kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Της Αγίας Μαρίνης, του Αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου

Συγγραφέας: kantonopou στις 17 Ιουλίου, 2010

 agiamarina.jpg

Της Αγίας Μαρίνης

(17 Ιουλίου)

του Αρχιμ. Νικοδήμου Παυλόπουλου

Καθηγουμένου Ι. Μ. Αγίου Ιγνατίου – Λειμώνος Λέσβου

από το βιβλίο του «Εορτοδρόμιον»

***

Η Νύμφη  του Χριστού

«Δέυτε φιλομάρτυρες πιστώς, την υπέρ του πάντων δεσπότου, στερρώς αθλήσασαν,

 μάρτυρα τιμήσωμεν, Μαρίναν νύμφην Χριστού».

Στις 17 του Ιουλίου, ευσεβείς χριστιανοί, εορτάζαμε τη μνήμη της νύμφης του Χριστού Μεγαλομάρτυρας αγίας Μαρίνης.

Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Πισσιδίας. Ο πατέρας της, ο Αιδέσιος, ήταν ιερέας των ειδώλων. Η μητέρα της την άφησε ορφανή ευθύς μετά τη γέννησί της. Την ανέθρεψε στο αγρόκτημα τους μια τίμια και καλοπροαίρετη γυναίκα. Εκεί η καλοπροαίρετη τροφός μαζί με τη δωδεκάχρονη Μαρίνα δέχτηκαν το κήρυγμα του Ευαγγελίου από φλογερούς ιεραποστόλους. Η Μαρίνα τόσο ζεστάθηκε από την αγάπη του Χριστού, πού θέλησε να κάμη χριστιανό και τον ειδωλολάτρη πατέρα της. Έξαλλος εκείνος και γεμάτος από οργή και μίσος εναντίον της κόρης του έφυγε απευθύνοντας της βρισιές και κατάρες και αποκηρύσσοντας την από θυγατέρα του. Δεν την κατέδωσε όμως. Άλλα μια ημέρα, ενώ η Μαρίνα περιπατούσε στο δρόμο, έμπαινε στην πόλι έφιππος ο Έπαρχος Ολύμβριος, ο όποιος «ιδών αυτήν όλος εξέοτη επί τη ωραιότητι αυτής». Εσταμάτησε το άλογο του και την εζήτησε σε γάμο.

Ω και πόσο δύσκολη στιγμή ήταν αυτή για τη Μαρίνα! Από τη μια της απλωνόταν μια ζωή γεμάτη από δόξα και πλούτο και από την άλλη ανοιγόταν ένας δρόμος αιματοβαμμένος γεμάτος από διωγμούς και θλίψεις. Δεν εδίστασεν όμως η φρόνιμη Παρθένος να διάλεξη. Αρνήθηκε το γάμο και προτίμησε τον «ωραίο κάλλει παρά πάντας βροτούς» νυμφίο της ψυχής της, το Χριστό.

Προσβεβλημένος ο Ολύμβριος, την υπέβαλε σε μαρτύρια. Με σχοινιά που είχαν στις άκρες αγκίστρια έδερναν το σώμα της και λωρίδες έβγαινε το δέρμα με τις σάρκες από πάνω της. Τη νύχτα μέσα στη φυλακή είδε το Διάβολο σαν άγριο θηρίο που βροντούσε γύρω της και άναβε μια πελώρια φωτιά. Έντρομη η αγία εντονώτερα προσευχόταν και ο νοητός δράκοντας πήρε τη μορφή μαύρου σκύλου, τον όποιο πλέον η άγια έπιασε από το τρίχωμα και με ένα σφυρί του σύντριψε την πλάτη και την κεφαλή, θαυματουργικά δε θεραπεύθηκε και από τις πληγές της.

Μετά της έκαιγαν το σώμα με αναμμένες λαμπάδες και την έρριξαν με το κεφάλι μέσα σε ένα γεμάτο από νερό πιθάρι. Ο Κύριος πάλι την επροστάτευσε και πλήθος κόσμου επίστευσε. Και «επί τούτω θυμωθείς ο Ηγεμών ξίφει την κεφαλήν αυτής απέτεμε», κατά το Συμεών το Μεταφραστή.

Ευσεβείς χριστιανοί, από το πλήθος των αρετών της Αγίας Μαρίνης, αξίζει να θαυμάσωμε τη θέσι της απέναντι στο γάμο. Χωρίς να αποκλείη το μέγα μυστήριο του γάμου, έδωσε ένα μάθημα στον Έπαρχον Ολύμβριο, ότι οι χριστιανοί προκειμένου να δρουν τον ισόβιο σύντροφο της ζωής τους δεν βλέπουν ούτε το αξίωμα, ούτε τον πλούτο, ούτε τη δόξα, αλλά την αρετή και την ευσέβεια.

