Συγγραφέας: kantonopou στις 15 Μαρτίου, 2010
Οι άνθρωποι αρχίζουν να καπνίζουν ως επί το πλείστον κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους. Δεδομένα και αριθμοί μελετών που έχουν αναληφθεί για το θέμα στην Ευρώπη, παρουσιάζουν την εξής εικόνα:«Κατά μέσο όρο, 58% (24%-80%) των μαθητών των ηλικιών 15 και 16, έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, ενώ 29% (7%-45%) κάπνισαν τις προηγούμενες 30 μέρες και, ως εκ τούτου, μπορούν να θεωρηθούν ως καπνιστές» (Έρευνα Hibell et al 2009).
«Στην Ευρώπη, 36% (15%-58%) των μαθητών δήλωσαν ότι δοκίμασαν το κάπνισμα πριν από τα 13 χρόνια, ενώ 7% (2%-14%) δήλωσαν ότι άρχισαν να καπνίζουν καθημερινά πριν από τα 13 τους χρόνια».
«Τα παραπάνω δεδομένα προβάλλουν την ανάγκη άμεσων και οργανωμένων παρεμβάσεων, αν επιθυμούμε να ανακόψουμε την επιδείνωση της υφιστάμενης ανησυχητικής κατάστασης», υπογραμμίζουν διάφοροι αρμόδιοι φορείς υγείας και παιδείας.
Τα σχολεία προσφέρουν το ιδεώδες περιβάλλον για τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, δεδομένου ότι όλα τα νεαρά άτομα των ηλικιών κατά τις οποίες «αρχίζει» ή «ασκείται» το κάπνισμα, βρίσκονται στα σχολεία, δημόσια ή/και ιδιωτικά. Δεδομένου δε του γεγονότος ότι η ευρύτερη κοινωνία, σήμερα, θεωρεί και αναμένει ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για την ακαδημαϊκή μόνο κατάρτιση των νέων, αλλά και για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους, η παρέμβαση των σχολικών/εκπαιδευτικών μονάδων για την αποτροπή του καπνίσματος, σ’ αυτούς τους δύο τομείς θα πρέπει να εντάσσεται. Τόσο τα Δημοτικά Σχολεία όσο και, προπάντων, τα Γυμνάσια, πρέπει να αποτελέσουν τους χώρους στους οποίους θα τεθούν σε εφαρμογή αποτελεσματικά προγράμματα, όπου, τόσο για τη διαμόρφωση όσο και την εφαρμογή τους, κυρίαρχος ρόλος πρέπει να δίδεται στους ίδιους τους μαθητές, με τους δασκάλους και τους γονιούς να συμβουλεύουν και νασυμπαραστέκοvται.
ΣΤΕΛΙΟΣ Γ. ΣΥΚΑΛΛΙΔΗΣ – Οργανωτικός Γραμματέας
Υποβλήθηκε στις 15 Μαρτίου, 2010 στις 6:06 μμ και βρίσκεται κάτω από ΓΕΝΙΚΑ.
.
Μπορείς να παρακολουθείς τα σχόλια για το άρθρο χρησιμοποιώντας RSS 2.0 τροφοδότης (feed).
Μπορείς να πας στο τέλος και να αφήσεις σχόλιο. Το Pinging προσωρινά δεν επιτρέπεται.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.