά και εύχομαι να έχουμε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσεων! Καλή αρχή σε όλους!

Αγαπημένο ρητό: «Το να ξεστομίζεις μια λέξη είναι σαν να χτυπάς μια νότα στο πληκτρολόγιο της φαντασίας.
Για όσα δεν μπορείς να μιλήσεις πρέπει να σωπαίνεις.»
Ludwig Wittgenstein


Περισσότερες πληροφορίες
Κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Ανακύκλωση, Εργαστήρια δεξιοτήτων, Θεματική 1 :ΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ – ΕΥ ΖΗΝ, Θεματική 2 :ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Θεματική 3 :ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ, Κινηματογραφική παιδεία, Μαθητές - εκπαιδευτικό υλικό, ΥΓΕΙΑ: Διατροφή-Αυτομέριμνα-Οδική Ασφάλεια. Ετικέτες: . Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.