kantonopou’s blog

ΘΕΟΛΟΓΙΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Η πολλή TV κόβει χρόνια από τη ζωή!

Συγγραφέας: kantonopou στις 15 Ιανουαρίου, 2010

tileorasi.jpg Aυξάνει τις πιθανότητές μας να πεθάνουμε πρόωρα από καρδιαγγειακά αίτια

Το πρόβλημα δεν είναι τι βλέπουμε, αλλά το ότι είμαστε παντελώς ακίνητοι – και αυτή την ακινησία ούτε μια καλή προπόνηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει!

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

Η υπερβολική TV δεν υπονομεύει την υγεία μόνον των ατόμων με πρόβλημα βάρους

Κάθε ώρα που περνάμε καθημερινά μπροστά στην τηλεόραση, αυξάνει τις πιθανότητές μας να πεθάνουμε πρόωρα από καρδιαγγειακά αίτια κατά 18%, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές. Το πρόβλημα προφανώς δεν είναι τι βλέπουμε, αλλά το ότι είμαστε παντελώς ακίνητοι – και αυτή την ακινησία, ούτε μια καλή προπόνηση δεν μπορεί να αντισταθμίσει! «Η έρευνά μας δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην πολύωρη ακινησία και στο θάνατο από παθολογικά αίτια», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Ντάνσταν, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής Δραστηριότητας στο Ινστιτούτο Καρδιάς & Διαβήτη Baker IDI, στη Βικτόρια. «Τα ευρήματά μας έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τους κατοίκους της Δύσης, οι οποίοι κατά μέσον όρο περνούν 4 ώρες την ημέρα βλέποντας τηλεόραση». Τα καλά νέα είναι πως όσοι είναι δραστήριοι, με αποτέλεσμα να μην κάθονται σε μια μεριά αλλά να ασχολούνται διαρκώς με κάτι κινητικό, προστατεύονται από την πρόωρη νοσηρότητα και θνησιμότητα. «Έχουμε την τάση να υποτιμάμε τις απλές, καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα ψώνια ή η καθαριότητα του σπιτιού», προσθέτει ο δρ Ντάνσταν. «Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο κινείται κανείς, τόσο περισσότερα χρόνια προσθέτει στη ζωή του».

Κίνδυνος και για τους αδύνατους

Ο δρ Ντάνσταν ξεκαθαρίζει πως η υπερβολική TV δεν υπονομεύει την υγεία μόνον των ατόμων με πρόβλημα βάρους, καθώς η μελέτη έδειξε πως ακόμα και οι αδύνατοι μπορούν να παρουσιάσουν αυξημένο σάκχαρο και χοληστερόλη, εάν κάθονται με τις ώρες μπροστά στο γυαλί. Η νέα μελέτη, που θα δημοσιευθεί σε επερχόμενο τεύχος της επιθεώρησης «Circulation», βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για τον τρόπο ζωής 8.800 ανδρών και γυναικών, που ήταν υγιείς και είχαν ηλικία πάνω από 25 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί 6 χρόνια, χρονική περίοδο κατά την οποία 284 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους – οι 87 από καρδιαγγειακά αίτια και 125 από καρκίνο. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες, αναλόγως με τις ώρες που έβλεπαν τηλεόραση: σε όσους έβλεπαν λιγότερο από 2 ώρες ημερησίως, σε όσους έβλεπαν επί 2-4 ώρες και σε όσους έβλεπαν TV επί πάνω από 4 ώρες την ημέρα. Κάθε ώρα μπροστά στην TV αύξανε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία κατά 11%, με τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια να αυξάνεται κατά 18% ανά ώρα και αυτόν από καρκίνο κατά 9%. Σε σύγκριση με τους εθελοντές που έβλεπαν τηλεόραση λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα, όσοι έβλεπαν πάνω από 4 ώρες είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακά αίτια και 46% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από κάθε αιτία. Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε αναλλοίωτη, ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η χοληστερίνη, η ανθυγιεινή διατροφή, τα περιττά κιλά και η αποφυγή της γυμναστικής.

 Δεν είναι αντίβαρο η γυμναστική

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι επιπτώσεις της πολύωρης ακινησίας μπροστά στην τηλεόραση δεν φάνηκε να εξουδετερώνονται από τη συστηματική γυμναστική. «Ανεξάρτητα από το πόσο γυμνάζονταν οι εθελοντές, εφ’ όσον περνούσαν σε καθημερινή βάση 4 ή περισσότερες ώρες βλέποντας τηλεόραση, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από κάθε αιτία, και κυρίως από καρδιαγγειακή νόσο», τονίζει ο δρ Ντάνσταν. Αν και το εύρημα αυτό μοιάζει αντιφατικό, ο δρ Ντέιβιντ Μπάσετ, καθηγητής Υγείας & Επιστήμης της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Τένεσι, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξηγεί πως είναι απολύτως λογικό. «Εάν κοιτάξουμε τις διαχρονικές τάσεις στη φυσική δραστηριότητα, βλέπουμε ότι τον τελευταίο αιώνα έχει δοθεί έμφαση στην οργανωμένη γυμναστική», λέει. «Ωστόσο, αυτό συνδυάζεται με απομάκρυνση από πολύ πιο φυσικούς τρόπους κίνησης, όπως το περπάτημα, οι δουλειές στο σπίτι και το να φτιάχνουμε πράγματα με τα χέρια μας. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες, όμως, καταλάμβαναν πολλαπλάσιο χρόνο μέσα στην ημέρα απ’ ό,τι μία προπόνηση, με συνέπεια να μην μπορεί να λειτουργήσουν μία ή δύο ώρες προπόνησης ως αντίβαρο στην TV, στα παιχνίδια στον υπολογιστή και στη δουλειά γραφείου». Σημειώνεται πως ο μέσος ενήλικας στην Αυστραλία και στη Βρετανία βλέπει 3 ώρες τηλεόραση την ημέρα, στις ΗΠΑ 7-8 ώρες και στην Ελλάδα 3-4 ώρες την ημέρα.

«Η Σημερινή» – 14/01/2010

Αφήστε μια απάντηση