Ποια όμως τεράστια διαφορά υπάρχει μεταξύ της αγίας Μαρίνης και των συγχρόνων νεανίδων και νέων! Οι μεν νέες ζητούν γαμβρό πού να έχη γερό βαλάντιο για να γλεντούν χωρίς δυσκολία καμμιά, οι δε νέοι αναζητούν νύμφη όμορφη και με προίκα. Και το ακόμη χειρότερο, δέχονται και παντρεύονται με όχι ορθόδοξους, αλλά με αιρετικούς, γιατί δεν έχουν δοσμένο τον εαυτό τους στο Χριστό. Αγαπούν το χρυσό και τις απολαύσεις, και αδιαφορούν για το αν ο σύντροφος της ζωής τους δεν θα τους επιτρέπη ούτε να εκκλησιασθούν. Έτσι προδίδουν την πίστι τους προς χάριν μιας αμαρτωλής και τρυφερής ζωής.

Ω αδελφέ μου, ακούσε τη φωνή των αγίων Αποστόλων. Στις Διαταγές τους σου λένε: «Ου γαρ ανθρώποις σε χρή αρέσκειν εις αμαρτίαν, αλλά Θεώ εις οσιότητα, ζωής τε και αναπαύσεως της αιωνίου αντέχεσθαι». Δεν πρέπει δηλαδή να αρέσης στους ανθρώπους σε σημείο πού να αμαρτάνης, αλλά στο Θεό ώστε να είσαι αφιερωμένος σ’ Εκείνον και να έχης βέβαιη τη μακάρια ζωή και την αιώνια ανάπαυσι. Μη ασχολείσθε, αδελφοί μου αγαπητοί, σας παρακαλώ εν ονόματι του Κυρίου, μη ασχολείσθε με την ομορφιά του σώματος, μη ξοδεύετε χρήματα και ώρες για να περιποιήσθε το πρόσωπο σας με το σκοπό να αρέσετε και να εύρετε σύντομα το σύντροφο της ζωής σας. Δεν βρίσκεται έτσι ο σύντροφος, αλλά και αν βρεθή κατ΄ αυτόν τον τρόπο, δεν θα είναι πραγματικός σύντροφος, άλλα ηδυπαθής εραστής, πού θα επιδιώκη την ηδονή και την απόλαυσι και όχι τη συνοδοιπορία μαζί σας για τη δημιουργία μιας ευτυχισμένης οικογενείας.

Φροντίσετε να είναι όμορφη η ψυχή σας με την καλωσύνη και την αγάπη και την πίστι, και όμορφο το σώμα σας με την εγκράτεια και την αποχή από τις ηδονές και τις απολαύσεις.

Αυτή η εσωτερική ωραιότης, το κάλλος και η ομορφιά της ψυχής, αντανακλά και στο πρόσωπο, και τα πιο άσχημα φυσικά χαρακτηριστικά τα φωτίζει και τα λαμπρύνει. «Ουκ άρα η πρόσοψις του έκτος ανθρώπου, αλλά η ψυχή καλλωπιστέα τω της καλοκαγαθίας κοσμήματι, είη δαν και την σάρκα ειπείν τω της εγκράτειας κόσμω», συμβουλεύει ο μέγας της Αλεξανδρείας διδάσκαλος, ο Κλήμης. Δηλαδή, δεν πρέπει να καλλωπίζωμε το πρόσωπο, αλλά την ψυχή με το στόλισμα της καλοκαγαθίας. Είναι μάλιστα δυνατόν να στολίσωμε και το σώμα με το στολίδι της εγκράτειας.

Με τέτοια κριτήρια να σκέπτεσθε για το γάμο, με τέτοια στολίδια να κοσμήτε την ψυχή σας, με τέτοια πίστι να περιφρονήτε τους απίστους παρ’ όλο τον πλούτο τους και την ενδεχομένη ομορφιά τους και να είσθε βέβαιοι ότι θα έχετε την προστασία και την ευλογία του Θεού και της Αγίας Μαρίνας στη ζωή σας γιατί επάξια και καθώς πρέπει τιμάτε και εορτάζετε «την υπέρ του πάντων Δεσπότου στερρώς αθλήσασαν μάρτυρα…Μαρίναν νύμφην Χριστού». Αμήν.

Από:http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3871&Itemid=1

Αφήστε μια απάντηση