Συγγραφέας: kantonopou στις 10 Οκτωβρίου, 2010

Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης
Το όρος Σινά είναι γνωστό για το ιστορικό, σπουδαίο και αρχαίο μοναστήρι του, της Αγίας Αικατερίνης, της οποίας φυλάγεται το τίμιο λείψανό της.
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ορθοδοξίας, με αδιάκοπη ιστορία, προσφορά και λειτουργική παράδοση 16 αιώνων.
Βρίσκεται σε μια αγριωπή ρεματιά, μακριά από τον κόσμο, στα βάθη της ησυχίας της ερήμου. Εδώ ο προφήτης Μωυσής παρέλαβε τις δέκα εντολές από τον Θεό και συνομίλησε μαζί του. Γι’ αυτό ονομάζεται θεόπτης. Είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μορφή της Παλαιάς Διαθήκης. Ο υπέροχος βίος του συγκινεί μέχρι σήμερα και είναι συναρπαστικός όχι μόνο για κινηματογραφική ταινία αλλά και ως ανάγνωση στα παιδιά αντί για παραμύθια και κόμιξ. Η ανάγνωση του ωραίου έργου του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης “Θεωρία στον βίο του Μωυσή” χάρισε το όνομα στον υπογραφόμενο. Έτσι το Σινά ονομάστηκε θεοβάδιστο όρος και ο Άθωνας θεομητροβάδιστο Περιβόλι της Παναγίας.
Το σπουδαιότατο εικονοφυλάκιο της μονής, με καταπληκτικές βυζαντινές εικόνες του 6ου αιώνος, με τη δύσκολη τέχνη της εγκαυστικής, τα άλλα πολύτιμα κειμήλια, η πλούσια βιβλιοθήκη, το οστεοφυλάκιο, ο ναός με περίφημα ψηφιδωτά, τα ιουστινιάνεια τείχη, η ακατάφλεκτη βάτος, τα τίμια λείψανα καθιστούν κάστρο ορθόδοξης πνευματικής ζωής, με μοναδικό κειμηλιακό πλούτο και μία ζωντανή μαρτυρία ανάμεσα στις άλλες δύο μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες των Αράβων και των Εβραίων. Ο αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός αγωνίζεται από ετών για τη διατήρηση της ιστορίας και την υπεράσπιση των δικαίων της μονής. Είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα θεολογική συζήτηση και ασπασθήκαμε με σεβασμό το χέρι του.
Το βράδυ πλήθος προσκυνητών ανέβαινε πεζοπορώντας ώρες ανοδική οδό για την αγία κορυφή. Ασθένεια δεν μας επέτρεψε αυτή την τόσο επιθυμητή άνοδο στον τόπο της θεοπτίας του μεγάλου συνωνύμου μου προφήτη Μωυσή. Πήγαμε όμως ως το πλησιόχωρο ησυχαστήριο ενός άλλου συνωνύμου ασκητού. Μου έκανε εντύπωση ότι μας είπε πως προσπαθεί επί δυόμισι δεκαετίες να γίνει πρώτα άνθρωπος και μετά καλός χριστιανός και μοναχός. Οι μοναχοί της μονής είναι 25. Είναι ανάγκη όμως να αυξηθούν. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και το πλήθος των προσκυνητών ιδιαίτερα πολύ.
Λίγο πιο πάνω από το μοναστήρι είναι το σπήλαιο των αγωνισμάτων του οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου. Έμεινε γνωστός για τη συγγραφή ενός μόνο βιβλίου, της ουρανόδρομης Κλίμακος, όπου αναφέρει με γνώση, μεστότητα, ευστοχία και ακρίβεια πώς θα νικήσουμε τα πάθη και θα κερδίσουμε τις αρετές. Σε ξένα πανεπιστήμια αναφέρεται ως σταθμός της ψυχολογίας. Ήταν ένας μεγάλος ψυχοανατόμος. Αξίζει η μελέτη αυτού του βιβλίου.
Το Σινά είναι τόπος με ιστορία αγώνων ασκητικών, υποταγής της ύλης στο πνεύμα και αγαπήσεως του Θεού. Το Σινά έχει κοκκινωπά βράχια, γκαμήλες, βεδουίνους, προσκυνητές και τουρίστες. Οι μουσουλμάνοι ευλαβούνται την Αγία Αικατερίνη, όπως τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγία, που τους επικαλούνται, γιατί τους έχουν κάνει πολλά θαύματα. Τους βλέπεις στις αυλές να προσεύχονται με τάματα. Στον πόλεμο των Έξι Ημερών οι Εβραίοι ήθελαν να κτίσουν έναν ναό εκεί, όπου θα συναντιόνταν ειρηνικά οι πιστοί των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Με το χάσιμο στον πόλεμο έσβησε αυτό το όνειρό τους. Τα βεδουινάκια πάντως σήμερα δεν ζητούν, όπως παλιότερα, μία καραμέλα, αλλά ένα ευρώ, ένα ευρώ…
Υποβλήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, 2010 στις 10:00 μμ και βρίσκεται κάτω από ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ.
.
Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 τροφοδότης (feed).
Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.