kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου για το μάθημα των Θρησκευτικών

Συγγραφέας: kantonopou στις 11 Νοεμβρίου, 2010

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις προτεινόμενες αλλαγές στην υποχρεωτική εκπαίδευση και ειδικότερα για το ενδεχόμενο μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε προαιρετικό έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Με διπλό στόχο, αφενός να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το υπουργείο Παιδείας και αφετέρου να απαντήσει και στην κριτική που του ασκείται στο εσωτερικό της Εκκλησίας, ο κ. Ιερώνυμος κατέστησε σαφές ότι η Ιεραρχία δεν πρόκειται να μείνει «άφωνη» στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

«Μας έχουν αναστατώσει όσα ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό για την προαιρετική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο θέμα ούτε η ΔΙΣ ούτε κανένας ιεράρχης να σταθούν άφωνοι» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στους πρωτοετείς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Πολλοί επιδιώκουν να μας παρουσιάζουν άφωνους. Ομως αγρυπνούμε και παρακολουθούμε σοβαρά και όπως πρέπει όλα τα θέματα. Η μάχη και ο αγώνας πρέπει να γίνονται συστηματικά και ουσιαστικά, όχι για τον θόρυβο και το φαίνεσθαι, αλλά για το είναι και το αποτέλεσμα» είπε με νόημα ο κ. Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε και να καταλήξουμε εμείς σ’ αυτό που θέλουμε και να το πούμε ξεκάθαρα. Εφτασε ο καιρός να δουλέψουμε συστηματικά και με επιχειρήματα».

Διάλογος και συντονισμός

Ο Αρχιεπίσκοπος αποκάλυψε στους υποψήφιους θεολόγους ότι μόλις πρόσφατα έλαβε τη διαβεβαίωση της υπουργού Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου πως πριν γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για το μάθημα των Θρησκευτικών, θα προηγηθεί διάλογος και συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών. Το ενδεχόμενο μετατροπής των Θρησκευτικών σε προαιρετικό μάθημα έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια πολλών μητροπολιτών -που κάνουν λόγο για επιχειρούμενη «αποχριστιανοποίηση» της Ελλάδος- καθώς και την αντίδραση καθηγητών των Θεολογικών Σχολών αλλά και των Ενώσεων Θεολόγων.

Του Νικου Παπαχρηστου

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_11/11/2010_421974

Αφήστε μια απάντηση