kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Κυριακή των Αγίων Πατέρων

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Ιουλίου, 2010

isxr.jpg«Αστέρες πολύφωτοι του νοητού στερεώματος» προβάλλονται σήμερα στην Εκκλησία του Χριστού οι θείοι Πατέρες που συγκρότησαν την Τετάρτη Οικουμενική Σύνοδο. Άγιοι επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί συνήλθαν στη Χαλκηδόνα για να μεταφέρουν την εμπειρία της τοπικής τους Εκκλησίας και να καταθέσουν την μαρτυρία της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο, να διαφυλάξουν την πίστη στην ανθρώπινη και θεϊκή υπόσταση του ιστορικού Ιησού. Διέσωσαν την αλήθεια για την σωτηρία του ανθρώπου από την αίρεση του Μονοφυσιτισμού.

Η αλήθεια διασώθηκε και διασώζεται όχι με διακηρύξεις και με νομοθετήματα, ούτε με πλειοψηφικά συστήματα. Η αλήθεια διασώζεται κάτω από την κοινή εμπειρία των ανθρώπων που πιστεύουν, κάτω από την κοινή βιωτή του εκκλησιαστικού σώματος. Η αλήθεια του Χριστού διαφυλάσσεται ακέραιη γιατί αυτή συνιστά την ελπίδα του κόσμου, την σωτηρία του ανθρώπου. Και η αλήθεια θα παραμείνει αλώβητη μέχρι ο ουρανός και η γη να παρέλθουν, εωσότου αυτός ο υλικός κόσμος να αλλάξει μορφή. Και οι Άγιοι Πατέρες έζησαν και έδειξαν στον κόσμο το σύνολο των εντολών του Θεού, ενσάρκωσαν την αλήθεια, έζησαν την αρετή στο σύνολό της και ονομάστηκαν μεγάλοι από τον ίδιο τον Θεό, παραμένουν μέγιστοι μεταξύ των ανθρώπων.

Έγιναν και παραμένουν φώτα που φωτίζουν όλο τον κόσμο. Έγιναν πρώτα οι ίδιοι φως και μετά φώτισαν τα σκοτάδια μας, «πρέπει πρώτα να φωτισθεί κάποιος και μετά να φωτίσει» γράφει ο άγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος. Οι άγιοι Πατέρες πλημμύρισαν ολόκληροι στο φως του Χριστού μέσα από επίπονη άσκηση, προσευχή, τήρησης των εντολών του Θεού, και πέτυχαν την συνένωση με τον Χριστό μέσα από αγαπητική σχέση με τον Ίδιο και όλους τους συνανθρώπους τους. Έγιναν φώτα και δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί στην σωτηρία, την πορεία προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο.

Και οι άγιοι του Θεού δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε στα ράκη των ενδυμάτων τους ούτε στα σπήλαια και στις ερήμους που καταφεύγουν, η παρουσία του Χριστού επάνω τους γίνεται φανερή όπως η πόλη που βρίσκεται κτισμένη επάνω σε βουνό. Η παρουσία του Χριστού, ή καλύτερα η απόλυτη ταύτισή τους με τον Χριστό, γίνεται φανερή σε όλες τις πτυχές του εξαγιασμένου βίου τους και σκορπίζει ευλογίες σε όλη την κτίση, σε ανθρώπους, σε ζώα ακόμη και σ’ αυτή τη φύση. Και μετά τον θάνατό τους πάλι σκορπίζουν ευεργεσίες με πλήθος ιάματα με το λείψανο του σώματος.

Το κάλλος των αρετών των αγίων ανθρώπων δεν κρύβεται. Το Πανάγιο Πνεύμα ζυμώνει τον άνθρωπο με το πλήθος των χαρισμάτων, τον καθιστά σώο σε αυτό τον κόσμο και σωσμένο από τώρα. Εμείς οι υπόλοιποι άνθρωποι βλέπουμε τα έργα τους, μιμούμαστε τα καλά τους έργα και η αγάπη ξαπλώνεται για να θάλπτει και να ζωογονεί όλους.

Οι Άγιοι Πατέρες δεν έρχονται σήμερα μόνο στην Εκκλησία μας ή μόνο επαιτεία, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού-εκκλησιαστικού όλου. Αποτελούν ευτύχημα για τον κόσμο, τιμή και παρηγοριά, έμπρακτος τρόπος ζωής κατά Χριστό για τον καθένα μας.

Βαδίζουμε το δρόμο τους και το φως του Χριστού που εγκαθίσταται μέσα μας καταυγάζει σιγά-σιγά τον κόσμο. Φανερώνει το όνομα του Θεού σε κάθε γενεά, αποκαλύπτει το ακατάληπτο μυστήριο της θείας αγάπης σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, σε αυτούς που ζουν μέσα στην Εκκλησία και σε μας που ζούμε κατά συνθήκη, και σ’ αυτού που είναι μακριά. Η δύναμη των έργων οδηγεί σε ατέλειωτη δοξολογία του ονόματος του Θεού που είναι και ο λόγος της ύπαρξής μας, δοξολογία ατέλειωτη και από βάθους ψυχής.

Δόξα σοι Κύριε γιατί είσαι Μέγας και είναι θαυμαστά τα έργα σου και κανένας ύμνος δεν μπορεί να επαρκέσεις για να εξυμνήσει τα θαυμάσιά σου. Αμήν.

Από:http://www.gonia.gr/gonia.php?article=2274

Αφήστε μια απάντηση